Ανυπόστατοι κρίθηκαν οι γάμοι των ομοφύλων στην Τήλο

Ανυπόστατοι κρίθηκαν με τις υπ΄αρίθμ. 114 και 115/2009 αποφάσεις που εξέδωσε προχθές το μεσημέρι το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου, με εισηγητή τον Πρόεδρο Πρωτοδικών Ρόδου κ Π. Πρέκα, οι γάμοι που τέλεσαν ομόφυλοι τον περασμένο Ιούνιο στο Δημαρχείο της Τήλου.
Η απόφαση δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί και το σκεπτικό της δεν έγινε ως εκ τούτου ακόμη γνωστό. Σύμφωνα ωστόσο με το βιβλίο δημοσιεύσεων με την απόφαση που εκδόθηκε απορρίπτεται το σκέλος των αναγνωριστικών αγωγών του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κ Γ.Οικονόμου που στρέφεται κατά του Δημάρχου Τήλου κ Τάσου Αλιφέρη που τέλεσε τους παράνομους γάμους στο δημαρχείο του ακριτικού νησιού.
H «αναγνωριστική» αγωγή του κ Εισαγγελέα στρεφόταν συγκεκριμένα κατά του Δημάρχου Τήλου, αλλά και κατά των τεσσάρων ατόμων, που «ήλθαν εις γάμου κοινωνίαν» και συγκεκριμένα των κκ Θεμιστοκλή Kατσαγιάννη του Kωνσταντίνου, 23 ετών και Δημήτριου Tσαμπρουνή του Nικολάου 42 ετών, κάτοικων Aθηνών αλλά και των κ.κ. Oλγας – Mαρίας Kαρποδίνη του Bασιλείου 44 ετών και Eυαγγελίας Bλάμη του Kωνσταντίνου 47 ετών, κατοίκων ομοίως Aθηνών.
Στις αγωγές του ο εισαγγελέας μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «τόσο το ελληνικό Σύνταγμα στο άρθρο 21 αυτού, το οποίο αναφέρεται στην οικογένεια, στον γάμο, στη μητρότητα και την παιδική ηλικία, τα οποία τελούν υπό την προστασία του κράτους, όσο και οι διατάξεις οι οποίες αναφέρονται στον γάμο του Οικογενειακού Δικαίου του Αστικού μας Κώδικα στα άρθρα 1350 έως 1371 δεν περιέχουν ορισμό της έννοιας του γάμου, την οποία όμως θεωρούν γνωστή και παραπέμπουν στις επικρατούσες στην κοινωνία βασικές αντιλήψεις για τον προσδιορισμό της, σύμφωνα με τις οποίες ως γάμος νοείται η ένωση ενός άνδρα με μια γυναίκα, σύμφωνα με τον τύπο που ορίζει ο νόμος».
Yπενθυμίζουμε ότι ο Eισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γιώργος Σανιδάς υποστήριξε ότι οι γάμοι μεταξύ ομόφυλων είναι «άκυροι, ανίσχυροι και παράνομοι». Εχει επισημάνει ακόμη ότι ο δήμαρχος, ο οποίος θα δεχθεί δήλωση περί συνάψεως γάμου, μεταξύ ομοφυλοφίλων, παραβιάζει το υπό του νόμου και ειδικότερα το άρθρο 21 του Συντάγματος και του άρθρου 1367 του αστικού κώδικα προβλεπόμενο καθήκον.
Οι 4 ομόφυλοι που εκπροσωπήθηκαν από το δικηγόρο κ Βασίλη Χειρδάρη με τις προτάσεις τους υποστήριξαν ότι ο γάμος τελέστηκε νόμιμα και αφού ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Είχε ζητήσει μάλιστα να απορριφθούν οι αγωγές του εισαγγελέα, τις οποίες χαρακτήρισε απαράδεκτες, αβάσιμες και ανεπίδεκτες δικαστικής εκτιμήσεως, επικαλούμενος άρθρα του Συντάγματος για την ισότητα.
Μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει:
“Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά την τεράστια -και παράτυπη- πίεση του κ. Σανιδά και του Υπουργού Δικαιοσύνης, το δικαστήριο της Ρόδου αποφάσισε να κηρύξει τους δύο γάμους ανυπόστατους. Φυσικά, η νομική διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων από τα δύο ζευγάρια δεν σταματά εδώ. Είναι αυτονόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό τους, θεωρώντας απαράδεκτη τη διαιώνιση των θεσμικών διακρίσεων εναντίον ομοφυλοφίλων”.
Και προσθέτει: “Παράλληλα, όμως, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ανεξάρτητα από τις όποιες δικαστικές αποφάσεις ή την ερμηνεία του υφιστάμενου νόμου, το πολιτικό ζήτημα παραμένει. Σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα πολίτες που στερούνται το δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή, στην κοινή ασφάλιση, ακόμη και στη λήψη αποφάσεων για τον/την σύντροφό τους την ύστατη ώρα. Η κυβέρνηση αντί να κρύβεται πίσω από τα δικαστικά πραξικοπήματα του κ. Σανιδά, οφείλει να αποδεχθεί το αυτονόητο συνταγματικό δικαίωμα στην ισότητα και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την υλοποίησή του. Η δική μας θέση είναι γνωστή και κατατεθειμένη: Τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να έχουν δικαίωμα στον πολιτικό γάμο, κάτι που άλλωστε δεν απαγορεύεται από το υπάρχον νομικό πλαίσιο (γι’ αυτό και οι κατηγορίες εναντίον του δημάρχου της Τήλου κατέπεσαν)”.
«Εμείς περιμέναμε ότι δεν θα ήταν διαφορετική η απάντηση του δικαστηρίου, από τη στιγμή που υπήρξε τέτοια πίεση από τον εισαγγελέα του ΑΠ, Γ. Σανιδά, και από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης, Σ. Χατζηγάκη», σχολίαζε χθες η Ευαγγελία Βλάμη, που παντρεύτηκε πέρυσι τον Ιούνιο τη σύντροφό της στο Δημαρχείο της Τήλου.
Αποκάλυψε εξάλλου ότι το λεσβιακό ζευγάρι κατέθεσε τον περασμένο Απρίλη «κοινή φορολογική δήλωση»… «Φαίνεται πως υπάρχει αντίθεση μέσα στο ίδιο το κράτος», σχολιάζει η κ. Βλάμη κι εξηγεί: «Το δικαστήριο ακυρώνει τους γάμους μας και η εφορία δέχεται την κοινή μας φορολογική δήλωση. Οταν πήγαμε αρχικά στην εφορία, μας απάντησαν πως δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη, επειδή θα γινόταν πρώτη φορά κάτι τέτοιο. Απευθυνθήκαμε, μέσω της δικηγόρου μας στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έκανε δεκτό το αίτημά μας κι έτσι η εφορία δέχτηκε την κοινή μας δήλωση».
Παρέμβαση για το ίδιο ζήτημα υπήρξε χθες και από τις οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοερωτικών ατόμων Athens Pride (ΑΡ) και Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ) αλλά και από την εξειδικευμένη και σε θέματα δικαστικής υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ).
Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν τονίζουν ότι κατά των αποφάσεων του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου θα ασκηθούν εφέσεις επισημαίνοντας ότι “τα εμπλεκόμενα ζευγάρια είναι αποφασισμένα, μετά την εξάντληση των αποτελεσματικών ένδικων μέσων στην Ελλάδα, να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ)”.
Τονίζεται παραπέρα ότι στο ΕΔΔΑ ήδη προσέφυγε αυτές τις ημέρες μέσω του ΕΠΣΕ ένα ζευγάρι ατόμων ιδίου φύλου κατά του Νόμου 3719/2008 για το Σύμφωνο Συμβίωσης κατεγγέλλοντας παραβίαση του ¶ρθρου 14 (απαγόρευση των διακρίσεων) σε συνδυασμό με το ¶ρθρο 8 (δικαίωµα σεβασµoύ της ιδιωτικής και oικoγενειακής ζωής) και του ¶ρθρου 13 (δικαίωµα πραγµατικής πρoσφυγής). Η προσφυγή βασίστηκε σε απόφαση του ΕΔΔΑ τον Ιανουάριο 2008 στην Υπόθεση της E.B. κατά της Γαλλίας. Τότε το Τμήμα Ευρείας Σύνθεσης του ΕΔΔΑ καταδίκασε τη Γαλλία.
Παράλληλα, στις 27 Απριλίου 2009, το ΕΔΔΑ δημοσιοποίησε την κοινοποίηση στη Γαλλία προσφυγής των Stéphane Chapin et Bertrand Charpentier κατά Γαλλίας για την ακύρωση από γαλλικό δικαστήριο του γάμου τους που είχε γίνει σε δημαρχείο με βάση το γεγονός πως και στη Γαλλία ο νόμος για το γάμο δεν προβλέπει ρητά γάμο μόνο μεταξύ ατόμων διαφορετικού φύλου.