ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Οργή λαού» για τη Σχολή Τουρισμού!

news room 1 λεπτό ανάγνωση
1

Μέσα σε κλίμα έντο­νου προ­βλη­μα­τι­σμού και με την προ­ϋ­πό­θε­ση ότι απαι­τεί­ται συ­νερ­γα­σία και ομο­ψυ­χία από όλους τους φο­ρείς, τις αρχές και την το­πι­κή κοι­νω­νία, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε χθες το με­ση­μέ­ρι η σύ­σκε­ψη την οποία συ­γκά­λε­σε ο δή­μαρ­χος Ρόδου κ. Φώτης Χα­τζη­διά­κος, με απο­κλει­στι­κό θέμα την ίδρυ­ση Τμή­μα­τος Του­ρι­σμού στο Πα­νε­πι­στή­μιο Αι­γαί­ου, μετά την από­φα­ση της Συ­γκλή­του να γίνει στη Χίο.

Στη σύ­σκε­ψη έδω­σαν το παρών: ο πρύ­τα­νης του Πα­νε­πι­στη­μί­ου Αι­γαί­ου κ. Στέ­φα­νος Γκρί­τζα­λης, εκ­πρό­σω­ποι του Πα­νε­πι­στη­μί­ου από την Ρόδο, από τους πο­λι­τι­κούς εκ­προ­σώ­πους, ο βου­λευ­τής του Σύ­ρι­ζα κ. Νε­κτά­ριος Σα­ντο­ρι­νιός, ο βου­λευ­τής της Ν.Δ. κ. Μάνος Κόν­σο­λας, οι επι­κε­φα­λής των πα­ρα­τά­ξε­ων της μειο­ψη­φί­ας στο δη­μο­τι­κό συμ­βού­λιο κ.κ. Γιώρ­γος Υψη­λά­ντης και Χα­τζής Χα­τζηευ­θυ­μί­ου, οι πρώην δή­μαρ­χοι κ.κ. Μάνος Κόκ­κι­νος και Στά­θης Κου­σουρ­νάς, ο πρώην πε­ρι­φε­ρειάρ­χης κ. Γιάν­νης Μα­χαι­ρί­δης, οι αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χες κ.κ. Άγ­γε­λος Ανα­νί­ας και Χα­ρά­λα­μπος Κόκ­κι­νος, η εκ­πρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Του­ρι­σμού κα Μαρία Αγ­γέ­λου, και από τους φο­ρείς ο πρό­ε­δρος της Ένω­σης Ξε­νο­δό­χων Ρόδου κ. Αντώ­νης Κα­μπου­ρά­κης, ο πρό­ε­δρος του Οι­κο­νο­μι­κού Επι­με­λη­τη­ρί­ου κ. Μι­χά­λης Μι­χα­ήλ, ο πρό­ε­δρος του Τε­χνι­κού Επι­με­λη­τη­ρί­ου κ. Ιά­κω­βος Γρύλ­λης, ο πρό­ε­δρος του Ερ­γα­τι­κού Κέ­ντρου Ρόδου κ. Σάβ­βας Χα­τζη­σάβ­βας, ο γ.γ. του ΕΒΕΔ κ. Νίκος Πα­πα­στα­μα­τί­ου, ο πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Διευ­θυ­ντών Ξε­νο­δο­χεί­ων Ρόδου κ. Γιώρ­γος Μα­τσί­γκος κ.ά.

Κατά την διάρ­κεια της σύ­σκε­ψης δεν έλει­ψαν οι υψη­λοί τόνοι (με κό­σμιο…. τρόπο) αλλά ούτε και οι ‘βολές’ κατά του κ. πρύ­τα­νη, ο οποί­ος εμ­φα­νί­σθη­κε αρ­χι­κώς ‘έρι­στι­κός’ απέ­να­ντι στους πα­ρι­στα­μέ­νους με συ­νέ­πεια να προ­κα­λέ­σει δυ­σα­ρέ­σκεια η οποία ήταν διά­χυ­τη καθ’ όλη την διάρ­κεια της συ­ζή­τη­σης και των το­πο­θε­τή­σε­ων.

Στην το­πο­θέ­τη­σή του ο δή­μαρ­χος Ρόδου κ. Φώτης Χα­τζη­διά­κος έκανε μια σύ­ντο­μη ανα­φο­ρά στο ιστο­ρι­κό της από­φα­σης για την ίδρυ­ση του Τμή­μα­τος και ζή­τη­σε από όλους τους συμ­με­τέ­χο­ντες να συ­νερ­γα­στούν προς την κα­τεύ­θυν­ση της αλ­λα­γής της σχε­τι­κής από­φα­σης. “Το Τμήμα που ιδρύ­θη­κε στην Χίο δεν προ­χώ­ρη­σε ποτέ. Αφορ­μή για την ση­με­ρι­νή σύ­σκε­ψη είναι η από­φα­ση της Συ­γκλή­του να επα­να­λει­τουρ­γή­σει το Τμήμα. Θεωρώ ότι οποιο­δή­πο­τε από τα ακί­νη­τα του δη­μο­σί­ου που υπάρ­χουν στο νησί μπο­ρεί να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί για τις ανά­γκες της Σχο­λής και σί­γου­ρα θα συμ­φω­νή­σουν μαζί μου και οι φο­ρείς”, είπε με­τα­ξύ άλλων, ο δή­μαρ­χος.

Ο ΠΡΥ­ΤΑ­ΝΗΣ

Σ. ΓΚΡΙ­ΤΖΑ­ΛΗΣ

Μι­λώ­ντας ο πρύ­τα­νης του Πα­νε­πι­στη­μί­ου Αι­γαί­ου κ. Στέ­φα­νος Γκρί­τζα­λης επι­χεί­ρη­σε με μια μα­κρο­σκε­λή το­πο­θέ­τη­ση να δώσει εξη­γή­σεις και να πε­ρι­γρά­ψει την κα­τά­στα­ση των Πα­νε­πι­στη­μί­ων που επι­κρα­τεί στην χώρα με τα προ­βλή­μα­τα  τόσο σε οι­κο­νο­μι­κό όσο και σε διοι­κη­τι­κό επί­πε­δο. “Το Πα­νε­πι­στή­μιο Αι­γαί­ου είναι δια­φο­ρε­τι­κό από τα άλλα Πα­νε­πι­στή­μια λόγω ιδιαι­τε­ρο­τή­των” τό­νι­σε και εξή­γη­σε ότι η Ρόδος στε­ρεί­ται υπο­δο­μών και μά­λι­στα όταν ζη­τή­θη­καν χώροι από το Ανοι­χτό Πα­νε­πι­στή­μιο, δεν υπήρ­χαν. Πα­ράλ­λη­λα, στά­θη­κε στο γε­γο­νός πως θα υπάρ­χει και πρό­βλη­μα στε­λέ­χω­σης με πα­νε­πι­στη­μια­κούς.

“Η Ρόδος έχει ωστό­σο, ακόμη ένα ισχυ­ρό πλε­ο­νέ­κτη­μα. Είναι ο του­ρι­σμός της που απο­τε­λεί την βαριά βιο­μη­χα­νία της”, όπως είπε.

Ωστό­σο, επέρ­ρι­ψε ευ­θύ­νες στις προη­γού­με­νες κυ­βερ­νή­σεις για την από­φα­ση της ίδρυ­σης του Τμή­μα­τος στην Χίο και είπε ότι πέραν της Ρόδου, εν­δια­φε­ρό­ταν και ο Πει­ραιάς για το συ­γκε­κρι­μέ­νο Τμήμα.

Είπε ακόμη ότι ο ακα­δη­μαϊ­κός χάρ­της στην Ελ­λά­δα, είναι σή­με­ρα κα­τα­κερ­μα­τι­σμέ­νος και σε πολ­λές πε­ριο­χές της χώρας δεν επαρ­κούν οι πα­νε­πι­στη­μια­κές δομές. Υπο­στή­ρι­ξε ωστό­σο πως τα πα­νε­πι­στή­μια δεν μπο­ρούν να είναι απο­ξε­νω­μέ­να από τις το­πι­κές κοι­νω­νί­ες, γι αυτό και η Ρόδος έχει ακόμη ένα καλό χαρτί στην φα­ρέ­τρα της.

ΖΗ­ΤΟΥ­ΜΕ­ΝΟ ΚΑΙ Η ΑΣΤΕΡ

Αυτό που το­νί­σθη­κε με έμ­φα­ση είναι ότι σε καμία πε­ρί­πτω­ση δεν πρέ­πει να συν­δε­θεί η λει­τουρ­γία και η ανω­τα­το­ποί­η­ση της ΑΣΤΕΡ με το Τμήμα Του­ρι­σμού καθώς είναι ανε­ξάρ­τη­το το ένα από το άλλο. Ωστό­σο, οι το­πι­κοί εκ­πρό­σω­ποι των αρχών, εκτί­μη­σαν ότι κα­νο­νι­κά θα πρέ­πει να δοθεί έμ­φα­ση στην ανα­βάθ­μι­ση της του­ρι­στι­κής εκ­παί­δευ­σης όλων των βαθ­μί­δων καθώς η χώρα έχει ανά­γκη από του­ρι­στι­κό δυ­να­μι­κό. Μά­λι­στα, ο κ. Μα­χαι­ρί­δης έφερε σαν πα­ρά­δειγ­μα το γε­γο­νός πως σε όλα τα ξε­νο­δο­χεία της χώρας, το συ­ντρι­πτι­κά με­γά­λο πο­σο­στό όσων ερ­γά­ζο­νται σε υψη­λό­βαθ­μα πόστα είναι από­φοι­τοι της ΑΣΤΕ Ρόδου.

Ο πρώην δή­μαρ­χος κ. Στά­θης Κου­σουρ­νάς, επέρ­ρι­ψε τις ευ­θύ­νες στους (εκά­στο­τε) κυ­βερ­νώ­ντες για την ση­με­ρι­νή κα­τά­στα­ση με την ίδρυ­ση του Τμή­μα­τος Του­ρι­σμού στην Χίο και είπε στον κ. Πρύ­τα­νη ότι “ίσως να μπο­ρέ­σει να λει­τουρ­γή­σει το Τμήμα στην Ρόδο και να ανή­κει διοι­κη­τι­κά στην Χίο”.

Ο πρώην πε­ρι­φε­ρειάρ­χης κ. Γιάν­νης Μα­χαι­ρί­δης τό­νι­σε με­τα­ξύ άλλων ότι αυτή είναι μια προ­σπά­θεια πολ­λών ετών από την πο­λι­τι­κή ηγε­σία του τόπου. “Εμείς θέ­λου­με να συν­δε­θεί το Πα­νε­πι­στή­μιο με την πα­ρα­γω­γή. Ο Του­ρι­σμός είναι η βαριά βιο­μη­χα­νία στα Δω­δε­κά­νη­σα και απο­τε­λεί πάνω από το 60% της πα­ρα­γω­γής. Ασφα­λώς και πρέ­πει να ιδρυ­θεί στην Ρόδο….”

Ο κ. Γκρί­τζα­λης εξέ­φρα­σε την προ­σω­πι­κή του θέση ότι η επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα πρέ­πει να συν­δέ­ε­ται με τις πραγ­μα­τι­κές συν­θή­κες ερ­γα­σί­ας και τους φοι­τη­τές για να είναι κα­λύ­τε­ρα τα απο­τε­λέ­σμα­τα, συμ­φω­νώ­ντας εμ­μέ­σως πλην σαφώς.

Ο κ. Χα­τζής Χα­τζηευ­θυ­μί­ου τό­νι­σε: “Μι­λά­με για ένα θέμα το οποίο είναι εκ του πε­ρισ­σού. Μας έχει τα­λα­νί­σει όλους επα­νει­λημ­μέ­να. Δεν υπάρ­χει κα­νέ­νας που να μην έχει κάνει προ­σπά­θειες για το Πα­νε­πι­στή­μιό μας -γιατί εμείς έτσι το ονο­μά­ζου­με. Είναι λο­γι­κό μια δη­μο­τι­κή αρχή να θέλει να ανα­πτύ­ξει τον τόπο της και αυτή η πε­ριο­χή έχει μόνο Του­ρι­σμό να δώσει….”

Ο κ. Γιώρ­γος Υψη­λά­ντης από την άλλη, υπε­ρα­μύν­θη­κε της θέσης των Ρο­δί­ων και τό­νι­σε: “Το ζή­τη­μα αυτό δεν είναι αντι­κεί­με­νο μόνον της ακα­δη­μαϊ­κής κοι­νό­τη­τας. Την ξε­περ­νά­ει καθώς εμπλέ­κο­νται φο­ρείς, πο­λι­τι­κοί και φυ­σι­κά, η κοι­νω­νία. Και μόνο η συ­ζή­τη­ση, μειώ­νει την Ρόδο. Εμεις θέ­λου­με όχι μόνον την ίδρυ­ση του Τμή­μα­τος Του­ρι­σμού αλλά και την ανα­βάθ­μι­ση της του­ρι­στι­κής εκ­παί­δευ­σης”.

Πολύς λόγος έγινε για την πα­ρα­φι­λο­λο­φία που εμπλέ­κει τους “εφο­πλι­στές” της πε­ριο­χής οι οποί­οι στή­ρι­ξαν την ίδρυ­ση του Τμή­μα­τος Του­ρι­σμού στην Χίο, με συ­νέ­πεια να το επα­να­λαμ­βά­νει συ­νε­χώς ο κ. πρύ­τα­νης. “Δεν υπάρ­χει καμία τέ­τοια πε­ρί­πτω­ση. Είναι έξω και πέρα από την δική μου νο­ο­τρο­πία”, όπως είπε.

Πά­ντως ο κ. Χα­τζη­διά­κος επέ­μει­νε στο θέμα, και απά­ντη­σε: “Το επι­κα­λού­μαι επει­δή μου το είπε ακα­δη­μαϊ­κός μέσα από την Σύ­γκλη­το!”, τό­νι­σε, δια­ψεύ­δο­ντας τον κ. πρύ­τα­νη.

Ο ΑΝΤΩ­ΝΗΣ

ΚΑ­ΜΠΟΥ­ΡΑ­ΚΗΣ

Εν­δια­φέ­ρου­σα ήταν και η το­πο­θέ­τη­ση του προ­έ­δρου της ΕΞΡ κ. Αν. Κα­μπου­ρά­κη, ο οποί­ος τό­νι­σε: “Προ­σήλ­θα με σο­βα­ρό­τη­τα σή­με­ρα εδώ για να συ­ζη­τή­σω αυτό το θέμα. Ανήκω στους φί­λους του Πα­νε­πι­στη­μί­ου Αι­γαί­ου. Η θέση της ΕΞΡ για ένα ζή­τη­μα το οποίο συ­ζη­τά­με για πολ­λο­στή φορά, είναι αυ­το­νό­η­τη. Η δική μας θέση είναι ότι πρέ­πει να έχου­με του­ρι­στι­κή σχολή στην Ρόδο. Και εί­μα­στε απο­φα­σι­σμέ­νοι να βά­λου­με το χέρι βαθιά στην τσέπη για να γίνει αυτό….”

ΑΙΧ­ΜΗ­ΡΟΣ Ο

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝ­ΣΟ­ΛΑΣ

Ιδιαί­τε­ρα αιχ­μη­ρός για τη με­θό­δευ­ση που επι­χει­ρή­θη­κε ώστε να ακυ­ρω­θεί η προ­ο­πτι­κή ίδρυ­σης και λει­τουρ­γί­ας τμή­μα­τος διοί­κη­σης του­ρι­σμού και αγ­γλό­φω­νων τμη­μά­των του­ρι­στι­κών σπου­δών με έδρα τη Ρόδο, ήταν ο βου­λευ­τής Δω­δε­κα­νή­σου, κ. Μάνος Κόν­σο­λας, κατά τη διάρ­κεια της το­πο­θέ­τη­σής του στην κοινή σύ­σκε­ψη των φο­ρέ­ων του νη­σιού στο Δήμο Ρόδου. Ο Μάνος Κόν­σο­λας στά­θη­κε ιδιαί­τε­ρα στο ενιαίο το­πι­κό μέ­τω­πο δια­μαρ­τυ­ρί­ας και διεκ­δί­κη­σης που έχει συ­στα­θεί και εκ­φρά­ζει το κα­θο­λι­κό αί­σθη­μα των πο­λι­τών, αλλά και το δια­χρο­νι­κό στόχο να κα­τα­στεί η Ρόδος κέ­ντρο της του­ρι­στι­κής εκ­παί­δευ­σης στην ευ­ρύ­τε­ρη πε­ριο­χή της Με­σο­γεί­ου.

Ομό­φω­νη ήταν και η από­φα­ση που έλα­βαν οι φο­ρείς της αυ­το­διοί­κη­σης αλλά και οι πα­ρα­γω­γι­κοί και επι­στη­μο­νι­κοί φο­ρείς να κα­τα­θέ­σουν κοινό υπό­μνη­μα δια­μαρ­τυ­ρί­ας με τον κ. Κόν­σο­λα. Ο βου­λευ­τής τό­νι­σε ότι το Νο­έμ­βριο του 2014, το Υπουρ­γείο Παι­δεί­ας και η τότε κυ­βέρ­νη­ση, αντα­πο­κρί­θη­καν στο κα­θο­λι­κό αί­τη­μα της το­πι­κής κοι­νω­νί­ας και των φο­ρέ­ων της Ρόδου για την ίδρυ­ση τμή­μα­τος διοί­κη­σης του­ρι­σμού του Πα­νε­πι­στη­μί­ου Αι­γαί­ου, με έδρα τη Ρόδο. Με τρο­πο­λο­γία, μά­λι­στα, που κα­τα­τέ­θη­κε από τον Υπουρ­γό Παι­δεί­ας, λίγες μέρες μετά, ψη­φί­στη­κε και η ίδρυ­ση αγ­γλό­φω­νου τμή­μα­τος του­ρι­στι­κών σπου­δών με έδρα τη Ρόδο, το οποίο θα απευ­θυ­νό­ταν σε αλ­λο­δα­πούς φοι­τη­τές με κα­τα­βο­λή δι­δά­κτρων, ενώ υπήρ­ξε και ομό­φω­νη από­φα­ση της Συ­γκλή­του του Πα­νε­πι­στη­μί­ου Αι­γαί­ου που συ­ναι­νού­σε σε αυτή την προ­ο­πτι­κή. Κα­τη­γό­ρη­σε την κυ­βέρ­νη­ση ότι με­θο­δευ­μέ­να επι­χεί­ρη­σε να ακυ­ρώ­σει αυτή την προ­ο­πτι­κή. «Επί 20 μήνες, δεν έγινε τί­πο­τα. Υπήρ­ξε κω­λυ­σιερ­γία, δεν εκ­δό­θη­καν τα αντί­στοι­χα Προ­ε­δρι­κά Δια­τάγ­μα­τα και δεν υπήρ­ξαν οι αντί­στοι­χες Κοι­νές Υπουρ­γι­κές Απο­φά­σεις για τη διά­θε­ση των πόρων και την προ­κή­ρυ­ξη θέ­σε­ων ΔΕΠ για να λει­τουρ­γή­σει το Τμήμα Διοί­κη­σης Του­ρι­σμού στη Ρόδο αλλά και το αγ­γλό­φω­νο τμήμα του­ρι­στι­κών σπου­δών. Έθετα συ­νε­χώς το ζή­τη­μα στους δύο υπουρ­γούς Παι­δεί­ας, Μπαλ­τά και Φίλη. Απά­ντη­ση δεν έπαιρ­να. Το είχα θέσει και στην Επι­τρο­πή Μορ­φω­τι­κών Υπο­θέ­σε­ων της Βου­λής. Είναι φα­νε­ρό ότι υπήρ­ξε μια σκό­πι­μη με­θό­δευ­ση. Ο στό­χος ήταν να ακυ­ρω­θεί αυτή η προ­ο­πτι­κή, να μη δη­μιουρ­γη­θούν το τμήμα διοί­κη­σης του­ρι­σμού με έδρα τη Ρόδο αλλά και τα αγ­γλό­φω­να τμή­μα­τα», ανέ­φε­ρε ο Μάνος Κόν­σο­λας.

Ο βου­λευ­τής Δω­δε­κα­νή­σου επι­σή­μα­νε επί­σης: «Η κυ­βέρ­νη­ση δεν μπο­ρεί να κρύ­βε­ται πίσω από την πρό­σφα­τη αυτή από­φα­ση. Το Πα­νε­πι­στή­μιο Αι­γαί­ου δεν μπο­ρεί να λαμ­βά­νει δύο δια­φο­ρε­τι­κές απο­φά­σεις μέσα σε 21 μήνες, γιατί πλέον υπάρ­χει και ζή­τη­μα αξιο­πι­στί­ας. Η ανώ­τα­τη εκ­παί­δευ­ση πρέ­πει να είναι συν­δε­δε­μέ­νη με τα συ­γκρι­τι­κά πλε­ο­νε­κτή­μα­τα και το ανα­πτυ­ξια­κό πρό­τυ­πο κάθε τόπου. Αν υπάρ­χει ένα νησί, ταυ­τι­σμέ­νο από­λυ­τα με την έν­νοια της του­ρι­στι­κής ανά­πτυ­ξης, αυτό είναι η Ρόδος. Θλί­βο­μαι γιατί δεν έχου­με αντι­λη­φθεί πού βρι­σκό­μα­στε. Δεν κα­τα­λα­βαί­νουν κά­ποιοι ότι τα Πα­νε­πι­στή­μια δεν μπο­ρούν να πα­ρα­μέ­νουν στον αστε­ρι­σμό της δε­κα­ε­τί­ας του ’80. Θλί­βο­μαι γιατί κά­ποιοι δεν βλέ­πουν τι συμ­βαί­νει δίπλα μας στην Κύπρο, που με­θο­δι­κά με­τα­τρέ­πε­ται σε κέ­ντρο της ανώ­τα­της εκ­παί­δευ­σης στην ευ­ρύ­τε­ρη πε­ριο­χή της Με­σο­γεί­ου προ­σελ­κύ­ο­ντας ξέ­νους φοι­τη­τές, με πολ­λα­πλά οφέλη για την οι­κο­νο­μία της αλλά και για την διε­θνή ει­κό­να της». Ο Μάνος Κόν­σο­λας επι­σή­μα­νε ότι αν δεν προ­χω­ρή­σει η ίδρυ­ση τμή­μα­τος διοί­κη­σης του­ρι­σμού και αγ­γλό­φω­νων τμη­μά­των του­ρι­στι­κών σπου­δών στη Ρόδο, αυτό θα ση­μαί­νει ότι το Πα­νε­πι­στή­μιο Αι­γαί­ου απο­ξε­νώ­νε­ται και απο­κό­πτε­ται από τα Δω­δε­κά­νη­σα και αντί για την ανά­πτυ­ξη επι­λέ­γει τη συρ­ρί­κνω­σή του. «Η φύση απε­χθά­νε­ται τα κενά. Αυτό το κενό που αφή­νει το Πα­νε­πι­στή­μιο Αι­γαί­ου θα το κα­λύ­ψουν άλλοι. Η ανα­θε­ώ­ρη­ση του άρ­θρου 16 είναι νο­μο­τε­λεια­κή ανά­γκη και εξέ­λι­ξη, όποιοι δεν το έχουν συ­νει­δη­το­ποι­ή­σει, θα το συ­νει­δη­το­ποι­ή­σουν. Είτε μέσα από τη δια­δι­κα­σία ανα­θε­ώ­ρη­σης του Συ­ντάγ­μα­τος είτε μέσα από ένα δη­μο­ψή­φι­σμα. Γιατί είναι και­ρός σε αυτή τη χώρα να γίνει και ένα δη­μο­ψή­φι­σμα για σο­βα­ρά θέ­μα­τα και όχι όπως αυτή η πα­ρω­δία δη­μο­ψη­φί­σμα­τος του πε­ρα­σμέ­νου Ιου­λί­ου. Η Ρόδος έχει όλες τις δυ­να­τό­τη­τες για να απο­τε­λέ­σει την έδρα ενός μη κρα­τι­κού πα­νε­πι­στη­μί­ου. Εάν δεν το αντι­λη­φθεί το Πα­νε­πι­στή­μιο Αι­γαί­ου, τότε θα συρ­ρι­κνω­θεί. Αντί­θε­τα, αν κι­νη­θεί πρώτο και στη­ρί­ξει την ίδρυ­ση τμή­μα­τος διοί­κη­σης του­ρι­σμού και των αγ­γλό­φω­νων τμη­μά­των, θα έχει συ­γκρι­τι­κό αντα­γω­νι­στι­κό πλε­ο­νέ­κτη­μα, θα επα­να­συν­δε­θεί με την το­πι­κή κοι­νω­νία, το ανα­πτυ­ξια­κό πρό­τυ­πο της ευ­ρύ­τε­ρης πε­ριο­χής που είναι προ­σα­να­το­λι­σμέ­νο στον του­ρι­σμό αλλά και τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες της ανώ­τα­της εκ­παί­δευ­σης», τό­νι­σε ο βου­λευ­τής Δω­δε­κα­νή­σου.

Η το­πο­θέ­τη­ση και η ‘επί­θε­ση’ του κ. Κόν­σο­λα, φά­νη­κε ξε­κά­θα­ρα ότι ενό­χλη­σε τον κ. πρύ­τα­νη ο οποί­ος του απά­ντη­σε: “Φά­νη­κε ότι στα μισά ήσα­σταν ο Μάνος, και μετά ο βου­λευ­τής…”. Για να ξε­κα­θα­ρί­σει ότι “δεν έχω καμία σκο­πι­μό­τη­τα – δεν υπάρ­χει κα­νέ­να κα­τα­χθό­νιο σχέ­διο από την πλευ­ρά μου για την ίδρυ­ση του Τμή­μα­τος Του­ρι­σμού στην Ρόδο….”

ΣΥ­ΜΠΕ­ΡΑ­ΣΜΑ­ΤΑ

Μετά από πέντε ολό­κλη­ρες ώρες που δι­ήρ­κη­σε η σύ­σκε­ψη, φά­νη­κε ότι υπάρ­χει “φως στο τού­νελ”. Αφε­νός ο βου­λε­τής του Σύ­ρι­ζα κ. Σα­ντο­ρι­νιός είπε ότι “δεν υπάρ­χει ει­λημ­μέ­νη από­φα­ση από το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας” και αφε­τέ­ρου, η πα­νε­πι­στη­μια­κή κοι­νό­τη­τα με τους εκ­προ­σώ­πους από την Ρόδο, υπο­γράμ­μι­σαν ότι η Σύ­γκλη­τος θα μπο­ρού­σε να ανα­θε­ω­ρή­σει την από­φα­σή της εφό­σον αλ­λά­ξουν τα δε­δο­μέ­να.

Αυτό που απο­φα­σί­στη­κε είναι να γίνει μία νέα συ­νά­ντη­ση εντός δέκα ημε­ρών αντι­προ­σω­πεί­ας από την Ρόδο με την ανα­πλη­ρώ­τρια υπουρ­γό Παι­δεί­ας κα Σία Ανα­γνω­στο­πού­λου στην οποία θα κα­τα­τε­θεί σχε­τι­κό υπό­μνη­μα που θα δια­μορ­φω­θεί κα­ταλ­λή­λως με τα επι­χει­ρή­μα­τα και τα αι­τή­μα­τα της πλευ­ράς της Ρόδου.

Συ­νε­πώς, υπάρ­χει ακόμη ελ­πί­δα να διεκ­δι­κή­σει η Ρόδος με αξιώ­σεις την λει­τουρ­γία του Τμή­μα­τος Σχο­λής Του­ρι­σμού στο νησί.

Αμ­φό­τε­ρες οι πλευ­ρές, συμ­φώ­νη­σαν ότι η συ­ζή­τη­ση ήταν απα­ραί­τη­τη και πολύ επι­κο­δο­μη­τι­κή και φά­νη­κε ότι ακόμη δεν χά­θη­καν όλα.

ΕΠΙ­ΣΤΟ­ΛΗ ΔΙΑ­ΜΑΡ­ΤΥ­ΡΙΑΣ

Ενω­μέ­νοι όσο ποτέ άλ­λο­τε, όλοι οι φο­ρείς της Ρόδου, υπο­γρά­φουν επι­στο­λή δια­μαρ­τυ­ρί­ας προς τον υπουρ­γό Παι­δεί­ας κ. Νίκο Φίλη, για την ακύ­ρω­ση της προ­ο­πτι­κής ίδρυ­σης και λει­τουρ­γί­ας Τμή­μα­τος Διοί­κη­σης Του­ρι­σμού του Πα­νε­πι­στη­μί­ου Αι­γαί­ου, με έδρα τη Ρόδο, στο πνεύ­μα των δη­λώ­σε­ων του βου­λευ­τή κ. Μάνου Κόν­σο­λα, όπως ανα­πτύ­χθη­καν πα­ρα­πά­νω.

ΟΙ ΣΥ­ΝΥ­ΠΟ­ΓΡΑ­ΦΟ­ΝΤΕΣ

ΚΟΙ­ΝΟ­ΒΟΥ­ΛΕΥ­ΤΙ­ΚΟΙ ΚΑΙ ΑΥ­ΤΟ­ΔΙΟΙ­ΚΗ­ΤΙ­ΚΟΙ ΕΚ­ΠΡΟ­ΣΩ­ΠΟΙ

ΟΝΟ­ΜΑ­ΤΕ­ΠΩ­ΝΥ­ΜΟ         ΙΔΙΟ­ΤΗ­ΤΑ

• Κόν­σο­λας Εμ­μα­νου­ήλ     Βου­λευ­τής Δω­δε­κα­νή­σου

• Χα­τζη­μάρ­κος Γιώρ­γος     Πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Νο­τί­ου Αι­γαί­ου

• Χα­τζη­διά­κος Φώτης Δή­μαρ­χος Ρόδου

• Κα­ρί­κης Ευ­στρά­τιος    Επι­κε­φα­λής Πα­ρά­τα­ξης «Ρο­δί­ων

Όραμα»

• Χα­τζηευ­θυ­μί­ου Χα­τζής    Επι­κε­φα­λής Πα­ρά­τα­ξης «Ρο­δια­κή

Δη­μιουρ­γία»

• Υψη­λά­ντης Γε­ώρ­γιος    Επι­κε­φα­λής Πα­ρά­τα­ξης «Ρόδος,

Πο­ρεία Ανα­τρο­πής»

ΕΚ­ΠΡΟ­ΣΩ­ΠΟΙ ΠΑ­ΡΑ­ΓΩ­ΓΙ­ΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙ­ΣΤΗ­ΜΟ­ΝΙ­ΚΩΝ ΦΟ­ΡΕ­ΩΝ

ΟΝΟ­ΜΑ­ΤΕ­ΠΩ­ΝΥ­ΜΟ     ΙΔΙΟ­ΤΗ­ΤΑ

• Ιω­άν­νης Πάπ­που    Πρό­ε­δρος ΕΒΕΔ

• Μι­χα­ήλ Μι­χα­ήλ    Πρό­ε­δρος Οι­κο­νο­μι­κού Επι­με­λη­τη­ρί­ου

• Ιά­κω­βος Γρύλ­λης    Πρό­ε­δρος ΤΕΕ

• Αντώ­νης Κα­μπου­ρά­κης     Πρό­ε­δρος Ένω­σης Ξε­νο­δό­χων

Ρόδου

• Πα­να­γιώ­της Το­κού­ζης    Πρό­ε­δρος Ενοι­κια­ζο­μέ­νων

Δω­μα­τί­ων

•Γιώρ­γος Μα­τσί­γκος      Πρό­ε­δρος Συλ­λό­γου Διευ­θυ­ντών

Ξε­νο­δο­χεί­ων Ρόδου

• Κων­στα­ντί­νος Κα­τσί­βας Πρό­ε­δρος Ένω­σης Του­ρι­στι­κών

Γρα­φεί­ων

• Αθα­νά­σιος Στα­μού­λης    Πρό­ε­δρος Ξε­νο­δο­χο­ϋ­παλ­λή­λων

• Κων­στα­ντί­νος Σαρ­ρής     Πρό­ε­δρος Δι­κη­γο­ρι­κού Συλ­λό­γου

Ρόδου

•Χρή­στος Μα­ντάς Πρό­ε­δρος     Ια­τρι­κού Συλ­λό­γου Ρόδου

•Νι­κό­λα­ος Φου­τού­λης     Πρό­ε­δρος Φαρ­μα­κευ­τι­κού

Συλ­λό­γου

• Νίκος Δια­κο­γε­ωρ­γί­ου    Πρό­ε­δρος Οδο­ντια­τρι­κού Συλ­λό­γου

• Μα­νώ­λης Στελ­λάς    Πρό­ε­δρος ΕΕΤΕΜ Τμήμα Δω­δε­κα­νή­σου

• Ιω­άν­νης Πα­παϊ­ω­άν­νου    Πρό­ε­δρος ΣΥ.ΜΗ.Δ.Υ.Δ

• Πα­να­γιώ­της Κα­ρα­γιάν­νης    Πρό­ε­δρος Ομο­σπον­δί­ας Εμπο­ρι­κών Συλ­λό­γων Δω­δε­κα­νή­σου

• Νι­κό­λα­ος Μπό­νης    Πρό­ε­δρος Εμπο­ρι­κού Συλ­λό­γου Ρόδου

• Ανα­στά­σιος Με­λε­τί­ου Πρό­ε­δρος Κα­τα­στη­μα­ταρ­χών Με­σαιω­νι­κής Πόλης

• Ιω­άν­νης Κλού­βας     Πρό­ε­δρος Σω­μα­τεί­ου Εστια­τό­ρων Ρόδου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.