ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Αυστρία απαγορεύει το κάπνισμα στους ανηλίκους

news room 1 λεπτό ανάγνωση
κάπνισμα

Θε­ω­ρη­τι­κά, η Αυ­στρία απα­γό­ρευ­σε το κά­πνι­σμα στα δη­μό­σια κτί­ρια το 2005, αλλά η επι­βο­λή του μέ­τρου τα προη­γού­με­να χρό­νια γνώ­ρι­σε πολ­λές τα­λα­ντεύ­σεις, στους χώ­ρους ερ­γα­σί­ας

Στην απα­γό­ρευ­ση του κα­πνί­σμα­τος σε άτομα κάτω των 18 ετών προ­χω­ρά η Αυ­στρία από τα μέσα του 2018, έπει­τα από τη συμ­φω­νία που επι­τεύ­χθη­κε με­τα­ξύ των εκ­προ­σώ­πων των εννέα αυ­στρια­κών ομό­σπον­δων κρα­τι­δί­ων.

Με σχε­τι­κό νόμο για τη γε­νι­κή απα­γό­ρευ­ση του κα­πνί­σμα­τος στη γα­στρο­νο­μία, που είχε ψη­φι­στεί από την αυ­στρια­κή Βουλή τον Μάιο του 2015 και πρό­κει­ται να τεθεί σε εφαρ­μο­γή από την 1η Μαΐου του 2018 -όπως και για την απα­γό­ρευ­ση του κα­πνί­σμα­τος κάτω των 18- δί­νε­ται ορι­στι­κό τέλος στο κά­πνι­σμα στη γα­στρο­νο­μία στην Αυ­στρία, έπει­τα από μια μα­κρό­χρο­νη συ­ζή­τη­ση που διαρ­κού­σε πάνω από δώ­δε­κα χρό­νια.

Ο έως τώρα νόμος περί “προ­στα­σί­ας των μη κα­πνι­στών” ισχύ­ει στη χώρα από την 1η Ια­νουα­ρί­ου του 2009 και, έπει­τα από μία με­τα­βα­τι­κή πε­ρί­ο­δο 18 μηνών, εφαρ­μό­ζε­ται με αυ­στη­ρό­τη­τα στην Αυ­στρία από την 1η Ιου­λί­ου 2010. Σύμ­φω­να με αυτόν, που θα εξα­κο­λου­θή­σει να ισχύ­ει μέχρι τις 30 Απρι­λί­ου του 2018, όλες οι επι­χει­ρή­σεις γα­στρο­νο­μί­ας στην Αυ­στρία (από εστια­τό­ρια, καφέ, την τα­βέρ­να του χω­ριού μέχρι τη ντί­σκο) με χώ­ρους μέχρι 50 τε­τρα­γω­νι­κά μέτρα έχουν ελεύ­θε­ρη επι­λο­γή να λει­τουρ­γούν ως κα­τά­στη­μα για κα­πνι­στές ή μη κα­πνι­στές.

Επι­χει­ρή­σεις με χώ­ρους με­γα­λύ­τε­ρους των 50 τε­τρα­γω­νι­κών μέ­τρων, που επι­θυ­μούν να έχουν μικτή λει­τουρ­γία -για κα­πνι­στές και μη κα­πνι­στές- θα πρέ­πει να έχουν δια­μορ­φώ­σει και να δια­θέ­τουν ξε­χω­ρι­στούς χώ­ρους ίδιων δια­στά­σε­ων. Σε δια­φο­ρε­τι­κή πε­ρί­πτω­ση είναι επι­βε­βλη­μέ­νη αυ­τό­μα­τα η απα­γό­ρευ­ση του κα­πνί­σμα­τος και το κα­τά­στη­μα λει­τουρ­γεί απο­κλει­στι­κά ως μη κα­πνι­στών.

Θε­ω­ρη­τι­κά, η Αυ­στρία απα­γό­ρευ­σε το κά­πνι­σμα στα δη­μό­σια κτί­ρια το 2005, αλλά η επι­βο­λή του μέ­τρου τα προη­γού­με­να χρό­νια γνώ­ρι­σε πολ­λές τα­λα­ντεύ­σεις, στους χώ­ρους ερ­γα­σί­ας. Όπου υπάρ­χουν απα­γο­ρεύ­σεις για το κά­πνι­σμα, αυτές τη­ρού­νται από την πλειο­ψη­φία των ερ­γα­ζο­μέ­νων.

Ση­μειώ­νε­ται, ότι η Αυ­στρία με το Βέλ­γιο και το Λου­ξεμ­βούρ­γο είναι οι μόνες χώρες της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης στις οποί­ες το κά­πνι­σμα επι­τρέ­πε­ται από τα 16 χρό­νια, ενώ σύμ­φω­να με έρευ­νες έχει επα­νει­λημ­μέ­να δια­πι­στω­θεί ότι η ηλι­κία στην οποία οι νέοι στην Αυ­στρία αρ­χί­ζουν το κά­πνι­σμα είναι πολύ μικρή, η νε­ό­τε­ρη στην Ευ­ρώ­πη, μόλις στα έν­δε­κα τους χρό­νια και πως στους δε­κα­πε­ντά­χρο­νους νέους το πο­σο­στό των κα­πνι­στών είναι στα μεν κο­ρί­τσια 26% στα δε αγό­ρια 24%.

Πά­ντως, έρευ­να που είχε διε­νερ­γη­θεί στο πα­ρελ­θόν, είχε δια­πι­στώ­σει πως τε­λι­κά δεν είναι η Ελ­λά­δα που κα­τέ­χει τα “πρω­τεία” στο κά­πνι­σμα, αλλά η Αυ­στρία, στην οποία το πο­σο­στό κα­πνι­στών είναι το με­γα­λύ­τε­ρο από οποια­δή­πο­τε άλλη χώρα, και αυτό σε πα­γκό­σμια κλί­μα­κα.

Σύμ­φω­να με την έρευ­να, με ένα πο­σο­στό κα­πνι­στών 36,3% του πλη­θυ­σμού της, η Αυ­στρία βρί­σκε­ται στην πρώτη θέση, ακο­λου­θού­με­νη από την Ελ­λά­δα με 35% και τρίτη την Ουγ­γα­ρία με 23,8%.

 protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.