Έντονη είναι η κινητικότητα των μαθητών της Δωδεκανήσου. Μαθητές γυμνασίων και λυκείων παίρνουν μέρος σε ολιγοήμερες ή πολυήμερες εκδρομές, σε συνέδρια και σε προγράμματα ανταλλαγής μαθητών σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Από το Μάρτιο ξεκινούν οι πολυήμερες εκδρομές με τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου από τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα γενικώς να προτιμούν συχνότερα τους προορισμούς του εξωτερικού και λιγότερο την Ελλάδα. Τουλάχιστον αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου.
Συγκεκριμένα, έχουν προγραμματιστεί 14 πολυήμερες εκδρομές μαθητών στο εξωτερικό και άλλες 10 στην Ελλάδα. Η Πράγα είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός για τους μαθητές της τρίτης λυκείου και έπονται πόλεις της Γερμανίας και της Ιταλίας. Το κόστος των πακέτων εξωτερικού κυμαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες από 400 έως 600 ευρώ (λόγω της επιβάρυνσης των αεροπορικών εισιτηρίων από τη Ρόδο στην Αθήνα και αντίστροφα), ενώ οι εκδρομές στην Ελλάδα ξεκινούν από 250 ευρώ. Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί της Ελλάδας για τις πενθήμερες εκδρομές είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Πελοπόννησος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ταξίδια στο εξωτερικό είναι πιο ελκυστικά λόγω των δύο επιπλέον ημερών που δικαιούνται οι μαθητές για τις μετακινήσεις τους.
Η μεγάλη κινητικότητα δεν αφορά μόνο τους μαθητές στα Δωδεκάνησα. Παρατηρείται σε πανελλήνιο επίπεδο. Οι πολυήμερες διακοπές είναι ελκυστικές για τα λυκειόπαιδα σ’ όλη τη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας μόνο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2017 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 396 πολυήμερες εκδρομές (και πενθήμερες) από μαθητές Γ τάξης ισάριθμων Λυκείων εκ των οποίων οι 130 έγιναν σε χώρες του εξωτερικού και 266 στην Ελλάδα.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιάννης Παπαδομαρκάκης δήλωσε σχετικά με τις πενθήμερες εκδρομές: «Η επιλογή των προορισμών των πενθήμερων-πολυήμερων εκδρομών γίνεται από τους ίδιους τους μαθητές σε συνεννόηση πάντα με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων. Οι παράγοντες που καθορίζουν την επιλογή του προορισμού έχουν να κάνουν με τα χρήματα που διαθέτει η κάθε οικογένεια και τις προτιμήσεις των μαθητών και τον γονιών. Προσωπικά, εύχομαι πάντα όλα τα παιδιά να μπορούν να παίρνουν μέρος στις σχολικές εκδρομές. Καλό θα ήταν να προσαρμόζουν τα ταξιδιωτικά πρακτορεία πακέτα σε οικονομικές τιμές ώστε να μπορούν να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές και βέβαια θα πρέπει να γίνονται με ασφάλεια οι μετακινήσεις».
Δεν είναι βέβαια μόνο οι πενθήμερες-πολυήμερες εκδρομές αφορμή μετακίνησης. Μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων της Δωδεκανήσου πραγματοποιούν μετακινήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στο πλαίσιο κάποιων εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα οποία παίρνουν μέρος, ή στο πλαίσιο προγραμμάτων ανταλλαγής μαθητών. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, το Σεπτέμβριο του 2017 μέχρι σήμερα έχουν γίνει 16 μετακινήσεις μαθητών στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus και 14 εκδρομές εσωτερικού.
Παρόλο που ο αριθμός των σχολικών μετακινήσεων μοιάζει μεγάλος πρέπει να λάβει κανείς υπόψη ότι πολλά από τα 80 σχολεία που λειτουργούν στα Δωδεκάνησα δεν προγραμματίζουν πολυήμερη ή πενθήμερη εκδρομή λόγω αδυναμίας συμμετοχής της πλειοψηφίας των μαθητών.

Η Υπουργική απόφαση
Οι εκδρομές στο εξωτερικό έχουν μεγάλη ζήτηση για τους μαθητές της Ρόδου παρότι έχει εκδοθεί Υυπουργική απόφαση η οποία παροτρύνει γενικά τη διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών εντός της χώρας σε περιοχές με ιστορικό, αρχαιολογικό, περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και φυσικό κάλλος.
Ο λόγος για τον οποίο περιορίστηκε στο εσωτερικό της χώρας η συγκεκριμένη κατηγορία εκδρομών, κατηγορία που αφορά όλες τις τάξεις της δευτεροβάθμιας, είναι η γενική διαπίστωση ότι οι οικογένειες πολλών μαθητών και μαθητριών αδυνατούν να πληρώσουν τα έξοδα μιας εκδρομής εξωτερικού. Με την υπουργική απόφαση δεν απαγορεύεται η πραγματοποίηση των πενθήμερων εκδρομών της τελευταίας τάξης του λυκείου στο εξωτερικό.
Επίσης, συνεχίζουν να προβλέπονται όλες οι εκδρομές εξωτερικού που υλοποιούνται στο πλαίσιο εκπαιδευτικών ανταλλαγών, αδελφοποίησης σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εγκεκριμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ERASMUS κτλ), προγραμμάτων διεθνών οργανισμών, συμμετοχών σε διεθνείς συναντήσεις, συνέδρια, ημερίδες, διαγωνισμούς, μαθητικές επιστημονικές ολυμπιάδες και άλλες διεθνείς εκδηλώσεις και προσκλήσεων από σχολεία της Ομογένειας.
Αναλυτικά οι μετακινήσεις των μαθητών των γυμνασίων και των λυκείων από τα Δωδεκάνησα σύμφωνα με τα στοιχεία της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν ως εξής:

Εκδρομές εσωτερικού
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ-Λ.Τ. ΧΑΛΚΗΣ ΚΩΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 1ο ΓΕΛ ΚΩ ΡΟΔΟΣ
ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΛ ΑΦΑΝΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΛ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΒΟΥΛΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΕΛ ΠΑΤΜΟΥ ΒΟΥΛΗ
ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΛ ΠΑΤΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ- ΙΩΑΝΝΙΝΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 1ο ΓΕΛ ΡΟΔΟΥ ΒΟΥΛΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 4ο ΓΕΛ ΡΟΔΟΥ ΑΘΗΝΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 1ο ΓΕΛ ΚΩ ΑΘΗΝΑ
ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΛ ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ- ΠΕΛΛΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΒΟΥΛΗ
1η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΡΟΔΟΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΕΛ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ ΒΟΥΛΗ
ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ + Α΄& Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧ. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ) – ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΗΛΟΥ & 1ο ΓΕΛ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΛ ΛΕΡΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΙΨΩΝ ΑΘΗΝΑ
ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΛ ΑΠΕΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΕΚΠΑΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ 1ο ΕΠΑΛ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΑΘΗΝΑ (SPRINGFIELD SHIPPING CO PANAMA S.SA.)
ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ 2ο ΓΕΛ ΚΩ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΡΟΥ ΒΟΥΛΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΡΟΥ ΒΟΥΛΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΒΕΡΓΙΝΑ-ΞΑΝΘΗ
ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ 1ο ΕΠΑΛ ΛΕΡΟΥ ΑΘΗΝΑ-ΝΑΥΠΛΙΟ

Εκδρομές εξωτερικού
ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΡΑΓΑ ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΓΕΛ ΑΦΑΝΤΟΥ ΝΑΠΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΡΩΜΗ ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΓΕΛ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ ΠΡΑΓΑ ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ-Λ.Τ. ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ ΠΡΑΓΑ ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΓΕΛ ΣΟΡΩΝΗΣ ΠΡΑΓΑ ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΜΠΩΝΑ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
4ο ΓΕΛ ΡΟΔΟΥ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ
(ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ)
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΣΟΥ ΚΥΠΡΟΣ ΟΛΥΗΜΕΡΗ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΙΣΥΡΟΥ ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΓΕΛ ΖΗΠΑΡΙΟΥ ΚΩ ΠΡΑΓΑ ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΥΜΗΣ ΙΤΑΛΙΑ ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΓΕΛ ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑΣ ΚΩ ΠΡΑΓΑ-ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ
-ΒΙΕΝΝΗ ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
3ο ΓΕΛ ΡΟΔΟΥ ΜΟΝΑΧΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ
(1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΟΝΑΧΟΥ)

Μαθητικά προγράμματα
1ο ΓΕΛ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΙΣΛΑΝΔΙΑ ERASMUS+
2ο ΓΕΛ ΚΩ ΙΣΠΑΝΙΑ (CAMBRILS) ERASMUS+
2ο ΓΕΛ ΚΩ ΔΑΝΙΑ ERASMUS+
7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΟΔΟΥ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ ERASMUS+
1ο ΓΕΛ ΚΩ ΤΟΥΡΚΙΑ (ΑΤΤΑΛΕΙΑ) ERASMUS+
1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΟΔΟΥ ΠΟΛΩΝΙΑ ERASMUS+
2ο ΓΕΛ ΚΩ ΠΟΛΩΝΙΑ (Grojec) ERASMUS+
1ο ΕΠΑΛ ΚΩ ΙΤΑΛΙΑ (Σαρένκο) ERASMUS+
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ ERASMUS+
2ο ΓΕΛ ΚΩ ΓΑΛΛΙΑ (ΠΑΡΙΣΙ) ERASMUS+
1ο ΓΕΛ ΚΩ ΤΟΥΡΚΙΑ (ΑΤΤΑΛΕΙΑ) ERASMUS+
2ο ΓΕΛ ΚΩ ΙΤΑΛΙΑ (ΝΑΠΟΛΗ) ERASMUS+
2ο ΓΕΛ ΚΩ ΔΑΝΙΑ (ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ) ERASMUS+
ΓΕΛ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΙΣΠΑΝΙΑ (ΤΕΝΕΡΙΦΗ) ERASMUS+
1ο ΓΕΛ ΡΟΔΟΥ ΠΟΛΩΝΙΑ (Gorzyce) ERASMUS+
1ο ΕΠΑΛ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΚΥΠΡΟΣ ERASMUS+

Τα δημοτικά σχολεία
Τα δημοτικά σχολεία της Ρόδου και των υπολοίπων νησιών πραγματοποιούν τριήμερες εκπαιδευτικές εκδρομές στην Αθήνα στο πλαίσιο της επίσκεψης στη Βουλή των Ελλήνων. Σε αυτές τις εκδρομές οι μαθητές συνοδεύονται πάντα από τους γονείς ή τον κηδεμόνα τους. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περίπου 40 εκδρομές στην Αθήνα με κάποια από τα σχολεία (κυρίως της πόλεως Ρόδου) να μην παραλείπουν ποτέ αυτές τις μετακινήσεις. Φέτος παρουσιάζεται αυξημένο ενδιαφέρον, ακόμη και από ολιγοθέσια σχολεία για την εκδρομή στην πρωτεύουσα και εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεραστεί ο αριθμός των 40 εκδρομών.
«Η κινητικότητα των μαθητών στη Βουλή έχει μόνο θετικά αποτελέσματα για τα παιδιά και ιδιαίτερα για τους μαθητές από τα νησιά στους οποίους δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν την πρωτεύουσα και να έρθουν σε επαφή με στοιχεία του κλασικού ελληνικού πολιτισμού, να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, το αστεροσκοπείο να δουν πράγματα που δύσκολα θα έβλεπαν διαφορετικά. Δυστυχώς λόγω της νησιωτικότητας, οι μαθητές μας δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στο κέντρο. Αυτές οι εκδρομές αποτελούν ένα καλό κίνητρο για τα παιδιά μας να βιώσουν εμπειρίες τις οποίες δεν έχουν την δυνατότητα να ζήσουν καθημερινά και βλέπουμε το ενδιαφέρον συμμετοχής συνέχεια να αυξάνεται» δήλωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, Νίκος Ράπτης.
Τα δημοτικά σχολεία που έχουν πραγματοποιήσει ή που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να πραγματοποιήσουν έως το τέλος της σχολικής χρονιάς επίσκεψη στη Βουλή είναι τα εξής:
1) 6o ΔΣ Πόλεως Καλύμνου
2) 7ο ΔΣ Ρόδου
3) Δ.Σ. Καλαβάρδων
4) 1ο Π Π ΔΣ Ρόδου
5) Ι. Δ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΡΟΔΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ
6) Δ.Σ. Αλίντων
7) 1ο Δ.Σ. Ιαλυσού
8) 1ο Δ.Σ. Καλυθιών
9) Δ.Σ. Μαριτσών
10) Δ.Σ. Λίνδου
11) Δ.Σ. Αγ. Μαρίνας Λέρου
12) 14ο Δ.Σ Ρόδου
13) 1ο Δ.Σ Αρχαγγέλου
14) 6ο Δ.Σ Ρόδου
15) 5ο Δ.Σ Κω
16) Δ.Σ. Σγουρού
17) 8ο Δ.Σ Ρόδου
18) 1ο & 2ο Δ.Σ. Καλυθιών
19) 1ο Δ.Σ. Καρπάθου
20) 1ο Δ.Σ. Καρπάθου
21) 3ο Δ.Σ Αφάντου
22) 2ο Δ.Σ. Καρπάθου
23) Δ.Σ. Γενναδίου
24) 3ο Δ.Σ. Κω
25) 1ο Δ.Σ. Κρεμαστής
26) 1ο ΔΣ Καλυθιών
27) 17ο ΝΓ Ρόδου
28) Δ.Σ Κεφάλου Κω
29) 13ο Δ.Σ Ρόδου
30) 13ο Δ.Σ Ρόδου
31) 7ο Δ.Σ Κω
32) 1ο Δ.Σ. Κρεμαστής

Οι σχολικές εκδρομές στη Ρόδο
Μπορεί η Ρόδος να απώλεσε εδώ και χρόνια την πρωτιά στις μαθητικές εκδρομές, φαίνεται όμως σταδιακά να ανακτά το χαμένο έδαφος. Σήμερα Πέμπτη 1η Μαρτίου 2018 οι μαθητές του ΓΕΛ Ασπροβάλτας θα κάνουν ποδαρικό στον μαθητικό τουρισμό, ενώ σύμφωνα με τουριστικούς πράκτορες, έχει αρχίσει να αυξάνεται το ενδιαφέρον των σχολείων από τη Βόρειο Ελλάδα και την Αττική για τη Ρόδο ως προορισμού πενθήμερων εκδρομών.
«Το ενδιαφέρον για τη Ρόδο είναι αυξημένο. Ο προορισμός παρουσιάζει αυτή τη φορά μεγαλύτερη ζήτηση για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου απ’ όλη την Ελλάδα. Άλλωστε υπάρχουν καλά πακέτα που ξεκινούν από τα 250 ευρώ με τα αεροπορικά εισιτήρια που δελεάζουν μαθητές» δήλωσε στη «δημοκρατική» η κα Ευαγγελία Ιωακιμείδου από το Choice Travel που πρακτορεύεται χρόνια μαθητές από τη βόρεια Ελλάδα κι όχι μόνο.
Βέβαια παρά την αυξητική τάση που παρουσιάζει φέτος η Ρόδος, η Κρήτη είναι ο δημοφιλέστερος ελληνικός προορισμός για τις πενθήμερες εκδρομές των μαθητών της Γ’ Λυκείου.
Σημειώνεται ότι η Ρόδος φιλοξενούσε τις παλιές καλές εποχές έως και 40.000 μαθητές. Λόγω της κρίσης είχε περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των πολυήμερων διακοπών ενώ η Ρόδος αποτελούσε ακριβό προορισμό για το πορτοφόλι των μαθητών και των γονιών τους που επέλεγαν περιοχές οι οποίες ήταν προσβάσιμες οδικώς.
Να σημειωθεί επίσης ότι δεν έγιναν εντατικές προσπάθειες από τους τοπικούς φορείς για την ανάκαμψη των μαθητικών εκδρομών. Όπως όλα δείχνουν η παρατεταμένη αποχή του νησιού από την προσέλκυση μαθητών αλλά και οι κακοί χειρισμοί του παρελθόντος σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, είχαν θέσει τη Ρόδο εκτός συναγωνισμού. Τελικά όμως οι μαθητικές εκδρομές αρχίζουν να γεγονός που γεμίζει με αισιοδοξία τους ντόπιους επιχειρηματίες.
Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε ότι δεν επιτρέπονται πλέον ταξίδια μαθητών στο εξωτερικό στο πλαίσιο προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, πολιτιστικού ή περιβαλλοντικού περιεχομένου. Εξαίρεση αποτελούν τα προγράμματα που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας.
Η εγκύκλιος βασίζεται σε υπουργική απόφαση από τις 6 Μαρτίου 2017. Η απόφαση ελήφθη επειδή οι οικογένειες κάποιων μαθητών αδυνατούσαν να πληρώσουν τα έξοδα ενός ταξιδιού στο εξωτερικό στο πλαίσιο ενός πολιτιστικού ή περιβαλλοντικού προγράμματος. Επιτρέπονται οι μετακινήσεις στο πλαίσιο προγραμμάτων που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ