ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μάσκες παντού, νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, επέκταση τηλεργασίας-Τα νέα μέτρα ανά περιοχή

news room 7 λεπτά ανάγνωση
766

Νέοι περιο­ρι­στι­κοί κανόνες θα ισχύουν από την προσεχή Τρίτη 3 Νοεμ­βρίου, μέρα κατά την οποία η χώρα μπαίνει σε μίνι lockdown λόγω κορο­ναϊού.

Σύμφωνα με την παρου­σί­αση των νέων μέτρων που έγινε από τον Νίκο Χαρ­δα­λιά και τον Μιχάλη Χρυ­σο­χο­ΐδη από τις 3 Νοεμ­βρίου η χώρα θα δια­χω­ρί­ζε­ται σε δυο ζώνες, αντί των τεσ­σά­ρων (πράσινο, κίτρινο, πορ­το­καλί, κόκκινο) που ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Οι νέες ζώνες θα ονο­μά­ζο­νται «Αυξη­μέ­νης Επι­τή­ρη­σης» (Α – κίτρι­νες) και «Αυξη­μέ­νου Κιν­δύ­νου» (Β – κόκ­κι­νες) και, σήμερα, σύμφωνα με τον νέο χάρτη υγειο­νο­μι­κού κιν­δύ­νου περι­λαμ­βά­νο­νται 47 και 27 περιο­χές αντί­στοιχα. Στη ζώνη αυξη­μέ­νης επι­τή­ρη­σης Α εντάσ­σο­νται οι «πρά­σι­νες» και «κίτρι­νες» περιο­χές και στη ζώνη αυξη­μέ­νου κιν­δύ­νου Β εντάσ­σο­νται οι «πορ­το­καλί» και οι «κόκ­κι­νες» περιο­χές. 

Τα ορι­ζό­ντια μέτρα

Τα παρα­κάτω μέτρα ισχύουν σε όλη τη χώρα, ανε­ξαρ­τή­τως του επι­πέ­δου ασφα­λείας:

  • Υπο­χρε­ω­τική χρήση μάσκας παντού, σε εξω­τε­ρι­κούς και εσω­τε­ρι­κούς χώρους
  • Περιο­ρι­σμός κυκλο­φο­ρίας από 00:00 – 05:00
  • Απα­γό­ρευση επι­βί­βα­σης σε ΜΜΜ χωρίς χρήση μάσκας
  • Υπο­χρε­ω­τική τηλερ­γα­σία του­λά­χι­στον 50% σε ιδιω­τικό και δημόσιο τομέα
  • Τηλε-εκπαίδευση στα ΑΕΙ (Εξαι­ρού­νται κλι­νι­κές και εργα­στή­ρια τελειό­φοι­των)
  • Ανα­στολή επι­σκε­πτη­ρίου στις δομές πρό­νοιας (ΜΦΗ κ.ο.κ.)

Στον αντί­ποδα, ανοικτά παρα­μέ­νουν λια­νε­μπό­ριο, χον­δρε­μπό­ριο, σχολεία, αρχαιο­λο­γι­κοί χώροι, ξενο­δο­χεία, βιο­μη­χα­νία, κομ­μω­τή­ρια.

Ανα­λυ­τικά τα νέα μέτρα για κάθε τομέα και δρα­στη­ριό­τητα:

Ο υφ. Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας και Δια­χεί­ρι­σης Κιν­δύ­νων, στη συνέ­χεια, ανα­φέρ­θηκε ξεχω­ρι­στά για κάθε τομέα και δρα­στη­ριό­τητα.

Πλέον, με τα νέα μέτρα, ισχύουν τα εξής κατά τομέα:     

1) Αθλη­τι­σμός

Στο επίπεδο Α, επι­τρέ­πο­νται προ­πο­νή­σεις και αγώνες χωρίς θεατές, μείωση στο 75% των αθλητών που λαμ­βά­νουν μέρος, ενώ ισχύουν ειδικά πρω­τό­κολλα για τις προ­πο­νή­σεις και τους αγώνες.

Στο επίπεδο Β, απα­γο­ρεύ­ο­νται όλες οι αθλη­τι­κές εκδη­λώ­σεις εκτός εξαι­ρέ­σεων. Επι­τρέ­πε­ται μόνο ατομική άθληση σε ανοιχτό χώρο, χωρίς προ­πο­νητή.

Επίσης, επι­τρέ­πε­ται η ατομική άθληση μόνο σε ανοι­χτές εγκα­τα­στά­σεις και για συγκε­κρι­μένα αθλή­ματα, όπως αντι­σφαί­ριση, σκο­πο­βολή, τοξο­βο­λία, ιστιο­πλοΐα (με μονο­με­λές πλήρωμα), κωπη­λα­σία (με μονο­με­λές πλήρωμα), κανόε καγιάκ (με μονο­με­λές πλήρωμα), θαλάσ­σιο σκι, στίβος, κολύμ­βηση (σε ανοιχτή θάλασσα), ποδη­λα­σία, γκολφ, ιππασία και μηχα­νο­κί­νη­τος αθλη­τι­σμός.

Σχετικά με τη διε­ξα­γωγή αγώνων, επι­τρέ­πο­νται μόνο της Α’ Εθνικής ποδο­σφαί­ρου (Super League) και της Α1 Εθνικής κατη­γο­ρίας καλα­θο­σφαί­ρι­σης (Basket League), καθώς και ευρω­παϊ­κών αγώνων (Champions League & Europa League) σύμφωνα με τα ειδικά πρω­τό­κολλα της FIFA και της FIBA.

2) Aρχαιολογικοί χώροι και μουσεία

Οι αρχαιο­λο­γι­κοί χώροι και τα υπαί­θρια/ανοιχτά μουσεία θα συνε­χί­σουν να λει­τουρ­γούν και στα δύο επίπεδα, ενώ θα πρέπει να τηρεί­ται η από­σταση 1,5 μέτρου μεταξύ των επι­σκε­πτών.

Για τα κλειστά μουσεία ισχύουν τα εξής:

  • Επίπεδο Α: 2 μέτρα από­σταση, ένα άτομο ανά 15 τ.μ. και ομα­δι­κές περι­η­γή­σεις έως 10 άτομα
  • Επίπεδο Β: Ανα­στέλ­λε­ται η λει­τουρ­γία τους

3) Γυμνα­στή­ρια

  • Επίπεδο Α: Υπο­χρε­ω­τική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους ανα­μο­νής και τους κοι­νό­χρη­στους χώρους, όπως και στην ατομική άσκηση. Ενώ, ισχύει και ένα άτομο ανά 10 τετρα­γω­νικά μέτρα
  • Επίπεδο Β: Ανα­στέλ­λε­ται η λει­τουρ­γία των γυμνα­στη­ρίων.

4) Δικα­στή­ρια

Στο επίπεδο Α (κίτρινο), επι­τρέ­πο­νται μέχρι 30 άτομα στην δικα­στική αίθουσα και σε συνεν­νό­ηση με τις διοι­κή­σεις των δικα­στη­ρίων θα εφαρ­μο­στούν μέτρα για την αποφυγή του συγ­χρω­τι­σμού στις γραμ­μα­τείες.

Στο επίπεδο Β’ (κόκκινο), ισχύουν τα ειδικά πρω­τό­κολλα λει­τουρ­γίας και διε­ξα­γω­γής δικών που περι­γρά­φο­νται ανα­λυ­τικά στην Κοινή Υπουρ­γική Απόφαση που ανα­μέ­νε­ται να εκδοθεί.

5) Εμπο­ρο­πα­νη­γύ­ρεις και κυρια­κά­τι­κες αγορές

Στο επίπεδο Α (κίτρινο) προ­βλέ­πε­ται συμ­με­τοχή 50% των πωλητών και 5 μέτρα από­σταση μεταξύ των πάγκων.

Στο επίπεδο Β (κόκκινο) ανα­στέλ­λε­ται κάθε λει­τουρ­γία τους.

6) Εστίαση

Στο επίπεδο Α (κίτρινο) προ­βλέ­πε­ται η υπο­χρε­ω­τική χρήση μάσκας για το προ­σω­πικό καθώς και για το κοινό κατά την αναμονή, 6 άτομα ανά τραπέζι και πλη­ρό­τητα έως 50% της δυνα­μι­κό­τη­τας βάσει της άδειας. Επι­πλέον οι απο­στά­σεις των τρα­πε­ζο­κα­θι­σμά­των ορί­ζο­νται από την σχετική Κοινή Υπουρ­γική Απόφαση. Και στο επίπεδο Α θα ισχύσει περιο­ρι­σμός του ωραρίου λει­τουρ­γίας, θα παρα­μέ­νουν δηλαδή τα κατα­στή­ματα εστί­α­σης κλειστά από τις 23.30 έως τις 5.00 πμ, με εξαί­ρεση τo take away και τo delivery, ενώ ισχύει καθο­λική απα­γό­ρευση πώλησης αλκοόλ κατά τις ώρες αυτές και απα­γό­ρευση κάθε είδους ζωντα­νής μου­σι­κής.

Στο επίπεδο Β’ (κόκκινο) προ­βλέ­πε­ται πλήρης ανα­στολή λει­τουρ­γίας, με εξαί­ρεση το take away και το delivery.

7) Κατα­στή­ματα τρο­φί­μων (super market, mini market, φούρνοι, κρε­ο­πω­λεία, ιχθυο­πω­λεία)

Και στα δυο επίπεδα προ­βλέ­πο­νται τα εξής:

  • 1 άτομο ανά 10τ.μ. (4 άτομα από 20 έως 100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επι­πλέον).
  • ειδική απο­λύ­μανση σε τρο­χή­λατα και μη καρό­τσια και καλάθια.

Στο επίπεδο Β (κόκκινο) προ­βλέ­πε­ται συμπλη­ρω­μα­τικά η λει­του­γία των κατα­στη­μά­των αυτών και το Σαβ­βα­το­κύ­ριακο.

8) Κέντρα δια­σκέ­δα­σης (χώροι δεξιώ­σεων, μπαρ)

Στο επίπεδο Α (κίτρινο) προ­βλέ­πε­ται η υπο­χρε­ω­τική χρήση μάσκας για το προ­σω­πικό και για το κοινό κατά την αναμονή, 6 άτομα ανά τραπέζι και απο­κλει­στικά καθή­με­νοι.

Για τα κέντρα δια­σκέ­δα­σης χωρη­τι­κό­τη­τας άνω των 300 ατόμων προ­βλέ­πε­ται πλη­ρό­τητα 50% της δυνα­μι­κό­τη­τας με μέγιστο τους 300 καθή­με­νους, ενώ για τους χώρους διε­ξα­γω­γής χωρη­τι­κό­τη­τας έως 300 άτομα, προ­βλέ­πε­ται πλη­ρό­τητα 50% της δυνα­μι­κό­τη­τας με μέγιστο τους 150 καθή­με­νους. Επίσης προ­βλέ­πε­ται από­σταση 1,8μ. ανάμεσα στα τρα­πέ­ζια, περιο­ρι­σμός του ωραρίου λει­τουρ­γίας (κλειστά 23:30-05:00), καθώς και καθο­λική απα­γό­ρευση κάθε είδους ζωντα­νής μου­σι­κής.

Στο επίπεδο Β’ (κόκκινο), η λει­τουρ­γία τους ανα­στέλ­λε­ται.

9) Κινη­μα­το­γρά­φοι

Στο επίπεδο Α (κίτρινο) προ­βλέ­πε­ται 50% πλη­ρό­τητα και υπο­χρε­ω­τική έκδοση ηλε­κτρο­νι­κού εισι­τη­ρίου.

Στο επίπεδο Β (κόκκινο), οι κινη­μα­το­γρα­φι­κές προ­βο­λές ανα­στέλ­λο­νται.

10) Κομ­μω­τή­ρια και υπη­ρε­σίες προ­σω­πι­κής υγιει­νής

Και για τα δύο επίπεδα ισχύουν τα εξής μέτρα:

  • Μέτρα περιο­ρι­σμού βάσει εμφαβού (σχετική ΚΥΑ)
  • Κατάρ­γηση ανα­μο­νής
  • Μόνο με ραντε­βού

11) ΚΥΤ Προ­σφύ­γων

Στο επίπεδο Α (κίτρινο) προ­βλέ­πε­ται μετα­κί­νηση των φιλο­ξε­νου­μέ­νων σε ποσοστό μέχρι 15% ανά ώρα, με ανώτατο όριο τους 750 φιλο­ξε­νού­με­νους ημε­ρη­σίως, με βάση τις οδηγίες του διοι­κητή.

Ενώ στο επίπεδο Β’ (κόκκινο) ισχύει ανα­στολή εξόδου.

12) Λαϊκές αγορές

Για το επίπεδο Α προ­βλέ­πε­ται, συμ­με­τοχή του 65% των πωλητών, με 3 μέτρα από­σταση μεταξύ των πάγκων και λει­τουρ­γία παράλ­λη­λων αγορών.

Για το επίπεδο Β προ­βλέ­πε­ται συμ­με­τοχή του 50% των πωλητών, με 5 μέτρα από­σταση μεταξύ των πάγκων και επίσης λει­τουρ­γία παράλ­λη­λων αγορών.

13) Λια­νε­μπό­ριο

Για το λια­νε­μπό­ριο ισχύουν τα ίδια μέτρα και στα δύο επίπεδα

  • Περιο­ρι­σμός βάσει εμβαδού
  • 1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επι­πλέον)

14) Μετα­φο­ρές

Και στα δύο επίπεδα προ­βλέ­πε­ται έως 65% πλη­ρό­τητα στα Μέσα Μαζικής Μετα­φο­ράς και στα πλοία.

Όσον αφορά στα ταξί, στο επίπεδο Α επι­τρέ­πο­νται μέχρι 3 επι­βά­τες, ενώ στο επίπεδο Β’ (κόκκινο) επι­τρέ­πε­ται ένας μόνο επι­βά­της. Επίσης στο επίπεδο Β’ (κόκκινο), επι­τρέ­πο­νται μέχρι 3 άτομα στα ΙΧ (με εξαί­ρεση τις οικο­γέ­νειες).

15) Νοσο­κο­μεία και δια­γνω­στικά κέντρα

Προ­βλέ­πε­ται ένας συνοδός ανά ασθενή και περιο­ρι­σμός των προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νων χει­ρουρ­γι­κών επεμ­βά­σεων μέχρι 20% στο επίπεδο Α (κίτρινο) και μέχρι 80% στο επίπεδο Β (κόκκινο). Με εξαί­ρεση και για τα δύο επίπεδα, τα ογκο­λο­γικά και άκρως επεί­γο­ντα περι­στα­τικά.

16) Παι­δό­το­ποι (στε­γα­σμέ­νοι)

Στο επίπεδο Α προ­βλέ­πε­ται 1 παιδί ανά 5 τ.μ. και έως 50 παιδιά, υπο­χρε­ω­τική χρήση μάσκας για τα παιδιά άνω των 4 ετών και 1 συνοδός ανά παιδί.

Επίσης, προ­βλέ­πε­ται τήρηση των απο­στά­σεων στα τρα­πε­ζο­κα­θί­σματα και των κανόνων υγιει­νής.

Στο επίπεδο Β’ (κόκκινο), ανα­στέλ­λε­ται η λει­τουρ­γία των παι­δό­το­πων.

17) Πρόβες και τηλε­ο­πτικά γυρί­σματα

Υπο­χρε­ω­τική χρήση μάσκας στις πρόβες και για όσους δεν είναι στη σκηνή γυρί­σμα­τος, καθώς και κατα­γραφή των εισερ­χο­μέ­νων και των εξερ­χο­μέ­νων.

Στο επίπεδο Α (κίτρινο) προ­βλέ­πε­ται επίσης 1,5 μέτρο από­σταση για τους ηθο­ποιούς και 2 μέτρα από­σταση για τις χορω­δίες και τα πνευστά στις πρόβες, ενώ στο επίπεδο Β (κόκκινο) η προ­βλε­πό­μενη από­σταση μεταξύ των συντε­λε­στών αυξά­νε­ται στα 2 μέτρα.

18) Συνα­θροί­σεις

  • Στο επίπεδο Α: Λήψη μέτρων για τον περιο­ρι­σμό των συνα­θροί­σεων ανάλογα με το επι­δη­μιο­λο­γικό επίπεδο των όμορων περιο­χών και ολό­κλη­ρης της χώρας.Μέχρι 50 άτομα, με υπο­χρε­ω­τική από­σταση 1,5 μέτρου
  • Στο επίπεδο Β: Ανα­στολή όλων των δημό­σιων συνα­θροί­σεων στα πλαίσια του Συντάγ­μα­τος

19) Συναυ­λίες και θεα­τρι­κές παρα­στά­σεις

Στο επίπεδο Α, ισχύει μέχρι 50% πλη­ρό­τητα σε κλει­στούς χώρους. Είναι υπο­χρε­ω­τική η έκδοση ηλε­κτρο­νι­κού εισι­τη­ρίου.

Ανα­στέλ­λε­ται διε­νέρ­γεια παρα­στά­σεων σε χώρους κλει­στών γηπέδων και γυμνα­στη­ρίων.

Στο επίπεδο Β, ισχύει ανα­στολή προ­σέ­λευ­σης κοινού, υπάρχει δυνα­τό­τητα με δια­δι­κτυακή μετά­δοση της παρά­στα­σης.

20) Συνέ­δρια και εκθέ­σεις

Στο επίπεδο Α προ­βλέ­πο­νται 1 άτομο ανά 10 τ.μ. του­λά­χι­στον και έως 100 συμ­με­τέ­χο­ντες, καθώς και τήρηση από­στα­σης 1,5 μέτρου μεταξύ των συμ­με­τε­χό­ντων.

Στο επίπεδο Β (κόκκινο), η συγκε­κρι­μένη δρα­στη­ριό­τητα ανα­στέλ­λε­ται.

21) Σχολεία

Υπο­χρε­ω­τική χρήση μάσκας για τα παιδιά άνω των 4 ετών και στα δύο επίπεδα υγειο­νο­μι­κής ασφά­λειας (Α και Β).

22) Χώροι λατρείας

Στο επίπεδο Α (κίτρινο) προ­βλέ­πο­νται 1 άτομο ανά 10 τ.μ. και έως 50 άτομα, καθή­με­νοι. Ενώ στο επίπεδο Β’ (κόκκινο) επι­τρέ­πο­νται μέχρι 9 άτομα για όλες τις τελετές και λει­τουρ­γίες.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.