Τοπικές Ειδήσεις

Ατομική ευθύνη εναντίον κρατικής ανευθυνότητας

Το να ζούμε με την αυταπάτη ότι είμαστε ασφαλείς από τον Covid-19 και ότι δεν θα γίνουμε σαν τη Λομβαρδία είναι επικίνδυνο. Μοναδικοί υπεύθυνοι για τη ψευδαίσθηση αυτή είναι οι κυβερνώντες, αφού, πέρα από τους συνωστισμούς που επιτρέπουν για εγκαίνια και φιέστες της Νέας Δημοκρατίας ή του στενού κύκλου τους, ακόμα και στο ίδιο το Κοινοβούλιο δεν τηρούν τα προσχήματα. Βέβαια, την ίδια στιγμή αποφασίζουν αποσπασματικά μέτρα προφύλαξης και προσεπικαλούνται την ατομική ευθύνη.
Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν και αυτά που επεξεργάζονται οι ειδικοί του ΕΟΔΥ αφορούν πλέον την καθολική χρήση μάσκας από όλους τους πολίτες σε κάθε χώρο χωρίς εξαίρεση. Αυτό αποτελεί το μόνο βήμα των τελευταίων μηνών αναφορικά με την πρόληψη για τη διάδοση του ιού.
Επιπροσθέτως, φάνηκε η ανεπάρκεια των μέτρων στήριξης που αποφασίστηκαν, καθώς ουσιαστική στήριξη δεν ήρθε στα μεσαία και τα χαμηλότερα στρώματα, τα οποία έχει αφαιμάξει η δεύτερη αυτή οικονομική κρίση. Ωστόσο, αφήνοντας παραπέρα το οικονομικό σκέλος, το θέμα στο παρόν είναι η ασφάλεια της υγείας των πολιτών. Ας δούμε λοιπόν μερικά δεδομένα και τη διαχείριση της Κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) τα αεροδρόμια κάποιων Ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων Βέλγιο και Ολλανδία, βρίσκονται στη μαύρη λίστα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για τις αφίξεις από τις χώρες αυτές, ούσες υγειονομικά επισφαλείς, απαιτείται ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Φυσικά αυτό δεν ισχύει στη χώρα της ατομικής ευθύνης.
Καταγγελίες και αναφορές κάνουν λόγο για αποκλειστικούς ελέγχους αλλοδαπών επιβατών στα μεγάλα αεροδρόμια ή και για καθόλου ελέγχους στα περιφερειακά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι ζούμε στη χώρα της υπεύθυνης δήλωσης. Συνεπώς για τον κρατικό μηχανισμό η υπεύθυνη δήλωση ενός επιβάτη που αφίχθη στο χώρα μας ότι δε νοσεί από Κορωνοϊό και ότι δεν έχει έρθει σε επαφή με άτομα που έχουν νοσήσει από τον Covid-19 αποτελεί και αμάχητο τεκμήριο για την υγεία του!
Αναφορικά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα νέα μέτρα προβλέπουν πρόστιμα των 150€ σε περίπτωση που η πληρότητα ξεπερνάει το 65€ του μέσου. Παράλληλα, μπαίνει σε εφαρμογή το θερινό δρομολόγιο των ΜΜΜ, πράγμα που σημαίνει την ελάττωση των λεωφορείων και των υπολοίπων ΜΜΜ.

Άρα, στην προκειμένη περίπτωση η ατομική ευθύνη απαιτεί να μετράει κάποιος τους επιβάτες ενός μέσου και αναλόγως να κρίνει εάν θα επιβιβασθεί ή όχι υπό την απειλή προστίμου. Πρόκειται, λοιπόν, για μια λογική όπου ο κρατικός μηχανισμός ακόμα δεν έχει αποφασίσει την αύξηση δρομολογίων ή μείωση των τιμών για τη χρήση ΜΜΜ αλλά κρίνει σκόπιμο να τιμωρηθούν οι πολίτες για την ανεπάρκειά τους.
Και αν το παραπάνω έχει περισσότερη σημασία για τις μεγαλουπόλεις, η σκέψη για χρήση μάσκας στα σχολεία έχει αντίκτυπο παντού. Είναι ανέφικτο και -στην επιβολή του- επικίνδυνο παιδιά δημοτικού ή και λυκείου για 6 ώρες να φοράνε μια μάσκα την οποία θα πρέπει να βγάλουν δεκάδες φορές για να πιούν νερό ή να φάνε. Από την άλλη η χρήση μάσκας απλά συστήνεται για τις εκκλησίες.
Η παραπάνω παράλογη-λογική της Κυβέρνησης δείχνει πως στο σύνολό της η πολιτεία, εξαιρουμένης της Εκκλησίας, εξουσιάζεται αυθαίρετα. Αυτό βέβαια ενισχύεται από την επιλογή της να νομοθετήσει με διαδικασίες εξπρές σχέδια αμφισβητούμενης συνταγματικότητας και περιορισμού των ελευθεριών μας εν μέσω πανδημίας. Χωρίς διαβουλεύσεις με φορείς και ειδικούς. Πάγια τακτική της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά κάπου πρέπει να μπει και ένα τέλος.
Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον Πρωθυπουργό και τη Κυβέρνηση. Τα χρήματα για υγειονομικό σκοπό δόθηκαν εδώ και καιρό. Πλέον μοιράστηκαν παραπάνω χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης για νέες επενδύσεις. Τα όπλα στη φαρέτρα του είναι πολλά αλλά μάλλον είναι πιο προσοδοφόρο για τη Νέα Δημοκρατία να επωμίζεται ο πολίτης το κόστος για την αγορά μασκών.
Η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε αποτελεσματικό, καθολικό και πλήρη έλεγχο όσων έρχονται από το εξωτερικό στη χώρα μας, να εξοπλίσει τους μαθητές με κατάλληλα μέσα για εξ αποστάσεως εκπαίδευση, να αυξήσει τα δρομολόγια των ΜΜΜ, να ορίσει πλαφόν σε εισιτήρια και υγειονομικά υλικά. Γενικά να νομοθετήσει οριζόντια και ίσα.

Βάιος Καλοπήτας,
μέλος Κ.Π.Ε. ΠΑΣΟΚ
– Κίνημα Αλλαγής

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου