Ως σοβαρό ενδεχόμενο εξετάζεται πλέον η περίπτωση να είχαν στήσει ενέδρα οι Τούρκοι  προκειμένου να συλλάβουν τα δύο στελέχη του ελληνικού στρατού στον Εβρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες στην τουρκική πλευρά επικρατούσε μια ιδιαίτερη κινητικότητα στα σύνορα που κάνει ορισμένους να εκτιμούν ότι θα μπορούσε να ήταν μια προσχεδιασμένη σύλληψη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, πεζή περίπολος από Έλληνες στρατιώτες που ήταν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, στην περιοχή των Καστανιών, έχασε τον προσανατολισμό της, εξαιτίας της χαμηλής νέφωσης που επικρατούσε στην περιοχή, αλλά και της χιονόπτωσης πέρασε σε τουρκικό έδαφος και εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο.

Το επεισόδιο σημειώθηκε την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018 και σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΣ, πρόκειται για μια συνήθη περιπολία στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου.

Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές, ενώ από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα.
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ενημερώνει ότι όλοι είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες.

Ερωτήματα

Από το υπουργείο Εξωτερικών τονίζουν ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία, έχουν γίνει οι προβλεπόμενες ενέργειες ωστόσο κρατούν επιφυλάξεις για την εξέλιξη της υπόθεσης παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε ύφεση στην τουρκική προκλητικότητα. Ωστόσο, ερωτήματα προκαλούνται τόσο ως προς τη χρονική καθυστέρηση της αποκάλυψης του περιστατικού όσο και από το γεγονός ότι αν ακολουθούταν οι τυπικές διαδικασίες τώρα οι Ελληνες στρατιώτες θα είχαν επιστρέψει. Ερωτηματικό και γιατί οι Τούρκοι τους μετέφεραν στην Ανδριανούπολη και δεν ακολουθήθηκε η τυπική διαδικασία στις Καστανιές.
Και σε όλους βεβαίως, έρχεται στο μυαλό η συνεχής ενόχληση της Αγκυρας προς την Ελλάδα να απελάσει τους 8 Τούρκους που έχουν ζητήσει άσυλο μετά το πραξικόπημα στην γειτονική χώρα.

Τα ΝΕΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ