Μέχρι και 10% μειωμένη σε σχέση με πέρυσι καταγράφεται η κίνηση στη διάρκεια της εκπτωτικής περιόδου που ολοκληρώθηκε στις 31 Αυγούστου στη Ρόδο και πλέον, στην τοπική αγορά διανύουμε την περίοδο των ενδιάμεσων εκπτώσεων που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 15 Σεπτεμβρίου.
Τα στοιχεία που προκύπτουν είναι άκρως απογοητευτικά για τον εμπορικό κόσμο, αφού η «βουτιά» είναι μεγάλη σε σχέση με πέρυσι, που επίσης ήταν μια πολύ κακή χρονιά για την αγορά.
«Βρισκόμαστε ήδη στο τέλος της κύριας εκπτωτικής και διανύουμε την περίοδο των ενδιάμεσων εκπτώσεων, που θα διαρκέσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, μέχρι στιγμής, αν και οι αριθμοί των αφίξεων είναι με θετικό πρόσημο και παρουσιάζεται αύξηση, αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στις εισπράξεις και τα ταμεία των εμπορικών επιχειρήσεων του νησιού. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί τουρίστες που κυκλοφορούν στην αγορά, ο τζίρος των καταστημάτων, για ακόμα μία χρονιά, παρουσίασε μείωση ,σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση για την ταμειακή απόδοση της κίνησης στα καταστήματα, είναι από 5% έως 10% μειωμένη σε σχέση με την περσινή σεζόν ανάλογα τον κλάδο και το είδος. Το φαινόμενο της αύξησης των αφίξεων, αλλά με μείωση των εισπράξεων τα τελευταία χρόνια είναι ένα γεγονός που προβληματίζει και ανησυχεί τους επαγγελματίες της αγοράς. Είμαστε και σε αναμονή της ανακοίνωσης των επίσημων στοιχείων της Τραπέζης της Ελλάδος για την κατά κεφαλή δαπάνη ανά επισκέπτη που θα επιβεβαιώσει την εικόνα που έχουμε», δήλωσε στην «δ» ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Κωνσταντίνος Σπανός.
Σύμφωνα με τον κ. Κ. Σπανό, ο εμπορικός κόσμος της Ρόδου έχει ήδη εντοπίσει κάποιους από τους λόγους της τάσης αυτής, όπως είναι η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, η μεταβολή των προτιμήσεων και της καταναλωτικής συμπεριφοράς των επισκεπτών αλλά και αρκετούς άλλους, που χρειάζεται να αναλυθούν σε βάθος. «Χρειάζεται λεπτομερής έρευνα που θα οδηγήσει σε αναγνώριση των αιτίων αλλά και την τεκμηρίωση σχεδίου διορθωτικών ενεργειών και προτάσεις λύσεων. Για το υπόλοιπο των ενδιάμεσων εκπτώσεων, είμαστε συγκρατημένοι και δεν θεωρούμε ότι θα υπάρξουν θεαματικές αλλαγές ή ανατροπές στην υπάρχουσα εικόνα της αγοράς. Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι για όλους καθώς έχει αρχίσει ο μαραθώνιος των φορολογικών υποχρεώσεων, όπου επιχειρήσεις και ιδιώτες θα κληθούν να καταβάλουν για ακόμα μία χρονιά αυξημένες και δυσβάσταχτες φορολογικές επιβαρύνσεις», σημειώνει.
Ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου επισημαίνει ότι η ρευστότητα των επιχειρήσεων και των ιδιωτών, είναι κρίσιμος παράγοντας για την ανταπόκριση στις φορολογικές και καθημερινές τους υποχρεώσεις: «Θα αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα για να μην μπούμε σε νέο κύκλο λουκέτων και χρεών. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με ιδιαίτερη αγωνία και προσοχή αλλά από μέσα μας όλοι λέμε και πάλι “κάθε πέρσι και καλύτερα”».
Σε ό,τι αφορά τις ενδιάμεσες εκπτώσεις να σημειωθεί ότι με απόφαση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου τα καταστήματα μπορούν να μείνουν ανοιχτά – προαιρετικά – στις 10 Σεπτεμβρίου 2017 από τις 12:00 έως και τις 20:00.
Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου (άρθρο 21), σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες (5.000€) ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ