Ειδήσεις

Στόχος “η ορθολογική αξιοποίηση των υδατικών πόρων των νησιών του Αιγαίου”

«Στόχος μας είναι ένα βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο, άρα μια πραγματική ανάπτυξη, που θα βασίζεται στην ορθολογική και “ευφυή” αξιοποίηση των ανεκτίμητων υδατικών μας πόρων», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Ταγαράς, με αφορμή την έναρξη της διαβούλευσης του προσχεδίου διαχείρισης των υδατικών πόρων των νησιών του Αιγαίου, με το οποίο, μάλιστα, ολοκληρώνεται η διαβούλευση του πρώτου κύκλου των σχεδίων διαχείρισης όλων των υδατικών διαμερισμάτων της χώρας.

«Τα νησιά του Αιγαίου που αντιμετωπίζουν προκλήσεις και δυσκολίες αλλά έχουν μοναδικά φυσικά πλεονεκτήματα, μπορούν να είναι στην πρωτοπορία αυτής της σύγκλισης της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος», επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός, ο οποίος καταλήγοντας στη δήλωσή του συνεχάρη τα στελέχη της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων και τον επικεφαλής της, Κώστα Τριάντη.

Η διαδικασία της διαβούλευσης επί του προσχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Νήσων Αιγαίου ξεκίνησε από την Παρασκευή 30 Μαΐου 2014.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, στην πορεία της διαβούλευσης, με πολλαπλές δράσεις ενημέρωσης (ημερίδες, σεμινάρια, εκδόσεις, ερωτηματολόγια) και μέσω του Διαδικτύου, οι ενδιαφερόμενοι φορείς, αλλά και οι ενεργοί πολίτες, καλούνται να συμμετάσχουν στη συζήτηση για θέματα όπως η ποιότητα και η ποσότητα των υδατικών πόρων (ποτάμια- λίμνες, υπόγεια και παράκτια ύδατα), οι πιέσεις που ασκούνται σε αυτούς, η διαθεσιμότητα των υδατικών πόρων, η ξηρασία και η λειψυδρία στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, ο προγραμματισμός καταναλώσεων και χρήσεων νερού, τα προγράμματα μέτρων για την προστασία των υδατικών πόρων καθώς και η οικονομική ανάλυση της χρήσης ύδατος.

Σημειώνεται τέλος, ότι το εν λόγω σχέδιο διαχείρισης των υδατικών πόρων διαμορφώνεται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με τις διευθύνσεις Υδάτων Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών (ΙΓΜΕΜ) του ΕΚΒΑΑ, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), καθώς και με ερευνητικά ιδρύματα της περιοχής.
Τα κείμενα της διαβούλευσης βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα http://wfd.ypeka.gr.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου