Επιστολή στον Οικουµενικό Πατριάρχη Βαρθολοµαίο απέστειλε ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, εκφράζοντας για ακόµη µία φορά τις ενστάσεις του σχετικά µε την Αυτοκεφαλία της νέας Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας

Στην επιστολή, την οποία έδωσε στη δηµοσιότητα η Εκκλησία της Ρωσίας, φαίνεται πως ο Κύριλλος απευθύνει έκκληση στον Οικουµενικό Πατριάρχη να ξανασκεφτεί την απόφασή του για το συγκεκριµένο ζήτηµα -σηµειώνοντας ότι «δεν είναι αργά για να σταµατήσετε»- αλλά και «για την ενότητα της Ορθοδοξίας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επίσης, φαίνεται να διαφωνεί µε τον τρόπο που έγινε η διαδικασία της ένωσης, την οποία µάλιστα ονοµάζει στην επιστολή του ως πολιτικοποιηµένη, αντιδρώντας ουσιαστικά στην παρουσία του Ουκρανού προέδρου στην Ενωτική Σύνοδο. «Η τρέχουσα πολιτικοποιηµένη διαδικασία της αναγκαστικής ενοποίησης απέχει πολύ από τους κανόνες και το πνεύµα των ιερών κανόνων. Συνοδεύεται από ένα τερατώδες ψέµα και βία προς την αυθεντική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Αλλά αυτή είναι η ίδια Εκκλησία εκατοµµυρίων Ουκρανών πιστών που αναγνωρίζατε ως κανονική όλα τα χρόνια της διακονίας σας µέχρι την τελευταία φορά και τώρα προσποιείστε σαν να µην υπάρχει» υπογραµµίζει.

Ωστόσο, η οµιλία του Προκαθηµένου της Ορθοδοξίας την παραµονή της Πρωτοχρονιάς στον Πατριαρχικό Ναό δεν αφήνει κανένα περιθώριο δεύτερης σκέψης εκ µέρους της Μητέρας Εκκλησίας.

Μάλιστα, την προσεχή Κυριακή, 6 Ιανουαρίου, µε την παρουσία του νέου Προκαθηµένου της Ουκρανικής Εκκλησίας, αλλά και του προέδρου της χώρας κ. Ποροσένκο, θα δοθεί από τον Οικουµενικό Θρόνο ο Τόµος της Αυτοκεφαλίας. «Υπήρξαν, ως γνωστόν, πολλές αντιδράσεις, σφοδρές αντιδράσεις, γι’ αυτήν την ιστορική απόφαση του Οικουµενικού µας Πατριαρχείου. Αυτά όµως δεν µας κλονίζουν» υπογραµµίζει ο Βαρθολοµαίος.

πηγή ethnos.gr

Συντάκτρια Μαρίνα Ζιώζιου

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ