«Πυρετώδεις» είναι οι προετοιμασίες ενόψει των Αναπτυξιακών Συνεδρίων της κυβέρνησης που θα γίνουν στην Ρόδο και στην Σύρο με την παρουσία του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, και πολλών κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δημοκρατική» ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Νότιας Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αντώνης Αποστολίδης, η «ατζέντα» με τα θέματα τα οποία επεξεργάζονταιι τα στελέχη σε τοπικό επίπεδο, θα είναι πλούσια, ενώ αναμένονται εξαγγελίες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την Ρόδο.
«Οριστικοποίηση της ημερομηνίας θα έχουμε μέχρι την προσεχή Κυριακή. Οι επικρατέστερες ημερομηνίες είναι δύο: 29 και 30 Μαρτίου για την Ρόδο και μετά την Σύρο ή 16 και 17 Απριλίου για την Ρόδο και ακολουθεί η Σύρος. Όλα θα εξαρτηθούν από το πότε θα είναι όλα έτοιμα, διότι ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας θα έρθει πρώτα στην Ρόδο για το πρώτο Αναπτυξιακό Συνέδριο. Τα θεματικά τραπέζια και τις ενότητες, τα επεξεργαζόμαστε ήδη και θα καταλήξουμε στο τελικό πρόγραμμα, την προσεχή εβδομάδα που θα είναι εδώ τα κυβερνητικά κλιμάκια από Δευτέρα έως και Παρασκευή για να γίνουν οι επίσημες επαφές με όλες τις τοπικές αρχές και τους συναρμόδιους φορείς» δήλωσε ο κ. Αποστολίδης.
Πρώτη προτεραιότητα παραμένει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ως διοργανώτρια αρχή και ακολουθούν οι Δήμοι, οι κοινωνικοί φορείς, πολιτιστικοί και αθλητικοί φορείς κ.λπ. ενώ δεν αποκλείονται και οι πολιτικοί φορείς.
«Οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν την μεθεπόμενη Δευτέρα και θα είναι κυλιόμενες. Θα γίνονται καθημερινά σε συγκεκριμένο χώρο –πιθανότατα στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου. Το κλιμάκιο θα επισκεφθεί σίγουρα την Κάρπαθο και το Καστελόριζο και ανάλογα με τα δρομολόγια θα προσπαθήσουμε να επισκεφθούμε την Σύμη, την Χάλκη και την Τήλο. Αντίστοιχα, ένα δεύτερο κλιμάκιο θα επισκεφθεί τα νησιά του βορείου συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Κω, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο κ.λπ. Στόχος μας είναι να πάμε σε όλα τα νησιά. Σε περίπτωση που δεν καταστεί αυτό δυνατό, θα καλέσουμε τους φορείς στο αμέσως κοντινότερο νησί. Εμείς ως Νομαρχιακή, έχουμε ολοκληρώσει τις επαφές μας με όλους και μπορώ να πω ότι υπήρξε ανταπόκριση και ενδιαφέρον. Είμαστε σε φάση επεξεργασίας και μέσα στο σαββατοκύριακο θα την καταθέσουμε στο κυβερνητικό κλιμάκιο που θα έρθει».
Το κλιμάκιο θα αποτελείται από τους: Αναστασία Σαπουνά, Αχιλλέα Ρουσιάκη, Γιάννη Βουλγαράκη και Όλγα Αθανίτη, ενώ επικεφαλής θα είναι ο Αλέξης Χριστόπουλος. Αυτοί είναι αρμόδιοι για την διοργάνωση των Αναπτυξιακών Συνεδρίων στο Νότιο Αιγαίο και συνεργάτες του κ. Χ. Βερναρδάκη. Σε τοπικό επίπεδο έχουν οριστεί ο κ. Κώστας Κουβάς από την Λέρο, ο κ. Σωτήρης Μπουζιώτας (Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Βόρειας Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ) και ο κ. Αντώνης Αποστολίδης από την Ρόδο.

Τα θέματα και οι
εξαγγελίες
Τα τοπικά κομματικά στελέχη προετοιμάζονται πυρετωδώς για τα Αναπτυξιακά Συνέδρια στο Νότιο Αιγαίο, καθώς επιδιώκεται η όσο το δυνατόν πιο άρτια ενημέρωση του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα, των υπουργών και των συνεργατών του για τα τοπικά ζητήματα. Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση των Συνεδρίων, θα γίνει και δεύτερος γύρος επαφών και επισκέψεων από κυβερνητικά στελέχη μία ή δύο εβδομάδες αργότερα, ώστε να συνεχιστούν οι συναντήσεις με τους φορείς κ.λπ.
«Κατ’ αρχήν, ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του μεταφορικού ισοδυνάμου, οπότε σε ένα τραπέζι η ‘νησιωτικότητα’ θα έχει εξέχουσα θέση.
Επίσης, εμείς θα προτάξουμε τα ζητήματα της περιοχής μας όπως:
1. Η υποστελέχωση των υπηρεσιών στο σύνολό τους (όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, τις δομές υγείας, την επιθεώρηση εργασίας κ.λπ.) και θα προτείνουμε κίνητρα ώστε να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση. Θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε και το Νόμο Γεροβασίλη με την κινητικότητα αλλά και τα κίνητρα για προσλήψεις. Είναι καιρός να δοθούν κίνητρα στους δημόσιους υπαλλήλους από την ηπειρωτική Ελλάδα για να έρθουν στα νησιά μας.
2. Η αναβάθμιση της Υγείας στα νησιά.
3. Η αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
4. Η ορθολογική αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας της περιοχής.
5. Η ανάπτυξη του Πολιτισμού -με σημείο αιχμής την Προγραμματική Σύμβαση της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου και την κατασκευή του Εθνικού Θεάτρου.
6. Ο πρωτογενής τομέας και σύνδεση με τον Τουρισμό.
7. Τουρισμός.
8. Υποδομές.
Όλα αυτά περιλαμβάνονται στις προτάσεις. Θα δούμε τι θα είναι πιο ώριμο για ανακοινώσεις κατά την διάρκεια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου. Το σημαντικότερο είναι ότι δεν θα σταματήσουμε εκείνη την ημέρα αλλά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα ζητήματα που θα τεθούν. Για πρώτη φορά μία κυβέρνηση ‘κατεβαίνει’ στην τοπική κοινωνία για να συζητήσει, να θέσει επί τάπητος και να αναδείξει τα ζητήματα που την απασχολούν κι έχουν βαλτώσει εδώ και χρόνια. Πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να τα ξεμπλοκάρουμε και να προωθηθούν οι λύσεις χωρίς πολιτικούς χρωματισμούς» ανέφερε ο κ. Αποστολίδης.
Εξέφρασε εξάλλου, την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση που υπάρχει από τις τοπικές αρχές, τους φορείς κ.λπ. αλλά και την διάθεση συνεργασίας που εμφανίζεται καθώς από αυτή την διαδικασία «βγαίνει κερδισμένος ο τόπος» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ