ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεκατέσσερα ονόματα στο τραπέζι για το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στα Δωδεκάνησα

Μαίρη Φώτη 6 λεπτά ανάγνωση
ΠΑΣΟΚ
✦ Σύνοψη ⌄
  • Σε εξέλιξη οι διερ­γα­σίες για τη συγκρό­τηση του ψηφο­δελ­τίου του ΠΑΣΟΚ στα Δωδε­κά­νησα, με επαφές και βολι­δο­σκο­πή­σεις με πρόσωπα από τη Ρόδο και τα υπό­λοιπα νησιά.
  • Η λίστα περι­λαμ­βά­νει 14 προ­τει­νό­μενα πρόσωπα, χωρίς να είναι ορι­στι­κο­ποι­η­μέ­νες οι υπο­ψη­φιό­τη­τες, με έντεκα ονόματα ήδη γνωστά.
  • Η επι­τροπή του ΠΑΣΟΚ έχει ξεκι­νή­σει επαφές με υπο­ψη­φί­ους και προ­γραμ­μα­τί­ζει νέο γύρο συζη­τή­σεων για την επιλογή των υπο­ψη­φίων.
  • Δεδο­μένη η συμ­με­τοχή του βου­λευτή Γιώργου Νικη­τιάδη, ενώ εξε­τά­ζε­ται και η υπο­ψη­φιό­τητα της Βίκυς Γέροντα, που έχει αυτο­διοι­κη­τική εμπει­ρία και κοι­νω­νική παρου­σία στην περιοχή.

– Πρό­κει­ται για παλαιό­τε­ρους υπο­ψη­φί­ους, αυτο­διοι­κη­τικά και κομ­μα­τικά στελέχη, επαγ­γελ­μα­τίες με ανα­γνω­ρί­σιμη παρου­σία, καθώς και νέα πρόσωπα τα οποία εξε­τά­ζο­νται για πρώτη φορά

Σε εξέλιξη βρί­σκο­νται οι διερ­γα­σίες για τη συγκρό­τηση του ψηφο­δελ­τίου του ΠΑΣΟΚ στα Δωδε­κά­νησα, όπως και σε όλη την Ελλάδα, με την αρμόδια κομ­μα­τική επι­τροπή να έχει ήδη αρχίσει επαφές και βολι­δο­σκο­πή­σεις με πρόσωπα από τη Ρόδο και τα υπό­λοιπα νησιά της Δωδε­κα­νή­σου.

Σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες, στη λίστα που έχει σχη­μα­τι­στεί μέχρι σήμερα περι­λαμ­βά­νο­νται 14 πρόσωπα. Πρό­κει­ται για παλαιό­τε­ρους υπο­ψη­φί­ους, αυτο­διοι­κη­τικά και κομ­μα­τικά στελέχη, επαγ­γελ­μα­τίες με ανα­γνω­ρί­σιμη παρου­σία, καθώς και νέα πρόσωπα τα οποία εξε­τά­ζο­νται για πρώτη φορά.

Ο αριθμός των 14 δεν αφορά ορι­στι­κο­ποι­η­μέ­νες υπο­ψη­φιό­τη­τες. Απο­τυ­πώ­νει τη δεξα­μενή των προ­σώ­πων που έχουν προ­τα­θεί, έχουν δεχθεί διε­ρευ­νη­τική προ­σέγ­γιση ή βρί­σκο­νται στο αρχικό στάδιο των συζη­τή­σεων. Από αυτά, μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστά έντεκα ονόματα, ενώ τρεις ακόμη περι­πτώ­σεις δεν έχουν δημο­σιο­ποι­η­θεί, καθώς οι σχε­τι­κές επαφές φαί­νε­ται να βρί­σκο­νται σε πρώιμο στάδιο.

Τα μέλη της επι­τρο­πής, Ελενα Ανα­στα­σίου (πρώην διευ­θύ­ντρια του γρα­φείου του Νίκου Ανδρου­λάκη) και Τάσος Κουρ­κού­τας, έχουν ήδη κάνει τον πρώτο κύκλο επαφών με τα πρόσωπα που βολι­δο­σκο­πού­νται στα Δωδε­κά­νησα και θα ακο­λου­θή­σει νέος γύρος συζη­τή­σεων άμεσα.

Η κινη­τι­κό­τητα στα Δωδε­κά­νησα εντάσ­σε­ται στην ευρύ­τερη προ­σπά­θεια του ΠΑΣΟΚ να προ­ε­τοι­μά­σει εγκαί­ρως τα ψηφο­δέλ­τιά του. Η Χαρι­λάου Τρι­κούπη επι­διώ­κει οι βασικές υπο­ψη­φιό­τη­τες να έχουν ξεκα­θα­ρί­σει αρκετά πριν από την έναρξη της προ­ε­κλο­γι­κής περιό­δου, ώστε τα πρόσωπα που θα επι­λε­γούν να απο­κτή­σουν χρόνο πολι­τι­κής και οργα­νω­τι­κής παρου­σίας στις περι­φέ­ρειές τους.

Δεδο­μένη θεω­ρεί­ται η συμ­με­τοχή του εν ενερ­γεία βου­λευτή Δωδε­κα­νή­σου Γιώργου Νικη­τιάδη, ο οποίος απο­τε­λεί σήμερα τη μονα­δική κοι­νο­βου­λευ­τική παρου­σία του ΠΑΣΟΚ στον νομό. Εχει ανα­πτύ­ξει έντονη κοι­νο­βου­λευ­τική δρα­στη­ριό­τητα για ζητή­ματα που αφορούν άμεσα τα Δωδε­κά­νησα και η παρου­σία του απο­τε­λεί τη βάση πάνω στην οποία θα στη­ρι­χθεί το ψηφο­δέλ­τιο. Το ζητού­μενο για το ΠΑΣΟΚ είναι να πλαι­σιω­θεί από πρόσωπα τα οποία μπορούν να προ­σθέ­σουν εκλο­γική δύναμη, να κινη­το­ποι­ή­σουν τις τοπικές οργα­νώ­σεις και να δώσουν ουσια­στική εκπρο­σώ­πηση στα μεγάλα νησιά και στις επι­μέ­ρους περιο­χές της Ρόδου.

Βολι­δο­σκο­πεί­ται η Βίκυ Γέροντα

Η περί­πτωση της Βίκυς Γέροντα από τον Αρχάγ­γελο, η οποία δια­θέ­τει πολυετή παρου­σία στα τοπικά, αυτο­διοι­κη­τικά και κομ­μα­τικά πράγ­ματα, είναι από τις υπο­ψη­φιό­τη­τες που συζη­τιού­νται έντονα για το ψηφο­δέλ­τιο του ΠΑΣΟΚ.

Η Βίκυ Γέροντα είναι λογί­στρια και δια­τη­ρεί από το 1995 επαγ­γελ­μα­τικό γραφείο στον Αρχάγ­γελο. Έχει αυτο­διοι­κη­τική εμπει­ρία και το 2022 εξελέγη στη Νομαρ­χιακή Επι­τροπή Νοτίων Δωδε­κα­νή­σων του ΠΑΣΟΚ. Η πιθανή συμ­με­τοχή της, εκτι­μά­ται ότι θα προ­σέ­θετε στο ψηφο­δέλ­τιο ένα πρόσωπο με γνώση της Αυτο­διοί­κη­σης, κοι­νω­νική παρου­σία, κομ­μα­τική αναφορά και άμεση επαφή με την επαγ­γελ­μα­τική και οικο­νο­μική καθη­με­ρι­νό­τητα της περιο­χής. Το όνομά της είχε συζη­τη­θεί και κατά το παρελ­θόν για το ψηφο­δέλ­τιο. Στη σημε­ρινή φάση επα­νέρ­χε­ται ανάμεσα στις βασικές περι­πτώ­σεις που εξε­τά­ζο­νται, χωρίς να έχει υπάρξει ακόμη επίσημη ανα­κοί­νωση.

Ο Σάββας Καλα­θε­νός, ο Στέργος Χατζη­διά­κος και ο Πανα­γιώ­της Κου­νά­κης

Ανάμεσα στα νέα πρόσωπα που εξε­τά­ζο­νται βρί­σκε­ται και ο Στέργος Χατζη­διά­κος, γιος του αεί­μνη­στου πρώην δημάρ­χου Ρόδου και υπο­ψη­φίου βου­λευτή του ΠΑΣΟΚ Φώτη Χατζη­διά­κου. Είναι δικη­γό­ρος, με σπουδές και στο Πανε­πι­στή­μιο Columbia, και έχει ανα­λά­βει κομ­μα­τικό ρόλο σε κεντρική γραμ­μα­τεία του κόμ­μα­τος. Στην παρούσα φάση η περί­πτωσή του εξε­τά­ζε­ται και δεν μπορεί να παρου­σια­στεί ως κλει­σμένη υπο­ψη­φιό­τητα.

Στη λίστα περι­λαμ­βά­νε­ται και ο Σάββας Καλα­θε­νός, ο οποίος χαρα­κτη­ρί­ζε­ται από κομ­μα­τι­κές πηγές ως ισχυρό όνομα, λόγω της ανα­γνω­ρι­σι­μό­τη­τας και της μακράς παρου­σίας του στα τοπικά και αυτο­διοι­κη­τικά πράγ­ματα της Ρόδου. Η περί­πτωσή του αξιο­λο­γεί­ται ως πιθανή υπο­ψη­φιό­τητα με ευρύ­τε­ρες ανα­φο­ρές στο νησί, χωρίς να έχει υπάρξει μέχρι στιγμής ορι­στική συμ­φω­νία ή δημόσια δήλωση απο­δο­χής.

Στον ίδιο κύκλο ονο­μά­των ανα­φέ­ρε­ται και ο Πανα­γιώ­της Κου­νά­κης, επι­χει­ρη­μα­τίας στη Ρόδο και ανα­πλη­ρω­τής γραμ­μα­τέας Του­ρι­σμού του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είχε συμπε­ρι­λη­φθεί στο ψηφο­δέλ­τιο των εθνικών εκλογών του 2023 και στη συνέ­χεια στο ευρω­ψη­φο­δέλ­τιο του κόμ­μα­τος. Η πιθανή επα­νέ­νταξή του στη λίστα εξε­τά­ζε­ται μαζί με τις υπό­λοι­πες περι­πτώ­σεις.

Στις συζη­τή­σεις παρα­μέ­νει η Κατε­ρίνα Βολο­νάκη, η οποία είχε συμ­με­τά­σχει στο ψηφο­δέλ­τιο του 2023. Σύμφωνα με τις πλη­ρο­φο­ρίες, είχε εμφα­νι­στεί επι­φυ­λα­κτική απέ­να­ντι σε ένα ενδε­χό­μενο πρόωρης προ­σφυ­γής στις κάλπες. Σε περί­πτωση που οι εκλογές διε­ξα­χθούν το 2027, φέρεται να εξε­τά­ζει θετι­κό­τερα μια νέα συμ­με­τοχή. Η στάση της δεν έχει ορι­στι­κο­ποι­η­θεί και ανα­μέ­νε­ται να εξαρ­τη­θεί από το εκλο­γικό χρο­νο­διά­γραμμα και τη συνο­λική σύνθεση του ψηφο­δελ­τίου. Στο προη­γού­μενο ψηφο­δέλ­τιο είχαν συμ­με­τά­σχει, μαζί με τον Γιώργο Νικη­τιάδη, η Κατε­ρίνα Βολο­νάκη, η Κατε­ρίνα Γαβαλά, ο Πανα­γιώ­της Κου­νά­κης, η Ελευ­θε­ρία Οίκουτα, ο Μιχάλης Χανιώ­της και ο αεί­μνη­στος Φώτης Χατζη­διά­κος. Από εκείνη τη σύνθεση, η Κατε­ρίνα Γαβαλά και ο Μιχάλης Χανιώ­της εξα­κο­λου­θούν να υπο­λο­γί­ζο­νται στις συζη­τή­σεις, χωρίς η επα­νά­ληψη της υπο­ψη­φιό­τη­τάς τους να θεω­ρεί­ται δεδο­μένη.

Η Κατε­ρίνα Γαβαλά απο­τε­λεί μία από τις πιο ανα­γνω­ρί­σι­μες παρου­σίες του ΠΑΣΟΚ στην Κω και στο βόρειο συγκρό­τημα της Δωδε­κα­νή­σου. Είναι γιατρός και πρό­ε­δρος του Ιατρι­κού Συλ­λό­γου Κω, ενώ έχει ενεργό κομ­μα­τικό ρόλο στον Τομέα Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής και έχει εκλεγεί στην Κεντρική Πολι­τική Επι­τροπή του ΠΑΣΟΚ. Η δημόσια δρα­στη­ριό­τητά της επι­κε­ντρώ­νε­ται ιδιαί­τερα στα προ­βλή­ματα της δημό­σιας υγείας, στις ελλεί­ψεις του Νοσο­κο­μείου Κω, στη στε­λέ­χωση των δομών και στις ειδικές ανάγκες των νησιω­τι­κών περιο­χών. Μια νέα υπο­ψη­φιό­τητά της θα έδινε στο ψηφο­δέλ­τιο σαφή εκπρο­σώ­πηση από την Κω και θα ενίσχυε τη σύνδεση του ΠΑΣΟΚ με το βόρειο συγκρό­τημα παρότι η ίδια έχει δηλώσει ότι δεν είναι στις προ­τε­ραιό­τη­τές της μια

Ο Νικη­φό­ρος Παπα­νι­κό­λας

Στον κατά­λογο των προ­σώ­πων που συζη­τού­νται βρί­σκε­ται και ο Νικη­φό­ρος Παπα­νι­κό­λας, επι­κε­φα­λής περι­φε­ρεια­κής παρά­τα­ξης στο Νότιο Αιγαίο. Η περί­πτωση του παρου­σιά­ζει πολι­τικό ενδια­φέ­ρον, λόγω της παρου­σίας του στην Περι­φέ­ρεια και της δρα­στη­ριό­τη­τάς του στα ζητή­ματα του Νοτίου Αιγαίου. Οι πλη­ρο­φο­ρίες, ωστόσο, ανα­φέ­ρουν ότι ο ίδιος δεν εμφα­νί­ζε­ται στην παρούσα φάση θετικός απέ­να­ντι στο ενδε­χό­μενο συμ­με­το­χής του στις εθνικές εκλογές. Το όνομά του παρα­μέ­νει στη δεξα­μενή των πιθανών επι­λο­γών, χωρίς να υπάρ­χουν μέχρι στιγμής ενδεί­ξεις ότι η σχετική συζή­τηση βρί­σκε­ται κοντά σε συμ­φω­νία.

Η Μιχαέλα Σαρρή

Στα νέα ονόματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι περι­λαμ­βά­νε­ται η Μιχαέλα Σαρρή, με αναφορά στην Κάρπαθο. Η περί­πτωση της εμφα­νί­ζε­ται για πρώτη φορά στις συζη­τή­σεις για το ψηφο­δέλ­τιο και συν­δέ­ε­ται με την προ­σπά­θεια του κόμ­μα­τος να εντάξει νέα πρόσωπα, με παρου­σία στη νεότερη γενιά και σχέση με τα δωδε­κα­νη­σιακά δίκτυα και συλ­λο­γι­κούς φορείς. Σύμφωνα με τις δια­θέ­σι­μες πλη­ρο­φο­ρίες, η Μιχαέλα Σαρρή δεν έχει απο­φα­σί­σει αν θα απο­δε­χθεί την πρόταση. Βρί­σκε­ται στο στάδιο της βολι­δο­σκό­πη­σης και γίνεται προ­σπά­θεια να πειστεί να συμ­με­τά­σχει. Η ενδε­χό­μενη κάθοδός της θα ενίσχυε τη γυναι­κεία εκπρο­σώ­πηση, θα πρό­σθετε ένα νέο πρόσωπο στη σύνθεση και θα έδινε σαφέ­στερη παρου­σία στην Κάρπαθο. Στις επαφές έχει ανα­φερ­θεί και το όνομα του Πανα­γιώτη Ντεϊ­με­ντέ, ο οποίος δια­θέ­τει επαγ­γελ­μα­τική και αυτο­διοι­κη­τική σύνδεση με την Κάρπαθο και την Κάσο και θεω­ρεί­ται μια από τις καλές υπο­ψη­φιό­τη­τες που θα ενίσχυε το ψηφο­δέλ­τιο του ΠΑΣΟΚ. Σημα­ντική παρά­με­τρος απο­τε­λεί και η ποσό­στωση των φύλων, η οποία καθιστά ανα­γκαία την παρου­σία ισχυρών γυναι­κείων υπο­ψη­φιο­τή­των. Οι περι­πτώ­σεις της Βίκυς Γέροντα, της Κατε­ρί­νας Γαβαλά, της Κατε­ρί­νας Βολο­νάκη και της Μιχα­έ­λας Σαρρή απο­κτούν υπό αυτό το πρίσμα πρό­σθετο βάρος.

Τι δείχνει «κρυφή» δημο­σκό­πηση

Στον σχε­δια­σμό του ΠΑΣΟΚ συνε­κτι­μά­ται και μία τοπική μέτρηση για τα Δωδε­κά­νησα, η οποία δεν έχει δοθεί στη δημο­σιό­τητα. Σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες της «δ» από κομ­μα­τι­κές πηγές, η μέτρηση κατα­γρά­φει τη Νέα Δημο­κρα­τία στην πρώτη θέση και το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη. Το ΠΑΣΟΚ εμφα­νί­ζε­ται να προη­γεί­ται του πολι­τι­κού σχη­μα­τι­σμού Ε.Λ.Α.Σ του Αλέξη Τσίπρα. Ωστοσο αυτό απο­τε­λεί πλη­ρο­φο­ρία που μετα­φέ­ρε­ται από πρόσωπα τα οποία έχουν γνώση της έρευνας και πρέπει να αξιο­λο­γεί­ται με την ανάλογη επι­φύ­λαξη δεδο­μέ­νης και της χρο­νι­κής συγκυ­ρίας. Στο τοπικό ΠΑΣΟΚ, πάντως, η συγκε­κρι­μένη εικόνα έχει ενι­σχύ­σει την εκτί­μηση ότι το κόμμα μπορεί να εδραιω­θεί στη δεύτερη θέση στα Δωδε­κά­νησα και να αυξήσει την εκλο­γική του δύναμη.

Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ

Πρώτος στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η δια­τή­ρηση της έδρας που κατέχει σήμερα ο Γιώργος Νικη­τιά­δης. Ο ευρύ­τε­ρος σχε­δια­σμός αφορά την αύξηση του ποσο­στού του κόμ­μα­τος σε ολό­κληρη την εκλο­γική περι­φέ­ρεια και την ισχυ­ρο­ποί­ηση της παρου­σίας του στα νησιά όπου δια­θέ­τει οργα­νω­τι­κές και πολι­τι­κές δυνα­τό­τη­τες. Η κατάρ­τιση μιας δεξα­με­νής 14 προ­σώ­πων δείχνει ότι υπάρχει ενδια­φέ­ρον για τη συμ­με­τοχή στο ψηφο­δέλ­τιο.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.