«Ξεχάστε τα σχέδια των 100 ημερών και ξεχάστε όλα όσα ξέρατε. Εμείς δεν θα έχουμε την ανοχή των μέχρι τώρα γνωστών εκατό ημερών και ήδη δουλεύουμε για να μας βρει η 1η Σεπτεμβρίου πανέτοιμους», αναφέρει στην πρώτη μετεκλογική του συνέντευξη, ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Ο κ. Χατζημάρκος τονίζει ότι «τα χρόνια της “αθωότητας” έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, όπως επίσης και η εποχή της πολιτικής “αβλαβούς διέλευσης”» και ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η παράταξή του, μπαίνουν «στην εποχή της μάχης, της αποφασιστικότητας, της αποτελεσματικότητας που θα οδηγήσουν στο ελπιδοφόρο μέλλον, που όλοι έχουμε ανάγκη».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Χατζημάρκος επιχειρεί ένα πρώτο σχολιασμό επί του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ ξεκαθαρίζει ότι έχει γιορτάσει τη σημαντική νίκη, ο απόηχος της οποίας έχει διάρκεια και έχει ήδη περάσει στο στάδιο της προετοιμασίας.
Αναλυτικά η συνέντευξη του νεοεκλεγέντος περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου:

• Κύριε Χατζημάρκο, μια εβδομάδα μετά τις εκλογές πιστεύετε ότι ο χρόνος ήταν αρκετός για να γίνει ορθή πολιτική αποτίμηση του αποτελέσματος;
Κύριε Αθανασίου, είναι πράγματι μικρό το διάστημα που έχει μεσολαβήσει και είμαστε ακόμη στον απόηχο των εκλογών. Είναι αναγκαίο να απέχεις χρονικά από την εκλογική διαδικασία προκειμένου να έχεις μια όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική ανάγνωση του αποτελέσματος. Τα πρώτα συμπεράσματα, όπως είναι φυσικό, έχουν εξαχθεί.

• Ποια, πιστεύετε εσείς, οτι είναι τα πιο σημαντικά συμπεράσματα σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές εκλογές;
Πιστεύω ότι το πρώτο συμπέρασμα, που αβίαστα προκύπτει, είναι το οριζόντιο μήνυμα της κοινωνίας για άμεση αλλαγή. Το δεύτερο, που ίσως σας ξαφνιάζει λίγο, είναι η μεγάλη συμμετοχή και στις δυο Κυριακές και αυτό αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου για την πολιτική ζωή.

• Αυτό που αναφέρετε ως μεγάλη συμμετοχή, έρχεται σε αντίθεση με αυτό που από πολλούς παρουσιάσθηκε ως μεγάλη αποχή.
Θεωρώ λανθασμένες τις αναφορές σε μεγάλη αποχή. Η αποχή στις εκλογές του Μαΐου κινήθηκε μεσοσταθμικά στα ίδια επίπεδα, που εμφανίστηκαν στα τελευταία χρόνια.
Αν δέχεστε κι εσείς ότι ζούμε σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον, δεν έχουμε παρά να παρατηρήσουμε, ότι η συμμετοχή στις εκλογές στη χώρα μας, είναι πολύ μεγαλύτερη από τις περισσότερες δυτικές χώρες.
Αυτό δείχνει το πόσο πολιτικοποιημένος είναι ο ελληνικός λαός και ταυτόχρονα και πόσο ψηλά αξιολόγησε τις εκλογές του Μαΐου.

• Σχολιάσατε τις εκλογές του Μαΐου χωρίς καμία αναφορά στο προσωπικό σας αποτέλεσμα. Τι έχετε να μας πείτε για αυτό;
Κατ´ αρχήν δεν το αντιλαμβάνομαι ως προσωπικό αποτέλεσμα αλλά μόνο ως αποτέλεσμα παραταξιακό.
Είναι προφανές ότι το αποτέλεσμα μας γεμίζει χαρά, αφού τόσο την πρώτη όσο και την δεύτερη Κυριακή των εκλογών, οι κάτοικοι του Νοτίου Αιγαίου, μας έδειξαν μεγάλη εμπιστοσύνη κατατάσσοντάς μας στην πρώτη θέση.

• Έχουν κοπάσει οι πανηγυρισμοί και εάν ναι, σε τι στάδιο βρίσκεστε τώρα;
Είναι ανθρώπινο να γιορτάσεις μια τόσο σημαντική νίκη, ο απόηχος της οποίας έχει πράγματι διάρκεια, αλλά πρέπει να σας πω ότι έχουμε ήδη περάσει στο στάδιο της προετοιμασίας.
Είμαστε αποφασισμένοι να υπηρετήσουμε την λαϊκή εντολή με απόλυτη επιτυχία και εκτός από τη μεγάλη χαρά, αντιλαμβανόμαστε πλήρως και το μέγεθος της ευθύνης μας.

• Η λέξη «ευθύνη» πρωταγωνίστησε καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας σας. Πιστεύετε ότι αυτό επηρέασε το αποτέλεσμα;
Ναι, πιστεύω ότι πείσαμε με την ειλικρινή μας στάση, τον σύγχρονο πολιτικό μας λόγο και τη δική μας αντίληψη για το πόσο σημαντική είναι η ανάληψη, χωρίς άλλοθι και δικαιολογίες, της ευθύνης της πολιτικής εκπροσώπησης ενός τόπου και του λαού του.

• Πιστεύετε ότι έλειψε από την πολιτική μας ζωή;
Ναι, και εκτός από εμάς, το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει πως και το ίδιο πιστεύει και η πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Η δραματική έλλειψη ευθύνης στην πολιτική μας ζωή, οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα και τραυμάτισε τη σχέση μεταξύ πολίτη και πολιτικής.
Εμείς λοιπόν, λειτουργώντας τελείως διαφορετικά απ’ ό,τι “συνηθίζεται” στην πολιτική ζωή, χωρίς φόβο αλλά με αίσθηση του καθήκοντός μας, προτάξαμε την ανάληψη ευθύνης, μιλήσαμε για αυτήν και την ζητήσαμε.
Την θέσαμε ως βάση της σχέσης μας με τους πολίτες και φυσικά, σήμερα, με γνωστό το αποτέλεσμα, με χαρά και περηφάνια την αναλαμβάνουμε.

• Συνηθίζεται στους νικητές των εκλογών να γίνεται η ερώτηση για το σχέδιο των πρώτων 100 ημερών.
Ξεχάστε τα σχέδια των 100 ημερών και ξεχάστε όλα όσα ξέρατε. Εμείς δεν θα έχουμε την ανοχή των μέχρι τώρα γνωστών εκατό ημερών και ήδη δουλεύουμε για να μας βρει η 1η Σεπτεμβρίου (οπότε και αναλαμβάνουμε καθήκοντα), πανέτοιμους για να μπούμε στην καρδιά των μεγάλων και ανοιχτών ζητημάτων.

• Στην πρώτη συνέντευξη τύπου που παραχωρήσατε μετά τις εκλογές, αναφερθήκατε στον στόχο της πολιτικής αφύπνισης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, περιγράφοντας την μάλιστα με τη φράση «κοιμώμενος γίγαντας». Ποια είναι η διαδρομή που θα ακολουθήσετε για να το πετύχετε;
Ο δρόμος είναι ένας. Μέσω της παρεμβατικότητας, της διεκδικητικότητας, της πολιτικής αναβάθμισης του θεσμού και της ανάληψης της πολιτικής ευθύνης διαχείρισης ζητημάτων, που είναι εκτός των διοικητικών αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας.

• Είναι η επόμενη πενταετία η τελευταία ευκαιρία, όπως την χαρακτηρίσατε προεκλογικά;
Είναι η πενταετία που θα καθορίσει το περιβάλλον στο οποίο θα ζήσουν τα παιδιά μας πολλές δεκαετίες μετά.

• Με ποια σκέψη μπαίνετε εσείς σε αυτή την πενταετία;
Με την σκέψη αλλά και την απόφαση ότι τα χρόνια της “αθωότητας” έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, όπως επίσης και η εποχή της πολιτικής “αβλαβούς διέλευσης”.
Μπαίνουμε στην εποχή της μάχης, της αποφασιστικότητας, της αποτελεσματικότητας που θα οδηγήσουν στο ελπιδοφόρο μέλλον που όλοι έχουμε ανάγκη.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ