Τοπικές Ειδήσεις

Συνάντηση εργασίας Ελευθερίας Φτακλάκη με την διοίκηση του ΕΚΡ

«ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΟΠΟΥ Η ΡΟΔΟΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙ… »

Συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο και τη διοίκηση του Ε.Κ.Ρ. είχαν η τομεάρχης νησιωτικής πολιτικής ΚΙΝΑΛ, Ελευθερία Φτακλάκη, ο Γραμματέας της ΝΕ Ν.συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Νίκος Τρύπης και τα μέλη, Αντώνης Κουφού, Νίκος Βασιλαράς, Γιάννης Σταυλάς και Βασίλης Καρνάβας.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν αφενός η κατάθεση των αιτημάτων του Ε.Κ.Ρ. για την αντιμετώπιση της κρίσης καθώς κινδυνεύουν χιλιάδες εργαζόμενοι στο νησί να μείνουν χωρίς απασχόληση και αφετέρου να ενημερωθεί η διοίκηση του Ε.Κ.Ρ. για τις πρωτοβουλίες που έχει προβεί η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά και οι αρμόδιοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και γραμματείς των αρμόδιων τομέων, προκειμένου να στηριχθούν και να προωθηθούν τα δίκαια αιτήματα του ΕΚΡ και συνολικά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό. (ΠΟΕΕΤ)

Ο πρόεδρος του ΕΚΡ, Παναγιώτης Εγγλέζος καταρχήν ευχαρίστησε τις πρωτοβουλίες της Προέδρου, Φώφης Γεννηματά καθώς υιοθέτησε τις θέσεις και τα δίκαια αιτήματα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό και τα ενσωμάτωσε στο Ενδιάμεσο Πρόγραμμα του ΚΙΝΑΛ. Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την στήριξη και την στενή συνεργασία με τη Ν.Ε Ν.συγκροτήματος Δωδ/σου και τους τομείς νησιωτικής πολιτικής και αλληλεγγύης του ΚΙΝΑΛ. Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος δήλωση πως : « Βιώνουμε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, καθώς τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση δεν δίνουν λύση στην απασχόληση του συνόλου των εργαζομένων στους κλάδους του τουρισμού. Αντιθέτως, με την αναστολή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η κυβέρνηση βάζει ταφόπλακα στους εργαζόμενους. Ειδικότερα, για τους εργαζόμενους στη Ρόδο , όπου το Ε.Κ.Ρ. πρωτοπορεί διαχρονικά με τις δίκαιες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, φέτος όχι μόνο δεν θα καρπωθούν τα οφέλη από τη νέα σύμβαση (αύξηση 5%, μέριμνα για τους νέο-απασχολούμενους, κα), αντιθέτως θα βρεθούν αθωράκιστοι στις βουλές των εργοδοτών».

Στις τοποθετήσεις τους και τα υπόλοιπα μέλη της Δ.Σ. του Ε.Κ.Ρ. ( Μιχ. Χαροκόπος, Α. Σταμούλης, Ηλίας Μπούκλας, Μιχ. Ροδίτης, Χρ. Ανθούλας, Καρύπης), εξέφρασαν

την αγωνία τους για την φετινή τουριστική περίοδο καθώς και για τις επιπτώσεις που θα έχει το χειμώνα καθώς πολλά νοικοκυριά του νησιού απασχολούνται στο σύνολο τους στον τουρισμό και η λογική των επιδομάτων των 540€- που θα πρέπει να τονίσουμε πως μόλις χθες δόθηκε παράταση από την κυβέρνηση έως και τον Αύγουστο μετά από πιέσεις της ΠΟΕΕΤ – το αχαρτογράφητο τοπίο ως προς το επίδομα ανεργίας, κα, δημιουργούν αδιέξοδα και φτωχοποίηση των νοικοκυριών.

Στις τοποθετήσεις τους, οι εκπρόσωποι του Κινήματος Αλλαγής, μεταξύ άλλων τόνισαν πως « Το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει εμπράκτως και με τεκμηριωμένες θέσεις τους εργαζόμενους στον επισιτισμό και στον τουρισμό καθώς και όλους τους κλάδους του τουρισμού (οδηγοί λεωφορείων, οικοδόμοι, εργαζόμενοι στα τουριστικά καταστήματα, εργαζόμενοι στο σκυρόδερμα, κα..), καθώς δεν θα πρέπει αυτές οι ομάδες πληθυσμού να πληρώσουν το ‘μάρμαρο’ από την απουσία ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης. Πρέπει με κάθε τρόπο να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία και να μην επιτρέψουμε να δημιουργηθούν πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων. Να μην επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση της μερικής απασχόλησης από τους επιχειρηματίες αλλά να διεκδικήσουμε την εφαρμογή της πλήρους απασχόλησης και φέτος, ένα κεκτημένο χρόνων που δεν πρέπει να καταστρατηγηθεί με τη δικαιολογία της κρίσης. Το κράτος πρέπει να εγκαταλείψει τις νέο-φιλελεύθερες πολιτικές του και να λειτουργήσει με χαρακτηριστικά ‘κευνσιανισμού’, ως κράτος-ρυθμιστής και όχι ως κράτος-τιμωρός της εργασίας. Η εργασία είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη σε μια ευνομούμενη κοινωνία…

Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη να αναδειχθεί η κρισιμότητα που βιώνουν οι νησιωτικές μας κοινωνίες στο σύνολο τους καθώς ο τουρισμός αποτελεί μονοκαλλιέργεια σε αυτές και αν φέτος δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την εκκίνηση του, οι νησιώτες θα βρεθούν σε δυσμενή θέση. Η θωράκιση της ασφάλειας των νησιών σε υγειονομικό, γεωπολιτικό αλλά και κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και η εργασιακή ειρήνη, είναι το πολιτικό διακύβευμα των νησιωτικών κοινωνιών.

Αν δεν περιφρουρηθούν τα κεκτημένα χρόνων για τους εργαζόμενους, όπου το ΠΑΣΟΚ άφησε τη σφραγίδα του με πολιτικές και νομοθετικές πράξεις, η ελληνική κοινωνία θα βιώσει επικίνδυνες καταστάσεις. Χρέος μας είναι αποτρέψουμε κάθε πολιτική που εγείρει τον κοινωνικό αυτοματισμό, μια τακτική που χρησιμοποιεί κατά κόρον η κυβέρνηση της ΝΔ.

Το ζητούμενο του Κινήματος Αλλαγής είναι να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία και αυτό πράττουμε με τις προτάσεις μας στο Ενδιάμεσο Πρόγραμμα που έχουμε εξαγγείλει»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου