Ειδήσεις

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: Ανακοίνωσαν προσλήψεις στην υγεία που είχαν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά

Σφοδρή κριτική άσκησαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης στα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργείο Υγείας. Τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για προσλήψεις προσωπικού στον τομέα της Υγείας αφορούν ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Ο κ. πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα προσλήψεις προσωπικού στο χώρο της υγείας, που είχαν εξαγγελθεί και είχαν ήδη ξεκινήσει από την κυβέρνηση Σαμαρά» τόνισε ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της ΝΔ Χρήστος Κέλλας και συνέχισε:

«Για την πολιτική στο χώρο του φαρμάκου και τη διαφθορά στο χώρο της υγείας, υπενθυμίζουμε στο Πρωθυπουργό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε κανένα μέτρο ως αντιπολίτευση. Θα αλλάξει θέση σήμερα;

» Όσο για τους ανασφάλιστους και άπορους συμπολίτες μας, υπενθυμίζουμε ότι απολαμβάνουν ήδη δωρεάν πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας.

» Για τις υπόλοιπες εξαγγελίες ο Πρωθυπουργός παραμένει συνεπής στο λόγο του περί δημιουργικής ασάφειας, ενώ το μόνο χειροπιαστό μέτρο ως κυβέρνηση μέχρι σήμερα είναι η μείωση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων κατά 50%.

» Τα προβλήματα καθημερινά στο χώρο της υγείας διογκώνονται, λόγω απραξίας και περικοπών. Με ευχολόγια, λύσεις δεν δίνονται!» συμπλήρωσε ο Χρ. Κέλλας.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε:

«Ο πρωθυπουργός σήμερα από το Υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε αυτό που επί πέντε χρόνια έκανε: να παλεύει λυσσαλέα εναντίον όλων όσων προσπαθούσαν να δώσουν μάχη κατά της σπατάλης και της διαφθοράς στον πολύπαθο χώρο της υγείας.

» Ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή δεν ψήφισε καμία μείωση της τιμής των φαρμάκων και των ιατρικών υλικών. Ηταν εχθρός της εξοικονόμησης πολλών δις ετησίως από τη σπατάλη και τη διαφθορά. Κι ακόμη είπε ψέματα σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση της υγείας τα τελευταία χρόνια. Συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Λόγω της κρίσης αυξήθηκε κατά περίπου 35% η προσέλευση ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας.»

Πολύ πιο αναλυτικός ήταν ο Λεωνίδας Γρηγοράκης, υπεύθυνος Τομέα Υγείας για το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος με αφορμή την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο υπουργείο Υγείας και τις εξαγγελίες του για προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, είπε:

«Στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, οι διακηρύξεις μας οφείλουν να εναρμονίζονται με τις πράξεις μας. Άλλωστε αυτές, αποτελούν το μοναδικό κριτήριο της αλήθειας. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα ψεύτικα λόγια τα μεγάλα βρίσκονταν πάντα σε αντίθεση με την πραγματικότητα. Ο Πρωθυπουργός, θέλοντας να δείξει ότι η κυβέρνησή του παράγει έργο, κατά την επίσκεψη στο Υπουργείο Υγείας περιορίστηκε σε βερμπαλιστικές δηλώσεις και ταυτόχρονα επανέλαβε τις αποφάσεις της προηγούμενης διοίκησης του Υπουργείου.

Η πρωθυπουργική φράση «η υγεία μετατράπηκε από δικαίωμα σε εμπόρευμα», μπορεί να ακούγεται ωραία αλλά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων καθώς και οι πολίτες που τα επισκέπτονται έχουν γνώση του σημαντικού έργου που επιτελείται αλλά και των προβλημάτων που υπάρχουν.

Στην πολιτική μπορεί να είσαι αρεστός επενδύοντας στα υπαρκτά ελλείματά της όμως, αυτό που έχει πρωταρχική σημασία είναι να είσαι χρήσιμος. Με την αυτονόητη αυτή παραδοχή οφείλει να συμφιλιωθεί ο Πρωθυπουργός επιδεικνύοντάς τον αυτονόητο σεβασμό στο έργο που έχει επιτελεστεί στον τομέα της Υγείας.

Οι δυσλειτουργίες, οι ανεπάρκειες, οι στρεβλώσεις δεν αντιμετωπίζονται με ευχολόγια ούτε με πρακτικές εξοστρακισμού.

Χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο, συγκεκριμένη μέθοδος και προπαντός σωστή αξιοποίηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Με την συστράτευση όλων των συντελεστών της υγείας μπορούμε να πετύχουμε πολλά αν καταρχήν απεξαρτηθούμε όλοι από το φόβο του πολιτικού κόστους.

Ευελπιστώ η νέα κυβέρνηση να προχωρήσει σύντομα στις αναγκαίες αναπροσαρμογές εγκαταλείποντας τις μονομέρειες και τις ιδεοληψίες του παρελθόντος.

Στην υγεία δεν διακυβεύεται μόνο η αξιοπιστία και η φερεγγυότητα της κάθε κυβέρνησης, πρώτιστος διακυβεύεται η ίδια η αξιοπρέπεια των πολιτών και η ανάγκη προστασίας της ζωής τους.

Ως προς τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, ο κύριος Τσίπρας οφείλει να γνωρίζει ότι ο προγραμματισμός των προσλήψεων για το έτος 2015 είχε γίνει έγκαιρα και είχε αποσταλεί στα αρμόδια Υπουργεία (Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών) το περασμένο Οκτώβριο (βλ. σχετ. ανακοινώσεις τύπου). Το αίτημα περιελάμβανε 1500 γιατρούς και 2500 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

Ταυτόχρονα είχαμε φροντίσει να ενισχύσουμε το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ το 2014. Η προσπάθεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα το 2ο εξάμηνο του 2014 να ενταχθούν στο ΕΣΥ 2486 άτομα ως εξής:

Α. Διορισμοί μονίμου ιατρικού προσωπικού

Επιτάχυνση της διαδικασίας διορισμού 416 ιατρών για όλα τα νοσοκομεία της χώρας εκ των οποίων μέχρι την αποχώρηση μας είχε τοποθετηθεί η συντριπτική πλειοψηφία εξ’ αυτών.

Ολοκληρώσαμε επίσης όλες τις διοικητικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένου της έγγραφης του σχετικού προϋπολογισμού από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για την πρόσληψη επιπλέον 370 ιατρών (πρόκειται για θέσεις για τις οποίες είχαν ολοκληρωθεί οι κρίσεις το 2011 και έκτοτε παρέμεναν ανενεργές).

Σύνολο μονίμου προσωπικού: 786

Β. Προσλήψεις επικουρικού ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία της χώρας

Ολοκληρώσαμε τη πρόσληψη 498 ατόμων και μετά από επίμονες προσπάθειες εξασφαλίσαμε την έγκριση για την πρόσληψη άλλων 302 ατόμων (βλ. τις αλλεπάλληλες προκηρύξεις θέσεων που έλαβαν χώρα το 2014).

Σύνολο επικουρικών στα νοσοκομεία: 800

Γ. Προσλήψεις επικουρικού ιατρικού προσωπικού στο ΠΕΔΥ

Το μήνα Οκτώβριο έτρεξε σχετική πρόσκληση για την πρόσληψη 900 ιατρών

Δ. Προσλήψεις στο ΕΚΑΒ

Πέραν των παραπάνω ολοκληρώσαμε όλες τις διαδικασίες και προκηρύξαμε μέσω ΑΣΕΠ (βλ. σχετ. προκήρυξη) 200 θέσεις διασωστών και πληρωμάτων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ (από την προκήρυξη αφαιρέθηκαν 14 θέσεις ειδικών διατάξεων αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας).

Ε. Αγροτικοί ιατροί

Τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο του 2014 έλαβαν χώρα δύο προκηρύξεις 767 και 596 θέσεων αγροτικών ιατρών αντίστοιχα (είχαν προηγηθεί άλλες δύο προκηρύξεις τον Ιανουάριο και τον Απρίλιο).

ΣΤ. Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας

Μετά από επίπονες προσπάθειες του ίδιου του γραφείου του Αν. Υπουργού Υγείας ολοκληρώθηκαν όλες τις σχετικές διαδικασίες και εξασφαλίστηκε η συμμετοχή του συνόλου του τομέα υγείας (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και λοιποί φορείς) με 2500 θέσεις στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του Υπουργείο Εργασίας.

Όσον αφορά τη στελέχωση των ΜΕΘ και ΜΕΝ

Πρόκειται για κάτι που είχαμε εξαγγείλει από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε το Υπουργείο Υγείας και για το οποίο είχαμε εργαστεί σκληρά προκειμένου να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα το πρόβλημα. Ενημερώνουμε τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι σειρά συμβάσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που στελεχώνουν τις ΜΕΘ και τις ΜΕΝ λήγει σταδιακά από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015. Κατά συνέπεια πρέπει να εξευρεθούν οι πόροι το συντομότερο δυνατό διότι διαφορετικά θα βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να κλείνουν οι κλίνες και οι πολίτες να μην μπορούν να βρουν θεραπεία.

Όσον αφορά τη κατάργηση του 5ευρού στις δομές υγείας

Σημειώνουμε ότι αυτό αποτελεί έσοδο κυρίως των νοσοκομείων της χώρας και ανέρχεται στα 20 εκ. ευρώ περίπου. Είναι εύκολο να πεις ότι το καταργώ για να χαϊδέψεις τα αυτιά των πολιτών. Αυτό όμως είναι η μισή αλήθεια, η άλλη μισή είναι ότι αφαιρείς πόρους από το ΕΣΥ και άρα δυσκολεύεις την λειτουργία του και τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Επειδή και εμείς θέλαμε να καταργήσουμε το 5ευρω χωρίς όμως να επιβαρύνουμε οικονομικά τα νοσοκομεία είχαμε μελετήσει επαρκώς το θέμα και είχαμε βρει και διάφορες εναλλακτικές λύσεις ώστε να χρηματοδοτηθούν τα νοσοκομεία με το αντίστοιχο ποσό που θα έχαναν με την κατάργηση του 5ευρου.

in.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου