ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Brain regain: Έρχεται φορο-bonus για την επιστροφή γιατρών, μηχανικών και καθηγητών

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΕΦΟΡΙΑ
✦ Σύνοψη ⌄
  • Προ­σκλη­τή­ριο του υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών σε Έλληνες επι­στή­μο­νες του εξω­τε­ρι­κού για επι­στροφή στην Ελλάδα με σκοπό την εργασία στο Δημόσιο.
  • Το μέτρο προ­σφέ­ρει φορο­λο­γικά κίνητρα, όπως μείωση 50% του φόρου εισο­δή­μα­τος για επτά χρόνια και απαλ­λαγή από τεκ­μή­ρια δια­βί­ω­σης.
  • Η δια­δι­κα­σία υπο­βο­λής αιτή­σεων είναι ψηφιο­ποι­η­μένη μέσω της πύλης myAADE, διευ­κο­λύ­νο­ντας την πρό­σβαση των ενδια­φε­ρο­μέ­νων.
  • Από το 2010 έως το 2023, το 64% των Ελλήνων που μετα­νά­στευ­σαν επέ­στρε­ψαν, με αύξηση των επι­στρο­φών το 2023 σε σχέση με τις απο­χω­ρή­σεις.

Προ­σκλη­τή­ριο σε για­τρούς, ερευ­νη­τές, μηχα­νι­κούς, καθη­γη­τές και άλλους εξει­δι­κευ­μέ­νους επι­στή­μο­νες οι οποίοι ζουν και εργά­ζο­νται στο εξω­τε­ρικό απευ­θύ­νουν το υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών καλώ­ντας τους να επι­στρέ­ψουν στην Ελλάδα (brain regain) και να εργα­στούν στο Δημόσιο.

Το μέτρο ισχύει ανα­δρο­μικά για αιτή­σεις από 28 Ιουλίου 2025 και έπειτα, καλύ­πτο­ντας και εκκρε­μείς αιτή­σεις που είναι σε εξέλιξη.

Το brain regain και τα κίνητρα

Το σημα­ντι­κό­τερο κίνητρο για όσους επι­λέ­ξουν να επι­στρέ­ψουν είναι το φορο­λο­γικό όφελος που συνο­δεύει το καθε­στώς.

Οι δικαιού­χοι θα απο­λαμ­βά­νουν για επτά χρόνια μείωση κατά 50% του φόρου εισο­δή­μα­τος που προ­κύ­πτει από τη μισθωτή εργασία τους στην Ελλάδα.

Παράλ­ληλα, προ­βλέ­πε­ται απαλ­λαγή από τα τεκ­μή­ρια δια­βί­ω­σης για την κύρια κατοι­κία και τα αυτο­κί­νητα, στοι­χείο που περιο­ρί­ζει σημα­ντικά τη συνο­λική φορο­λο­γική επι­βά­ρυνση.

Το μέτρο έχει και ανα­δρο­μική ισχύ, καθώς καλύ­πτει αιτή­σεις που υπο­βλή­θη­καν από τις 28 Ιουλίου 2025 και μετά, αλλά και εκκρε­μείς αιτή­σεις που βρί­σκο­νται σε εξέλιξη ενώπιον της φορο­λο­γι­κής διοί­κη­σης.

Το Ελλη­νικό Δημόσιο μπαίνει στο παι­χνίδι της προ­σέλ­κυ­σης στε­λε­χών από το εξω­τε­ρικό, προ­σφέ­ρο­ντας το ίδιο ευνοϊκό πλαίσιο που ίσχυε μέχρι σήμερα μόνο για τον ιδιω­τικό τομέα.

Η δια­δι­κα­σία είναι πλήρως ψηφιο­ποι­η­μένη. Οι ενδια­φε­ρό­με­νοι μπορούν να υπο­βά­λουν την αίτηση υπα­γω­γής τους μέσω της πύλης myAADE (myaade.gov.gr) ακο­λου­θώ­ντας τη δια­δρομή: Εφαρ­μο­γές > Φορο­λο­γι­κές Υπη­ρε­σίες > Εισό­δημα > Υποβολή αίτησης υπα­γω­γής σε ειδικό τρόπο φορο­λό­γη­σης (άρθρο 5Γ του ΚΦΕ).

Για πλη­ρο­φο­ρίες και διευ­κρι­νί­σεις, η ΑΑΔΕ έχει θέσει σε λει­τουρ­γία την υπη­ρε­σία my1521:

• Τηλε­φω­νικά στο 1521: Εργά­σι­μες ημέρες, από τις 07.00 έως τις 20.00.

• Ψηφιακά στο my1521 (24/7): Επι­λέ­γο­ντας την κατη­γο­ρία Θέματα Φορο­λο­γίας Εισο­δή­μα­τος > Φορο­λο­γία Εισο­δή­μα­τος Φυσικών Προ­σώ­πων > Ομο­γε­νείς και κάτοι­κοι εξω­τε­ρι­κού / Εναλ­λα­κτική φορο­λό­γηση εισο­δή­μα­τος.

Επι­ση­μαί­νε­ται ότι, με βάση τα τελευ­ταία στοι­χεία της Eurostat, έως το 2023 είχαν επι­στρέ­ψει 422.688 από τους περίπου 659.547 νέους που έφυγαν στο εξω­τε­ρικό κατά την περίοδο 2010-2023, δηλαδή ποσοστό 64%, και μάλιστα το 2023 κατα­γρά­φη­καν για πρώτη φορά από το 2009 περισ­σό­τε­ρες επι­στρο­φές απ’ ό,τι απο­χω­ρή­σεις.

Επίσης, τα ίδια στοι­χεία δεί­χνουν ότι μετά το 2020 περίπου 6.000 Έλληνες του εξω­τε­ρι­κού επέ­στρε­ψαν στην Ελλάδα αξιο­ποιώ­ντας τα φορο­λο­γικά κίνητρα.

Πηγή: in.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.