Συνέντευξη στη
Μαρία Χονδρογιάννη

«Η απάντηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε κάθε ζήτημα είναι «φόροι» και πάλι «φόροι». Για αυτό και βιάστηκαν να πάνε σε εκλογές. Για να μην προλάβουν οι πολίτες να αντιληφθούν, στην πράξη και στο πορτοφόλι τους, την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης»
Αυτό δηλώνει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή της στη «δ», η πολιτευτής της ΝΔ κ. Μίκα Ιατρίδη και προσθέτει ότι με τα μέτρα που έχουν δρομολογηθεί δεν θα δημιουργηθεί ανάπτυξη και θα επιστρέψει η ύφεση.
«Με αυτά τα δεδομένα, όχι μόνο δεν θα οδηγηθούμε σε ανάπτυξη, αλλά, ήδη, έχουμε επιστρέψει στην ύφεση, όταν πριν ένα χρόνο, με τις οδυνηρές θυσίες των Ελλήνων και των Ελληνίδων είχαμε καταφέρει να επιστρέψουμε σε θετικό πρόσημο και η, έστω οριακή, ανάπτυξη να ήταν μια πραγματικότητα στην οικονομία μας», τονίζει η κ. Μίκα Ιατρίδη.
Σχετικά με τα δάνεια που είναι στο «κόκκινο» η κ. Ιατρίδη δηλώνει πως
τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι και η ρύθμιση για τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται δεν θα είναι κομμένη και ραμμένη στις απαιτήσεις των δανειστών.
Με αφορμή τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στη ΝΔ η κ. Μίκα Ιατρίδη υπογραμμίζει πως ήρθε η ώρα να γυρίσει σελίδα το κόμμα.
«Η ιστορική συγκυρία επιβάλλει στη ΝΔ να γυρίσει σελίδα. Να προχωρήσει αποφασιστικά με φρέσκες ιδέες και πράξεις που να ανταποκρίνονται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Να ανακτήσει την επαφή της με τα νέα και δυναμικά στρώματα της κοινωνίας μας», υπογραμμίζει η κ. Ιατρίδη.

Η συνέντευξη της κ. Μίκας Ιατρίδη, αναλυτικά:

• Την ανάγκη ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζών εντός του 2015 επανέλαβε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μετά την συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, ο οποίος δήλωσε ότι πρώτα απαιτείται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Γιατί όμως θα πρέπει να συνδέεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με την αξιολόγηση;
Καταρχήν, πιστεύω ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, λίγο καιρό πριν, το Μάιο του 2014, δεν ήταν απαραίτητη. Οι μετοχές τους τότε, είχαν σχεδόν τη δεκαπλάσια αξία από ότι έχουν σήμερα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Όμως, η πολιτική της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μας έφτασε στο σημείο να είναι απαραίτητη η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, γεγονός που έχει μια καθοριστική επίπτωση, κατά την άποψή μου. Δυστυχώς, η όποια εμπιστοσύνη είχε χτιστεί για την οικονομία μας, πριν οδηγηθούμε στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, καταρρέει. Την ίδια στιγμή που, για να έχουμε ελπίδες για ανάπτυξη στη χώρα μας, χρειάζεται να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Από την άλλη πλευρά, οι δανειστές μας βλέποντας ότι δεν μπορούν να εμπιστευτούν τις δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα, χρησιμοποιούν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεση τους για να τηρηθούν όσα ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο συμφώνησαν και αποδέχτηκαν μαζί τους.
Υπό κανονικές συνθήκες, είναι δεδομένο ότι η αξιολόγηση δεν θα έπρεπε να συνδεόταν με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

• Ποιά είναι η άποψή σας για το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή και περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις; Με τη συγκεκριμένη πολιτική υπάρχουν ελπίδες να βγει η χώρα από το αδιέξοδο και να δημιουργηθεί και ανάπτυξη;
Η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ είναι η γραπτή επιβεβαίωση του γεγονότος ότι τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και ο κ. Καμμένος, κατέφυγαν σε εξωφρενικά και τερατώδη ψέματα, προκειμένου να κοροϊδέψουν τον ελληνικό λαό και να κερδίσουν τις εκλογές.
Ο λογαριασμός της πολιτικής τους είναι πολύ μεγάλος και, το χειρότερο, αφαιρεί την, έστω και λιγοστή, ανάσα που έχει απομείνει στο σώμα της οικονομίας μας και των προσπαθειών και θυσιών του ελληνικού λαού για ένα καλύτερο μέλλον.
Η απάντηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε κάθε ζήτημα είναι «φόροι» και πάλι «φόροι». Για αυτό και βιάστηκαν να πάνε σε εκλογές. Για να μην προλάβουν οι πολίτες να αντιληφθούν, στην πράξη και στο πορτοφόλι τους, την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης.
Με αυτά τα δεδομένα, όχι μόνο δεν θα οδηγηθούμε σε ανάπτυξη, αλλά, ήδη, έχουμε επιστρέψει στην ύφεση, όταν πριν ένα χρόνο, με τις οδυνηρές θυσίες των Ελλήνων και των Ελληνίδων είχαμε καταφέρει να επιστρέψουμε σε θετικό πρόσημο και η, έστω οριακή, ανάπτυξη να ήταν μια πραγματικότητα στην οικονομία μας.

• Παραμένει άλυτο το μεταναστευτικό πρόβλημα. Ποιά είναι η άποψή σας για τη δημιουργία χώρων υποδοχής προσφύγων και παράτυπων μεταναστών;
Είναι εκπληκτικό το πόσο πολύ είχε αργήσει να αντιληφθεί η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το ζήτημα και να χρειαστεί να οριστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό την κυρία Θάνου και να ληφθούν οι απαραίτητες δράσεις.
Το μεταναστευτικό πρόβλημα έχει γίνει πανευρωπαϊκό ζήτημα, αλλά εκτιμώ, από αυτά που είδαμε και στην πρόσφατη άτυπη σύνοδο, ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία διαπραγματευτική δυνατότητα, με αποτέλεσμα η χώρα μας να θεωρείται από τους Ευρωπαίους το βασικό και κύριο «ανάχωμα» των μεταναστευτικών ροών.
Εμείς οι νησιώτες, έχουμε αποδείξει ότι και φιλόξενοι είμαστε και, παρά τις δυσκολίες μας, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες. Όμως, χρειάζεται έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί τα νησιά μας δεν μπορούν να αντέξουν τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων και παράτυπων μεταναστών.
Θα μπορούσε ο κ. Τσίπρας να είχε επιμείνει και στο ζήτημα της στάσης της Τουρκίας, αλλά τελικά, επί της ουσίας, συμφώνησε με όλα όσα του ζήτησε η κυρία Μέρκελ. Σε κάθε περίπτωση, τα νησιά μας δεν αντέχουν τη δημιουργία χώρων υποδοχής προσφύγων και παράτυπων μεταναστών και θα πρέπει η παραμονή τους στα νησιά μας να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη. Δεν είναι δυνατόν, εφόσον συνεχιστούν οι ροές, οι άνθρωποι που έρχονται στα νησιά μας να ξεπεράσουν τον τοπικό πληθυσμό. Πάντως, θα πρέπει η Ευρώπη να επιδιώξει να βρει ουσιαστικές λύσεις, για τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, ώστε να μην αναγκάζονται οι άνθρωποι να εγκαταλείπουν τον τόπο τους και να έχουμε τα τραγικά περιστατικά πνιγμού τόσων και τόσων προσφύγων, μεταξύ αυτών και μικρών παιδιών και βρεφών.

• Πώς θα λειτουργήσει η ρύθμιση για τα “κόκκινα δάνεια”; Πιστεύετε πως ανοίγει ο δρόμος για εξώσεις;
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει υποχωρήσει άτακτα από όλες τις «κόκκινες» γραμμές που η ίδια είχε θέσει. Συνεπώς, τίποτα δεν μας εξασφαλίζει ότι και η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια δεν θα είναι κομμένη και ραμμένη στις απαιτήσεις των δανειστών.
Εύχομαι η κυβέρνηση να προστατεύσει την πρώτη κατοικία των ανθρώπων που αντικειμενικά δεν μπορούν να πληρώσουν και να μην οδηγηθούμε σε εξώσεις. Όμως, είναι τόσα τα ψέματα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει πει σε όλους τους τομείς, που είναι αδύνατον να της έχεις την παραμικρή εμπιστοσύνη.

• Μετράει αντίστροφα ο δρόμος για την διεξαγωγή εκλογών στη ΝΔ για την ανάδειξη νέου προέδρου. Πιστεύετε πως έχει ανοίξει ο κύκλος της εσωστρέφειας στο κόμμα;
Πιστεύω ότι είναι αναπόφευκτο και φυσιολογικό για κάθε κόμμα που έχει εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου να περνά από μια περίοδο σχετικής εσωστρέφειας.
Παρόλα αυτά, επειδή η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή, η ΝΔ έχει καταφέρει να παρεμβαίνει και να αναδεικνύει τα αποτελέσματα της αλλοπρόσαλλης πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και αυτό το κάνουν και οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ, όσο και οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος. Αναμφίβολα, μετά την εκλογή του προέδρου, η ΝΔ θα είναι σε θέση να προβάλλει τις θέσεις της ακόμα πιο δυναμικά και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Πολύ περισσότερο, όταν θα αποδεικνύεται σε καθημερινή βάση ποιος είπε την αλήθεια στους πολίτες και ποιος τους κορόιδεψε χωρίς καμία ντροπή.

• Ποιό πρέπει να είναι το προφίλ του προέδρου του κόμματος; Ποιόν από τους υποψηφίους θα υποστηρίξετε;
Πιστεύω ότι η ιστορική συγκυρία επιβάλλει στη ΝΔ να γυρίσει σελίδα. Να προχωρήσει αποφασιστικά με φρέσκες ιδέες και πράξεις που να ανταποκρίνονται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Να ανακτήσει την επαφή της με τα νέα και δυναμικά στρώματα της κοινωνίας μας.
Τιμώ όλους τους υποψήφιους, ωστόσο, θεωρώ ότι η εκλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα στην προεδρία της ΝΔ αποτελεί το πρώτο και καθοριστικό βήμα σε μια, ούτως ή άλλως, δύσκολη πορεία που έχει να διανύσει η παράταξή μας και η χώρα.
Η ΝΔ είναι η υπεύθυνη πολιτική δύναμη, έχει προσφέρει πολλά στον τόπο μας, έχει δικαιωθεί ιστορικά στις περισσότερες πολιτικές επιλογές που έχει κάνει και είναι δεδομένο ότι με την εκλογή του νέου προέδρου θα προχωρήσει ενωμένη και δυνατή για μια καλύτερη προοπτική και καλύτερες συνθήκες ζωής για όλους τους πολίτες.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ