Ρεπορτάζ

Παράνομα τα μισά καταλύματα που ενοικιάζονται στη Ρόδο!

Παράνομα είναι σχεδόν τα μισά (!) από τα καταλύματα που ενοικιάζονται στη Ρόδο, ποσοστό που ξεπερνά κάθε προηγούμενο ρεκόρ, όπως δήλωσε, μιλώντας στην «δ», ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος και αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Π. Τοκούζης.
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Π. Τοκούζης ήδη το 40% των καταλυμάτων που ενοικιάζονται είναι παράνομα, με δεδομένο όμως ότι καθημερινά ετοιμάζονται καινούρια, που θα ενταχθούν στις διαδικτυακές πλατφόρμες, πολύ σύντομα το ποσοστό θα φτάσει ή ακόμα και θα ξεπεράσει το 50%, γιγαντώνοντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
«Δυστυχώς, η κυβέρνηση, με το νέο σχέδιο νόμου και παρά τις εκκλήσεις της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες κατοικιών να μπορούν να “βαπτίζουν” τις ιδιοκτησίες τους “τουριστικά καταλύματα” και τους εαυτούς τους τουριστικούς επιχειρηματίες, εύκολα και απλά, χωρίς να πληρούνται ούτε οι ελάχιστες, βασικές προϋποθέσεις. Ζητούμε από την κυβέρνηση να αποσύρει τις σχετικές διατάξεις που “νομιμοποιούν τις παράνομες μισθώσεις” ειδάλλως θα αναγκαστούμε να καταθέσουμε τις άδειές λειτουργιές μας και να ενταχθούμε στο νέο πλαίσιο αστικών μισθώσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα του κράτους αλλά και την ποιότητα του τουριστικού μας προϊόντος», δήλωσε ο κ. Τοκούζης.
«Εδώ και μήνες έχουμε επιδοθεί σε έναν συνεχή αγώνα απέναντι σε μια κατάφορη αδικία, σε μια ανισότητα, σε μία αμφίβολη, νέα πραγματικότητα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων. Όμως, παρά τις οχλήσεις μας προς τους αρμόδιους υπουργούς, την κατάθεση προτάσεων και τη διεκδίκηση των κατάλληλων προϋποθέσεων για τη δημιουργία του ρυθμιστικού εκείνου πλαισίου, που θα ασκεί ουσιαστικό και ποιοτικό έλεγχο της αγοράς των αστικών μισθώσεων, σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πιο “γκρίζα” περίοδο για τον κλάδο των μικρομεσαίων τουριστικών καταλυμάτων» είπε ότι η φετινή τουριστική περίοδος για τα ενοικιαζόμενα καταλύματα έχει χαθεί, καθώς δεν μπορεί να αντεπεξέλθουν στον αθέμιτο ανταγωνισμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας ιδιοκτήτης τουριστικών καταλυμάτων που έχει τζίρο 12.000 ευρώ καλείται να πληρώσει στην εφορία 7.500 με 8.000 ευρώ σε αντίθεση με τον ιδιοκτήτη παράνομου καταλύματος που φέτος δεν θα κληθεί να πληρώσει ούτε ένα ευρώ. Ακόμα όμως κι αν κληθεί από του χρόνου, στο πλαίσιο του νέου νομοσχεδίου που ψηφίστηκε για βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων (τύπου Airbnb), να καταβάλει εισφορά, αυτή δεν θα ξεπερνά τα 2.000 ευρώ. «Δεν ξέρω αν αξίζει πλέον οι μικροί επιχειρηματίες του κλάδου να λειτουργούν στο πλαίσιο της νομιμότητας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην περάσουν στην αντίπερα όχθη, αυτή της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη κι ενώ υποτίθεται ότι με το νέο σχέδιο νόμου θα ρυθμιζόταν, εντέλει επί της ουσίας δεν άλλαξε τίποτα. Μόνο στη Ρόδο, σχεδόν τα μισά καταλύματα που ενοικιάζονται αυτή την περίοδο είναι παράνομα και πολύ σύντομα θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν ακόμα και το 50% σε σχέση με τους νόμιμους επιχειρηματίες που τους έχει λυγίσει η φορολογία», ανέφερε ο κ. Π. Τοκούζης.
Oι ιδιοκτήτες ακινήτων πάντως, που αναζητούν εναγωνίως συμπληρωματικό εισόδημα για να πληρώσουν (και) τον ΕΝΦΙΑ και αποφασίζουν να διαθέσουν τα σπίτια τους προς ενοικίαση, πολλαπλασιάζονται καθημερινά και στα Δωδεκάνησα.
Τα καταλύματα ενοικιάζονται από 500 έως 8.500 την εβδομάδα, χωρίς τα εισοδήματα να δηλώνονται, να εκδίδονται παραστατικά και να πληρώνονται οι σχετικοί φόροι. Σύμφωνα με υπολογισμούς με βάση τον προβλεπόμενο ΦΠΑ και το φόρο εισοδήματος, ανά μονάδα κατοικίας η φοροδιαφυγή ξεκινάει από τις 6.700 και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει τις 90.000 ευρώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου