Ρεπορτάζ

Εκφράζονται επιφυλάξεις για την προγραμματική σύμβαση

Τις αντιρρήσεις τους αναφορικά με μια σειρά από θέματα που αφορούν στην ΔΕΥΑΡ, εξέφρασαν σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη της αντιπολίτευσης (και δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου με την παράταξη του κ. Φώτη Χατζηδιάκου) κ.κ. Αγαπητός Πάλλας και Δημήτρης Ζανεττούλλης -στον απόηχο της τελευταίας συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα με την παρουσία του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου, του δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη και του παραιτηθέντος γενικού διευθυντή της επιχείρησης, κ. Γιώργου Υψηλάντη.
Και οι δύο στάθηκαν στην νέα Προγραμματική Σύμβαση εξαετούς διάρκειας που συνήφθη ανάμεσα στην ΔΕΥΑΡ, στον Δήμο Ρόδου και στην ΠΝΑι με τίτλο: «Οργάνωση και Ανάθεση των υπηρεσιών Διαχείρισης Λειτουργίας και Συντήρησης των έργων ύδρευσης Ρόδου από το Φράγμα».
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Πάλλας υπογράμμισε τα εξής:
«Εμείς σαν μέλη του δ.σ. της ΔΕΥΑΡ αλλά και σαν παράταξη της μειοψηφίας, έχουμε κάποιες αντιρρήσεις και διαφωνούμε –όχι στο πλαίσιο της στείρας αντιπολίτευσης αλλά επειδή πιστεύουμε πως όταν κάποιο θέμα έρχεται προς ψήφιση, πρέπει να προηγείται πλήρης ενημέρωση. Ειδικότερα, όσον αφορά στην συνεδρίαση της ΔΕΥΑΡ την Δευτέρα με αντικείμενο την Προγραμματική Σύμβαση για την παραγωγή 60.000 κυβικών νερού, οι δικές μας ενστάσεις συνίστανται σε μια σειρά από ζητήματα.
Η προηγούμενη Π.Σ. ανερχόταν σε περίπου 9 εκ. ευρώ. Ο σχετικός διαγωνισμός έγινε με έκπτωση που δόθηκε για το συγκεκριμένο έργο ενώ η ΔΕΥΑΡ πλήρωνε 1,5 εκ. ευρώ προς την ΠΝΑι συν την υποχρέωση να πληρώνει το ρεύμα στο διυλιστήριο και στα αντλιοστάσια. Αυτό περιλαμβάνει τις δεξαμενές προς την πόλη, στα Στεγνά και στα Κολύμπια. Από αυτές, χρειαζόμαστε 35 – 38.000 κυβικά νερό. Βλέποντας την νέα Π.Σ. (η οποία εγκρίθηκε και από το Ελεγκτικό Συνέδριο) και διαβάζοντας τις προβλεπόμενες παροχές, φαίνεται ότι τα 60.000 κυβικά που προβλέπονται, δεν φτάνουν για να καλυφθούν οι ανάγκες στο βόρειο τρίγωνο του νησιού και για όλη την ανατολική πλευρά. Στις ερωτήσεις που θέσαμε, απάντησε ο κ. Γ. Υψηλάντης, που μας είπε ότι η υποχρέωση της ΠΝΑι είναι να δίνει 60.000 κυβικά και η ΔΕΥΑΡ, να δίνει νερό ανάλογα με τις ανάγκες ανά ενότητα κ.λπ. Προσωπικά, εξέφρασα αντίρρηση ως προς κάποια σημεία, όπως ο Αρχάγγελος και τ’ Αφάντου, χωρίς να υπάρχει σαφής πρόβλεψη για πολλά σημεία του νησιού, ενώ μένουν απ’ έξω το Φαληράκι, οι Καλυθιές, τα Μάσαρη, η Μαλώνα και το Χαράκι. Επίσης, δεν αναγράφονται σαφώς οι περιοχές που έχουν μεγάλη ανάγκη, όπως η Λάρδος, το Κιοτάρι, το Γεννάδι, η Λαχανιά και η εκεί παραλιακή ζώνη».
Ο κ. Πάλλας εξέφρασε τις επιφυλάξεις του και για την τιμή του νερού λέγοντας πως τα έξοδα θα είναι πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να πληρώσει η επιχείρηση.
Επιπλέον, τάχθηκε κατά της πρότασης του κ. Χατζημάρκου ότι πρέπει να κλείσουν 150 γεωτρήσεις στο νησί της Ρόδου (από τις τουλάχιστον 350 που υπάρχουν συνολικά) με κύριο σημείο την περιοχή του Φράγματος Γαδουρά, όπου ‘δεν μπορεί να κλείσει ούτε μία αφού δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα’, όπως είπε.
«Το θέμα με τις γεωτρήσεις μπορούμε να το δούμε μόνον αφού ολοκληρωθεί το έργο, και όχι νωρίτερα. Επίσης, δεν μας εξήγησαν πώς η Π.Σ. ανέβηκε από 9 εκ. ευρώ σε 23 εκ. ευρώ για ένα έργο που θα γίνει» τόνισε, ζητώντας να έρθει προς συζήτηση, ενημέρωση και μετά ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Δ. Ζανεττούλλης τόνισε τα εξής:
«Πρόκειται για πολιτικό ζήτημα. Το κυρίαρχο όργανο που πρέπει να κληθεί για να αποφασίσει για το θέμα, είναι το δημοτικό συμβούλιο. Εμείς έχουμε την επιφύλαξή μας ότι για το θέμα θα αποφασίσει η Οικονομική Επιτροπή ‘διά περιφοράς’ (όπως συνηθίζει να συνεδριάζει) και δεν θα δοθεί η δυνατότητα στους υπόλοιπους συμβούλους να ενημερωθούν και να τοποθετηθούν. Ζητήσαμε να έχουμε το σχέδιο της νέας Π.Σ. αλλά και την προηγούμενη για να μπορέσουμε να έχουμε πλήρη εικόνα. Σε κανένα μέρος της Ελλάδας, καμία περιφερειακή αρχή δεν κάνει διαχείριση νερού. Θα αναφέρω μόνον ότι προς το τέλος της θητείας του κ. Στάθη Κουσουρνά, ήταν στα σκαριά ένα σχέδιο όπου η ΠΝΑι, επρόκειτο να εκχωρήσει στην ΔΕΥΑΡ τα κτήρια και το Φράγμα για την υλοποίηση της Π.Σ.
Η αρμοδιότητα που μεταβίβασε η κυβέρνηση του Σύριζα προς τις περιφέρειες, αφορά στα εγγειοβελτιωτικά έργα των φραγμάτων και των λιμνοδεξαμενών. Αυτό που πήρε η ΠΝΑι ήταν η εντολή να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο –δεν σημαίνει ότι έχει την αρμοδιότητα».
Είπε ακόμη ότι η προηγούμενη Π.Σ. αναφέρει πως η ΔΕΥΑΡ έπρεπε να είχε εκπαιδεύσει προσωπικό ώστε να διαχειριστεί την κατάσταση –κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Ο κ. Ζανεττούλλης εκθείασε την στάση που τήρησε ο περιφερειάρχης απέναντι στην αντιπολίτευση, ενώ μιλώντας για τον τέως γενικό διευθυντή ανέφερε πως ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η παροχή θα είναι 60.000 κυβικά σύμφωνα με τη νέα Π.Σ. «Συνεπώς, πώς θα διανεμηθούν;», αναρωτήθηκε, και ζήτησε να παραμείνουν οι γεωτρήσεις ως έχουν μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο του Φράγματος Γαδουρά.
Καταλήγοντας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «Η ΔΕΥΑΡ πάει για κλείσιμο» αφού θα έχει να πληρώνει τουλάχιστον 500.000 ευρώ μηνιαίως –συν τις δαπάνες για το ηλεκτρικό ρεύμα, του πρώην δανείου που έχει συναφθεί προς την ΠΝΑι και την συντήρηση των εγκαταστάσεων.
«Απεύχομαι το ενδεχόμενο να ιδιωτικοποιηθεί…», ανέφερε.
Τέλος, αμφότεροι εκτίμησαν πως με την σχετική Π.Σ. δεν μπορεί να υπερβεί η κατανάλωση τα 60.000 κυβικά, ενώ εκφράστηκαν φόβοι για ενδεχόμενη αύξηση της τιμής του νερού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου