Τοπικές Ειδήσεις

Ποινές κάθειρξης σε 2 Ρώσους διακινητές που μετέφεραν 18 μετανάστες με ιστιοφόρο στην Κάλυμνο

λαθρομετανάστες
Σύνοψη
  • Δύο Ρώσοι υπήκοοι κρίθηκαν ένοχοι για τη μεταφορά 18 πολιτών τρίτων χωρών από την Τουρκία στην Ελλάδα με ιστιοφόρο σκάφος, με αντάλλαγμα 7.500 δολάρια ανά άτομο. Το δικαστήριο τους επέβαλε ποινές κάθειρξης 9 ετών και 1 μηνός και 9 ετών και 3 μηνών αντίστοιχα. Οι μεταφερόμενοι περιλάμβαναν 10 ανήλικους, μεταξύ των οποίων και νήπια, χωρίς νόμιμα έγγραφα εισόδου στη χώρα. Επιπλέον, ο πρώτος κατηγορούμενος κατηγορήθηκε για χρήση πλαστών εγγράφων, τα οποία φέρεται να κατασκεύασε συνεργάτης του με το ψευδώνυμο «DANIEL».

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Δωδεκανήσου κάθισαν δύο υπήκοοι Ρωσίας, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για τη μεταφορά 18 πολιτών τρίτων χωρών από τα τουρκικά παράλια στην ελληνική επικράτεια με ιστιοφόρο σκάφος, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος. Το δικαστήριο με πρακτικά ποινικής διαπραγμάτευσης επέβαλε στον πρώτο κατηγορούμενο ποινή κάθειρξης 9 ετών και 1 μηνός και στον δεύτερο ποινή κάθειρξης 9 ετών και 3 μηνών. Την υπεράσπιση της υπόθεσης χειρίστηκε ο δικηγόρος κ. Μιχάλης Διάκος.
Το απόγευμα της 19ης Ιουλίου 2025 οι δύο άνδρες εντοπίστηκαν από τις λιμενικές αρχές στη θαλάσσια περιοχή του ακρωτηρίου Εμπορειός της Καλύμνου, να χειρίζονται ιστιοφόρο σκάφος με βρετανική σημαία, λευκού χρώματος με μπλε ρίγα, μήκους 13,72 μέτρων. Στο σκάφος επέβαιναν 18 πολίτες τρίτων χωρών, υπήκοοι Συρίας και Αφγανιστάν, εκ των οποίων οι 10 ήταν ανήλικοι, χωρίς κανείς από αυτούς να διαθέτει νόμιμες διατυπώσεις εισόδου στη χώρα. Ανάμεσα στους ανηλίκους βρίσκονταν και παιδιά πολύ μικρής ηλικίας, ακόμη και νήπια γεννημένα τα έτη 2021 και 2022.
Όπως προέκυψε από τη διαδικασία, κάθε μεταφερόμενο πρόσωπο κατέβαλε αντίτιμο που κυμαινόταν στο ποσό των 7.500 δολαρίων για το ταξίδι προς την Ελλάδα.
Από τα χρήματα αυτά θα καταβαλλόταν και η αμοιβή των δύο χειριστών του σκάφους, η οποία ανερχόταν στο ποσό των 1.500 ευρώ μηνιαίως για τον καθένα.
Στην οργάνωση φέρεται να συμμετείχε τουλάχιστον ένα ακόμη πρόσωπο με το ψευδώνυμο «DANIEL», καθώς και άλλα άτομα αγνώστων στοιχείων που παραμένουν στην Τουρκία και δεν κατέστη εφικτό να ταυτοποιηθούν.
Σε βάρος του πρώτου κατηγορουμένου βάρυνε επιπλέον η κατηγορία της χρήσης πλαστών εγγράφων. Κατά τον έλεγχο που διενήργησαν οι λιμενικές αρχές, ο ίδιος επέδειξε πιστοποιητικό ικανότητας χειριστή σκάφους αναψυχής, φερόμενο ως εκδοθέν στο Κίεβο της Ουκρανίας τον Νοέμβριο του 2024, καθώς και προσωρινό πιστοποιητικό εθνικότητας του σκάφους με ημερομηνία έκδοσης 19 Ιουνίου 2025. Αμφότερα τα έγγραφα αποδείχθηκαν πλαστά και φέρονται να είχαν κατασκευαστεί από το πρόσωπο με το ψευδώνυμο «DANIEL», η ταυτότητα του οποίου δεν εξακριβώθηκε.
Οι δύο άνδρες κρίθηκαν επίσης υπαίτιοι για παράνομη είσοδο στην ελληνική επικράτεια, καθώς εισήλθαν στη χώρα μέσω των θαλασσίων συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, χωρίς να διέλθουν από τον νόμιμο διαβατηριακό και τελωνειακό έλεγχο και χωρίς να είναι εφοδιασμένοι με θεωρημένα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Dimokratiki.gr on Google ↗ Ακολουθήστε μας στο Google News ★ ↗

Στο Google News πατήστε ★ Ακολουθήστε

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.