Ρεπορτάζ

Προκαταρκτική έρευνα για την λειτουργία του Τμήματος Μεταφορών και Επικοινωνιών σε ακριτικό νησί

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται έρευνα της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Κω, κατόπιν κοινοποίησης λόγω αρμοδιότητας από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών εκθέσεως ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, για την λειτουργία του Τμήματος Μεταφορών και Επικοινωνιών σε ακριτικό νησί του βορείου συγκροτήματος.
Πιο συγκεκριμένα, δύο επιθεωρήτριες διενήργησαν έλεγχο στο Τμήμα Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας, με αντικείμενο τη διακρίβωση των διαλαμβανομένων σε επώνυμη καταγγελία, ως προς την τήρηση της νομιμότητας κατά τη διαδικασία πρακτικής εξέτασης υποψηφίων οδηγών και έκδοσης αδειών οδήγησης, από τον Αύγουστο του έτους 2018.
Με βάση τα διαλαμβανόμενα στην έκθεση ελέγχου διενεργείται πειθαρχική και ποινική έρευνα με ελεγχόμενους δύο υπαλλήλους και ποινική έρευνα που καταλαμβάνει υπαλλήλους της υπηρεσίας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τους επιθεωρητές εντοπίστηκαν πλημμέλειες Σχολών Οδηγών – ΚΕ.Θ.Ε.Υ.Ο., οι οποίες, ωστόσο, δεν είχαν εντοπιστεί από το Τμήμα Μ & Ε Π.Ε. Κω και από το Τμήμα Μ & Ε Π.Ε. Καλύμνου, αντίστοιχα.
Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκαν μη σύννομες ενέργειες:
1. Σχολής Οδηγών – ΚΕ.Θ.Ε.Υ.Ο., και του εκπαιδευτή της και ειδικότερα:
– Χορήγηση βεβαιώσεων πραγματοποίησης πρακτικής εκπαίδευσης για τη συμμετοχή υποψηφίου σε δοκιμασίες προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών, οι οποίες παρουσίαζαν επικαλύψεις ωρών εκπαίδευσης (εκπαίδευση την ίδια ώρα σε δύο διαφορετικά οχήματα) και ως εκ τούτου, καταδεικνύονται ως μη αληθείς, καθόσον δεν θα μπορούσαν να ισχύουν αμφότερες.
– Χρήση, από εκπαιδευτή της Σχολής, του κωδικού άλλου εκπαιδευτή σε χορηγηθείσες βεβαιώσεις πρακτικής εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών.
2. Μη σύννομες ενέργειες της Σχολής Οδηγών – ΚΕ.Θ.Ε.Υ.Ο., καθόσον από τον συγκριτικό έλεγχο βεβαιώσεων θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης που χορήγησε σε υποψήφιους διαπιστώθηκε ότι η έναρξη της πρακτικής εκπαίδευσης αυτών πραγματοποιήθηκε πριν από την έναρξη ή περάτωση, αντίστοιχα, των προβλεπόμενών μαθημάτων θεωρητικής εκπαίδευσης.
3. Σε ό,τι αφορά ελεγχόμενο υπάλληλο διαπιστώθηκε ότι:
-Προέβαινε, κατ’ επανάληψη και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020, σε διενέργεια δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς επαγγελματικών κατηγοριών ως μόνος εξεταστής – όταν προβλεπόταν συμμετοχή δύο εξεταστών.
– Συμμετείχε, κατ’ επανάληψη, από τις 15.3.2019 μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, ως εξεταστής, σε διενέργεια δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών και οδηγών που εκπαιδεύτηκαν στη Σχολή Οδηγών παρότι είχε κώλυμα συμφέροντος, καθόσον η σύζυγος αυτού είχε σχέση εξαρτημένης εργασίας με την εν λόγω Σχολή.
– Παρέλειπε, κατ’ επανάληψη και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020, τη διενέργεια κληρώσεων για την ανάδειξη επιτηρητών/εξεταστών.
– Παρέλειπε, κατ’ επανάληψη και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020, τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων σε τουλάχιστον 5% των Υπεύθυνων Δηλώσεων των πολιτών που αιτούνται χορήγηση, επέκταση, αντίγραφο, ανανέωση, ανταλλαγή αδειών οδήγησης και κάθε άλλο σχετικό αίτημα, που υποβλήθηκαν κατά το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα στοιχεία της μόνιμης κατοικίας των αιτούντων.
– Παρέλειψε οφειλόμενες ενέργειές του, ως προς την ανάκληση της άδειας λειτουργίας Σχολής Οδηγών όταν περιήλθε εις γνώση του αλλαγή των όρων και προϋποθέσεων άδειας λειτουργίας της Σχολής, καθόσον ο ιδιοκτήτης αυτής υπεκμίσθωσε τον κύριο χώρο της Σχολής στη σύζυγό του.
4. Αλλη υπάλληλος φέρεται να συνέπραττε, κατ’ επανάληψη και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020:
– σε διενέργεια δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς επαγγελματικών κατηγοριών με έναν μόνον εξεταστή, τον προϊστάμενο, υπογράφοντας εκ των υστέρων, ως δεύτερη εξετάστρια, το μνημόνιο δοκιμασίας και συμπεριφοράς και το αντίστοιχο Δ.Ε.Ε., παρότι δεν συμμετείχε, όπως η ίδια κατέθεσε, στις εν λόγω εξετάσεις.
– σε διενέργεια δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς επαγγελματικών κατηγοριών από άλλον εξεταστή, υπογράφοντας εκ των υστέρων, ως μόνη εξετάστρια, το μνημόνιο δοκιμασίας και συμπεριφοράς και το αντίστοιχο Δ.Ε.Ε., παρότι δεν συμμετείχε.
– σε διενέργεια θεωρητικών εξετάσεων με έναν μόνον επιτηρητή, τον προϊστάμενο, υπογράφοντας εκ των υστέρων τα πρακτικά θεωρητικών εξετάσεων και τα αντίστοιχα Δ.Ε.Ε., στα οποία εμφανιζόταν ως επιτηρήτρια, παρότι δεν συμμετείχε.
5. Αλλος υπάλληλος από τις 7.8.2017 έως τις 27.1.2022, φέρεται ομοίως να συνέπραττε, κατ’ επανάληψη και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020, σε διενέργεια θεωρητικών εξετάσεων με έναν μόνον επιτηρητή, υπογράφοντας εκ των υστέρων τα πρακτικά θεωρητικών εξετάσεων και τα αντίστοιχα Δ.Ε.Ε.
6. Ακόμη μια υπάλληλος φέρεται ομοίως να συνέπραττε, κατ’ επανάληψη και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020, σε διενέργεια θεωρητικών εξετάσεων με έναν μόνον επιτηρητή, υπογράφοντας εκ των υστέρων τα πρακτικά θεωρητικών εξετάσεων και τα αντίστοιχα Δ.Ε.Ε.
7. Υπάλληλος της ίδιας υπηρεσίας φέρεται να προέβη σε αφαίρεση σφραγισμένης φωτογραφίας προηγούμενου Δ.Ε.Ε. και επαναχρησιμοποίησε αυτή για την έκδοση νέου.
Την υπόθεση χειρίζεται το δικηγορικό γραφείο Γρηγόρη Μοράρη και Συνεργατών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου