Ειδήσεις

2,5 δισ. στα ταμεία του Δημοσίου από τις υποθέσεις διαφθοράς

«Ζεστό» χρήμα φέρνει στα ταμεία του δημοσίου η επιστροφή των «κλεμμένων». Υποθέσεις διαφθοράς έχουν ήδη προσφέρει ενίσχυση 150 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ έχουν δεσμευθεί άλλα 400 εκατομμύρια και ακίνητα. Συνολικά, αν ψηφιστούν οι νόμοι που εκκρεμούν, τότε το Δημόσιο αναμένεται να κερδίσει 2,5 δισ. ευρώ από αυτή τη διαδικασία.

Ενα μόνο ανακριτικό γραφείο, έχει εξασφαλίσει μέσα σε πέντε μήνες 40 εκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής». Πρόκειται για τους

ανακριτές Γαβριήλ Μαλλή και Ιωάννη Σταυρόπουλο, οι οποίοι χειρίζονται τους φακέλους για δύο εξοπλιστικά προγράμματα. Μάλιστα, ως το τέλος του Ιουνίου αναμένουν άλλα 15 εκατομμύρια ευρώ, με τους εμπλεκόμενους να έχουν συναινέσει στην επιστροφή των χρημάτων, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας.

Οι συγκεκριμένοι ανακριτές δεν είναι οι μόνοι όμως που έχουν προσφέρει «ζεστό χρήμα» στο Δημόσιο με τις υποθέσεις που χειρίζονται. Ηδη έχουν εξασφαλιστεί 60 εκατομμύρια από την υπόθεση του Βίκτωρα Ρέστη, αλλά και 51 εκατομμύρια, πριν από 1,5 χρόνο, όταν η υπόθεση του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ήταν στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης.

Την ίδια ώρα, οι εισαγγελικές αρχές βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με άλλες χώρες, κυρίως με την Ελβετία, όπου αν υπάρξει συναίνεση για την αποδεύσμευση χρημάτων που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς, το Δημόσιο έχει να κερδίσει πολλά.

Σημαντικά ποσά όμως- της τάξεως των 400 εκατομμυρίων- έχουν δεσμεύσει και οι δικαστικές αρχές, τα οποία θα περιέλθουν στο Δημόσιο μόλις ψηφιστεί ο σχετικός νόμος που εκκρεμεί στη Βουλή. Πέρα από αυτά, άλλα 20 εκατομμύρια είναι σε «αναμονή», καθώς δεσμεύθηκαν έπειτα από την καταδικαστική απόφαση εις βάρος του Ακη Τσοχατζόπουλου.

Παράλληλα, οι δικαστικές αρχές έχουν δεσμεύσει δεκάδες ακίνητα μεγάλης αξίας- 45 μόνο από την υπόθεση Καρούζου και 35 επιπλέον από άλλες- και αναμένουν την ψήφιση του σχετικού νόμου, για να προβούν σε άμεση ρευστοποίησή τους υπέρ του Δημοσίου.

Υπολογίζεται ότι αν οι διατάξεις που εκκρεμούν ψηφιστούν, τότε το κέρδος για το Δημόσιο θα αγγίξει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου