ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Χρήστος Μιχαλάκης: «Χρειάζεται κοινός σχεδιασμός για το νέο τουριστικό προϊόν της Δωδεκανήσου»

Μαίρη Φώτη 8 λεπτά ανάγνωση
ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Χρειάζεται κοινός σχεδιασμός για το νέο τουριστικό προϊόν της Δωδεκανήσου

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ

✦ Σύνοψη ⌄
  • Η ανάγκη για πραγ­μα­τικά στοι­χεία είναι κρίσιμη για την κατα­νό­ηση της του­ρι­στι­κής αγοράς και του οικο­νο­μι­κού απο­τυ­πώ­μα­τος της δρα­στη­ριό­τη­τας.
  • Η στρα­τη­γική ανά­πτυ­ξης των νησιών πρέπει να είναι κοινή και συν­δε­δε­μένη, χωρίς απο­μό­νωση μεταξύ τους.
  • Το νέο Παρα­τη­ρη­τή­ριο Βιώ­σι­μης Ανά­πτυ­ξης και το ανα­πτυ­ξιακό συνέ­δριο με τον Economist στο­χεύ­ουν στη δημιουρ­γία ενός συνο­λι­κού σχεδίου για τα Δωδε­κά­νησα.
  • Η τρέ­χουσα του­ρι­στική εικόνα είναι θετική για τη Ρόδο, ενώ η Κως παρου­σιά­ζει μικρές μειώ­σεις, με τις γεω­πο­λι­τι­κές συν­θή­κες να επη­ρε­ά­ζουν τη συμπε­ρι­φορά των ταξι­διω­τών.
  • «Χρειάζονται πραγματικά στοιχεία για να γνωρίζουμε πώς κινείται η αγορά και ποιο είναι το οικονομικό αποτύπωμα της τουριστικής δραστηριότητας»
  • «Κανένα νησί δεν μπορεί να σχεδιάζει τη στρατηγική του απομονωμένο από τα γειτονικά του»
  • «Το Παρατηρητήριο Βιώσιμης Ανάπτυξης και το αναπτυξιακό συνέδριο που προγραμματίζουμε ως Επιμελητήριο Δωδεκανήσου σε συνεργασία με τον Economist, εντάσσονται στον συνολικό σχεδιασμό για τα νησιά»

Eνα κοινό σχέδιο που θα συνδέει τις δια­φο­ρε­τι­κές του­ρι­στι­κές ταυ­τό­τη­τες των νησιών θεωρεί απα­ραί­τητο για την επόμενη ημέρα ο γενικός γραμ­μα­τέας του Επι­με­λη­τη­ρίου Δωδε­κα­νή­σου, Χρήστος Μιχα­λά­κης.

Στη συνέ­ντευξή μας σήμερα στη «δημο­κρα­τική» μιλά για την ανάγκη να κατα­γρά­φε­ται με πραγ­μα­τικά στοι­χεία το οικο­νο­μικό απο­τύ­πωμα του του­ρι­σμού, ανα­φέ­ρε­ται στο κόστος της νησιω­τι­κό­τη­τας και στις σοβαρές ελλεί­ψεις υπο­δο­μών και παρου­σιά­ζει την πρόταση για έναν κοινό του­ρι­στικό σχε­δια­σμό που θα συνδέει τη Ρόδο, την Κω και τα μικρό­τερα νησιά.

Στο πλαίσιο αυτής της προ­σπά­θειας εντάσ­σο­νται το νέο Παρα­τη­ρη­τή­ριο Βιώ­σι­μης Ανά­πτυ­ξης του Επι­με­λη­τη­ρίου Δωδε­κα­νή­σου καθώς και το ανα­πτυ­ξιακό συνέ­δριο που προ­γραμ­μα­τί­ζε­ται για τις 20 Νοεμ­βρίου, σε συνερ­γα­σία με τον Economist. Στόχος, όπως επι­ση­μαί­νει, είναι να δια­μορ­φω­θεί ένα συνο­λικό σχέδιο για τα Δωδε­κά­νησα, βασι­σμένο σε πραγ­μα­τικά δεδο­μένα, στη συνερ­γα­σία των φορέων και στις ανάγκες κάθε προ­ο­ρι­σμού.

Κύριε Μιχα­λάκη πώς εξε­λίσ­σε­ται η αγορά αυτή την περίοδο;

Στο ξεκί­νημα της σεζόν, τον Μάρτη και τον Απρίλη, υπήρχε σημα­ντική ανη­συ­χία. Η κρίση στη Μέση Ανατολή και οι επι­πτώ­σεις της στην ενέρ­γεια δημιούρ­γη­σαν ένα πολύ δύσκολο περι­βάλ­λον. Κανείς δεν ήξερε πώς θα αντι­δρά­σει η αγορά. Αλλά πρέπει να είμαστε ρεα­λι­στι­κοί.

Οι κύριες χώρες από τις οποίες αντλούμε του­ρί­στες αντι­με­τω­πί­ζουν μεγάλη οικο­νο­μική ύφεση με αβέβαιη διάρ­κεια. Κανείς δεν γνω­ρί­ζει πότε και πώς θα ξεφύ­γουν από αυτή.

Παράλ­ληλα, η γεω­πο­λι­τική αστά­θεια παρα­μέ­νει πολύ μεγάλη. Αυτά τα στοι­χεία επη­ρε­ά­ζουν άμεσα τη συμπε­ρι­φορά των ταξι­διω­τών και το ύψος των δαπανών τους.

Μέσα σε αυτό το περι­βάλ­λον, σύμφωνα με τα στοι­χεία των αερο­δρο­μίων η εικόνα των του­ρι­στι­κών αφίξεων είναι θετική για τη Ρόδο και λίγο μειω­μέ­νες για την Κω. Ενώ και οι προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες αερο­πο­ρι­κές θέσεις μέχρι το τέλος Οκτω­βρίου εμφα­νί­ζο­νται αυξη­μέ­νες τόσο για τη Ρόδο όσο και για την Κω.

Οι αγορές δεν κινού­νται όλες με τον ίδιο ρυθμό. Η βρε­τα­νική αγορά παρου­σιά­ζει καλή εικόνα, ενώ σε τμήματα της Κεντρι­κής Ευρώπης κατα­γρά­φε­ται υστέ­ρηση. Συνο­λικά, το πρόσημο παρα­μέ­νει θετικό.

Η σύγκριση γίνεται με το 2025, μια χρονιά με ιδιαί­τερα υψηλές επι­δό­σεις στις αφίξεις αλλά και στα έσοδα. Πρέπει επίσης να λαμ­βά­νουμε υπόψη ότι μεγάλο μέρος των επι­σκε­πτών μας προ­έρ­χε­ται από χώρες που αντι­με­τω­πί­ζουν οικο­νο­μι­κές πιέσεις και γεω­πο­λι­τική αστά­θεια. Αυτές οι συν­θή­κες επη­ρε­ά­ζουν τον τρόπο με τον οποίο κατα­να­λώ­νουν κατά τη διάρ­κεια των δια­κο­πών τους.

Το του­ρι­στικό πακέτο αλλά και η αγορά των νησιών μας για τους γνω­στούς λόγους έχει ακρι­βύ­νει.

Οι επι­σκέ­πτες μας αντι­με­τω­πί­ζουν τα ίδια προ­βλή­ματα με εμάς. Λογικό και ανα­με­νό­μενο είναι να υπάρχει συγκρα­τη­μένη κατα­νά­λωση.

Χρήστος Μιχαλάκης

Οι αυξη­μέ­νες αφίξεις και τα αυξη­μένα έσοδα όπως λέτε δεν απο­τυ­πώ­νε­ται στην τοπική αγορά

Το ενερ­γειακό κόστος και συνο­λικά τα αυξη­μένα λει­τουρ­γικά έξοδα δημιουρ­γούν πίεση στις μικρο­με­σαίες επι­χει­ρή­σεις. Χρειά­ζο­νται πραγ­μα­τικά στοι­χεία για να γνω­ρί­ζουμε πώς κινεί­ται η αγορά και ποιο είναι το οικο­νο­μικό απο­τύ­πωμα της του­ρι­στι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας.

Η απο­τί­μηση πρέπει να βασί­ζε­ται σε μετρή­σιμα δεδο­μένα και όχι μόνο στην εμπει­ρία ή στην εικόνα που δια­μορ­φώ­νει ο καθένας.

Σε αυτή την ανάγκη απαντά το Παρα­τη­ρη­τή­ριο του Επι­με­λη­τη­ρίου;

Το Παρα­τη­ρη­τή­ριο απο­τε­λεί πρω­το­βου­λία που ξεκί­νησε κατά την προη­γού­μενη διοι­κη­τική περίοδο και υλο­ποιεί­ται από τη σημε­ρινή διοί­κηση. Ανα­πτύσ­σε­ται σε συνερ­γα­σία με το Οικο­νο­μικό Πανε­πι­στή­μιο Αθηνών και περι­λαμ­βά­νει ψηφιακή πλατ­φόρμα με τη χρήση τεχνη­τής νοη­μο­σύ­νης. Στόχος είναι να παρα­κο­λου­θούμε τις του­ρι­στι­κές ροές και την κίνηση της αγοράς στα Δωδε­κά­νησα μέσα από πραγ­μα­τι­κούς δείκτες και μετρή­σιμα δεδο­μένα.

Με αυτόν τον τρόπο μπο­ρούμε να έχουμε ενη­μέ­ρωση σε πραγ­μα­τικό χρόνο, να εκτι­μούμε την πορεία της αγοράς και να σχε­διά­ζουμε πιο τεκ­μη­ριω­μέ­νες παρεμ­βά­σεις.

Ποιον ρόλο θέλει να έχει το Επι­με­λη­τή­ριο στον δημόσιο διάλογο;

Το Επι­με­λη­τή­ριο εκπρο­σω­πεί περίπου 25.000 μέλη από όλους τους κλάδους της αγοράς και τα νησιά των Δωδε­κα­νή­σων.

Οφείλει να παρεμ­βαί­νει στα κέντρα λήψης απο­φά­σεων με σαφή­νεια, τεκ­μη­ρί­ωση και γνώση των πραγ­μα­τι­κών συν­θη­κών.

Αυτή είναι η κατεύ­θυνση που έχει δια­μορ­φω­θεί τα προη­γού­μενα χρόνια υπό την προ­ε­δρία του Γιάννη Πάππου και σε αυτή συνε­χί­ζουμε. Το Επι­με­λη­τή­ριο κατα­θέ­τει θέσεις, διεκ­δι­κεί λύσεις και ανα­δει­κνύει τα προ­βλή­ματα που αντι­με­τω­πί­ζουν οι επι­χει­ρή­σεις και οι κάτοι­κοι των νησιών.

Ποιες είναι οι βασικές διεκ­δι­κή­σεις του Επι­με­λη­τη­ρίου;

Μία σταθερή διεκ­δί­κηση ήταν και είναι η επα­να­φορά των μειω­μέ­νων συντε­λε­στών ΦΠΑ στα νησιά. Έχει επα­νέλ­θει στα νησιά πλην της Ρόδου. Θα συνε­χί­σουμε να διεκ­δι­κούμε την επα­να­φορά με κάθε τρόπο μέχρι την διόρ­θωση αυτής της αδικίας για τη Ρόδο. Παράλ­ληλα, έχουμε επι­ση­μά­νει επα­νει­λημ­μένα τη δυσλει­τουρ­γία του Μετα­φο­ρι­κού Ισο­δύ­να­μου.

Όταν οι σχε­τι­κές απο­ζη­μιώ­σεις κατα­βάλ­λο­νται ύστερα από δύο ή τρία χρόνια, καμία επι­χεί­ρηση δεν μπορεί να τις εντάξει ουσια­στικά στον οικο­νο­μικό της προ­γραμ­μα­τι­σμό. Το κόστος έχει ήδη δημιουρ­γη­θεί και δεν μετα­φέ­ρε­ται στην τελική τιμή των προ­ϊ­ό­ντων και των υπη­ρε­σιών.

ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Πόσο επι­βα­ρύ­νει η νησιω­τι­κό­τητα τις επι­χει­ρή­σεις και τους κατοί­κους;

Τα Δωδε­κά­νησα αντι­με­τω­πί­ζουν αυξη­μένο μετα­φο­ρικό κόστος, τόσο στις ακτο­πλοϊ­κές όσο και στις αερο­πο­ρι­κές μετα­κι­νή­σεις. Από το 2021 έχουν κατα­γρα­φεί σημα­ντι­κές αυξή­σεις, ενώ και η τιμή των καυ­σί­μων στα νησιά παρα­μέ­νει υψη­λό­τερη σε σχέση με την ηπει­ρω­τική χώρα. Αυτή η διαφορά επη­ρε­ά­ζει το κόστος των προ­ϊ­ό­ντων, των υπη­ρε­σιών και την καθη­με­ρι­νό­τητα κάθε νησιώτη. Πρό­κει­ται για μια μόνιμη συνθήκη, η οποία υπάρχει δώδεκα μήνες τον χρόνο και πρέπει να λαμ­βά­νε­ται υπόψη στον σχε­δια­σμό των εθνικών πολι­τι­κών.

Στον δημόσιο διάλογο γίνεται συχνά αναφορά στον υπερ­του­ρι­σμό. Πώς βλέπετε αυτή τη συζή­τηση;

Η συζή­τηση επι­κε­ντρώ­νε­ται συνήθως στην εικόνα του Αυγού­στου για τα μικρά νησιά ή των 2-3 μηνών για τη Ρόδο και τη Κω και σε ορι­σμέ­νες ημέρες αυξη­μέ­νης επι­σκε­ψι­μό­τη­τας.

Η πραγ­μα­τι­κό­τητα των νησιών περι­λαμ­βά­νει ολό­κληρο το έτος και ιδιαί­τερα τους χει­με­ρι­νούς μήνες. Η επο­χι­κό­τητα παρα­μέ­νει έντονη. Για να αξιο­λο­γη­θεί σωστά η του­ρι­στική δρα­στη­ριό­τητα, πρέπει να εξε­τά­ζο­νται οι πραγ­μα­τι­κές δυνα­τό­τη­τες κάθε νησιού, η διάρ­κεια της περιό­δου, οι δια­θέ­σι­μες υπο­δο­μές και οι ανάγκες της τοπικής κοι­νω­νίας. Δεν είναι και δεν πρέπει να αντι­με­τω­πί­ζε­ται ως κάτι στατικό αλλά δυνα­μικό.

Σε ποιες υπο­δο­μές εντο­πί­ζο­νται σήμερα οι μεγα­λύ­τε­ρες ελλεί­ψεις στα Δωδε­κά­νησα;

Οι ανάγκες δια­φέ­ρουν από νησί σε νησί, υπάρ­χουν όμως ορι­σμένα κοινά προ­βλή­ματα. Πολλές λιμε­νι­κές εγκα­τα­στά­σεις, που απο­τε­λούν βασικές πύλες εισόδου, χρειά­ζο­νται εκσυγ­χρο­νι­σμό ώστε να αντα­πο­κρί­νο­νται με ασφά­λεια και επάρ­κεια στη σημε­ρινή κίνηση. Αντί­στοιχα, απαι­τού­νται παρεμ­βά­σεις στα αερο­δρό­μια, στη δια­χεί­ριση των απορ­ριμ­μά­των, στην ενερ­γειακή επάρ­κεια και στις υπη­ρε­σίες υγείας. Πρό­κει­ται για τομείς που συν­δέ­ο­νται άμεσα με την καθη­με­ρι­νό­τητα των κατοί­κων, αλλά και με τη λει­τουρ­γία των νησιών κατά την του­ρι­στική περίοδο και όχι μόνο. Στον τομέα της υγείας, εκτός από τις κτι­ρια­κές και τεχνι­κές υπο­δο­μές, υπάρχει σοβαρό ζήτημα υπο­στε­λέ­χω­σης.

Το πρό­βλημα είναι εντο­νό­τερο στα μικρό­τερα νησιά και χρειά­ζε­ται σταθερό σχε­δια­σμό, ώστε οι δομές να λει­τουρ­γούν με επάρ­κεια όλο τον χρόνο. Ιδιαί­τερη σημασία έχει και η ενερ­γειακή ασφά­λεια.

Οι ηλε­κτρι­κές δια­συν­δέ­σεις μπορούν να συμ­βά­λουν στην επάρ­κεια του ενερ­γεια­κού εφο­δια­σμού και να στη­ρί­ξουν τη μετά­βαση σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο ανά­πτυ­ξης. Η δια­χεί­ριση των απορ­ριμ­μά­των όπως και του νερού απο­τε­λεί επίσης μια σημα­ντική πρό­κληση. Η αυξη­μένη του­ρι­στική κίνηση επι­βα­ρύ­νει τις υπάρ­χου­σες υπο­δο­μές και απαιτεί σύγ­χρο­νες εγκα­τα­στά­σεις, καλύ­τερο συντο­νι­σμό και μακρο­χρό­νιο σχε­δια­σμό. Χωρίς επαρ­κείς υπο­δο­μές, αυξά­νε­ται το κόστος λει­τουρ­γίας των επι­χει­ρή­σεων, επι­βα­ρύ­νε­ται η καθη­με­ρι­νό­τητα των κατοί­κων και περιο­ρί­ζο­νται οι δυνα­τό­τη­τες μιας πιο ισορ­ρο­πη­μέ­νης του­ρι­στι­κής ανά­πτυ­ξης.

Η βιώσιμη ανά­πτυξη για εμάς είναι μια δια­δι­κα­σία συνε­χούς προ­σαρ­μο­γής και δημιουρ­γίας. Χρειά­ζο­νται έξυπνες λύσεις, αξιο­ποί­ηση της σύγ­χρο­νης τεχνο­λο­γίας και υπο­δο­μές που θα επι­τρέ­πουν στα νησιά μας να αντα­πο­κρί­νο­νται στις ανάγκες της νέας εποχής.

Τα Δωδε­κά­νησα δια­θέ­τουν τη δυνα­μική να μετα­τρέ­ψουν τις προ­κλή­σεις της νησιω­τι­κό­τη­τας σε ευκαι­ρίες εκσυγ­χρο­νι­σμού, δια­σφα­λί­ζο­ντας την ποιό­τητα ζωής των κατοί­κων και την υψηλή προ­στι­θέ­μενη αξία του του­ρι­στι­κού προ­ϊ­ό­ντος.

Μιλάτε συχνά για την ανάγκη μετά­βα­σης σε ένα νέο του­ρι­στικό μοντέλο. Τι σημαί­νει αυτό στην πράξη;

Κάθε νησί έχει τη δική του ταυ­τό­τητα και τα δικά του ιδιαί­τερα χαρα­κτη­ρι­στικά. Η Ρόδος και η Κως απο­τε­λούν τις βασικές πύλες εισόδου από το εξω­τε­ρικό και στη­ρί­ζο­νται σε μεγάλο βαθμό στον μαζικό του­ρι­σμό. Παράλ­ληλα, τα μικρό­τερα νησιά έχουν ανα­πτύ­ξει ειδι­κό­τε­ρες μορφές του­ρι­σμού και δια­φο­ρε­τι­κές εμπει­ρίες.

Η επόμενη ημέρα απαιτεί μια πιο ολο­κλη­ρω­μένη προ­σέγ­γιση και ουσια­στική συνερ­γα­σία μεταξύ των νησιών.

Κανένα νησί δεν μπορεί να σχε­διά­ζει τη στρα­τη­γική του απο­μο­νω­μένο από τα γει­το­νικά του. Χρειά­ζε­ται να εξε­τά­ζουμε πώς μπορούν να συν­δε­θούν οι προ­ο­ρι­σμοί, να συμπλη­ρώ­νει ο ένας τον άλλο και να δημιουρ­γού­νται κοινές του­ρι­στι­κές δια­δρο­μές και εμπει­ρίες. Δεν είναι λογικό να μην υπάρ­χουν αρκετές μαρίνες για την ανά­πτυξη του θαλάσ­σιου του­ρι­σμού όταν η γει­το­νική χώρα έχει επεν­δύ­σει πάρα πολλά για αυτό τον τομέα. Αυτό είναι ένα μόνο παρά­δειγμα από τα πολλά. Ένα άλλο παρά­δειγμα είναι η περί­πτωση της Καλύ­μνου, που έχει ανα­πτύ­ξει δυνα­μικά τον αναρ­ρι­χη­τικό του­ρι­σμό. Την έχει βοη­θή­σει να δια­φο­ρο­ποι­η­θεί του­ρι­στικά και να της βελ­τιώ­σει την επο­χι­κό­τητα. Είναι μια εξαι­ρε­τική ειδική μορφή του­ρι­σμού και μάλιστα ήπια. Η κύρια πύλη εισόδου είναι η Κως, άρα εξαρ­τά­ται από το αερο­δρό­μιο και τα λιμάνια της Κω όπως και την σωστή δια­σύν­δεση της. Επίσης γει­το­νικά της νησιά όπως η Λέρος και η Πάτμος, δια­θέ­τουν ισχυρή παρου­σία στον θρη­σκευ­τικό, πολι­τι­στικό, γαστρο­νο­μικό ή θαλάσ­σιο του­ρι­σμό. Η σύνδεση αυτών των δια­φο­ρε­τι­κών ταυ­το­τή­των μπορεί να δημιουρ­γή­σει ένα πιο ολο­κλη­ρω­μένο και μονα­δικό στον κόσμο του­ρι­στικό προϊόν για τα Δωδε­κά­νησα.

Μπορεί το Επι­με­λη­τή­ριο να ανα­λά­βει τον συντο­νι­σμό αυτής της προ­σπά­θειας;

Αυτός είναι ο στόχος μας. Το Επι­με­λη­τή­ριο μπορεί να λει­τουρ­γή­σει ως ο θεσμός που θα φέρει στο ίδιο τραπέζι τους παρα­γω­γι­κούς φορείς, τις επι­χει­ρή­σεις, την αυτο­διοί­κηση και την επι­στη­μο­νική κοι­νό­τητα. Χρειά­ζε­ται να σχε­διά­σουμε το νέο του­ρι­στικό προϊόν που θα οδη­γή­σει τα Δωδε­κά­νησα στην επόμενη περίοδο ανά­πτυ­ξης.

Το Παρα­τη­ρη­τή­ριο και το ανα­πτυ­ξιακό συνέ­δριο που προ­γραμ­μα­τί­ζε­ται για τις 20 Νοεμ­βρίου, σε συνερ­γα­σία με τον Economist, εντάσ­σο­νται σε αυτή την κατεύ­θυνση. Σκοπός είναι να δια­μορ­φω­θεί ένα συνο­λικό σχέδιο για τα νησιά, βασι­σμένο σε πραγ­μα­τικά δεδο­μένα, στη συνερ­γα­σία και στις ανάγκες κάθε προ­ο­ρι­σμού.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου 1 σχόλιο

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

  1. Σταματης Περιδης

    καλές οι ιδέες αλλά βιώσιμος τουρισμός χωρίς χαμηλό ΦΠΑ σε όλο το τουριστικό προϊόν (εστιατόρια,Ξενοδοχεια) δεν γίνεται!