«Η χώρα προσέρχεται σε εκλογές, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση  δραπέτευσε από την εξουσία.  Θέλω να τονίσω πως η ΝΔ δεν εξαϋλώνεται στα δύσκολα και διαθέτει σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Όλα δείχνουν πως θα είναι η πρώτη δύναμη».
Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε  χθες στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δήμου Ρόδου ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισκέφθηκε τη Ρόδο στο πλαίσιο της περιοδείας του σε όλη τη χώρα, ενόψει των εκλογών.
Τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα συνόδευαν ο βουλευτής κ. Μάνος Κόνσολας, οι πρώην βουλευτές κκ. Βασίλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη και Βασίλης Χρύσης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου της ΝΔ κ. Τάκης Μιχαήλου, η πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Νατάσα Βενετοκλή,  ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, ο πολιτευτής και δημοτικός σύμβουλος κ. Στέφανος Δράκος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Στέφανος Κυριαζής και πολλά στελέχη της ΝΔ.
Ξεκινώντας την συνέντευξη τύπου ο κ. Σταϊκούρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δραπέτευσε από την εξουσία.
«Η κυβέρνηση ειδικά στην οικονομία οδήγησε  τη χώρα από το κακό στο χειρότερο. Συνάφθηκε ένα νέο δάνειο ύψους δεκάδων  δισεκατομμυρίων ευρώ όταν  στις αρχές του τρέχοντος έτους δεν ήταν αναγκαίο.  Τέθηκε σε εφαρμογή ένα επώδυνο μνημόνιο», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε όσα είχε εξαγγείλει  κατά την επίσκεψη του στη Ρόδο ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίρας και τόνισε πως τίποτε δεν έγινε πράξη.
«Είχε δεσμευθεί για τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ. Η κυβέρνησή του ψήφισε την κατάργησή τους. Όλοι γνωρίζουν πως η χώρα  στους μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ επέστρεψε στα  πρωτογενή ελλείμματα.
Σκορπίστηκαν όλα τα διαθέσιμα. Έδειξαν πως αντιλαμβάνονται τη δημόσια διοίκηση και τη λειτουργία της Βουλής. Οι πολίτες έχουν να κρίνουν και να συγκρίνουν. Γνωρίζουν πως το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε. Η κατασκευή ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  μετρήθηκε με τα ελλείμματα και διαπιστώθηκε πως δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε πως κανένα οικονομικό  πρόγραμμα δεν είναι άκαμπτο. «Αρκεί να υπάρχει πολιτική  βούληση, αξιοπιστία και εμπιστοσύνη. Εκτιμούμε πως θα πρέπει να  αξιοποιήσουμε έξυπνα το χρόνο της επικοινωνίας  με τους  ευρωπαίους εταίρους ώστε εντός του τρέχοντος έτους να υλοποιήσουμε κρίσιμες διαρθρωτικές αλλαγές που περιλαμβάνονται  στο πρόγραμμα της  οικονομικής πολιτικής μας.  Είναι αναγκαία  πλέον  η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι αποκρατικοποιήσεις, η απελευθέρωση των αγορών. Αν τα κάνουμε αυτά γρήγορα  θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των δανειστών  και θα αυξήσουμε τους βαθμούς ελευθερίας που θα μπορούμε να έχουμε», τόνισε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών .
O κ. Χρήστος Σταϊκούρας  αναφέρθηκε σε όσα έγιναν από τη ΝΔ στην διάρκεια της θητείας της και κάλεσε τους πολίτες να προβούν σε συγκρίσεις.
«Έχει επιβληθεί ΦΠΑ και στα δίδακτρα των φροντιστηρίων κάτι που δεν αναφέρουν. Εμείς προτείνουμε την άμεση υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και την εμπρόθεσμη αξιοποίηση των κονδυλίων που έχουν ήδη  εξασφαλιστεί», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα ότι απέτυχε στις διαπραγματεύσεις.
Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα περί παλαιού πολιτικού συστήματος ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε:
«Αν νέο είναι ή επιστροφή  στα ελλείμματα, οι περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων,  θα προτιμήσω το παλιό σύστημα».
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η ΝΔ το μεταναστευτικό πρόβλημα σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ερώτηση για τον τρόπο που θα εφαρμόσει η ΝΔ το πρόγραμμά της, στη στιγμή που υπάρχουν ακόμη τα capital controls, o κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι αν υπάρχει πολιτική σταθερότητα και  γίνει γρήγορα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων.
Σχετικά με τα κόμματα που μπορεί η ΝΔ να συνεργαστεί  μετά τις εκλογές,  ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε:
«Προέχει μέχρι τις εκλογές να ακούσουμε την κοινωνία, να  πείσουμε τους πολίτες  να ψηφίσουν τη ΝΔ. Αποδείξαμε ότι για  μας προέχει  η συνεργασία και η συναίνεση. Είναι εφικτό η ΝΔ να αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις εκλογές. Μετά θα γίνει συζήτηση και για τα άλλα θέματα».
Ο  αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εφαρμοσθούν ισοδύναμα μέτρα για την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ.
«Εμείς δεν δίνουμε υποσχέσεις σαν αυτές που παρείχε ο κ. Τσίπρας. Αναδείξαμε ένα θέμα με τη χρήση ισοδύναμου μέτρου. Κατά αντίστοιχο τρόπο μπορούν να αναδειχθούν και άλλα ζητήματα, όπως το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ . Θα γίνει προσπάθεια δηλαδή να καλυφθεί  η αύξηση του κόστους διαβίωσης στα νησιά. Δεν θα επιστρέψει όμως το παλαιό καθεστώς», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.
Σε ερώτηση σχετικά με το χρόνο που θα έχει στη διάθεσή της η νέα κυβέρνηση για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, στη στιγμή που τον Οκτώβριο θα βρίσκεται στην Ελλάδα κλιμάκιο της τρόικας, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε:
«Δεν επελέγη τυχαία η συγκεκριμένη ημερομηνία για τη διεξαγωγή των εκλογών.  Μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα κληθούν οι πολίτες να πληρώσουν 16,5 δισεκατομμύρια ευρώ.  Στις αρχές Οκτωβρίου θα επιβληθούν πρόσθετα μέτρα. Η  προηγούμενη κυβέρνηση δραπέτευσε .Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει προσπάθεια για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και την αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων» .

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ