ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα ερώτηση στη Βουλή για το «φιάσκο» με το στρατόπεδο των καταδρομών στην Κάλαθο

Δαμιανός Αθανασίου 3 λεπτά ανάγνωση
Στρατόπεδο Καλάθου
Μέγεθος γραμμάτων

Συ­νε­χί­ζε­ται ο θό­ρυ­βος από την απο­κά­λυ­ψη της “δη­μο­κρα­τι­κής”. Ο Θο­δω­ρής Δρί­τσας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ κα­τέ­θε­σε νέα ερώ­τη­ση στη Βουλή:

Προς τον κ. Υπουρ­γό Εθνι­κής Άμυ­νας

Θέμα: Το ΤΑΙ­ΠΕΔ πωλεί ακόμα και στρα­τό­πε­δα! Ποιος είναι ο ρόλος του Υπουρ­γεί­ου Εθνι­κής Άμυ­νας;

Με την υπ’ αριθμ. 234/2013 από­φα­ση της Δι­υ­πουρ­γι­κής Επι­τρο­πής Ανα­διαρ­θρώ­σε­ων και Απο­κρα­τι­κο­ποι­ή­σε­ων, που δη­μο­σιεύ­θη­κε στην Εφη­με­ρί­δα της Κυ­βερ­νή­σε­ως και συ­γκε­κρι­μέ­να στο υπ΄ αριθμ. 1020/Β/25.4.2013 τεύ­χος της, με­τα­ξύ άλλων με­τα­βι­βά­στη­κε και πε­ρι­ήλ­θε χωρίς αντάλ­λαγ­μα στην ανώ­νυ­μη εται­ρεία με την επω­νυ­μία «Τα­μείο Αξιο­ποί­η­σης Ιδιω­τι­κής Πε­ριου­σί­ας του Δη­μο­σί­ου Α.Ε.» (ΤΑΙ­ΠΕΔ) κατά πλήρη κυ­ριό­τη­τα, νομή και κα­το­χή με­τα­ξύ άλλων και το με αύ­ξο­ντα αριθ­μό 43 και ΑΒΚ 1767 ακί­νη­το έκτα­σης 231.450 τ.μ., που κεί­ται στη θέση Κά­λα­θος Λίν­δου, στη Ρόδο.

Την από­φα­ση αυτή, όπως προ­κύ­πτει από το προ­α­να­φε­ρό­με­νο ΦΕΚ, υπο­γρά­φουν οι τότε Υπουρ­γοί Οι­κο­νο­μι­κών κ. Ιω. Στουρ­νά­ρας, Ανά­πτυ­ξης, Αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας, Υπο­δο­μών, Με­τα­φο­ρών και Δι­κτύ­ων κ. Κ. Χα­τζη­δά­κης, Παι­δεί­ας, Θρη­σκευ­μά­των, Πο­λι­τι­σμού και Αθλη­τι­σμού κ. Κ. Αρ­βα­νι­τό­που­λος, Πε­ρι­βάλ­λο­ντος, Ενέρ­γειας και Κλι­μα­τι­κής Αλ­λα­γής κ. Ευ. Λι­βιε­ρά­τος και Του­ρι­σμού κ. Ό. Κε­φα­λο­γιάν­νη.

Μέχρι την 22.5.2014, οπότε η εφη­με­ρί­δα της Ρόδου «Δη­μο­κρα­τι­κή» ανέ­δει­ξε έγ­γρα­φο του 4ου Επι­τε­λι­κού Γρα­φεί­ου της 95 ΑΔΤΕ προς την ΑΣΔΕΝ και το ΓΕΣ, που ανα­φε­ρό­ταν στην πα­ρα­χώ­ρη­ση του ακι­νή­του στο ΤΑΙ­ΠΕΔ, δεν είχε γίνει γνω­στή καμία αντί­δρα­ση του Υπουρ­γεί­ου Εθνι­κής Άμυ­νας !!

Στις 5.8.2014, κατά την συ­ζή­τη­ση στο Β’ Θε­ρι­νό Τμήμα της Βου­λής του Σχε­δί­ου Νόμου του Υπουρ­γεί­ου Οι­κο­νο­μι­κών με τίτλο «Μέτρα στή­ρι­ξης και ανά­πτυ­ξης της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας, ορ­γα­νω­τι­κά θέ­μα­τα Υπουρ­γεί­ου Οι­κο­νο­μι­κών και άλλες δια­τά­ξεις» και ει­δι­κά επί του άρ­θρου 13 παρ.2 του Σχε­δί­ου Νόμου ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ δια του Κοι­νο­βου­λευ­τι­κού Εκ­προ­σώ­που και Βου­λευ­τή Α’ Πει­ραιά και Νη­σιών Θο­δω­ρή Δρί­τσα είχε επι­ση­μά­νει ότι ει­δι­κά για την πε­ρί­πτω­ση δι­καιο­πρα­ξιών σε πα­ρα­με­θό­ριες πε­ριο­χές «η με­τα­βί­βα­ση της έκτα­σης στο ΤΑΙ­ΠΕΔ και η προ­κή­ρυ­ξη της εκ­ποί­η­σής της, η αξιο­λό­γη­ση των προ­σφο­ρών και η ανά­δει­ξη του ανα­δό­χου γί­νο­νται χωρίς να ερω­τη­θεί το Υπουρ­γείο Εθνι­κής Άμυ­νας. Και όταν θα έχει τε­λειώ­σει η δια­δι­κα­σία, τότε θα ερω­τη­θεί το Υπουρ­γείο Εθνι­κής Άμυ­νας. Μα, καλά δεν θα γεν­νη­θούν τε­ρά­στια ζη­τή­μα­τα και δεν θα ασκη­θούν με­γά­λες πιέ­σεις στο Υπουρ­γείο Εθνι­κής Άμυ­νας, εάν έχει εγκρι­θεί και εάν έχει δοθεί σε έναν υπο­τι­θέ­με­νο επεν­δυ­τή μια τέ­τοια έκτα­ση και έχει τε­λειώ­σει η δια­γω­νι­στι­κή δια­δι­κα­σία με ό,τι θα ση­μαί­νει αυτό στη συ­νέ­χεια;»

Δεν πέ­ρα­σαν παρά μόνο τρεις (3) ημέ­ρες και από την Φ.900α/169/13996/8.8.2014 απά­ντη­ση του Υφυ­πουρ­γού Εθνι­κής Άμυ­νας κ. Ιω­άν­νη Λα­μπρό­που­λου σε σχε­τι­κή Ερώ­τη­ση κοι­νο­βου­λευ­τι­κού ελέγ­χου προ­κύ­πτει ότι πράγ­μα­τι μέχρι το προ­α­να­φε­ρό­με­νο δη­μο­σί­ευ­μα το Υπουρ­γείο Εθνι­κής Άμυ­νας δεν είχε αντι­λη­φθεί ότι τε­λι­κά το ΤΑΙ­ΠΕΔ πωλεί ακόμα και ενερ­γά στρα­τό­πε­δα που βρί­σκο­νται στην πα­ρα­με­θό­ριο εν αγνοία και των ίδιων των Διοι­κη­τών τους (!), ενώ σύμ­φω­να με την ρύθ­μι­ση του προ­α­να­φε­ρό­με­νου Σχε­δί­ου Νόμου, η οποία τε­λι­κά υπερ­ψη­φί­στη­κε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και έγινε Νόμος με αριθ­μό 4281/2014 το Υπουρ­γείο Εθνι­κής Άμυ­νας έρ­χε­ται κυ­ριο­λε­κτι­κά προ τε­τε­λε­σμέ­νου και μά­λι­στα ανα­δρο­μι­κά και κα­λεί­ται με το άρθρο 13 παρ. 2 του συ­γκε­κρι­μέ­νου Νόμου να συ­ναι­νέ­σει στην εκ­ποί­η­ση σε τρί­τους, αφού η έκτα­ση έχει ήδη με­τα­βι­βα­στεί στο ΤΑΙ­ΠΕΔ εν αγνοία του!

Τα πα­ρα­πά­νω γεν­νούν εύ­λο­γες ανη­συ­χί­ες για τον τρόπο και τα κρι­τή­ρια με τα οποία η Κυ­βέρ­νη­ση δια­χει­ρί­ζε­ται γε­νι­κώς τη δη­μό­σια πε­ριου­σία και ει­δι­κό­τε­ρα ακί­νη­τα των Ενό­πλων Δυ­νά­με­ων, ενώ κα­θί­στα­ται σαφές ότι ακόμα και ενερ­γά στρα­τό­πε­δα είναι τε­λι­κά πι­θα­νόν να βρε­θούν σε χέρια ιδιω­τών, χωρίς το Υπουρ­γείο Εθνι­κής Άμυ­νας να το έχει αντι­λη­φθεί. Η μνη­μο­νια­κή λαί­λα­πα κατά του δη­μο­σί­ου πλού­του με αυτή την Κυ­βέρ­νη­ση δεν ανα­κό­πτε­ται ούτε όταν πρό­κει­ται για την Εθνι­κή Άμυνα !

Ερω­τά­ται ο κ. Υπουρ­γός Εθνι­κής Άμυ­νας

1. Προ­τί­θε­ται να ζη­τή­σει την άμεση ανά­κλη­ση της με αριθ­μό 234/2013 από­φα­σης της Δι­υ­πουρ­γι­κής Επι­τρο­πής Ανα­διαρ­θρώ­σε­ων και Απο­κρα­τι­κο­ποι­ή­σε­ων;

2. Εγ­γυά­ται ότι δεν υπάρ­χουν και άλλα ακί­νη­τα του Υπουρ­γεί­ου Εθνι­κής Άμυ­νας, τα οποία να έχουν με­τα­βι­βα­στεί στο ΤΑΙ­ΠΕΔ;

3. Σε ποιες θε­σμι­κές πρω­το­βου­λί­ες (πέραν της απο­στο­λής επι­στο­λών) προ­τί­θε­ται να προ­βεί για να μην επα­να­λη­φθούν πα­ρό­μοια φαι­νό­με­να;

4. Με ποια συ­γκε­κρι­μέ­να μέτρα προ­τί­θε­ται να προ­στα­τέ­ψει την πε­ριου­σία των Ενό­πλων Δυ­νά­με­ων από την μνη­μο­νια­κή λαί­λα­πα κατά του δη­μό­σιου πλού­του;

5. Προ­τί­θε­ται να ανα­λά­βει πρω­το­βου­λί­ες για την ανα­ζή­τη­ση τυχόν ευ­θυ­νών των τότε μελών της Δι­υ­πουρ­γι­κής Επι­τρο­πής Ανα­διαρ­θρώ­σε­ων και Απο­κρα­τι­κο­ποι­ή­σε­ων κ.κ. Ιω. Στουρ­νά­ρα, Κ. Χα­τζη­δά­κη, Κ. Αρ­βα­νι­τό­που­λου, Ευ. Λι­βιε­ρά­του και Ό. Κε­φα­λο­γιάν­νη;

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.