«Όμορφη» χαρακτήρισε την (χτεσινή) ημέρα στην τοποθέτησή του κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης χρήσης και εκμετάλλευσης με την ανάδοχο εταιρεία του «Ήχος και Φως».
«Μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία. Θεωρώ ότι ακόμη μια μεγάλη εκκρεμότητα που ταλάνισε την προηγούμενη δημοτική αρχή αλλά κι εμάς, βρήκε λύση –όπως και άλλα θέματα με την δρομολόγηση της εκτέλεσης κάποιων σημαντικών έργων στο νησί μας», είπε ο δήμαρχος.
Μιλώντας για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, ο κ. Χατζηδιάκος τόνισε πως «μπαίνουν έργα δράσης της τάξης των 10εκ. ευρώ  τα οποία είχαν προβλεφθεί στο στρατηγικό σχέδιο που είχε συντάξει ο Δήμος Ρόδου, είχαν προτείνει τα τοπικά συμβούλια και αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη».
Παράλληλα, είπε ότι είναι σημαντική η απόκτηση μηχανημάτων έργων μέσω χρηματοδότησης καθώς και οι παρεμβάσεις σε σχολεία. Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο.

Απάντηση Υψηλάντη
για τον απολογισμό
Τοποθετούμενος ο επικεφαλής της ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης, θέλησε να απαντήσει στον δήμαρχο για τα όσα είπε στην συνεδρίαση για τον απολογισμό πεπραγμένων, στηλιτεύντας την στάση του και είπε τα εξής:
«Τιμά τον όρκο που έδωσε, αυτός που υπερασπίζεται το νόμο και τους κανόνες. Εμείς το κάναμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Η δημοτική αρχή είναι εκείνη, που επαρμένη από την αλαζονεία της εξουσίας, τους καταπατά βάναυσα. Η συνεδρίαση για τον απολογισμό διέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 217 του Ν. 3463/2006, αλλά και αυτές του άρθρου 13 του Κανονισμού Λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου. Έπρεπε να ανακοινώσει δημοσίως τη συνεδρίαση αυτή 15 μέρες τουλάχιστον νωρίτερα, ναι ή όχι;  Έπρεπε να στείλει την εισήγηση του απολογισμού με τα στοιχεία που την τεκμηριώνουν 5 μέρες νωρίτερα, ναι ή όχι; Τι από τα δύο έκανε; Τίποτα απολύτως! Από άγνοια; Προφανώς και όχι. Η δημοτική αρχή, συστηματικά περιφρονεί και παραβιάζει τους κανόνες λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου. Αντιθέτως, εμείς απαξιώσαμε να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας τις αυθαιρεσίες της! Τιμή μας λοιπόν να μας εγκαλεί ο κ. δήμαρχος για τη στάση μας.
Οι εγκλήσεις του αυτές, άραγε, αναφέρονται μόνο σ’ εμάς ή και στους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του, που επίσης απουσίαζαν;
Τώρα όσον αφορά στο παραλήρημα περί αδυναμίας μας να παραστούμε, στα περί κατάντιας και στα περί “λαθροδημοτικών συμβούλων” -κάτι σαν “λαθρομετανάστες” μου ακούγεται αυτό- θεωρώ ότι είναι ανάξια πολιτικού σχολιασμού. Εμπίπτουν μάλλον στην σφαίρα ανάλυσης άλλων επιστημών. Ωστόσο θα συμμορφωθούμε. Την επόμενη φορά θα φροντίσουμε η ορκωμοσία του δημοτικού συμβουλίου να γίνει πάνδημη στην Ακρόπολη της Ρόδου υπό τους ήχους παιάνων και βεβαίως από τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη!
Θα συστήσουμε ψυχραιμία στη δημοτική αρχή. Δεν είμαστε εμείς οι μόνοι που της γυρίσαμε την πλάτη. Φαντάζομαι ότι είναι φανερό πως κι άλλοι κάνουν ή θα κάνουν στην πορεία το ίδιο. Και κυρίως οι συνδημότες μας!
Τέλος όσον αφορά στην ουσία της στάσης μας, απέναντι στη φύση της συγκεκριμένης συνεδρίασης και στα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής:
Είναι προφανές ότι η δημοτική αρχή έχει κάθε λόγο να παρουσιάσει το έργο της περίπου ως κοσμογονία που συντελείται στο νησί. Ταυτόχρονα είναι εξίσου προφανές ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έχουν κάθε λόγο να επιχειρήσουν να τα μηδενίσουν, είτε -στην καλύτερη των περιπτώσεων- να τα προσγειώσουν στις πραγματικές του διαστάσεις. Αυτή θα ήταν η εικόνα της συνεδρίασης, ακόμα και αν είχε οργανωθεί νομότυπα και είμασταν παρόντες. Τυπική, διαδικαστική και προσχηματική. Τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής, είναι δεδομένα και λίγο ως πολύ γνωστά. Αυτός που θα τα αξιολογήσει και θα τα βαθμολογήσει δεν είναι ή ίδια, αλλά ούτε κι εμείς. Οι Ροδίτες και οι Ροδίτισσες, είναι εκείνοι που θα το κάνουν –σωστά ή λάθος, δίκαια ή άδικα- όταν θα έρθει η ώρα. Υπομονή λοιπόν! Μην θλίβεστε από τώρα!»
Ο κ. Χατζηδιάκος είπε πάντως ότι «εμείς δίνουμε καθημερινά απολογισμό στην κοινωνία και βλέπουμε στα μάτια τον πολίτη. Δεν ήμουν μόνον εγώ εκείνος που είπε για την κατάντια των παρατάξεων της μειοψηφίας, ήταν και οι εκπρόσωποι της ροδιακής κοινωνίας που έβλεπαν τα άδεια έδρανα. Όσον αφορά την διαδικασία, έγιναν δημοσιεύσεις. Για την ορκωμοσία, να είστε σίγουρος κύριε συνάδελφε, δεν ξέρω αν θα είστε εσείς στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, εμείς όμως που θα είμαστε, θα καλέσουμε τον Πατριάρχη και να είστε σίγουρος ότι εάν του επιτρέπουν οι υποχρεώσεις του, θα είναι εδώ για να μας ορκίσει!»
Να σημειωθεί ότι οι δύο επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας κ.κ. Καρίκης και Πότσος δεν τοποθετήθηκαν για το θέμα.

Λοιπά θέματα
Στην διάρκεια της ενημέρωσης, ο κ. Πότσος, ζήτησε ενημέρωση για τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΡ, για την αξιοποίηση των περιοχών «Νατούρα» και για τους β/ν σταθμούς.
Ο δήμαρχος είπε ότι πρέπει να καθιερωθεί μία συνεδρίαση τον μήνα με αποκλειστικά θέματα πολιτικής και κοινωνικής φύσεως και ζήτησε από όλους τους δημοτικούς συμβούλους να συμφωνήσουν.
Όσον αφορά την ΔΕΥΑΡ, απάντησε πως αφορά μια «κακότεχνη τροπολογία» κι ενώ έχουν προσληφθεί οι εργαζόμενοι από την 1η Αυγούστου 2017, δεν έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα παρά τις προσπάθειες και τα αιτήματα προς το Ελεγκτικό Συνέδριο, εκφράζοντας την ελπίδα να βρεθεί επιτέλους μία λύση.
Για τον φορέα διαχείρισης σχετικά με την Κοιλάδα Πεταλούδων και κάποιες περιοχές «Νατούρα» που πρόκειται να αξιοποιηθούν, διαβεβαίωσε πως ο Δήμος Ρόδου θα είναι πολύ προσεκτικός.
Για τους β/ν σταθμούς, είπε ότι το ζήτημα είναι εάν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για να φιλοξενήσουν περισσότερα παιδιά και τέλος, αναφέρθηκε στην συνάντηση που είχε νωρίτερα το πρωί με εκπροσώπους της Fraport.
Τα υπόλοιπα θέματα πέρασαν κατά πλειοψηφία ενώ πολλά ψηφίστηκαν και ομοφώνως. Όσον αφορά το θέμα με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ο κ. Χατζηδιάκος παρέπεμψε στην ευρεία σύσκεψη που έχει οριστεί για την προσεχή Παρασκευή το μεσημέρι, με τους φορείς της πόλης για να τεθούν όλα επί τάπητος, ενόψει της έναρξης της σεζόν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ