Ειδήσεις

Διαγράφονται βεβαιωμένες οφειλές από ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. ύψους 33,6 εκ. ευρώ

Την διαγραφή βεβαιωμένων οφειλών ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. συνολικού ύψους (χωρίς προσαυξήσεις) 33.590.000 ευρώ καλείται να αποφασίσει στην προσεχή του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου.
Στην σχετική εισήγηση του προϊσταμένου της νομικής υπηρεσίας του Δήμου Ρόδου κ. Θ. Παπαγεωργίου, που προκάλεσε κοινή επείγουσα εντολή του δημάρχου Ρόδου και του αντιδημάρχου Οικονομικών, αναφέρονται τα εξής:
«α) Όπως είναι γνωστό ο Δημοτικός Φόρος Δωδεκανήσου (ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.) που θεσπίσθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 60 του Ν. 2214/1994, καταργήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ. 9 της υποπαραγράφου Δ. 12 του άρθρου 2 του Ν. 4336/2015 που ορίζουν τα εξής: «Καταργείται η διάταξη του όρθρου 60 του Ν. 2214/1994. Καταβληθέντα ποσά δεν αναζητούνται».
β) Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 57 του Ν. 4483/2017(ΦΕΚ Α 107/31-07-2017) στις παραπάνω διατάξεις προστίθενται οι λέξεις:
«Βεβαιωμένες οφειλές από τον καταργούμενο φόρο και συναφείς κυρώσεις διαγράφονται, κατόπιν διαπιστωτικής απόφασης του οικείου δημοτικού συμβουλίου».
γ) Σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση επί της παραπάνω διάταξης:
«Η ρύθμιση εισάγεται, προκειμένου να επιλυθούν οριστικά ζητήματα, εφαρμογή που προέκυψαν μετά την κατάργηση του Δημοτικού Φόρου Δωδεκανήσου με το ν. 4336/2015. Η κατάργηση του εν λόγω φόρου υλοποιήθηκε σε συμμόρφωση του νομοθέτη προς το νομολογιακό προηγούμενο που διαμορφώθηκε από τις υπ’αριθμ. 4504/2014 και 4505/2014 αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ».
Με τις παραπάνω αποφάσεις ο ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. επί αίτησης αναίρεσης Κοινοπραξίας εταιρειών Κατασκευής του Νοσοκομείου Ρόδου (ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ – ΕΜΠΕΔΩΣ – ΑΒΑΞ -IMEC) και ενώ ο Δήμος Ρόδου δικαιώθηκε στους προηγούμενους βαθμούς στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου και στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά, τελικά στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας , επί 17 τακτικών συμβούλων/δικαστών κατά πλειοψηφία 10 και μειοψηφία 7, κρίθηκε ανίσχυρος ως αντισυνταγματικός ο ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.
Η κατά την παραπάνω πλειοψηφούσα άποψη του ΣτΕ, κήρυξης του ΔΗΦΟΔΩ ως ανίσχυρου έγινε επειδή κρίθηκε ότι αντισυνταγματικά επιβάλλεται μόνο υπέρ των Ο.Τ.Α. Δωδεκανήσου και σε βάρος μόνο εκείνων που ασκούν στη Δωδεκάνησο οικονομική δραστηριότητα, καθώς αφενός μεν «οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες του χρόνου επιβολής του ειδικού φόρου, 50 περίπου χρόνια μετά την ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα είναι προφανές διαφορετικές εκείνων που υπήρχαν κατά τα αμέσως επόμενα της ένωσης αυτής έτη και δικαιολογούσαν μια ειδική, έναντι άλλων περιοχών της χώρας με τα αυτά χαρακτηριστικά μεταχείριση» και αφετέρου «οι μελέτες και τα στοιχεία» που επικαλέσθηκε ο Δήμος ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ για να υποστηρίξει ότι «προκύπτουν οι ιδιαίτερες συνθήκες που δικαιολογούν την επιβολή του ένδικου φόρου υπέρ μόνων των Ο.Τ.Α Δωδεκανήσου» είναι «ως επί το πλείστον μεταγενέστερα της επιβολής του φόρου και ούτε εκτιμήθηκαν από τον νομοθέτη κατά την ψήφιση της επίμαχης διάταξης του Ν. 2214/1994. ούτε είναι δυνατόν να εκτιμηθούν το πρώτον υπό του δικαστηρίου…. καθώς δεν αφορούν δεδομένα κοινής πείρας».
δ) Η παραπάνω με τις διατάξεις του άρθρου 57 του Ν. 4483/2017 συμπλήρωση των διατάξεων του άρθρου 2.9.Δ.12 του Ν. 4336/2016 , ήταν απαραίτητος όρος για τη διαγραφή των βεβαιωθέντων οφειλών (ανείσπρακτων) ΔΗΦΟΔΩ και προκλήθηκε ύστερα από έντονα διαβήματα και ενέργειες του Δήμου Ρόδου αλλά και της Περιφ, Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου προς το Υπουργείο Εσωτερικών.
Ειδικότερα χωρίς την παραπάνω συμπληρωματική διάταξη, δεν ήταν δυνατόν η διαγραφή βεβαιωμένων ανείσπρακτων οφειλών του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ,, αφού σύμφωνα με το αρ. πρωτ. 29320/09-09-2015 έγγραφο του Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, δόθησαν οδηγίες που καθόριζαν περιοριστικά ότι οι ανακλήσεις πράξεων εγγραφής ποσών του ΔΗ.ΦΟΔ.Ω. ή προστίμων επ’ αυτού, κατά νομολογιακή αρχή του ΣτΕ, θα πρέπει να γίνονται όχι γενικά και για όλους τους φορολογούμενους που έχουν βεβαιωμένες οφειλές, αλλά μόνο κατά περίπτωση. Δηλαδή εφόσον υποβληθούν αιτήσεις όσων έχουν νόμιμο συμφέρον, με υποχρέωση να τις εξετάζουν και να τις κρίνουν τα Δημοτικά Συμβούλια και να αποφαίνονται ανά αίτηση, σαν να ήταν δηλαδή δικαστήρια, αν συντρέχει δημόσιο/δημοσιονομικό συμφέρον, προκειμένου αναλόγως να απορρίψουν ή να αποδεχθούν, τα αιτήματα. Προϋποθέσεις δηλαδή υπό καθεστώς αοριστίας και χωρίς σταθερά κριτήρια που έπεισαν ακόμη και κινδύνους καταλογισμών και άσκησης διώξεων για παράβαση καθήκοντος σε βάρος των δημοτικών συμβούλων, εφόσον εποπτεύουσες αρχές και δικαστήρια έκριναν διαφορετικά.
‘Ετσι λόγω της παραπάνω αδυναμίας, οι ανακλήσεις βεβαιωμένων οφειλών του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. και η παροχή δημοτικής ενημερότητας γίνονταν μέχρι σήμερα μόνο κατά περίπτωση όχι μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά ύστερα από δικαστική κρίση τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό.
Δηλαδή άσκηση προσφυγών ή ανακοπών ή αιτήσεων αναστολής των ενδιαφερομένων στο αρμόδιο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου και έκδοση αποφάσεων που τις έκαναν δεκτές και στη συνέχεια με γνωμοδοτήσεις της Νομικής Υπηρεσίας και αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής παραίτηση του Δήμου Ρόδου από την άσκηση εφέσεων (άρθρο 72 Ν. 3852/2010), δεδομένης της βέβαιης έκβασης των περαιτέρω δικών σε βάρος του Δήμου Ρόδου, τόσο λόγω της νομολογίας των αποφάσεων 4504-4505/2014 της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκριναν το φόρο ανίσχυρο ως αντισυνταγματικό, όσο και τυπικά για πολλές περιπτώσεις λόγω ύψους οφειλών – ανά περίπτωση κάτω των 5.000,00 ευρώ -που δεν δικαιολογούν άσκηση έφεσης σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 92 Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας.
ε) Ύστερα από όλα τα παραπάνω και καθώς πλέον με τη διάταξη του άρθρου 57 του Ν.4483/2017 συμπληρώθηκε και αποσαφηνίσθηκε, ότι δεν απαιτείται προηγούμενη καταβολή αιτήσεων για την διαγραφή βεβαιωμένων οφειλών του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. ούτε οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση, γνωμοδοτούμε και εισηγούμαστε, όπως η Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών , δια των αρμόδιων Τμημάτων, εκδώσει και διαβιβάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο κατάσταση με τις υφιστάμενες μέχρι σήμερα (ανείσπρακτες) οφειλές από ΔΗΦΟΔΩ , περιλαμβανόμενων και αυτών που έχουν διαγραφεί με δικαστικές αποφάσεις και πράξεις της Οικονομικής Επιτροπής για τη μη άσκηση ένδικων μέσων, για ακόμη μεγαλύτερη και κατά το γράμμα ειδικής διάταξης νόμου κάλυψη , ώστε στη συνέχεια κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 57 του Ν.4483/2017, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ρόδου να εκδώσει διαπιστωτική απόφαση που να έχει ως εξής:
-Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 57 του Ν. 4483/2017, εκδίδεται διαπιστωτική απόφαση-εντολή προς τη Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών και τα αρμόδια Τμήματα αυτής, διαγραφής κάθε βεβαιωμένης ανείσπρακτης οφειλής οποιουδήποτε φορολογικού υποκειμένου που προέρχεται από τον ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., (κύρια οφειλή, πρόστιμα, προσαυξήσεις) , σύμφωνα με τη συνημμένη και ως σώμα της παρούσας, κατάσταση με τις υφιστάμενες μέχρι σήμερα (ανείσπρακτες ) οφειλές από ΔΗΦΟΔΩ .
Θεόδωρος Παπαγεωργίου
Ο Νομικός Σύμβουλος».

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου