Ειδήσεις

«Οι 11 εντολές»-Το δικό της κείμενο καταρτίζει η κυβέρνηση

Μετά την πενταμερή κοινοτικές πηγές μετέδιδαν στις Βρυξέλλες, ότι Ντράγκι, Λαγκάρντ, Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ συμφωνούν στα εξής:

1) προϋπόθεση για οποιαδήποτε βοήθεια προς την Ελλάδα είναι η ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης,

2) το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν συμφωνούν στο περιεχόμενο και τις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωσή της,

3) ουδείς εκ των πέντε σκοπεύει να παρέμβει στον άλλον για να τον πείσει να μετριάσει τις απαιτήσεις του,

4) οι πέντε συμφωνούν ότι για να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση όλα τα μέρη (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισιόν) πρέπει να είναι ικανοποιημένα,

5) η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει και μετά την 5η αξιολόγηση τον δρόμο των σκληρών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής,

6) κανένα μελλοντικό ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν θα χρηματοδοτεί τα ελληνικά ελλείμματα,

7) το κούρεμα της ονομαστικής αξίας των δανείων του επισήμου τομέα προς την Ελλάδα είναι και θα είναι εκτός συζήτησης,

8) η επαναγορά των ομολόγων Τρισέ (27 δισ.) και η πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ (19 δισ.) είναι υπό συζήτηση,

9) το ΔΝΤ θα παραμείνει επόπτης και στο επόμενο ελληνικό πρόγραμμα,

10) το επόμενο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης πρέπει να αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες σε βάθος και με απόλυτο τρόπο – απολύσεις στο δημόσιο, μονιμότητα, ριζική αλλαγή συνταξιοδοτικού, φιλελευθεροποίηση επιχειρηματικού περιβάλλοντος, κα.

11) ως τότε δεν θα υπάρξει καμία άλλη διευκόλυνση σε σχέση με τη χρηματοδότηση ή τη ρευστότητα.

Προς το παρόν η Ελλάδα έχει ως την 1η Ιουλίου, ή ως τη στιγμή που θα της τελειώσουν τα λεφτά για να παρουσιάσει αξιόπιστες προτάσεις με βάθος και τεκμηρίωση προς την Τρόικα, η οποία δεν θα δεχθεί καμία πίεση για το πως θα ολοκληρώσει το έργο της.

Από εκεί και πέρα η Ελλάδα θα κληθεί να νομοθετήσει το περιεχόμενο της συμφωνίας. Αν ο χρόνος δεν επαρκεί ως την 1η Ιουλίου θα δοθεί μια μικρή παράταση ώσπου να ολοκληρωθούν οι εκταμιεύσεις.

Κείμενο συμφωνίας με τους δανειστές ετοιμάζει το Μέγαρο Μαξίμου, αφήνοντας τις εξελίξεις να απαντήσουν στο ερώτημα «για ποιον χτυπά η καμπάνα» που έθεσε εμμέσως ο Αλέξης Τσίπρας στους Ευρωπαίους, με άρθρο του στην γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Η κυβέρνηση αισθάνεται ασφυκτική την πίεση του χρόνου, συγχρόνως όμως διαπιστώνει ότι όσο παραμένει ανοιχτή η διαπραγμάτευση τόσο μεγαλώνει ο λογαριασμός αφού σε καθημερινή βάση οι πιστωτές εγείρουν νέα ζητήματα που καθυστερούν την επίτευξη συμφωνίας, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Από τις αξιώσεις των θεσμών να αποσυρθούν οι επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο και να μην προχωρήσει ο νόμος Μπαλτά για την Παιδεία, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχουν προσγειωθεί και τα ενεργειακά. Οι δανειστές διαμηνύουν ότι η συμφωνία δεν θα κλείσει εφόσον δεν υπάρξει ρύθμιση για το θέμα της μικρής ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, θέματα που αποτέλεσαν «ιερές αγελάδες» για τον προεκλογικό ΣΥΡΙΖΑ.

Το Μαξίμου επιμένει ότι η συμφωνία είναι θέμα ημερών, ωστόσο όλα δείχνουν ότι εντός της εβδομάδας δύσκολα θα υπάρξουν καθοριστικές εξελίξεις.

Πιθανολογείται ότι από το Σαββατοκύριακο και έπειτα τα πράγματα θα μπουν σε μια σειρά ούτως ώστε το κείμενο που ετοιμάζει η ελληνική πλευρά και το κείμενο-προσχέδιο των τριών θεσμών να συγχωνευθούν σε ένα που θα αποτελεί τομή των κοινών τους στοιχείων.

Η κυβέρνηση αρνείται ότι έχει στα χέρια της κείμενο συμφωνίας των δανειστών παρά το γεγονός πως πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές επαναλαμβάνουν ότι ο πρωθυπουργός έχει ενημερωθεί για την τελική πρόταση των δανειστών προκειμένου να απαντήσει διανθίζοντας με τη δική του προσέγγιση στο προσχέδιο.

Εφόσον υπάρξει ένα ενιαίο κείμενο – κάτι που βεβαίως θα σήμαινε ότι θα σημειωθεί περαιτέρω σύγκλιση στη διαπραγμάτευση των τεχνικών κλιμακίων – τότε θα προκληθεί και η πολιτική επικάλυψη της συμφωνίας. Κυβερνητικός παράγων που έχει γνώση της πορείας της διαπραγμάτευσης σχολιάζει ότι «οι πιστωτές θα πιέζουν ώς το τέλος για νέες υποχωρήσεις» και μόνο όταν εξαντληθούν όλα τα περιθώρια θα έρθει το πολιτικό καπάκι να σκεπάσει το προϊόν της συμφωνίας.

Με πληροφορίες από real.gr/in gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου