Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχώρησαν χτες το πρωί, οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων στη Ρόδο, όπως είχαν προαναγγείλει από τις προηγούμενες ημέρες, προκειμένου να εισακουστούν τα αιτήματά του κλάδου τους.
Μετά το λιμάνι της Ρόδου, σειρά είχε το κτήριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου όπου οι οδηγοί κρατούσαν πανό με το σύνθημα «Όχι στο παράνομο ωράριο, όχι στο φθηνό εργατικό, ναι στην αξιοπρέπεια, ναι στην υπογραφή Σ.Σ.Ε.».
Τα μέλη του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Ρόδου ‘Κολοσσός’ μοίρασαν παράλληλα ενημερωτικά φυλλάδια στους διερχόμενους τουρίστες στα αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά, εξηγώντας τους λόγους για την κινητοποίησή τους.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρός τους κ. Στέλιος Καπάνταης: «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως κλάδος έχει να κάνει με την μη υπογραφή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Εμείς σαν Σωματείο, κινήσαμε όλες τις διαδικασίες από τις αρχές Μαρτίου με επαφές που κάναμε με όλα τα τουριστικά γραφεία –σε φιλικό πάντα επίπεδο- για την υπογραφή. Τα τουριστικά γραφεία δεν το δέχτηκαν με αποτέλεσμα, να βρισκόμαστε σήμερα εδώ και να απεργούμε για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Ξεκινήσαμε με τετράωρη στάση εργασίας, ενημερώσαμε τους ξένους επισκέπτες μας με σχετικά φυλλάδια που μοιράζουμε. Το επόμενο βήμα μας, είναι οι επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας –και αύριο και τις επόμενες μέρες. Το βασικό μας πρόβλημα είναι το ωράριο εργασίας και το μισθολογικό. Οι συνθήκες είναι εξωπραγματικές αφού δουλεύουμε 20 – 22 ώρες ημερησίως με μια τετράωρη ανάπαυση. Αυτό μπορούμε να το αποδείξουμε εμπράκτως».
Ο κ. Καπάνταης κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Ρόδου κ. Κατσίβα και τον κ. Δρακιού που είναι πρόεδρος του Πανδωδεκανησιακού Σωματείου των Ιδιοκτητών Λεωφορείων για παντελή αδιαφορία. Όπως τόνισε, αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε διάλογο και να καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Ωστόσο, ζήτησε συγγνώμη από τους Ροδίτες και τους επιχειρηματίες για την ταλαιπωρία στο αποκορύφωμα της τουριστικής σεζόν αλλά ήταν η μόνη διέξοδος για να εισακουστούν τα προβλήματα του κλάδου.
Στο πλευρό των οδηγών τουριστικών λεωφορείων ήταν εξ αρχής και ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Σάββας Χατζησάββας, ο οποίος τόνισε τα εξής: «Είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων Ρόδου. Από τότε που έχει σταματήσει να ισχύει η Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, το Σωματείο προσπαθεί με διάφορους τρόπους να πείσει τους τουριστικούς πράκτορες να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το Σωματείο έχει τηρήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες, έχουν προηγηθεί πάνω από τέσσερις γενικές συνελεύσεις για να καταλήξουν στα αιτήματά τους. Νομίζω ότι κάποτε πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα αφού θα δημιουργηθούν προβλήματα στον Τουρισμό και στην κοινωνία. Οι τουριστικοί πράκτορες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υπογράψουν την Σύμβαση. Ήδη στον χώρο του τουρισμού η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου έχει υπογράψει με το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων την Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Εκεί εξασφαλίστηκε η εργασιακή ειρήνη. Τους καλώ άμεσα να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου».
Να σημειωθεί ότι το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Ρόδου ‘Κολοσσός’ αριθμεί γύρω στα 160 ενεργά μέλη, εκ των οποίων τα 94 συμμετείχαν στην απεργία, ενώ επόμενο θέμα που δέχονται να συζητήσουν, είναι το κυκλοφοριακό ζήτημα στην πόλη.
Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων δεν πραγματοποιήθηκαν προγραμματισμενες εκδρομές, παρά μόνον μεταφορές τουριστών μετ’ εμποδίων από και προς το αεροδρόμιο «ΔIAΓOPAΣ».
Να σημειωθεί ότι συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολικός αποκλεισμός έγινε, πέρα από το τουριστικό λιμάνι της Pόδου και στο αεροδρόμιο ‘Διαγόρας της Ρόδου’.
Ο Κώστας Κατσίβας
Mε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Ρόδου κ. Κώστας Κατσίβας, αρνήθηκε κάθε εμπλοκή με το Σωματείο δηλώνοντας αναρμοδιότητα για να υπογράψει την Τοπική Σύμβαση: «Εάν υπογράφαμε θα έπρεπε να είναι για τα μέλη μας, αυτό το Σωματείο δεν ανήκει σ’ εμάς. Μόνον επιχειρησιακές συμβάσεις μπορούν να γίνουν. Τα προβλήματα που δηλώνουν, αφορούν την παρέμβαση της Αστυνομίας και όχι τη δική μας Ένωση. Έχουμε υπογράψει με το Σωματείο Ξεναγών αλλά δεν καταργήθηκε ποτέ. Με το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Ρόδου δεν έχουμε υπογράψει» και τόνισε πως οι κινητοποιήσεις αυτές, «κάνουν κακό στον Τουρισμό και προκαλούν ζημιά».
Η σύσκεψη στο Δήμο
Τα μέλη του προεδρείου του σωματείου «Κολοσσός» συμμετείχαν χθες στη συνεδρίαση του ΠΡΟΤΟΥΡ όπου ήταν παρόντες οι επικεφαλής των παραγωγικών φορέων της Ρόδου και μεταξύ αυτών ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτορείων κ. Κώστας Κατσίβας. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, προτάθηκε να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη νέα διευρυμένη σύσκεψη στο Δήμο όπου θα συζητηθούν όλα τα αιτήματα των οδηγών τουριστικών λεωφορείων προκειμένου να δρομολογηθούν συγκεκριμένες λύσεις. Χθες το απόγευμα επρόκειτο να συνεδριάσει η διοίκηση του Σωματείου για να αποφασίσει εάν θα δεχθεί ή όχι την πρόταση. Επίσης, θα απεφάσιζε εάν θα συνεχιζόταν και σήμερα η απεργία ή αν θα έληγε στις 6 το πρωί.
Πάντως η Διοίκηση του Σωματείου «Κολοσσός», φέρεται αποφασισμένη να διεκδικήσει δυναμικά την ικανοποίηση των βασικών της αιτημάτων. Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί η σύσκεψη την ερχόμενη Τετάρτη, αναμένει να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις από όλους τους φορείς. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει το προσδοκώμενο επίπεδο συνεννόησης και συνεργασίας, οι επαγγελματίες δηλώνουν έτοιμοι να έρθουν σε πλήρη ρήξη προβαίνοντας σε δυναμικές κινητοποιήσεις διαρκείας, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το κόστος σε μία τέτοια περίπτωση για τον προορισμό. Άλλωστε όπως επισημαίνουν, η ασφάλεια των μετακινήσεων των τουριστών και οι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να αφορά όλους.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ