ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Στο 30,5% η ΝΔ με διαφορά 15 μονάδων από τον δεύτερο Τσίπρα, τρίτη η Καρυστιανού, έπεσε τέταρτο το ΠΑΣΟΚ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΚΑΛΠΗ
✦ Σύνοψη ⌄
  • Η Νέα Δημο­κρα­τία δια­τη­ρεί την κυριαρ­χία της με ποσοστό 30,5% στην εκτί­μηση ψήφου, ενώ η διαφορά από το δεύτερο κόμμα είναι 15,7%.
  • Τα νέα κόμματα Ελπίδα και ΕΛ.Α.Σ. προ­κα­λούν ανα­τα­ραχή στην αντι­πο­λί­τευση, συμπιέ­ζο­ντας το ΠΑΣΟΚ στην τέταρτη θέση με ποσοστό 10,5%.
  • Στην παρά­σταση νίκης, η ΝΔ προη­γεί­ται με 54,3%, ενώ οι ανα­πο­φά­σι­στοι παρα­μέ­νουν στο 16,1%, υπο­δει­κνύ­ο­ντας στα­θε­ρό­τητα στην πολι­τική προ­τί­μηση.
  • Ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης θεω­ρεί­ται ο καταλ­λη­λό­τε­ρος για Πρω­θυ­πουρ­γός με 29%, ακο­λου­θού­με­νος από τον Αλέξη Τσίπρα με 13,2% και τη Μαρία Καρυ­στια­νού με 7,7%.

Η Νέα Δημο­κρα­τία παρα­μέ­νει κυρί­αρχη του πολι­τι­κού σκη­νι­κού με ποσοστά εκτί­μη­σης ψήφου στο 30,5% σύμφωνα με δημο­σκό­πηση της Opinion Poll για το Action24, η οποία απο­τυ­πώ­νει παράλ­ληλα τις τεκτο­νι­κές αλλαγές στο χώρο της αντι­πο­λί­τευ­σης που προ­κα­λούν τα δύο νέα κόμματα Ελπίδα της Μαρίας Καρυ­στια­νού και ΕΛ.Α.Σ του Αλέξη Τσίπρα καθώς συμπιέ­ζουν το ΠΑΣΟΚ στην τέταρτη θέση.

Σύμφωνα με την πανελ­λα­δική μέτρηση, στην παρά­σταση νίκης προη­γεί­ται χωρίς αντί­παλο η Ν.Δ με 54,3%. Σημειω­τέον ότι πρό­κει­ται για έναν δείκτη ο οποίος δεν έχει δια­ψευ­σθεί ποτέ. Ακο­λου­θούν Ελπίδα για την Δημο­κρα­τία με 7,9%, η ΕΛ.Α.Σ. με 7% , το άλλο κόμμα με 4.9% και μόλις το 2,9% πιστεύει ότι θα έρθει πρώτο το ΠΑΣΟΚ. Τα στοι­χεία της μέτρη­σης παρα­πέ­μπουν σε επτα­κομ­μα­τική Βουλή.

Η εμφά­νιση των δύο νέων κομ­μά­των είναι κατα­λυ­τική όχι μόνο για τις θέσεις 2 έως 4 αλλά προ­κα­λεί πλήγ­ματα σε όλα τα κόμματα. Τρία εξ αυτών συγκε­ντρώ­νουν ποσοστό κάτω από 1% και άλλα τέσσερα κάτω από 2%. Ωστόσο, όπως σημεί­ωσε ο διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος της Opinion Poll Ζαχα­ρίας Ζούπης, παρά την εμφά­νιση των κομ­μά­των Τσίπρα-Καρυστιανού, η μείωση των ανα­πο­φά­σι­στων είναι μικρή και δεν ξεπερνά το 2%, στοιχεί που κατά τον ίδιο επα­λη­θεύει ότι ένας βασικός κορμός πολιτών που σκόπευε να δηλώσει προ­τί­μηση ψήφου στα νέα κόμματα είχε μετα­φερ­θεί το τελευ­ταίο διά­στημα στο «άλλο κόμμα», το οποίο και μειώ­νε­ται από το 13,3% στο 4,3%.

Ειδι­κό­τερα, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων η ΝΔ συγκε­ντρώ­νει 25,6%, η ΕΛ.Α.Σ. του Τσίπρα 13%, η Ελπίδα για την Δημο­κρα­τία της Καρυ­στια­νού 10,5%, το ΠΑΣΟΚ 8,8%. Οι ανα­πο­φά­σι­στοι κινού­νται στο 16,1%.

Στην εκτί­μηση ψήφου, η Ν.Δ δια­τη­ρεί την κυριαρ­χία της με ποσοστό 30,5% και μικρή πτώση από το 31,2% της προη­γού­με­νης μέτρη­σης, αλλά και διαφορά 15,7% από το δεύτερο κόμμα. Ακο­λου­θούν η ΕΛ.Α.Σ του Α. Τσίπρα στην δεύτερη θέση και ποσοστό 15,5% ενώ στην τρίτη θέση είναι η Ελπίδα για την Δημο­κρα­τία της Μ. Καρυ­στια­νού με 12.6%. Το μέχρι πρό­σφατα δεύτερο ΠΑΣΟΚ βρί­σκε­ται τέταρτο με 10,5% χάνο­ντας σχεδόν 4 μονάδες (από 14,4% στην προη­γου­μένη μέτρηση).

Ο Μητσο­τά­κης να σηκώσει το τρι­ψή­φιο σε κρίση, θέλει σχεδόν το 80%

Επίσης φαί­νε­ται ότι το δίλημμα που έθεσε ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης για το ποιος θα σηκώσει το τρι­ψή­φιο τηλέ­φωνο, πιάνει καθώς σχεδόν 8 στους 10 (78.6%) θεωρεί πολύ και αρκετά σημα­ντικό ποιος θα είναι ο Πρω­θυ­πουρ­γός που θα ήθελαν να σηκώσει το τρι­ψή­φιο τηλέ­φωνο στο Μέγαρο Μαξίμου σε μια μείζονα εθνική ή άλλη κρίση. Το  56,2% απαντά πολύ, το 22,4% αρκετά, το 5.8% απαντά λίγο, το 12,1% καθόλου και το 3,6% δεν απαντά. Μάλιστα, η απά­ντηση αυτή είναι καθαρά πλειο­ψη­φική σε όλα τα κομ­μα­τικά ακρο­α­τή­ρια.

Καταλ­λη­λό­τε­ρος για πρω­θυ­πουρ­γός ο Μητσο­τά­κης, δεύ­τε­ρος ο Τσίπρας

Εξάλλου, στην καταλ­λη­λό­τητα για Πρω­θυ­πουρ­γός προη­γεί­ται με 29% ο Κ. Μητσο­τά­κης (28.9% στην προη­γού­μενη μέτρηση). Με το καλη­πέρα, ο Αλέξης Τσίπρας εμφα­νί­ζε­ται δεύ­τε­ρος με 13.2% (από 9.9%). Τρίτη η Μαρία Καρυ­στια­νού με 7,7% (από 5.1%), ενώ πέφτει κι άλλο ο Νίκος Ανδρου­λά­κης από το 5,8% στο 4,8%. Ακο­λου­θούν Ζ. Κων­στα­ντο­πού­λου 3.8% ( 5.8%) , Κ. Βελό­που­λος 3.7% (6%) κ.λ.π

Επίσης το 56,6% απαντά ότι στις επό­με­νες εκλογές θα ψηφίζει με γνώμονα να υπάρχει πολι­τική στα­θε­ρό­τητα, ενώ το 33,5% για να εκφρά­σει δια­μαρ­τυ­ρία. Το 9.9% δεν απά­ντησε. Τα υψη­λό­τερα ποσοστά που επι­λέ­γουν στα­θε­ρό­τητα είναι οι ψηφο­φό­ροι της Ν.Δ με 78.5%, του ΠΑΣΟΚ με 62% και του ΣΥΡΙΖΑ με 50.8%. Από την άλλη τα υψη­λό­τερα ποσοστά υπέρ της δια­μαρ­τυ­ρίας βρί­σκο­νται ανάμεσα στους ψηφο­φό­ρους του Κ.Κ.Ε με 55.7%, της Λύσης με 50% και της Πλεύσης με 48%.

Ακόμη στο ερώτημα τι θα μετρή­σει περισ­σό­τερο στην τελική επιλογή ψήφου ξεχω­ρί­ζουν η εγγύηση ανόδου του βιο­τι­κού επι­πέ­δου με 37.6% και η ανάγκη στα­θε­ρό­τη­τας λόγω των διεθνών ανα­τα­ρα­χών με 30%. Ακο­λου­θούν η ανάγκη για αλλαγή με 22,1%, η ανάγκη αλλαγών στο Πολι­τικό Σύστημα και το Κράτος Δικαίου με 19,3%, το σκάν­δαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ με 15,9%, το πρόσωπο του υπο­ψη­φίου Πρω­θυ­πουρ­γού με 10,4%, οι υπο­κλο­πές με 7,7%, η ιδε­ο­λο­γική τοπο­θέ­τηση 7,1%, η δια­χρο­νική πολι­τική ταύτιση 3%.

Θετική άποψη για το κόμμα Τσίπρα έχει 30,1%

Το 30,1% έχει συνο­λικά θετική άποψη για την ομιλία και την συνο­λική παρου­σία του Α. Τσίπρα στην εκδή­λωση για την ίδρυση του κόμ­μα­τός του. ( 16.8% θετική, 13.3% μάλλον θετική) . Το 61.1% έχει αρνη­τική άποψη (46,1% αρνη­τική, 15% μάλλον αρνη­τική), ενώ το 8,9% δεν παίρνει θέση Τα υψη­λό­τερα θετικά ποσοστά τα έχει στους ψηφο­φό­ρους του ΣΥΡΙΖΑ με 79,8%, στο Κ.Κ.Ε με 36,1% και στην Πλεύση Ελευ­θε­ρίας με 33,4%.  Στην δυνη­τική ψήφο, το κόμμα Τσίπρα παρου­σιά­ζει άνοδο κατά 2,8% σε σχέση με τις αρχές Μαΐου καθώς ανε­βαί­νει στο 21,9% από το 19,1%. Επίσης «πολύ πιθανό» απαντά 11,3%, έναντι 7,7%, μια αύξηση 3,6% δηλαδή, ενώ το «αρκετά πιθανό» απα­ντούν 10,6% (μείωση κατά 0,8%).  Σύμφωνα με τον Ζ. Ζούπη, η επίδοση του ΕΛ.Α.Σ στην πρόθεση ψήφου οφεί­λε­ται στο ότι εισπράτ­τει το 61,3% των ψηφο­φό­ρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 7,1% του ΠΑΣΟΚ, το 2.2% του Κ.Κ.Ε, το 2.5% της Ελλη­νι­κής Λύσης, το 11.4% της Πλεύσης, το 10.9% από άλλα κόμματα και το 4.6% από πολίτες που απείχαν.

Το 36,1% έχει θετική άποψη για το κόμμα Καρυ­στια­νού

Αντί­στοιχα, το 36.1% έχει θετική άποψη για την ομιλία και την συνο­λική παρου­σία της Μαρίας Καρυ­στια­νού στην εκδή­λωση για την ίδρυση του κόμ­μα­τός της( 17.5% θετική, 18.6% μάλλον θετική). Το 49.4% έχει αρνη­τική άποψη. Τα μεγα­λύ­τερα ποσοστά θετικής άποψης εμφα­νί­ζο­νται στους ψηφο­φό­ρους της Πλεύσης με 70,9%, Της Ελλη­νι­κής Λύσης με 67,5%, του ΣΥΡΙΖΑ με 41,4% και της ΝΙΚΗΣ με 36,6%.

Στην δυνη­τική ψήφο παρου­σιά­ζει άνοδο κατά 2.6% στις αρχές του Μαΐου, ανα­βαί­νο­ντας από το 21.1% στο 23.7%. Παρου­σιά­ζει άνοδο στο πολύ πιθανό κατά 1.5% ( από 9.9% στο 10.5%) και στο αρκετά κατά 1.1% ( από το 12.1% στο 13.2%) .

Το κόμμα Καρυ­στια­νού εισπράτ­τει το 9,1% του ΣΥΡΙΖΑ, το 6,9% του ΠΑΣΟΚ , το 11,8% της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, το 8% της ΠΛΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, το 25,2% της ΝΙΚΗΣ, το 7,4% της Ν.Δ, το 15,2% από άλλα κόμματα και το 16,4% από πολίτες που απείχαν.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: protothema.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.