Ρεπορτάζ

Αθώος ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ρόδου για την πλημμελή λειτουργία του Βιολογικού στο «ΒΟΔΙ»

Αθώος κρίθηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ρόδου κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης που κατηγορήθηκε για υποβάθμιση του περιβάλλοντος για τη μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων της ΑΠ οικ 32074/27-6-2016 Υπουργικής Απόφασης στη λειτουργία του βιολογικού στο «Βόδι».
Η υπόθεση κινήθηκε μετά την έκδοση πράξεως βεβαίωσης παράβασης στην ΔΕΥΑ Ρόδου, κατόπιν περιβαλλοντικού ελέγχου του ΚΕΠΠΕ για την τήρηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων της εγκατάστασης του Βιολογικού Καθαρισμού.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», η έρευνα του ΚΕΠΠΕ προκλήθηκε κατόπιν καταγγελίας του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ρόδου για την πλημμελή λειτουργία των εν λόγω εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων.
Στις 23 Νοεμβρίου 2018 μέλη του κλιμακίου ελέγχου ποιότητας περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) πραγματοποίησαν έκτακτο έλεγχο τήρησης των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού (ΒΙΟΚΑ) της ΔΕΥΑ Ρόδου στην περιοχή «Βόδι».
Διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων που είχαν ως αποτέλεσμα την περιβαλλοντική υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.
Σημειώνεται ότι, στη διάρκεια της 3ης Διεθνούς Έκθεσης verde.tec για τις τεχνολογίες περιβάλλοντος, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 15-17 Φεβρουαρίου 2019 στην Αθήνα, ο Δήμος Ρόδου και η ΔΕΥΑΡ απέσπασαν δύο (2) βραβεία GREEK GREEN AWARDS 2019 στις κατηγορίες «Ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων στην Νησιωτική Ελλάδα» και «Στρατηγικός σχεδιασμός έργων ύδρευσης και αποχέτευσης».
Ο κ. Μανωλάκης επεσήμανε ότι ανέλαβε την προεδρία της ΔΕΥΑΡ τον Απρίλιο του 2017 και κατά την ενημέρωσή του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση, διαπίστωσε ότι ο βιολογικός Ρόδου, είναι ένας βιολογικός που φτιάχτηκε πριν από 20 χρόνια περίπου και θα έπρεπε να προχωρήσει η επιχείρηση σε διάφορες επεμβάσεις, τόσο στις εγκαταστάσεις όσο και στα μηχανήματα.

Σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα του ελέγχου της Δ/σης Περιβάλλοντος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η μονάδα χλωρίωσης δεν λειτουργούσε λόγω προβλημάτων και βλαβών, για την αποθήκευση ιλύος επεσήμανε ότι στις εγκαταστάσεις της Ρόδου δεν προβλέπεται από την μελέτη του έργου ούτε αποθήκευση ούτε συγκέντρωση της ιλύος (λυματολάσπη) ενώ στη σύμβαση «αναβάθμιση ΕΕΛ Ρόδου» περιλαμβάνεται και εγκατάσταση συστήματος ασβεστοποίησης της λυματολάσπης με σκοπό την σταθεροποίηση και υγειονοποίησή της.
Για το σύστημα απόσμησης είπε ότι πράγματι δεν λειτουργούσε λόγω διαρροών στην μονάδα παραγωγής όζοντος και έχει προβλεφθεί η αντικατάσταση της εγκατάστασης απόσμησης με νέα για την συνολική δυναμικότητα. Για τη μονάδα προεπεξεργασίας των βοθρολυμάτων τόνισε ότι λειτουργεί από το 1992 και προβλέπεται η πλήρης αντικατάστασή της με νέα μονάδα διαφορετικής τεχνολογίας απ’ αυτήν που υπάρχει τώρα.
Επεσήμανε ακόμη ότι δεν υπάρχει θεωρημένο πρόγραμμα πυροπροστασίας προσθέτοντας ότι η ΔΕΥΑΡ έχει εκπονήσει μελέτη πυροπροστασίας η οποία όμως δεν εγκρίνεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, διότι μέχρι και σήμερα δεν έχει διευθετηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου του βιολογικού.
Το γήπεδο στο οποίο βρίσκεται ο βιολογικός τυπικά δεν έχει μεταγραφεί από το Δημόσιο στην ΔΕΥΑΡ.
Ποιοτικός έλεγχος των νερών στις γειτονικές ακτές κολύμβησης, όπως είπε, δεν γίνεται, διότι το ΥΠΕΧΩΔΕ μέσω του κρατικού χημείου εκπονεί κάθε έτος συστηματικό πρόγραμμα δειγματοληψιών από τις ακτές κολύμβησης.
Το δικαστήριο έκανε χθες δεκτό τον αυτοτελή υπερασπιστικό ισχυρισμό, που υπέβαλε δια του συνηγόρου του κ. Ακη Δημητριάδη, για επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας (ορθότερου νομικού χαρακτηρισμού) από το αδίκημα της εκ προθέσεως υποβαθμίσεως του περιβάλλοντος σε εξ αμελείας υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου