Ειδήσεις

Αποκάλυψη Επιτρόπου:Δεν ζήτησε βοήθεια η Ελλάδα για τις φονικές πλημμύρες

Σε μία απίστευτη αποκάλυψη, που εκθέτει ανεπανόρθωτα την ελληνική κυβέρνηση, προβαίνει, η κοινοτική Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου, σε γραπτή της απάντηση (26 Ιανουαρίου 2018), προς τους έλληνες ευρωβουλευτές Λάμπρο Φουντούλη (Χρυσή Αυγή) και Νίκο Ανδρουλάκη («Ελιά») που, με ερωτήσεις τους στα τέλη Νοεμβρίου 2017, αγωνιούσαν για το πώς θα μπορούσε η ΕΕ να βοηθήσει την Ελλάδα, στις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας.

Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Κομισιόν, βρισκόταν σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές και παρακολουθούσε την κατάσταση στην Αττική μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος προειδοποίησης για τις πλημμύρες.

«Πέρα, όμως, από την παραγωγή δορυφορικών χαρτών των πληγεισών περιοχών (Μάνδρα και Νέα Πέραμος Αττικής) στο πλαίσιο της Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης του Copernicus, η Ελλάδα δεν ζήτησε περαιτέρω βοήθεια από τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ.», αποκαλύπτει η Επίτροπος.

Παράλληλα, όμως, στην απάντηση της προς τους δύο έλληνες ευρωβουλευτές η Επίτροπος, αποκαλύπτει ακόμη ότι, έχουν διατεθεί στην Ελλάδα περίπου 1,3 δισ. ευρώ από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία για μέτρα προσαρμογής στην αλλαγή του κλίματος και για μέτρα πρόληψης κινδύνων, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης συστημάτων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Από τα κονδύλια αυτά, τα 75 εκατ. ευρώ αφορούν το περιφερειακό πρόγραμμα της Αττικής, για το 57% έχουν συναφθεί συμβάσεις και οι δαπάνες έχουν φτάσει περίπου το 28%.

Εν κατακλείδι κι’ όπως προκύπτει από την απάντηση της Επιτρόπου, όταν στην Μάνδρα και στην Νέα Πέραμο, ο κόσμος πνιγότανε από τις πλημμύρες και περιουσίες καταστρέφονταν, η ελληνική κυβέρνηση θεώρησε περιττό να ζητήσει βοήθεια από τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ και παραμένει άγνωστο , για ποιους σκοπούς διατέθηκαν τα 75 εκατομμύρια ευρώ, που ενθυλάκωσε η Περιφέρεια Αττικής, για να ολοκληρώσει τα συστήματα αντιπλημμυρικής προστασίας.

*Aκολουθεί η πλήρης απάντηση της Επιτρόπου:

Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις

26 Ιανουαρίου 2018

Κοινή απάντηση της κ. Κρέτσου εξ ονόματος της Επιτροπής

Γραπτές ερωτήσεις: E-007336/17 , E-007069/17

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Επιτροπής βρισκόταν σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές και παρακολουθούσε την κατάσταση στην Αττική μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος προειδοποίησης για τις πλημμύρες. Πέρα από την παραγωγή δορυφορικών χαρτών των πληγεισών περιοχών (Μάνδρα και Νέα Πέραμος Αττικής) στο πλαίσιο της Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης του Copernicus, η Ελλάδα δεν ζήτησε περαιτέρω βοήθεια από τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ) μπορεί να κινητοποιηθεί μόνο μετά από αίτημα του κράτους μέλους, υπό ορισμένους όρους τους οποίους οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν καλά. Ο σημαντικότερος είναι ότι η άμεση ζημία πρέπει να υπερβαίνει το 0,6% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της χώρας ή το 1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της πληγείσας περιφέρειας, λαμβανομένου υπόψη του χαμηλότερου από τα δύο ποσά. Η βοήθεια του ΤΑΕΕ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη του κόστους των δημόσιων ενεργειών αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης. Ωστόσο, δεν μπορούν να καλυφθούν ιδιωτικές ζημίες.

Αν χρειαστεί, η Επιτροπή μπορεί να συνεργαστεί με την Ελλάδα για την προσαρμογή των προγραμμάτων της πολιτικής συνοχής, προκειμένου να υποστηριχθεί η ανασυγκρότηση των δημόσιων υποδομών και η αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας στις πληγείσες περιοχές.

Σήμερα διατίθενται στην Ελλάδα περίπου 1,3 δισ. ευρώ από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία για μέτρα προσαρμογής στην αλλαγή του κλίματος και για μέτρα πρόληψης κινδύνων, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης συστημάτων αντιπλημμυρικής προστασίας. Από τα κονδύλια αυτά, 75 εκατ. ευρώ αφορούν το περιφερειακό πρόγραμμα της Αττικής για το 57% έχουν συναφθεί συμβάσεις και οι δαπάνες έχουν φτάσει περίπου το 28%. Υπάρχει επίσης διαθέσιμη χρηματοδότηση και στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης.

Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο

Πηγή: reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου