Ειδήσεις

Διευρύνεται ο διαχειριστικός έλεγχος στην ΤΕΔΚ Δωδ/νήσου από τους ορκωτούς λογιστές

Ένταση και διαξιφισμοί σημειώθηκαν χθες στην ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου μετά τη διαπίστωση ότι οι ορκωτοί λογιστές της εταιρείας «Ελεγκτικός Κύκλος ΕΠΕ» που έχουν αναλάβει, κατόπιν διορισμού τους από την Πταισματοδίκη του 4ου Τμήματος του Πταισματοδικείου της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών και παρατάσεως, που δόθηκε από την Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, τον διαχειριστικό έλεγχο, δεν περιορίζονται σε θέματα που αφορούν τον ΔΗΦΟΔΩ.
Οι αρμόδιοι της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου είχαν μείνει με την εντύπωση ότι ο διαχειριστικός έλεγχος θα περιοριζόταν στο ως άνω αντικείμενο και θα αφορούσε στο χρονικό διάστημα 2006 -2011.
Πλην όμως, διαπιστώθηκε στην πορεία, ότι στο διορισμό των ορκωτών δεν προσδιορίζεται χρονικό διάστημα για τον έλεγχο και ότι δεν αφορά μόνο το ΔΗΦΟΔΩ.
Η Ορκωτοί Λογιστές ζήτησαν χθες στοιχεία για τη λειτουργία και τη σύνθεση των συμβουλίων του ΠΡΟΤΟΥΡ, αλλά και της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, δομές που χρηματοδοτούνται από τον ΔΗΦΟΔΩ, ενώ ζήτησαν παραπέρα και στοιχεία σχετικά με τη μισθοδοσία του προσωπικού.
Το γεγονός προκάλεσε αντιδράσεις οι οποίες κορυφώθηκαν όταν ζητήθηκαν στοιχεία και για την εργασιακή σχέση του νομικού συμβούλου της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου κ. Νικολάου Πέρρου, ο οποίος απασχολείται στην Ενωση Δήμων από το έτος 1996.
Υπήρξε συγκεκριμένα ένταση και διαξιφισμοί, οι οποίοι δεν αποκλείεται σήμερα να φτάσουν και στο γραφείο της Εισαγγελέως.
Η αίσθηση πάντως που επικρατεί είναι ότι θα ελεγχθούν και οι χρηματοδοτήσεις της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου από το φόρο εισοδήματος και η διάθεση χρημάτων για την υποστήριξη της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, υπόθεση για την οποία εκκρεμεί άλλη δικογραφία, που δεν αποκλείεται να συσχετιστεί λόγω συνάφειας.
Στο μεταξύ χθες ο κ. Πέρρος γνωστοποίησε στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου ότι η ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου διορίζει ως τεχνικό της σύμβουλο, για την παρακολούθηση του έργου των ορκωτών, αλλά και την υποβολή αρμοδίως του αντίλογου του επί των ευρημάτων, τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μιχαήλ Μιχαήλ.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που έχει διενεργηθεί έχουν ήδη καταθέσει 13 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου, που διετέλεσαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΤΕΔΚ από το έτος 2006 έως το 2010.
Επεσήμαναν στις καταθέσεις τους ότι οι αποφάσεις που αφορούν την χρηματοδότηση διαδημοτικών δράσεων της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου ελήφθησαν ομοφώνως από γενικές συνελεύσεις και εγκρίθηκαν από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.
Τόνισαν επιπλέον ότι οι προϋπολογισμοί και οι απολογισμοί της ΤΕΔΚ εγκρίθηκαν από τη γενική συνέλευση των μελών και το εποπτικό συμβούλιο, ενώ συμπληρωματικώς όλες οι αποφάσεις που αφορούν την κατανομή και διαχείριση του ΔΗΦΟΔΩ έχουν εγκριθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Εξήγησαν επιπλέον ότι όλες οι δαπάνες εγίνοντο μέσω της ταμειακής υπηρεσίας.
Η έρευνα ξεκίνησε μετά από ανώνυμη καταγγελία στην οποία υποστηρίζετο, μεταξύ άλλων, ότι η διαχείριση της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου από τη σύσταση μέχρι και τη λύση της, δεν ελέγχθηκε από επιθεωρητές, ενώ στρεφόταν προσωπικά κατά του κ. Γ. Γιαννόπουλου για την πρόσθετη επιχορήγηση της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου, ύψους 350.000 ευρώ, το έτος 2006.
Ο ίδιος ανώνυμος υποστήριξε ότι η ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου εισέπραττε επί σειράν ετών παράνομα κονδύλια από το ΔΗΦΟΔΩ, ενώ αυτά όφειλαν να αποδίδονται εξ ολοκλήρου στους Δήμους της Δωδεκανήσου με βάση το σχετικό νόμο.
Το θέμα της μισθοδοσίας της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, που βρίσκεται από χθες στο προσκήνιο, είναι εξαιρετικά σοβαρό.
Εχει ήδη διαπιστωθεί ότι ο πρώην Δήµος Αταβύρου, που δεν υπαγόταν στον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, χρησιµοποιήθηκε από την ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου, για να επιτευχθεί η παράτυπη χρηµατοδότησή της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ από τον φόρο εισοδήµατος.
Η ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου κατόρθωσε να εντάξει στο δυναµικό της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ 225 εργαζοµένους όταν για την πλήρη στελέχωση των πυροφυλακίων της απαιτούνται µόλις 108 άτοµα, ενώ για τις διοικητικές της υπηρεσίες αρκούν λιγότεροι από 10.
Σύµφωνα µε τις επίσηµες καταστάσεις µισθοδοσίας της εταιρείας το προσωπικό της από 148 άτοµα την 30η Ιουνίου 2010 έφτασε σταδιακά στα 225, την 30η Σεπτεµβρίου 2010.
Για το 2010 διατέθηκαν, όπως ξανάγραψε η «δημοκρατική», µε αποφάσεις που υπέγραψε ο πρώην γενικός γραµµατέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Βασ. Μπρακουµάτσος, µέσω του πρώην Δήµου Αταβύρου, οι δαπάνες του οποίου δεν υπόκειντο σε έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, 2.245.000 ευρώ στην ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου για τις ανάγκες της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ. Το ποσό αυτό είναι µάλιστα υπερδιπλάσιο εκείνου που είχε εγκρίνει σε γενική συνέλευσή της η ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου.
Η µισθοδοσία της εταιρείας δασοπυρόσβεσης τον Σεπτέµβριο του 2010 µετά από ασύστολες, χωρίς αιδώ και προσχήµατα, προσλήψεις, ανήλθε σε 298.947,94 ευρώ.
Ο πρώην δήμαρχος Αταβύρου κ. Νικ. Τσουκαλάς, που επεδίωξε να αποσείσει τις όποιες ευθύνες της δηµοτικής αρχής του πρώην Δήµου Αταβύρου, υποστήριξε ότι τήρησε όλες τις διαδικασίες και ότι είχε την έγκριση του τότε Περιφερειάρχη, ενώ ζήτησε να αναζητηθούν ευθύνες από την ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου για το πώς διατέθηκαν τα χρήµατα.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στα πλαίσια της προκαταρκτικής έρευνας υποβλήθηκαν στην Πταισματοδίκη με υπόμνημα αντίγραφα από 24 επιστολές που είχαν συνταχθεί την 26η Ιουλίου 2010 από τον πρώην πρόεδρο της ΤΕΔΚ κ. Μιχάλη Κορδίνα, που είχαν αποσταλεί σε δημάρχους μέλη της και τους ενημέρωναν για την διεκπεραίωση των αιτημάτων τους για την πρόσληψη συγκεκριμένων προσώπων στην εταιρεία. Ο αριθμός των εργαζομένων έφτασε έτσι σε ικανοποίηση αιτημάτων δημάρχων στους 186 στη Ρόδο και στους 39 στα υπόλοιπα νησιά.
Για την ίδια υπόθεση είχε υποβάλει υπόμνημα “φωτιά” ο τότε επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο κ. Γ. Χατζημάρκος, ενώ άκρως επιβαρυντικές είναι οι καταθέσεις των κ.κ. Σ. Στάγκα και Αγ. Κωνσταντινίδη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου