ΕΙΔΗΣΕΙΣ

To Brexit φέρνει αυξήσεις για τα κράτη-μέλη

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Brexit

Αύ­ξη­ση της συ­νει­σφο­ράς των χωρών-μελών της ΕΕ στα κοι­νο­τι­κά τα­μεία θα επι­φέ­ρει η απο­χώ­ρη­ση της Μ. Βρε­τα­νί­ας, εκτι­μά ο ευ­ρω­παί­ος επί­τρο­πος Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού Γκύ­ντερ Έτιν­γκερ με δη­λώ­σεις του στο Spiegel.

Όπως με­τα­δί­δει η Deutsche Welle, η προ ημε­ρών υπο­βο­λή του επί­ση­μου βρε­τα­νι­κού αι­τή­μα­τος για έξοδο της χώρας από την ΕΕ ανα­ζω­πύ­ρω­σε και πάλι τις συ­ζη­τή­σεις για το κό­στος που συ­νε­πά­γε­ται η από­φα­ση της πλειο­ψη­φί­ας των Βρε­τα­νών να εγκα­τα­λεί­ψουν την ευ­ρω­παϊ­κή οι­κο­γέ­νεια. Επι­κρα­τού­σα εκτί­μη­ση είναι ότι από το Brexit θα βγουν χα­μέ­νες και οι δύο πλευ­ρές.

Τις δικές του εκτι­μή­σεις έκανε για το θέμα ο ευ­ρω­παί­ος επί­τρο­πος Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού Γκύ­ντερ Έτιν­γκερ, ο οποί­ος, μι­λώ­ντας στο γερ­μα­νι­κό πε­ριο­δι­κό Spiegel, επι­χεί­ρη­σε να προ­ε­τοι­μά­σει τα υπό­λοι­πα 27 κράτη-μέλη για αύ­ξη­ση της οι­κο­νο­μι­κής τους συ­νει­σφο­ράς στην ΕΕ μετά την απο­χώ­ρη­ση της Βρε­τα­νί­ας.

Ανα­θε­ώ­ρη­ση πλαι­σί­ου επι­δο­τή­σε­ων;

«Θα μπο­ρού­σα να φα­ντα­στώ ότι θα προ­σπα­θή­σου­με να εξοι­κο­νο­μή­σου­με ένα μέρος (σ.σ. με πε­ρι­κο­πές) και τα υπό­λοι­πα 27 κράτη-μέλη θα συμ­φω­νή­σουν για το πώς θα συ­γκε­ντρώ­σουν το υπό­λοι­πο ποσό που θα εκ­κρε­μεί», δή­λω­σε ο Γκύ­ντερ Έτιν­γκερ στο Spiegel. Όπως επι­ση­μαί­νει το γερ­μα­νι­κό πε­ριο­δι­κό, οι ευ­ρω­παϊ­κές χώρες-μέλη ξε­κι­νούν αυτό το διά­στη­μα τις δια­βου­λεύ­σεις σχε­τι­κά με το επό­με­νο «πο­λυ­ε­τές δη­μο­σιο­νο­μι­κό πλαί­σιο», το οποίο πρό­κει­ται να ισχύ­σει κατά πάσα πι­θα­νό­τη­τα από το 2021. Με ετή­σια συ­νει­σφο­ρά που υπερ­βαί­νει ετη­σί­ως τα 10 δις ευρώ, η Μ. Βρε­τα­νία είναι δεύ­τε­ρη στη λίστα με τους λε­γό­με­νους κα­θα­ρούς χρη­μα­το­δό­τες των κοι­νο­τι­κών τα­μεί­ων μετά τη Γερ­μα­νία.

Όπως εκτι­μά το γερ­μα­νι­κό πε­ριο­δι­κό, οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για το νέο δη­μο­σιο­νο­μι­κό πλαί­σιο, δη­λα­δή τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό για την πε­ρί­ο­δο 2021 έως 2027, συ­γκα­τα­λέ­γο­νται -μαζί με τις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για το Brexit- στα δυ­σκο­λό­τε­ρα θέ­μα­τα που έχει μπρο­στά της τα επό­με­να χρό­νια η ΕΕ.

Σύμ­φω­να με τον Γκύ­ντερ Έτιν­γκερ, το μισό πε­ρί­που της βρε­τα­νι­κής συ­νει­σφο­ράς θα μπο­ρού­σε να εξοι­κο­νο­μη­θεί, ενώ το υπό­λοι­πο θα κλη­θούν να κα­τα­βάλ­λουν οι υπό­λοι­πες χώρες μέλη. Το μο­να­δι­κό ερώ­τη­μα είναι «ποιος θα πλη­ρώ­σει και πόσο πα­ρα­πά­νω», σχο­λιά­ζει το Spiegel, προ­σθέ­το­ντας ότι «στις Βρυ­ξέλ­λες και στο Βε­ρο­λί­νο πλη­θαί­νουν οι φωνές εκεί­νων που ζη­τούν να αξιο­ποι­η­θούν οι επι­κεί­με­νες δια­βου­λεύ­σεις και με σκοπό μια «γε­νι­κή ανα­θε­ώ­ρη­ση του πε­ρί­πλο­κου και συχνά ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κού» συ­στή­μα­τος ευ­ρω­παϊ­κών επι­δο­τή­σε­ων στα πεδία της πε­ρι­φε­ρεια­κής και αγρο­τι­κής ανά­πτυ­ξης.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.