Ειδήσεις

Γ. Πάππου: «Το μέλλον της τοπικής αγοράς προδιαγράφεται αβέβαιο»

Με «νύχια και με δόντια» προσπαθούν οι επιχειρηματίες της Ρόδου να κρατηθούν για να παραμείνουν «ζωντανοί» ωστόσο το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον της τοπικής αγορας, είναι προάγγελος κακών εξελίξεων για τον χειμώνα που έρχεται.
Οι κατασχέσεις λογαριασμών λόγω χρεών στο δημόσιο, που σφίγγουν ακόμα περισσότερο την θηλιά στον λαιμό των επιχειρηματιών και των ελευθέρων επαγγελματιών, αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο και η οικονομική ασφυξία «στραγγαλίζει» κάθε ελπίδα ανάκαμψης.
Εν μέσω της τουριστικής περιόδου και με τις αφίξεις να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η αγορά ασφυκτιά και οι επιχειρηματίες είναι «επί ξύλου κρεμάμενοι» αφού με δεσμευμένους λογαριασμούς αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόμενους, τους προμηθευτές αλλά και τα λειτουργικά τους έξοδα.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου εκτιμά ότι το φαινόμενο των δεσμευμένων λογαριασμών θα διογκωθεί ακόμα περισσότερο, αφού η τουριστική περίοδος είναι κακή εισπρακτικά, παρά τα ρεκόρ αφίξεων ξένων επισκεπτών:
«Σε καθημερινή βάση πλέον, μπλοκάρονται 100 με 200 λογαριασμοί για οφειλές προς το δημόσιο, όπως το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει. Το φαινόμενο αυτό αντί να εξισορροπείται βαίνει αυξανόμενο. Δική μου εκτίμηση είναι ότι το φαινόμενο των κατασχεμένων λογαριασμών θα ενταθεί, δυστυχώς, αφού παρά το γεγονός ότι οι αφίξεις σπάνε κάθε ρεκόρ, αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στο ταμείο των επαγγελματιών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι επισκέπτες επέλεξαν το σύστημα διακοπών “all inclusive” σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι ξενοδόχοι είχαν προβεί σε πρόωρες πωλήσεις, τα λεγόμενα “early bookings”, με πολύ χαμηλές τιμές. Ως γνωστόν, πολύ νωρίς κλείνουν τις διακοπές τους όσοι είναι χαμηλού εισοδηματικού επιπέδου, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν χαμηλές τιμές. Για ακόμα μια φορά, καταφέραμε να προσελκύσουμε επισκέπτες που δεν αφήνουν χρήματα στην τοπική αγορά, με αποτέλεσμα τα μικρά καταστήματα όπως είναι οι ταβέρνες, τα εστιατόρια, τα μίνι-μάρκετ κ.ά να μην έχουν τις αναμενόμενες πωλήσεις και το μέλλον να προδιαγράφεται αβέβαιο. Η εικόνα στην αγορά, στο στενό εμπορικό κέντρο της πόλης, όπως προκύπτει από συζητήσεις με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς, δυστυχώς δεν είναι καλή και βεβαίως αντιλαμβάνεστε ότι αυτό μας ανησυχεί ιδιαιτέρως. Δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι τους χειμερινούς μήνες, προμηνύεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας», δήλωσε ο κ. Γ. Πάππου.
Επιπλέον, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ, η κατάσταση έτσι όπως εξελίσσεται με τους μπλοκαρισμένους λογαριασμούς που διαδέχονται ο ένας τον άλλον, δημιουργεί προϋποθέσεις για φαινόμενα παραβατικότητας. «Ο επαγγελματικός κόσμος κάνει πλέον δεύτερες και τρίτες σκέψεις, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ούτε τα αναμενόμενα έσοδα στα ταμεία του κράτους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την ρήση ότι ο φόρος σκοτώνει τον φόρο. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, αναπτύσσεται παραβατικότητα. Η υπερφορολόγηση, τα εξοντωτικά τα μέτρα τα οποία έχουν επιβληθεί στους επαγγελματίες και στους επιχειρηματίες, οδηγούν μια πολύ μεγάλη μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου να κάνει, όπως σας είπα, δεύτερες και τρίτες σκέψεις, πράγμα το οποίο δεν συμφέρει κανέναν. Αυτό πρέπει να τεθεί σοβαρά υπ΄όψιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα το οποίο θα ελαφρύνει και τους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες και θα αποφέρει μεγαλύτερα έσοδα στα ταμεία».
Ως προς τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, ο κ. Γιάννης Πάππου επισημαίνει ότι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις είναι τόσο αυστηρά και απαιτητικά, που λίγοι επιχειρηματίες είναι τελικά εκείνοι που μπορούν να ενταχθούν σε αυτόν.
Φαίνεται πάντως πως ο νέος νόμος αφήνει ανοικτά πολλά ζητήματα για την εφαρμογή του καθώς απαιτούνται διαδικασίες άκρως γραφειοκρατικές και χρονοβόρες. Η εμπλοκή των δικαστηρίων, ώστε να δεσμευτεί με δικαστική απόφαση το σύνολο των πιστωτών, εγκυμονεί τον κίνδυνο να χαθεί η έννοια της εξωδικαστικής ρύθμισης, που αποτελεί και την ουσία του νόμου και ταυτόχρονα απομακρύνει τον στόχο που είναι η βοήθεια προς τις τράπεζες για τη μείωση των κόκκινων δανείων ως το 2019 και την επαναλειτουργία των μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου