Μεγάλη επιτυχία σημειώνει το Συνέδριο Αναισθησιολόγων

Με επιτυχία και πολλές συμμετοχές ξεκίνησε την Τετάρτη 6 Μαϊου στην Ρόδο το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Aναισθησιολόγων, το οποίο διοργανώνει η Eλληνική Aναισθησιολογική Eταιρεία.
Οι εργασίες του συνεδρίου διεξάγονται σε 4 συνεδριακές αίθουσες στο ξενοδοχείο Pόδος Παλάς έως τις 10 Μαϊου και συμμετέχουν κορυφαίοι επιστήμονες από την Eλλάδα και το εξωτερικό.
Όπως δήλωσε προς την µδ’ ο πρόεδρος του Συνεδρίου κ. Σταύρος Αλιβάνιος:
«Το Συνέδριο διοργανώνεται από την Eλληνική Aναισθησιολογική Eταιρεία ένα επιστημονικό όργανο που έχει σκοπό την συνεχιζόμενη εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των αναισθησιολόγων. Το Συνέδριο έχει πανελλήνια εμβέλεια και παρά την οικονομική συγκυρία ήρθαν γύρω στα 850 άτομα -με δεδομένο ότι οι αναισθησιολόγοι υπολογίζονται στα 1.300 άτομα σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχει ένα πρόγραμμα που καλύπτει ένα μεγάλο κομμάτι της αναισθησιολογίας, σε ό,τι αφορά τις σύγχρονες γνώσεις, τεχνολογίες, μεθοθολογίες κ.λπ. τα οποία χρειάζεται ένας αναισθησιολόγος αλλά και ένας γιατρός, για να είναι μέσα στο σήμερα και να μπορεί να εξασφαλίζει καλύτερα τον ασθενή του. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, αφού τώρα πια οι επεμβάσεις είναι πολύπλοκες και τα προβλήματα υγείας που έχουν οι ασθενείς είναι πολλές φορές σοβαρότερα».
Στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αναισθησιολόγων συμμετέχουν και 14 ομιλητές προσκεκλημένοι (διπλάσιος αριθμός από άλλες φορές) ενώ συμμετέχουν και επιστήμονες από τον Βαλκανικό χώρο, με το σκεπτικό μιας μελλοντικής διαβαλκανικής συνεργασίας με την χώρα μας στον τομέα αυτό.
Τα θέματα του Συνεδρίου δεν περιορίζονται σε ομιλίες αλλά υπάρχουν και μεμονωμένα φροντιστήρια σε μικρές ομάδες γιατρών ενώ γίνεται και κλινική εφαρμογή. Όλα αυτά συμβάλλουν στην σύγχρονη γνώση και ενημέρωση των επιστημόνων προκειμένου να είναι πιο ασφαλείς οι ασθενείς που υποβάλλονται σε διάφορες επεμβάσεις αλλά και η ποιότητα ζωής του να είναι ικανοποιητική με μειωμένο στρες και μάλιστα σε ό,τι αφορά το μετεγχειρητικό στρες.
«Ο στόχος μας είναι να έχουμε πλέον έναν ικανοποιημένο ασθενή ο οποίος δεν θα αντιμετωπίζει προβλήματα μετά την εγχείρηση. Ο αναισθησιολόγος έχει μία παρουσία πέραν της επεμβάσεως και μάλιστα σε ό,τι αφορά το μετεγχειρητικό κομμάτι» λέει ο κ. Αλιβάνιος.
Στην Ελλάδα το επίπεδο των επεμβάσεων είναι πλέον πάρα πολύ υψηλού επιπέδου, λόγω και των χειρουργικών ειδικοτήτων.
Να σημειωθεί ότι οι αναισθησιολόγοι έχουν πλέον μια σημαντική παρουσία και στις λεγόμενες µΜονάδες Πόνου’ οι οποίες λειτουργούν τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας (πάνω από 50 τέτοιες μονάδες) και αντιμετωπίζουν τον χρόνιο πόνο -ανάλογα τις περιπτώσεις.
«Οι αναισθησιολόγοι γνωρίζουν πλέον τις τεχνικές για να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις όπως η χρόνια οσφυαλγία ή οι περιπτώσεις κακοήθους καρκίνου. Είναι δύο πολύ μεγάλες ομάδες πόνου που ταλαιπωρούν τον Ελληνικό πληθυσμό και χρήζουν αντιμετώπισης» όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Συνεδρίου.
Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν αύριο Κυριακή 10 Μαϊου στις 12.30 το μεσημέρι με τις τελικές ανακοινώσεις.