Ειδήσεις

«Τρικλοποδιές» από τον ΔΕΔΔΗΕ για να μην γίνει συζήτηση για τον υποσταθμό

Αναβλήθηκε χθες από το ΣΥΠΟΘΑ (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων Δωδεκανήσου), η εξέταση της ένστασης που ασκήθηκε από το σωματείο ΑΠΟΠΕΣ αναφορικά με την ακύρωση της οικοδομικής αδείας για την κατασκευή του υποσταθμού διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο παλαιό εργοστάσιο της ΔΕΗ στην περιοχή «Κόβα»!
Η υπόθεση πήρε μη αναμενόμενη τροπή για τα μέλη του Συλλόγου αλλά και τους πολίτες που τάσσονται κατά της κατασκευής του Υποσταθμού και είχαν συγκεντρωθεί κάτω από το κτήριο, όπου στεγάζεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και θα συνεδρίαζε το ΣΥΠΟΘΑ, εκφράζοντας ειρηνικά τη συμπαράστασή τους.
Ο ΔΕΔΔΗΕ, ζήτησε αρχικά την αναβολή της εξέτασης της υπόθεσης. Το συγκεκριμένο αίτημα απορρίφθηκε από το Συμβούλιο και τότε (ο ΔΕΔΔΗΕ) επανήλθε ζητώντας την εξαίρεση της προέδρου, κυρίας Ευαγγελίας Μανωλά, η οποία σύμφωνα με όσα φέρεται να υποστηρίχθηκαν, είχε εκδώσει κάποια δημόσια έγγραφα το 2010 με τα οποία έπαιρνε θέση για την κατασκευή του Υποσταθμού.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της δημοτικής Παράταξης ΡΟΠΟΑΝ, Γιώργος Υψηλάντης, τόνισε ότι πρόκειται για «τερτίπια» προκειμένου να μην εξετασθεί η ουσία της υπόθεσης και φανεί ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι αναφορικά με τις παραβάσεις που γίνονται κατά την ανέγερση του υποσταθμού της ΔΕΗ στην πυκνοκατοικημένη περιοχή ΚΟΒΑ.
«Όλο αυτό είναι ένα τερτίπι για να μην εξεταστεί η ουσία της υπόθεσης, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι εάν έμπαινε το Συμβούλιο στην ουσία θα έπρεπε να μπουν τα πράγματα στη θέση τους. Αυτό, προφανώς δεν το θέλουν. Τώρα λοιπόν θα περιμένουμε να συνεδριάσει εκ νέου το ΣΥΠΟΘΑ με άλλο πρόεδρο και όχι την κ. Μανωλά της οποίας ζητήθηκε η εξαίρεση. Αυτές οι μεθοδεύσεις είναι άθλιες και δείχνουν πόσο δίκιο έχει ο κόσμος, πόσο δίκιο έχει το δημοτικό συμβούλιο αλλά και ο κόσμος που τέθηκαν απέναντι σε αυτή την πρωτοβουλία. Είναι ξεκάθαρο πλέον ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο, ποιος είναι νόμιμος και ποιος όχι. Αν ήταν νόμιμοι δεν θα είχαν να φοβηθούν τίποτε. Θα ερχόντουσαν να παρασταθούν και να εξηγήσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους. Με νομικά τερτίπια είτε αναβολής είτε εξαίρεσης της προέδρου δείχνουν ότι φοβούνται την ουσία του θέματος», είπε ο κ. Υψηλάντης.
Ο Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΡΟ.ΔΗ., Χατζής Χατζηευθυμίου υπογράμμισε τα εξής: «Δεν αποτελεί έκπληξη η συμπεριφορά του ΔΕΔΔΗΕ, την έχουμε ζήσει και σε άλλες περιπτώσεις… Αυτό που μας προκαλεί εντύπωση είναι πώς ο Δήμος Ρόδου ανέχεται να εκτελείται ένα έργο το οποίο δεν έχει άδεια οικοδομής, από τη στιγμή που έχει κατασχεθεί ο φάκελος, από τη στιγμή που έχουν κατατεθεί σοβαρότατα στοιχεία για την παραβίαση των αρχικών σχεδίων του έργου. Με προσχηματικές τακτικές ο ΔΕΔΔΗΕ προσπαθεί να ολοκληρώσει τον υποσταθμό. Προσπαθούν να ολοκληρώσουν το κτήριο, το οποίο θα ήταν πολύ δύσκολο να κατεδαφιστεί και να φέρουν όλη την κοινωνία προ τετελεσμένου», είπε ο κ. Χατζηευθυμίου.
Τόσο ο κ. Χατζηευθυμίου, όσο και ο κ. Υψηλάντης δήλωσαν ότι θα φέρουν το θέμα του υποσταθμού της ΔΕΗ στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου.
Η πρόεδρος του ΑΠΟΠΕΣ, κ. Λίτσα Γαλανού είπε ότι ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε ο ΔΕΔΔΗΕ, αποδεικνύει ότι φοβάται να γίνει η επί της ουσίας εξέταση των ενστάσεων, καθώς τότε θα αποδειχθεί περίτρανα ποιος έχει το δίκιο με το μέρος του. Υπογράμμισε επίσης ότι τα μέλη του συλλόγου ευελπιστούσαν να συνεδριάσει το ΣΥΠΟΘΑ καθώς τότε θα δικαιωνόταν ο σύλλογος για τους αγώνες που έχει κάνει αναφορικά με το θέμα του υποσταθμού.
Αναλυτικότερα η κ. Γαλανού δήλωσε: «Αυτά που συνέβησαν εδώ, αποδεικνύουν περίτρανα ότι ο κόσμος και ο ΑΠΟΠΕΣ έχουν δίκιο για όλα όσα έλεγαν όλο αυτό τον καιρό… Ο ΔΕΔΔΗΕ φοβάται να εξεταστεί η ουσία του θέματος. Δεν θέλει να εξεταστούν οι οικοδομικές παραβάσεις, γιατί γνωρίζει ότι έχουν γίνει παρανομίες και παρατυπίες. Γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν έπρεπε καν να ξεκινήσει αυτό το έργο. Σήμερα πιστεύαμε όλοι ότι θα εξετάζονταν αυτές οι οικοδομικές παραβάσεις και ότι επιτέλους θα βρίσκαμε το δίκιο μας, καθώς το έργο θα έπρεπε να σταματήσει αυτόματα. Φαίνεται όμως ότι θέλουν να φέρουν όλη την κοινωνία προ τετελεσμένου γεγονότος. Συνεχίζουν να κατασκευάζουν τον υποσταθμό, σαββατοκύριακα και αργίες και με την αναβολή αυτή κέρδισαν και άλλο χρόνο.
Είναι απαράδεκτη για εμάς αυτή η συμπεριφορά, να ζητήσουν την αναβολή εξέτασης της υπόθεσης και στη συνέχεια αφού δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους να ζητήσουν την εξαίρεση της προέδρου του ΣΥΠΟΘΑ. Να υπενθυμίσουμε βέβαια ότι από πριν είχαν στείλει έγγραφο στις εισαγγελικές και διωκτικές αρχές και στις εφημερίδες, ζητώντας προστασία, παρουσιάζοντάς μας τουλάχιστον ως μέλη της 17 Νοέμβρη. Αφού είδαν ότι καμία αναστάτωση δεν προκαλέσαμε-και ούτε είχαμε κανένα τέτοιο σκοπό-προσπάθησαν με άλλους τρόπους να αποφύγουν να εξεταστεί η προσφυγή. Εμείς πλέον δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Δεν ξέρω τι θα γίνει στο εξής… Είναι και θέμα και της διαπαραταξιακής του Δήμου Ρόδου. Θέλω να πιστεύω ότι θα οριστεί σύντομα νέα ημερομηνία για την εξέταση της προσφυγής από το ΣΥΠΟΘΑ, ώστε να δικαιωθούμε και να τελειώνει επιτέλους η ιστορία αυτή. Να πούμε επίσης ότι έχει κατατεθεί έγγραφο στον Αστυνομικό Διευθυντή για να σταματήσουν οι εργασίες μέχρι να εξετασθεί η προσφυγή».
Δηλώσεις έκανε στη «δημοκρατική» και η σύμβουλος της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ, κ. Ευαγγελία Παναή, η οποία συμμετείχε στην ειρηνική συγκέντρωση συμπαράστασης κάτω από το κτήριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. «Το πρόβλημα έχει να κάνει με την απόλυτη αγνόηση της λαϊκής επιθυμίας, να μην κατασκευαστεί ο υποσταθμός της ΔΕΗ στη συγκεκριμένη περιοχή. Είναι ένα πραγματικό έκτρωμα, πέρα από τους κινδύνους που κρύβει για τη Δημόσια Υγεία… Είναι απαράδεκτο να προχωρούν οι διαδικασίες για την ανέγερση αυτού του υποσταθμού σε περιοχές πυκνοκατοικημένες και να μη γίνεται σεβαστό το λαϊκό αίτημα. Ελπίζω έστω και σε αυτή τη στιγμή, όπου έχουν προχωρήσει οι εργασίες να επικρατήσουν η λογική και οι ομόφωνες αποφάσεις όλων των δημοτικών συμβουλίων ότι ο υποσταθμός δεν μπορεί να κατασκευαστεί ούτε σε αυτό το σημείο ούτε και σε καμία άλλη πυκνοκατοικημένη περιοχή. Οι ηγεσίες ας σεβαστούν επιτέλους τη θέληση των τοπικών κοινωνιών», είπε η δημοτική σύμβουλος, κ. Ε. Παναή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου