Τα γεγονότα που πλήγωσαν την Ελλάδα

Του Νίκου Κοντορούση

Το 2013 ήταν ακόμα μια δύσκολη χρονιά. Σήμερα σας παρουσιάζουμε τα γεγονότα που στιγμάτισαν τις μνήμες μας και μονοπώλησαν την ειδησεογραφία με αρνητικό τρόπο.
Από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα έως την φονική θεομηνία στη Ρόδο και τη σύλληψη του αρχηγού και μελών της Χρυσής Αυγής, το 2013 ήταν μια χρονιά που “τάϊσε” τον διχασμό που ελπίζουμε να μην εκδηλωθεί ποτέ ανάμεσα σε αυτό το ένδοξο Έθνος. Ήταν, επίσης, μια χρονιά που ο Έλληνας είδε να εκμηδενίζεται το εισόδημά του και να προσπαθεί κάτω από άθλιες συνθήκες ανέχειας να επιβιώσει. ¶λλοι τα κατάφεραν, άλλοι επέλεξαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Η ουσία είναι πως οι προοπτικές για το 2014 δεν είναι ρόδινες αφού φως στο τούνελ της “γερμανοκρατίας” δεν υπάρχει.
Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Στις 18 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα “πάγωσε” από τη δολοφονία του 34χρονου ράπερ με αντιφασιστική δράση Παύλου Φύσσα. Θα προλάβαινε, παρά τη μαχαιριά που είχε δεχτεί στην καρδιά, να δείξει στις αρχές τον δολοφόνο του. Τα λάθη που ακολούθησαν από τις Αρχές ήταν σημαντικά, όπως η αδικαιολόγητη, έως σήμερα, καθυστέρηση κλήσης για κατάθεση της κοπέλας του θύματος από την αστυνομία.
Η σύλληψη του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά ξετύλιξε το κουβάρι γύρω από τη δράση της Χρυσής Αυγής και οδήγησε πίσω από τα κάγκελα της φυλακής τον γενικό γραμματέα Νίκο Μιχαλολιάκο, τους βουλευτές Παναγιώτη Λαγό και Χρήστο Παππά, καθώς και τον πυρηνάρχη της τοπικής οργάνωσης του κόμματος στη Νίκαια Γιώργο Πατέλη.
Η δολοφονία Φουντούλη –
Καπελώνη
Πρώτη Νοεμβρίου και η κοινή γνώμη συγκλονίστηκε από το τυφλό δολοφονικό χτύπημα που άφησε νεκρούς τον 27χρονο Γιώργο Φουντούλη και τον 22χρονο Μανώλη Καπελώνη. Η επίθεση κατά των τεσσάρων νεαρών που βρίσκονταν έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο έγινε, σύμφωνα με την προκήρυξη ανάληψη ευθύνης, σε αντίποινα για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Ο Αλέξανδρος Γέροντας, που είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά την επίθεση, έχοντας δεχτεί σφαίρες στο στομάχι και το στήθος, ανέκτησε μετά από καιρό επαφή.
Οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι.
Το μαύρο που έκλεισε την ΕΡΤ και η απάθεια
των πολιτών στη ΔΤ
Πριν περίπου έξι μήνες, ένα βράδυ συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αποφάσιζε να κλείσει την ΕΡΤ. Μόνο που δεν είχε μελετήσει καλά τις αντιδράσεις αλλά και τις δυνατότητες της, διότι ούτε έτοιμο ήταν το άλλο σχήμα ούτε σήμερα, αρκετό καιρό μετά, η ΔΤ έχει πάρει τη θέση της ΕΡΤ στην τηλεθέαση αλλά και στις καρδιές των θεατών. Ουσιαστικά, η χώρα έχει έναν δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα που φυτοζωεί χάρη στις “διαταγές” των τροϊκανών.
Θάνατος για ένα εισιτήριο
Ο έλεγχος εισιτηρίων το βράδυ της 13ης Αυγούστου στο τρόλεϊ 12 αποδείχτηκε μοιραίος. Ο 19χρονος Θανάσης Καναούτης δεν είχε εισιτήριο.
Υπό αδιευκρίνιστες προς το παρόν συνθήκες, καθώς η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Θανάσης έπεσε από το μοιραίο τρόλεϊ με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Από την πρώτη στιγμή, μαρτυρίες τον θέλουν να αποθείται βιαίως έξω από το τρόλεϊ από τον ελεγκτή που τον έπιασε να μην έχει το εισητήριο που απαιτείται. Ένα νέο παιδί χάνεται για 1,20 ευρώ.
Η φονική θεομηνία στη Ρόδο
Από τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε το νησί της Ρόδου στις 22 Νοεμβρίου θρηνήσαμε τέσσερις νεκρούς. Μέσα σε 24 ώρες είχε πέσει διπλάσια ποσότητα βροχής από το συνηθισμένο για όλο τον Νοέμβριο.
Αρχικά εντοπίστηκαν νεκροί από τα σωστικά συνεργεία ο 67χρονος Γιάννης Μπαϊράμης και η 54χρονη σύζυγός του, το αυτοκίνητο των οποίων είχε παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά. Ώρες αργότερα ανασύρθηκαν και οι σοροί της 27χρονης Αναστασίας Κατσαρού και του 50χρονου Κώστα Αργυρόπουλου. Στο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 50χρονος επέβαινε και ο συνάδελφός τους Γιάννης Γκίζης, καθηγητής εικαστικών σε δημοτικό σχολείο του Παραδεισίου.
Η χρονιά του χαμένου εξαμήνου
Μετά από τρίμηνο λουκέτο λόγω της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων ως αντίδραση στο μέτρο της κινητικότητας, το εξάμηνο στη Νομική Σχολή Αθηνών χάθηκε οριστικά.
Για ακόμη μία φορά, μικροπολιτικές σκοπιμότητες εκατέρωθεν είχαν θύματα τους φοιτητές που είδαν τους κόπους του έτους να χάνονται. ¶ραγε, τόσο ο κ. Αρβανιτόπουλος όσο και οι διοικητικοί υπάλληλοι γνωρίζουν πόσο δύσκολα είναι πλέον για μια οικογένεια να σπουδάζει το παιδί της ειδικά αν αυτό βρίσκεται σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της επαρχίας;
Μία αυτοκτονία κάθε 18 ώρες
Τα στοιχεία του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, που διαχειρίζεται η ΜΚΟ «Κλίμακα» και που δημοσιοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο περιγράφουν έξαρση των αυτοχειριών στην Ελλάδα, που στο παρελθόν κατείχε μία από τις χαμηλότερες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη.
Η «Κλίμακα» κατέγραψε 231 αυτοκτονίες από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο του 2013 στην Ελλάδα. Αντίστοιχα η Στατιστική Υπηρεσία κατέγραφε 477 θανάτους από αυτοχειρίες το 2011, αριθμός αυξημένος κατά 45% από τις 328 αυτοκτονίες του 2007 και 26,5% από το 2010 (377 αυτοκτονίες).
Θάνατος από μαγκάλι -Οι
προεκτάσεις μίας λιτότητας που δεν οδηγεί πουθενά
Δεν έχει κοπάσει ακόμα το σοκ στην ελληνική κοινωνία από τον θάνατο μιας 13χρονης στους Αμπελόκηπους της Θεσσαλονίκης από αυτοσχέδιο μαγκάλι στις αρχές Δεκεμβρίου. Η ανήλικη μαζί με την μητέρα της είχαν ανάψει το μαγκάλι για να ζεσταθούν αφού λόγω της ανέχειας και της ανεργίας στα οποία μας έχουν υποβάλλει οι “Εθνοπατέρες” μας δεν είχαν χρήματα για πετρέλαιο ή έστω μια ασφαλή σόμπα. Οι αναθυμιάσεις που προκάλεσε το αυτοσχέδιο μαγκάλι «έπνιξαν» τη μικρή Σάρα στον ύπνο. Η ιστορία είναι λίγο – πολύ γνωστή. Εμείς επιλέγουμε να κλείσουμε παραθέτοντας μερικά από τα σχόλια που ανέβηκαν στα social media μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος του κοριτσιού.
Σόιμπλε: «Η Ελλάδα αξίζει τον σεβασμό μας για τις επιτυχίες της» Η απάντηση: «Νεκρή 13χρονη από μαγκάλι στη Θεσσαλονίκη».
Πέθανε 13χρονη απο μαγκάλι. Ποιός νοιάζεται;! Έχουμε λεφτά, έρχεται η ανάπτυξη, δε θα πειραχτούν οι συντάξεις.
Ο νόμος προβλέπει το παιδί σου να πεθάνει από το κρύο, αλλά όχι και από μαγκάλι. Μάθετε να πεθαίνετε νομότυπα ρε δουλάκια.
Δεν είχαν ρεύμα, ζεσταίνονταν με μαγκάλι, πέθανε κοριτσάκι από αναθυμιάσεις. ΠΩΣ ΑΝΤΕΧΕΙΣ ΝΑ ΛΕΣ ΚΑΛΗΜΕΡΑ