Ρεπορτάζ

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Ενα πραγματικό κόσμημα

Εγκαινιάστηκε χθες το πρωί το κτήριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο που επισκευάστηκε με μέριμνα της Περιφέρειας και πόρους του ΕΣΠΑ.
Το γεγονός ότι δημιουργήθηκε ένα κόσμημα που θα καλύψει τις ανάγκες δεκάδων φοιτητών προκάλεσε ευφορία στις τάξεις των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Πρόκειται για το κτήριο «7ης Μαρτίου» του πανεπιστημιακού συγκροτήματος (τα άλλα κτήρια είναι το «Κλεόβουλος», το «Υπατία», το «Δήμητρα» στο παλιό φυτώριο και το «Αμαριάδες» στην Κρεμαστή). Στο κτήριο αυτό είχε αρχίσει την λειτουργία του το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το 1986. Η ευφορία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ήταν δικαιολογημένη, αν αναλογιστεί κανείς πώς αναπτύχθηκε το Πανεπιστήμιο στο διάστημα από το 1986 μέχρι σήμερα τόσο σε υποδομές όσο και σε προσφερόμενες εκπαιδευτικές και ερευνητικές υπηρεσίες, αλλά και σε κοινωνικές παρεμβάσεις.

Επιπλέον, η εκδήλωση των εγκαινίων ήταν μία αφορμή για να διαπιστωθεί εκ νέου ότι και οι τοπικές αρχές πίστεψαν και επένδυσαν σε αυτό από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα και ότι εν μέσω κρίσης κατέστη δυνατόν να υλοποιηθεί ένα τόσο σημαντικό έργο. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος (ο οποίος έκανε τον αγιασμό και έκοψε τη βασιλόπιτα), ο γενικός γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γ. Ζωϊδης, ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Ι. Μαχαιρίδης (με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Φ. Χατζηδιάκο, το θεματικό αντιπεριφερειάρχη κ. Α. Χατζηϊωάννου και τον προϊστάμενο Διαχειριστικής Αρχής Ν. Αιγαίου κ. Α. Βουτσίνο), ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Εμμ. Κόνσολας, ο δήμαρχος κ. Στ. Κουσουρνάς και οι πρώην δήμαρχοι κ.κ. Εμμ. Κόκκινος (με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Πανεπιστημίου Αιγαίου) και Σ. Καραγιάννης (επί της θητείας του οποίου είχε εγκαινιαστεί το κτήριο το 1986) ο πρύτανης κ. Πάρις Τσάρτα οι αντιπρυτάνεις Νίκος Σουκακέλης, Αγγελική Δημητρακοπούλου, Γ. Κάλας και ο κοσμήτορας κ. Κ. Βρατσάλης. Την κορδέλα έκοψαν ο πρύτανης καθηγητής Π. Τσάρτας, ο περιφερειάρχης κ. Ι. Μαχαιρίδης και ο Κοσμήτορας της Σχολής καθηγητής Κ. Βρατσάλης. Μετά την κοπή της βασιλόπιτας, οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στους διάφορους χώρους, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κοινή συνέντευξη τύπου του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθηγητή Π. Τσάρτα και του περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Ι. Μαχαιρίδη.
Το συγκεκριμένο έργο επανακατασκευής και συντήρησης του κτηρίου προϋπολογισμού τεσσάρων εκ. ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, συνολικού ύψους 11 εκ. ευρώ. Περίπου 2 εκ. προορίζονται για την αναβάθμιση του εξοπλισμού του ιδρύματος και 5 εκ. για την αγορά ξενοδοχειακής μονάδας που θα μετατραπεί σε φοιτητική εστία.

«Είναι αυτή μια ημέρα χαράς για όλους μας. Μετά από τρία χρόνια σκληρής και επίπονης δουλειάς το κτήριο είναι έτοιμο και αποτελεί κόσμημα για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και για την πόλη της Ρόδου. Λύθηκαν προβλήματα ετών. Ξεκίνησαν και οι διαδικασίες ενοποίησης με το κτήριο του πρώην ΠΙΚΠΑ που παραχωρήθηκε το 2011. Με το έργο αυτό γίνεται μια νέα αρχή και δίνεται μια καινούργια ώθηση στο ακαδημαϊκό και διοικητικό έργο της σχολής. Η πρυτανική αρχή από την αρχή επεσήμανε πως καθοριστικό ζήτημα ήταν η απόκτηση νέων ιδιόκτητων υποδομών. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στον τομέα αυτό υπολείπεται αν λάβουμε υπόψη τις γεωγραφικές και χωρικές ιδιαιτερότητες. Κεντρική μας επιλογή ήταν η βελτίωση των υποδομών μας. Όλα αυτά δεν θα γίνονταν χωρίς την αρωγή φορέων που μας στηρίζουν έμπρακτα», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Πάρις Τσάρτας και πρόσθεσε πως δρομολογείται σύντομα και η προκήρυξη για την αγορά κτηρίου που θα μετατραπεί σε φοιτητική εστία. Ο κ. Τσάρτας δήλωσε ακόμη πως θα συνεχιστεί η συνεργασία με το Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Στην ομιλία του ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον πρώην δήμαρχο κ. Σάββα Καραγιάννη, θυμίζοντας την παραχώρηση του ακινήτου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
«Χαίρομαι που αυτό το κτήριο κόσμημα παραδίδεται στην Πανεπιστημιακή κοινότητα για να επιτελέσει το έργο του. Για το έργο αυτό το Πανεπιστήμιο πάλεψε και κατόρθωσε να το εντάξει στο ΕΣΠΑ. Πρόθεσή μας είναι να στηρίξουμε τις πανεπιστημιακές υποδομές στα νησιά», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, που ανακοίνωσε, πως σύντομα θα αγοραστεί το ακίνητο που θα λειτουργήσει ως φοιτητική εστία. «Αν χρειαστεί να δημιουργηθούν και άλλες υποδομές αυτό θα γίνει», τόνισε ο κ. Μαχαιρίδης.
«Πιστεύω πως δικαιολογημένα είμαστε χαρούμενοι σήμερα παρά τη ζοφερή κατάσταση που μας περιβάλλει και την ένδεια στα οικονομικά και το προσωπικό μας. Καταφέραμε να επιστρέψουμε στο φυσικό μας χώρο», δήλωσε ο κ. Κ. Βρατσάλης.

Εικαστικά, η εκδήλωση επενδύθηκε με καλλιτεχνικές παρεμβάσεις της επικ. καθηγήτριας Μαρίας Σαββαϊδου-Καμπουροπούλου σε φωτογραφικό υλικό από τις διάφορες φάσεις των εργασιών ανακαίνισης. Χαιρετισμό έστειλαν ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Δ. Κρεμαστινός και η γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Χριστιάνα Καλογήρου.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης μία ομάδα φοιτητών της σχολής διαμαρτυρήθηκε για τις περικοπές στην παιδεία.
«Επειδή τα προβλήματα είναι πολλά ήρθε η ώρα να αντιδράσουμε. Ξεκινούμε τις κινητοποιήσεις από σήμερα με μια συμβολική διαμαρτυρία στα πλαίσια των εγκαινίων του κτηρίου. Δεν είναι δυνατό από τη μια ημέρα στην άλλη να βρίσκονται εκτός σίτισης 210 άτομα. Σε λίγο καιρό δεν θα έχουμε φαγητό, συγγράμματα και καθηγητές. Ζητάμε να ενδιαφερθούν άμεσα οι αρμόδιοι και να συμμετέχουν στο δίκαιο αγώνα μας. Ηρθε η ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του και να δράσει με τρόπο καταλυτικό για να ολοκληρώσουμε και εμείς τις σπουδές μας. Δεν ζητάμε φύκια. Όποιος δεν συμμετάσχει, θα θεωρηθεί πως είναι συμμέτοχος στο έγκλημα», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι φοιτητές.

Η συνέντευξη τύπου

Στην συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης διαβεβαίωσε ότι τόσο το Μουσείο Νεώτερης Ιστορίας Δωδεκανήσου, όσο και το Παλαιοντολογικό Μουσείο Αρχαγγέλου (προϋπολογισμών 1,3 εκ. ευρώ και 1,4 εκ. ευρώ αντίστοιχα), θα παραχωρηθούν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για να αξιοποιηθούν ως φορείς εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου και ως εκθεσιακοί χώροι αρχαιολογικού και αρχειακού υλικού.
Επίσης, ο κ. Μαχαιρίδης ενημέρωσε ότι έχουν διατεθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού δύο κτήρια μέσα στην Παλιά Πόλη της Ρόδου, ώστε να συντηρηθούν και να αξιοποιηθούν ως φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Επιπλέον των παραπάνω κτηρίων, η Περιφέρεια διεκδικεί 25 εγκαταλελειμμένες κατοικίες εντός της Παλιάς Πόλης της Ρόδου, ώστε και αυτά να μετατραπούν σε φοιτητικές εστίες.

«Στεκόμαστε αρωγοί στο πανεπιστήμιο. Έχω και ένα βίτσιο, τα έργα να τα παρακολουθώ αυτοπροσώπως, όλα. Παρακολουθούσα τις εργασίες. Δεν έβαλα καμιά πινελιά. Το πιο σημαντικό είναι η ολοκλήρωση και η παράδοση στο Πανεπιστήμιο που το βλέπουμε σαν αναπτυξιακό μοχλό για το Αιγαίο και τη χώρα και θέλουμε να επεκταθεί. Σε λίγες ημέρες θα γίνει ο διαγωνισμός για να αγοραστεί ακίνητο και να δημιουργηθεί φοιτητική εστία στη Ρόδο γεγονός που θα λύσει αρκετά προβλήματα για το πανεπιστήμιο. Πρέπει να δημιουργηθεί τουριστική πανεπιστημιακή σχολή στη Ρόδο», τόνισε ο περιφερειάρχης.

«Είναι πολύ σημαντική ημέρα αυτή εξαιτίας των εγκαινίων του κτηρίου. Κλείνει ένας κύκλος παρεμβάσεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στη Ρόδο και στη σχολή. Προσπαθήσαμε να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ υποδομές στη Ρόδο και τη Μυτιλήνη γιατί αυτό είναι αναγκαίο και υπήρχαν δεδομένα που το επέτρεπαν όπως οι έτοιμες μελέτες. Έγινε το έργο σε λογικούς χρόνους. Ενοποιούμε επιτυχώς το χώρο της σχολής. Σε μερικές ημέρες θα δημοσιοποιηθεί η προκήρυξη για την αγορά κτηρίου για τις φοιτητικές κατοικίες στη Ρόδο. Όλα αυτά δεν θα είχαν πετύχει αν δεν είχαμε συνέργεια με τους τοπικούς φορείς και το Δήμο. Να ευχαριστήσω τον κ. Μαχαιρίδη που υπήρξε αγχωμένος αρωγός στο έργο αυτό. Θα συνεχίσουμε και σε άλλα έργα όπως τα κτήρια στην Παλιά Πόλη και άλλες δομές που είναι χρήσιμες για το μεταπτυχιακό του τουρισμού», δήλωσε ο πρύτανης κ. Τσάρτας.

Σε ερώτηση σχετικά με τη φύλαξη του κτηρίου ο κ. Τσάρτας δήλωσε:
«Σημαντικό ζήτημα είναι να διατηρηθεί σε αυτή την άριστη κατάσταση το κτήριο. Οι νέες εγκαταστάσεις έχουν μια διαφορετική διαχείριση από τα παιδιά. Θα φροντίσουμε να μείνει έτσι».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου