Ειδήσεις

Σταϊκούρας για πόλεμο: Θα υπάρξουν επιπτώσεις και στη χώρα μας

«Έχουμε πόλεμο και στον πόλεμο υπάρχουν επιπτώσεις. Θα υπάρχουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις στη Ρωσία αλλά θα υπάρχουν επιπτώσεις και στην Ευρώπη και στη χώρα μας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στην ελληνική οικονομία.

Μιλώντας στην ΕΡΤ3, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι «η βασική αρνητική επίπτωση στην Ευρώπη και τη χώρα μας θα προέρχεται από την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Μία αύξηση, που ήδη παρατηρούμε και πιθανότατα θα είναι πολύ πιο σημαντική το επόμενο χρονικό διάστημα. Αν δε, η Ρωσία, ως αντίποινα σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, το κόστος μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Υπάρχουν ποσοστά και εκτιμήσεις, στην Ευρώπη πάντα, της τάξεως του 200%, για να έχουμε μία αίσθηση της δυνητικής αύξησης, που μπορεί να υπάρξει στο μέλλον. Άρα, ο πληθωρισμός είναι ένα ζήτημα, που θα προέλθει και προέρχεται απ’ το ενεργειακό κόστος».

«Πριν από λίγο, δημοσιεύτηκαν τα πρώτα στοιχεία της ευρωπαϊκής επιτροπής για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη. Προφανώς υπάρχει μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού σε όλη την Ευρώπη. Η αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είναι συμβατή με το μέσο ευρωπαϊκό όρο στην Ελλάδα. Υπενθυμίζω ότι η Ελλάδα την τελευταία διετία είχε τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη. Πέρσι τον Φεβρουάριο ήμασταν -2%. Από τα στοιχεία, βγαίνει ένας πληθωρισμός της τάξης του 6%, στα τρόφιμα είναι 4%, στα βιομηχανικά προϊόντα είναι αυτής της τάξεως και στο ενεργειακό ο πληθωρισμός είναι 31,5%. Πρόκειται για αυξήσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά, που ήταν αρνητικό το ποσοστό.

Υπάρχει και μία απρόβλεπτη παράμετρος σημαντική όμως για τον πληθωρισμό, που είναι τα σιτηρά. Από Ρωσία και Ουκρανία εισάγεται περίπου το 30% των σιτηρών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου