Δεν είναι εύκολη η ζωή σε συνθήκες πανδημίας. Κι αν, σχεδόν οι μισοί Ελληνες, το 47%, ένιωσαν να μην επηρεάζεται η ψυχική τους κατάσταση από την καραντίνα, ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό, 40,65%, αισθάνθηκαν το ξέσπασμα της πανδημίας και οι μέρες του αυτοπεριορισμού με σκοπό τη μη διασπορά του κορωνοϊού να επηρεάζουν πολύ ή αρκετά την ψυχική τους υγεία. Βίωσαν έντονα ασθήματα άγχους, αβεβαιότητας για το μέλλον, όπως και ανησυχίας και φόβου μπρος στην πιθανότητα να νοσήσουν οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους από τον κορωνοϊό.

Ομως στη συντριπτική τους πλειονότητα, 95%, θεωρούν ότι η πανδημία, μέσα στον κυκεώνα των μεγάλων δεινών, την απώλεια ανθρώπων, την οικονομική ύφεση και την ανεργία, ενέγραψε και κάποια θετικά, όπως η μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος, οι ευκαιρίες που δόθηκαν για εσωτερική ανασυγκρότηση και επαφή με τα παιδιά και τους οικείους. Την έρευνα διεξήγαγε η εταιρία Sentio Solutions (14-21 Απριλίου), η οποία συνδυάζει τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης και της ψυχοθεραπείας, σε συνεργασία με την Α΄ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Πιο αναλυτικά η έρευνα έδειξε ότι μεταξύ των ερωτηθέντων που δηλώνουν επιδείνωση της ψυχικής τους υγείας, σχεδόν οι μισοί (45%) βιώνουν έντονα αισθήματα αβεβαιότητας για το εργασιακό τους μέλλον, ψυχική πίεση από τη χαμηλή παραγωγικότητα και έντονο φόβο μπρος στο ενδεχόμενο μιας μακροχρόνιας οικονομικής ύφεσης.

Σε ποσοστό 39% βιώνουν τον φόβο μήπως αρρωστήσει μέλος της οικογένειάς τους, σε ποσοστό 5% μήπως αρρωστήσουν οι ίδιοι. Ενας σημαντικός αριθμός ανθρώπων χωρίς παιδιά θεωρούν ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις θα αλλάξουν προς το χειρότερο κι ότι θα πληγεί η κοινωνική συνοχή, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων (41%) πιστεύουν ότι τα κοινωνκά δίκτυα επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική τους υγεία. Πιο απαισιόδοξες εμφανίζονται οι γυναίκες από τους άντρες.

Οπως αναφέρθηκε, το 95% σημειώνει ότι υπήρξαν, μέσα στον εφιάλτη, και ορισμένα θετικά. Το 30% καταγράφει τα περιβαλλοντικά οφέλη, όπως η μείωση της ρύπανσης του αέρα. Το 21,5% την ευκαιρία που είχαν να ξεφύγουν από τη ρουτίνα και να ανασυγκροτηθούν, το 14,7% την ευκαιρία που τους δόθηκε να περάσουν περισσότερες ώρες με τα παιδιά και την οικογενειά τους, το 10,2% τη δυνατότητα δουλειάς από το σπίτι, το 7% την ευκαιρία για αποταμίευση.

Το 63% των ερωτηθέντων ένιωσε την έλλειψη φίλων και μελών της οικογένειας σε διαφορετικά νοικοκυριά, το 10% την έλλειψη του γυμναστηρίου, το 7% αισθάνθηκε πλήξη ενώ το 6,5% βίωσε τη δυσκολία της εργασίας από το σπίτι παρουσία των παιδιών.

Οι ερευνητές συνέταξαν έναν οδηγό με πρακτικές συμβουλές και οδηγίες για τη διαχείριση του στρες και της ανασφάλειας, ο οποίος έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Α΄Ψυχιατρικής Κλινικής. Μάλιστα τις επόμενες μέρες θα εγκαινιαστεί ένα νέο πρόγραμμα τηλεψυχιατρικής, το Feel Relief, το οποίο έχει σχεδιαστεί ειδικά για να βοηθήσει τους πολίτες που χρειάζονται ψυχολογική στήριξη.

Πηγή kathimerini.gr

ΤΑΣΟΥΛΑ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ