ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πού κινούνται οι κρατήσεις last minute σε Ελλάδα από Γερμανούς

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
✦ Σύνοψη ⌄
  • Η Ελλάδα κατα­τάσ­σε­ται στους κορυ­φαί­ους καλο­και­ρι­νούς προ­ο­ρι­σμούς για Γερ­μα­νούς, με σημα­ντική αύξηση κρα­τή­σεων τελευ­ταίας στιγμής τον Ιούνιο (+19%).
  • Η συνο­λική απόδοση εσόδων για την τρέ­χουσα θερινή περίοδο του 2026 βελ­τιώ­θηκε κατά 3%, αν και η επερ­χό­μενη χει­με­ρινή περί­ο­δος παρα­μέ­νει κάτω από το προη­γού­μενο έτος (-5%).
  • Η ισχυρή ζήτηση για καλο­και­ρι­νές δια­κο­πές αντι­στάθ­μισε τις απώ­λειες που είχαν συσ­σω­ρευ­τεί νωρί­τερα, με το 82% των εσόδων της τρέ­χου­σας περιό­δου να προ­έρ­χε­ται από κρα­τή­σεις.
  • Οι τιμές για οργα­νω­μέ­νες δια­κο­πές είναι 6% υψη­λό­τε­ρες φέτος, υπο­δει­κνύ­ο­ντας μια τάση αύξησης στα κόστη των ταξι­διών.

Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στους κορυ­φαί­ους καλο­και­ρι­κούς προ­ο­ρι­σμούς δια­κο­πών για Γερ­μα­νούς, όπως απο­κα­λύ­πτουν τα στοι­χεία κρα­τή­σεων last minute της Travel Data + Analytics (TDA).

Οι κρα­τή­σεις τελευ­ταίας στιγμής και για βρα­χυ­πρό­θε­σμες δια­κο­πές από Γερ­μα­νία για τους καλο­και­ρι­νούς μήνες αυξή­θη­καν σημα­ντικά τον μήνα Ιούνιο (+19%).

Ως απο­τέ­λε­σμα, η συνο­λική απόδοση εσόδων για την τρέ­χουσα θερινή περίοδο του 2026 βελ­τιώ­θηκε κατά δύο ποσο­στιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον προη­γού­μενο μήνα, φτά­νο­ντας σε αύξηση 3%. Ο όγκος κρα­τή­σεων για τη χει­με­ρινή περίοδο 2026/27 αυξή­θηκε επίσης (+5%).

Ωστόσο, σε συνο­λική βάση, η επερ­χό­μενη ταξι­διω­τική περί­ο­δος από τον Νοέμ­βριο του 2026 έως τον Απρίλιο του 2027 παρα­μέ­νει κάτω από το επίπεδο του προη­γού­με­νου έτους (-5%).

Ισχυρή βρα­χυ­πρό­θε­σμη ζήτηση

Ο Ιούνιος χαρα­κτη­ρί­στηκε από ισχυρή βρα­χυ­πρό­θε­σμη ζήτηση. Περίπου το ήμισυ των εσόδων του μήνα προήλθε από κρα­τή­σεις δια­κο­πών με ανα­χω­ρή­σεις κατά την κύρια περίοδο των καλο­και­ρι­νών δια­κο­πών, από τον Ιούνιο έως τον Αύγου­στο.

Ένα επι­πλέον σχεδόν το ένα τέταρτο των μηνιαίων εσόδων απο­δό­θηκε στην περίοδο των φθι­νο­πω­ρι­νών δια­κο­πών τον Σεπτέμ­βριο και τον Οκτώ­βριο.

Η ισχυρή εισροή καλο­και­ρι­νών κρα­τή­σεων τον Ιούνιο, με αύξηση εσόδων 19% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προη­γού­με­νου έτους, αντι­στάθ­μισε περισ­σό­τερο από το ήμισυ των απω­λειών που συσ­σω­ρεύ­τη­καν μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου.

Η Ελλάδα στους top προ­ο­ρι­σμούς ζήτησης

Η Τουρκία έχει επι­στρέ­ψει σε τροχιά ανά­πτυ­ξης (+7%) και έχει ανα­κτή­σει οριακά την πρώτη θέση ως ο πιο δημο­φι­λής καλο­και­ρι­νός προ­ο­ρι­σμός, μπροστά από την Ισπανία. Μόνο τον Ιούνιο, ένα στα τέσσερα ευρώ εσόδων από κρα­τή­σεις δαπα­νή­θηκε για δια­κο­πές στην Τουρκία.

Η Ελλάδα και η Αίγυ­πτος αντι­με­τω­πί­ζουν επίσης ισχυρή ζήτηση, με ιδιαί­τερα υψηλή για κρουα­ζιέ­ρες.

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, η τρέ­χουσα καλο­και­ρινή περί­ο­δος είχε φτάσει το 82% των συνο­λι­κών εσόδων που δημιουρ­γή­θη­καν κατά τη διάρ­κεια της περ­σι­νής περιό­δου. Αν και το τρέχον επίπεδο πλη­ρό­τη­τας είναι ελαφρώς χαμη­λό­τερο από ό,τι το προη­γού­μενο έτος, οι προ­ο­πτι­κές παρα­μέ­νουν αρκετά ελπι­δο­φό­ρες.

Σε περιο­χές όπου οι σχο­λι­κές δια­κο­πές είχαν ήδη ξεκι­νή­σει τον Ιούνιο, οι συναλ­λα­γές της τελευ­ταίας στιγμής ανα­πτύ­χθη­καν πολύ πιο δυνα­μικά από ό,τι στις κύριες αγορές προ­έ­λευ­σης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, της Βαυα­ρίας και της Βάδης-Βυρτεμβέργης, όπου οι δια­κο­πές δεν ξεκί­νη­σαν παρά το δεύτερο δεκα­πεν­θή­μερο του Ιουλίου ή στις αρχές Αυγού­στου.

Συνεπώς, μπορεί να ανα­μέ­νε­ται μια συνεχής θετική εξέλιξη στις συναλ­λα­γές της τελευ­ταίας στιγμής, όπως απο­δει­κνύ­ε­ται και από τη νέα εισα­γωγή κρα­τή­σεων που κατα­γρά­φηκε κατά τις δύο πρώτες εβδο­μά­δες του Ιουλίου: Παρα­μέ­νει σημα­ντικά πάνω από το επίπεδο του προη­γού­με­νου έτους.

Το επίπεδο τιμών είναι υψη­λό­τερο φέτος

Κατά μέσο όρο, οι τιμές για οργα­νω­μέ­νες δια­κο­πές αερο­πο­ρι­κώς που κρα­τή­θη­καν τον Ιούνιο για ταξίδια κατά τη διάρ­κεια των καλο­και­ρι­νών δια­κο­πών ήταν 6% υψη­λό­τε­ρες από το επίπεδο του προη­γού­με­νου έτους.

«Η τελευ­ταία στιγμή δεν πρέπει να εξι­σώ­νε­ται με τιμές ευκαι­ρίας. Φέτος, βλέ­πουμε έναν αξιο­ση­μεί­ωτα υψηλό όγκο δια­κο­πών που κρα­τή­θη­καν σε σύντομο χρονικό διά­στημα, και αυτές είναι ακόμη ελαφρώς πιο ακριβές από ό,τι τον Ιούνιο του προη­γού­με­νου έτους ή από τις νέες κρα­τή­σεις που κατα­γρά­φη­καν κατά τους μήνες από τον Ιανουά­ριο», τονίζει ο Roland Gassner, Διευ­θυ­ντής Επι­χει­ρη­μα­τι­κής Ανά­πτυ­ξης στην TDA.

Σχεδόν 1,8 εκα­τομ­μύ­ρια κάτοι­κοι Γερ­μα­νίας έκαναν κράτηση για δια­κο­πές μέσω ταξι­διω­τι­κού πρά­κτορα τον Ιούνιο, είτε ως πακέτο είτε ως δυνα­μικά συν­δυα­σμένη συμ­φω­νία.

Με μερίδιο 85%, το ενδια­φέ­ρον των παρα­θε­ρι­στών επι­κε­ντρώ­θηκε σε έναν σχετικά σύντομο και προ­βλέ­ψιμο ορί­ζο­ντα σχε­δια­σμού.

Μόνο περίπου ένας στους δέκα πελάτες έκανε κράτηση για χει­με­ρι­νές δια­κο­πές τον Ιούνιο.

Όσον αφορά τα έσοδα, οι χει­με­ρι­νές κρα­τή­σεις αντι­προ­σώ­πευαν υψη­λό­τερο μερίδιο 17%, αν και αυτό ήταν επίσης χαμη­λό­τερο από ό,τι τον ίδιο μήνα του προη­γού­με­νου έτους.

«Δεδο­μέ­νων των συνε­χι­ζό­με­νων γεω­πο­λι­τι­κών αβε­βαιο­τή­των, πολλοί παρα­θε­ρι­στές παρα­μέ­νουν επι­φυ­λα­κτι­κοί σχετικά με την κράτηση οργα­νω­μέ­νων δια­κο­πών αερο­πο­ρι­κώς για την ερχό­μενη χει­με­ρινή περίοδο», λέει ο Roland Gassner.

Πηγή: tourismtoday.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.