Τοπικές Ειδήσεις

Tσουχτέρα πρόστιμα από τη δημοτική αρχή για τις παράνομες «χωματερές»

Περισσότεροι από 3.000 (!) τόνοι σκουπιδιών και αδρανών υλικών είναι συγκεντρωμένοι στην πλέον τουριστική περιοχή του νησιού που περιλαμβάνει τις ενότητες Λίνδου και Νότιας Ρόδου προκαλώντας πέρα από την τεράστια ρύπανση του περιβάλλοντος και εξαιρετικά άσχημη εικόνα για την περιοχή μας στους επισκέπτες.
Στοίχημα της δημοτικής αρχής, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Λίνδου και Νότιας Ρόδου κ. Νίκο Καραμαρίτη είναι μέχρι την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου να έχουν απομακρυνθεί, αν όχι όλα -λόγω της πίεσης του χρόνου- τουλάχιστον ο μεγαλύτερος όγκος τους.
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Νίκος Καραμαρίτης, ήδη έχουν επιβληθεί δύο τσουχτερά πρόστιμα σε παραβάτες – από 1.000 ευρώ- που απέρριπταν μπάζα και αδρανή υλικά σε δασική περιοχή, και ήδη έχουν απομακρυνθεί πολλά σκουπίδια που επιμόλυναν το περιβάλλον.
Όπως ανέφερε στη «δ», έχει αναπτυχθεί συνεργασία με τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Μηχανημάτων Χωματουργικών, προκειμένου να προστατευθεί το περιβάλλον και να εντοπιστούν τα ασυνείδητα μέλη του που αυθαιρέτως και παρανόμως απορρίπτουν μπάζα και αδρανή υλικά ακόμα και σε παρθένες δασικές εκτάσεις, προκαλώντας τεράστια προβλήματα. Σύμφωνα με τον κ. Ν. Καραμαρίτη η συνεργασία έχει αποδώσει καρπούς καθώς έχει αναπτυχθεί γόνιμος διάλογος βάσει του οποίου δύναται πλέον να επιλυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα το οποίο διαιωνιζόταν μέχρι σήμερα, προκαλώντας πέρα από την τεράστια ρύπανση του περιβάλλοντος, και αλγεινή εντύπωση στους χιλιάδες επισκέπτες της Λίνδου και της Νότιας Ρόδου.

Πρόστιμα και σε ιδιώτες!
Επιπλέον, όπως έκανε γνωστό ο αντιδήμαρχος με την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου που η κίνηση αυξάνεται κατακόρυφα στις δύο δημοτικές ενότητες, συνεργεία θα βγουν στους δρόμους και θα επιβάλλουν τσουχτερά πρόστιμα σε ασυνείδητους οδηγούς που πετούν τα σκουπίδια τους στο δρόμο από το παράθυρο του αυτοκινήτου, μια εικόνα η οποία δυστυχώς είναι οικεία για τη Ρόδο. Σε αυτές τις περιπτώσεις το πρόστιμο ανέρχεται στα 200 ευρώ και σύμφωνα με τον κ. Ν. Καραμαρίτη, είναι αδιανόητο να συζητάμε εν έτει 2020 ακόμα για την αποτροπή απόρριψης απόρριψης σκουπιδιών στο δρόμο, κι όμως αποτελεί μια δυσάρεστη πραγματικότητα.
«Θα δώσουμε μάχη ενάντια τους ασυνείδητους με τις τοπικές κοινωνίες στο πλευρό μας, διότι όλοι πλέον έχουν αντιληφθεί την σπουδαιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος», δήλωσε ο κ. Ν. Καραμαρίτης στη «δ».
Το πρόβλημα ωστόσο, επεκτείνεται σε όλο το νησί, καθώς άχρηστες ηλεκτρικές και οικιακές συσκευές, πλαστικά, σίδερα, παλιά έπιπλα και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί, καταλήγει στις παράνομες χωματερές. Κάποιες βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις ή πολύ κοντά σε δασικές περιοχές, εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για την εκδήλωση πυρκαγιάς.
Άλλωστε δεν είναι λίγα τα περιστατικά πυρκαγιών που καλείται να αντιμετωπίσει η πυροσβεστική υπηρεσία Ρόδου τα οποία ξεκινούν από τις χωματερές αυτές.
Η κατάσταση μοιάζει να είναι ανεξέλεγκτη, καθώς οι παράνομες χωματερές αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Δασικές εκτάσεις μετατρέπονται σε σκουπιδότοπους, όπου μπορεί κανείς να βρει από άχρηστες ηλεκτρικές και οικιακές συσκευές, μέχρι πλαστικά, σίδερα και παλιά έπιπλα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου