Τοπικές Ειδήσεις

Απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Γ. Κρητικού, στον Μ. Σαρικά σχετικά με τη λειτουργία του Προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου

Από τον Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Απασχόλησης, Γιάννη Κρητικό, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

“ Κι’ αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις…” (Κ. Π. Καβάφης)

Απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Απασχόλησης, Γιάννη Κρητικού, στον Μ. Σαρικά σχετικά με τη λειτουργία του Προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου

Με αφορμή τη νέα ανακοίνωση του Περιφερειακού Συμβούλου της “Συμμαχίας”, Εμμανουήλ Σαρικά, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης, κ. Γιάννης Κρητικός δήλωσε:

“Με τη νέα παρέμβασή του, ο κ. Σαρικάς επιβεβαιώνει ότι διαθέτει πολιτική μυωπία και μικροψυχία. Και αυτό είναι αναμενόμενο, μιας και ανήκει στη συγκεκριμένη πολιτική οικογένεια που επί τετραετίες δεν μπορούσε να δει πέρα από το στενό κέντρο της πόλεως Ρόδου. Για αυτό και παρουσιάζει μια δυσκολία στο να δει και να κατανοήσει το τεράστιας σημασίας έργο που γίνεται σε κάθε νησί του Νοτίου Αιγαίου από την Περιφερειακή Αρχή Χατζημάρκου.

Αντιπαρέρχομαι την ειρωνεία που είναι διάχυτη στην ανακοίνωσή του. Τα λόγια και οι πράξεις αποκαλύπτουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ατόμου. Και όταν έρθει η ώρα, θα κριθεί από τους συμπατριώτες μας και για αυτά. Δεν έχει όμως το δικαίωμα να προσπαθεί να απαξιώσει τον θεσμό του Περιφερειακού Συμβουλίου στο οποίο μάλιστα συμμετέχει. Και, με την ευκαιρία, θέλω να συγχαρώ την Πρόεδρο για το υψηλό αίσθημα ευθύνης, τον άψογο συντονισμό των συζητήσεων, την υποδειγματική λειτουργία και την αμερόληπτη στάση που τηρεί απέναντι σε όλες τις πτέρυγες του οργάνου.

Η πολιτική του ανεπάρκεια, η έλλειψη αυτοδιοικητικής κουλτούρας και η άγνοια των κανόνων λειτουργίας των οργάνων δεν του επιτρέπουν να έχει καθαρή εικόνα για όσα συμβαίνουν γύρω μας. Και μου δίνει την ευκαιρία να ενημερώσω τους συμπατριώτες μας για όσα έχουν γίνει στο όμορφο και φιλόξενο νησί της Κω κατά τους πρώτους μόλις μήνες της νέας Περιφερειακής περιόδου και μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες λόγου της πανδημίας που ταλαιπωρεί ολόκληρο τον πλανήτη.

Κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έδωσε μεγάλη μάχη για την υγειονομική θωράκιση των νησιών μας. Διέθεσε εκατομμύρια ευρώ από ίδιους πόρους για την αγορά μηχανημάτων μοριακής ανάλυσης εξετάσεων, θαλάμων απομόνωσης και υποδοχής ασθενών,

σύγχρονων αναπνευστήρων, κλωβών αρνητικής πίεσης (κάψουλες) για ασφαλείς διακομιδές ασθενών, νοσοκομειακού υλικού, κά. Το Νοσοκομείο της Κω ενισχύθηκε σημαντικά σε εξοπλισμό και υλικό και κατά το επόμενο διάστημα ιδρύεται Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε τις αποφάσεις για στήριξη της στελέχωσης και λειτουργίας του ΤΟ.Μ.Υ. Κω, για υπηρεσίες τηλεϊατρικής (Dr Button) καθώς και της χρηματοδότησης της λειτουργίας του ΕΚΑΒ στην Καρδάμαινα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πέτυχε να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας και να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των συμπατριωτών μας.

Με το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης στον Τουρισμό. Έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για τα ξενοδοχεία καραντίνας ανά νησί (ένα 5 αστέρων στην Κω, χωρητικότητας 128 δωματίων) ενώ έλαβε χώρα το μεγαλύτερο στη χώρα πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων και επαγγελματιών στα Υγειονομικά Πρωτόκολλα (επιμορφώθηκαν εκατοντάδες από την Κω). Ορίσαμε εκπροσώπους στα Μ.Μ.Ε. και οργανώσαμε ειδική ομάδα διαχείρισης ώστε, ως προορισμός, να βγαίνουμε προς τα έξω με μια αξιόπιστη και έγκυρη πηγή πληροφόρησης και ενημέρωσης ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο η εξαιρετική Τουριστική Καμπάνια 2020, όσο και η συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού για την υλοποίηση προγράμματος συν-διαφήμισης με αεροπορικές εταιρείες και Tour Operators.

Προχωράνε οκτώ συμβάσεις που έχουν σχέση με το Επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κω (αρκετών εκ. ευρώ). Αν όλα πάνε καλά, το καλοκαίρι του 2021 θα έχουμε ένα σύγχρονο Επαρχιακό οδικό δίκτυο σε όλο το μήκος και πλάτος του νησιού μας με νέα άσφαλτο, στηθαία, νέα σήμανση, νησίδες, διαγραμμίσεις, νέους στύλους, νέα δίκτυα φωτισμού και κιβώτια καθώς και νέα φωτιστικά LED. Μέσα σε έξι μόλις μήνες, με υποστελεχωμένες Τεχνικές Υπηρεσίες και μέσα στην πανδημία, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και σε λίγες μέρες αρχίζουν τα έργα.

Προχωράνε οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών στους χώρους λατρείας που επλήγησαν από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό. Σε μερικές εβδομάδες, και μόλις εκδικασθούν οι ενστάσεις από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου, θα εγκατασταθεί ο εργολάβος για το έργο της Αγίας Παρασκευής. Στη συνεδρίαση της 5ης Αυγούστου, η Οικονομική Επιτροπή θα αποφασίσει για τα τεύχη και τους όρους δημοπράτησης για τον διαγωνισμό για τον Άγιο Νικόλαο ενώ είμαστε στην τελική ευθεία για την έγκριση των μελετών του Τεμένους Γιαζί Χασάν στο Πλατάνι. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανέλαβε το κόστος των έργων (πάνω από δύο εκ. ευρώ μέσα από τρεις Προγραμματικές Συμβάσεις).

Υπογράψαμε Προγραμματικές Συμβάσεις ύψους 870.000,00 ευρώ με τον Δήμο Κω για την αναβάθμιση γηπέδων και αθλητικών χώρων. Νέο ταρτάν στίβου και ηλεκτροφωτισμός στο Νέο Στάδιο Κω, νέος χλοοτάπητας στο Γήπεδο Ζηπαρίου και νέα ταμπλό, νέα καθίσματα και επίστρωση των δαπέδων στα γήπεδα μπάσκετ της Κεφάλου, της Καρδάμαινας και του Ζηπαρίου. Κατά το επόμενο διάστημα περιμένουμε από τον Δήμο Κω και τη μελέτη για τον ηλεκτροφωτισμό του γηπέδου ποδοσφαίρου της Καρδάμαινας ώστε να προχωρήσουμε στη σύναψη μιας ακόμα προγραμματικής σύμβασης.

Υλοποιούμε ένα τεράστιο πρόγραμμα συντήρησης και αναβάθμισης της σχολικής στέγης στα νησιά μας (10 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου). Για τα σχολεία της Κω έχουμε δεσμεύσει 600.000,00 ευρώ και θα προχωρήσουμε σε νέα Προγραμματική Σύμβαση σε επόμενη συνεδρίαση.

Στον τομέα της Παιδείας και του Πολιτισμού, βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες αναβάθμισης του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω (Προγραμματική Σύμβαση) και η έκδοση των Πρακτικών της Διημερίδας για την Αρχαία Αλάσαρνα σε συνεργασία με τον Πνευματικό Όμιλο Κώων ‘Ο ΦΙΛΗΤΑΣ’ (ίδιοι πόροι Περιφέρειας) ενώ πραγματοποιήθηκε τριήμερο Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής σε μαθητές και μαθήτριες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στην Κω σε συνεργασία με τη Lions Κω (ίδιοι πόροι Περιφέρειας). Δυστυχώς, η πανδημία υπήρξε η αιτία ματαίωσης 62 προγραμματισμένων ημερίδων, διημερίδων, συνεδρίων, εκδηλώσεων και δράσεων σε συνεργασία με φορείς του νησιού.

Στον τομέα των Μεταφορών, εντάξαμε το έργο του Υδατοδρομίου της Κω στο Δίκτυο Υδατοδρομίων Νοτίου Αιγαίου και βρισκόμαστε στο στάδιο της μελέτης. Ένα έργο πνοής που δεν θα εξυπηρετήσει μόνο τους κατοίκους, αλλά θα εμπλουτίσει και θα αναβαθμίσει συνολικά το τουριστικό μας προϊόν.

Στον τομέα του Προσφυγικού- Μεταναστευτικού, προχωράμε σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία σε σταδιακή και σταθερή αποσυμφόρηση των δομών του νησιού μας. Κατά τους τελευταίους μήνες έχουν μείνει οι μισοί μετανάστες στις δομές από όσους και όσες υπήρχαν όταν αναλάβαμε, ενώ έχουν αναχωρήσει από το νησί όλοι και όλες που έφτασαν στην Κω μετά την 1η Μαρτίου.

Στον τομέα του Περιβάλλοντος, συστάθηκε και συγκροτήθηκε σε σώμα ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου και άρχισε η συζήτηση για το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων. Σκοπός του νέου φορέα είναι η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων μέσω της ανακύκλωσης και της ενεργειακής αξιοποίησής τους, που με τη σειρά τους θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα των συμπατριωτών μας και θα προστατέψουν το πολύτιμο φυσικό περιβάλλον του νησιού μας δίνοντας οριστική λύση στα προβλήματα που προέκυψαν από την εγκατάλειψη, τις πυρκαγιές και τις κατολισθήσεις στον Χ.Υ.Τ.Α. Κω.

Τέλος, ξεκίνησαν οι ψεκασμοί για τα κουνούπια και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την καταβολή αποζημιώσεων για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον πρόσφατο σεισμό.

Και όλα τα παραπάνω έγιναν με αποφάσεις που έλαβαν τα όργανα της Περιφέρειας στα οποία συμμετέχει ο κ. Σαρικάς και η παράταξή του και που προσπαθούν με κάθε τρόπο να υποβαθμίσουν. Πως γίνεται να μην είναι ενήμερος για όσα έγιναν; Είτε υπάρχει έλλειψη εσωτερικής ενημέρωσης από τους υπεύθυνους εκπροσώπους στα όργανα της παράταξής του, είτε δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς ψηφίζει ο ίδιος όπου συμμετέχει.

Εμείς κ. Σαρικά έχουμε ξεκάθαρες αρχές και αξίες, επεξεργασμένο πρόγραμμα έργων και δράσεων καθώς και συγκεκριμένους στόχους. Και ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε. Μα, πάνω απ’ όλα, αγαπάμε την ευθύνη. Δίνουμε καθημερινά τη μάχη για τα προβλήματα όλων των νησιών μας και όλων των συμπατριωτών μας. Και έχουμε μια βασική πολιτική διαφορά. Εμείς, για κάθε πρόβλημα, προσπαθούμε να βρούμε λύση. Εσείς, για κάθε λύση, προσπαθείτε να βρείτε πρόβλημα.’’

‘Κι’ αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις…’ (Κ. Π. Καβάφης)

Καλό μήνα και καλή Παναγιά σε όλο τον κόσμο!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου