ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η οικονομική χρήση του 2022 του Δήμου Ρόδου υπό τον μεγεθυντικό φακό του Γενικού Λογιστηρίου

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • - Η έκ­θε­ση του Γε­νι­κού Λο­γι­στη­ρί­ου του Κρά­τους απο­κα­λύ­πτει σο­βα­ρές αδυ­να­μί­ες στη δια­χεί­ρι­ση των οι­κο­νο­μι­κών του Δήμου Ρόδου, με σω­ρευ­μέ­να ελ­λείμ­μα­τα άνω των 43 εκατ. ευρώ σε τέσ­σε­ρα χρό­νια.
  • - Ο Δήμος Ρόδου, με πλη­θυ­σμό 115.000 κα­τοί­κους και προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό σχε­δόν 200 εκατ. ευρώ, βρέ­θη­κε στο επί­κε­ντρο κρα­τι­κής επι­θε­ώ­ρη­σης λόγω της δη­μο­σιο­νο­μι­κής του κα­τά­στα­σης.
  • - Από το 2020, ο Δήμος Ρόδου αντι­με­τω­πί­ζει σο­βα­ρά ελ­λείμ­μα­τα, παρά την αύ­ξη­ση των του­ρι­στι­κών αφί­ξε­ων το 2022, που ξε­πέ­ρα­σαν το ρεκόρ του 2019.
  • - Η ελεγ­κτι­κή ομάδα επι­ση­μαί­νει ότι το 2022, παρά την απου­σία πυρ­κα­γιών και παν­δη­μι­κών πε­ριο­ρι­σμών, τα έξοδα του Δήμου έφτα­σαν το μέ­γι­στο ση­μείο τους.
  • - Η έκ­θε­ση κα­τα­λή­γει ότι ο Δήμος αντι­με­τω­πί­ζει δη­μο­σιο­νο­μι­κό εκτρο­χια­σμό, με πολ­λές δα­πά­νες που θα μπο­ρού­σαν να είχαν απο­φευ­χθεί, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας την ανά­γκη για χρη­στή δη­μο­σιο­νο­μι­κή δια­χεί­ρι­ση.

• Η ορι­στι­κή έκ­θε­ση του Γε­νι­κού Λο­γι­στη­ρί­ου του Κρά­τους απο­κα­λύ­πτει συ­στη­μα­τι­κές αδυ­να­μί­ες στη δια­χεί­ρι­ση δη­μο­σί­ου χρή­μα­τος και προ­τεί­νει δη­μο­σιο­νο­μι­κές διορ­θώ­σεις, ενώ ο Δήμος Ρόδου οδεύ­ει προς χρό­νια δη­μο­σιο­νο­μι­κή απο­σά­θρω­ση με σω­ρευ­μέ­να ελ­λείμ­μα­τα άνω των 43 εκατ. ευρώ σε τέσ­σε­ρα συ­νε­χό­με­να έτη

Ενας δήμος 115.000 κα­τοί­κων, με προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό σχε­δόν 200 εκατ. ευρώ, ο οποί­ος είναι ταυ­τό­χρο­να κόμ­βος του­ρι­σμού διε­θνούς εμ­βέ­λειας, βρέ­θη­κε το 2024 στο επί­κε­ντρο σκλη­ρής κρα­τι­κής επι­θε­ώ­ρη­σης. Ο Δήμος Ρόδου, ο με­γα­λύ­τε­ρος νη­σιω­τι­κός δήμος της χώρας, υπο­βλή­θη­κε σε τα­κτι­κό δια­χει­ρι­στι­κό έλεγ­χο για το οι­κο­νο­μι­κό έτος 2022, με κλι­μά­κιο της Δη­μο­σιο­νο­μι­κής Υπη­ρε­σί­ας Επο­πτεί­ας και Ελέγ­χου Νομού Δω­δε­κα­νή­σου να διε­νερ­γεί επι­τό­πιες επι­σκέ­ψεις τον Μάρ­τιο του 2024. Η ορι­στι­κή έκ­θε­ση, που φέρ­νει σή­με­ρα στην δη­μο­σιό­τη­τα η «δη­μο­κρα­τι­κή» απο­τε­λεί έναν κα­τά­λο­γο 38 ευ­ρη­μά­των, δε­κά­δων συ­στά­σε­ων και πρό­τα­σης επι­βο­λής χρη­μα­τι­κών κυ­ρώ­σε­ων. Πίσω από κάθε σε­λί­δα της κρύ­βε­ται ένα ευ­ρύ­τε­ρο ερώ­τη­μα για το πώς λει­τουρ­γεί ένας με­γά­λος ελ­λη­νι­κός δήμος όταν δεν τον βλέ­πει κα­νείς.

Το πλαί­σιο: τέσ­σε­ρα χρό­νια ελ­λειμ­μά­των

Το πρώτο πράγ­μα που χτυπά στην έκ­θε­ση είναι το μέ­γε­θος του δη­μο­σιο­νο­μι­κού εκτρο­χια­σμού. Η ελεγ­κτι­κή ομάδα ζή­τη­σε από τον φορέα εκτε­νή χρο­νο­σει­ρά απο­λο­γι­στι­κών δε­δο­μέ­νων. Αυτό που πα­ρέ­λα­βε απο­δεί­χτη­κε απο­κα­λυ­πτι­κό.

Με­τα­ξύ των ετών 2016 και 2019 ο Δήμος Ρόδου σχη­μά­τι­ζε στα­θε­ρά πλε­ο­νά­σμα­τα.

Οι ει­σπρά­ξεις ξε­περ­νού­σαν τα έξοδα, συσ­σω­ρεύ­ο­ντας τα­μεια­κό από­θε­μα άνω των 32.949.319 ευρώ σε τέσ­σε­ρα χρό­νια. Από το 2020 και μετά η ει­κό­να ανα­στρά­φη­κε ρι­ζι­κά. Το 2020 το έλ­λειμ­μα ανήλ­θε σε 9.887.853 ευρώ, το 2021 σε 14.250.980 ευρώ, το 2022 σε 13.734.364 ευρώ και το 2023 σε 5.935.625 ευρώ. Αθροι­στι­κά, τα τέσ­σε­ρα αυτά χρό­νια άφη­σαν πίσω τους τρύπα 43.808.822 ευρώ.

Η ελεγ­κτι­κή ομάδα δέ­χε­ται ότι η παν­δη­μία και οι πυρ­κα­γιές του κα­λο­και­ριού 2023 συ­νέ­βα­λαν σε αυτή την εξέ­λι­ξη.

Ωστό­σο επι­ση­μαί­νει με έμ­φα­ση ότι το έτος ελέγ­χου, το 2022, δεν υπήρ­ξαν ούτε πυρ­κα­γιές ούτε πε­ριο­ρι­σμοί παν­δη­μί­ας. Αντί­θε­τα, οι του­ρι­στι­κές αφί­ξεις στο νησί ανήλ­θαν σε 2.548.027, ξε­περ­νώ­ντας ακόμα και το ρεκόρ του 2019 κατά 8%. Παρ’ όλα αυτά, τα έξοδα έφτα­σαν το μέ­γι­στο ση­μείο τους, στα 97.765.332 ευρώ, και το έλ­λειμ­μα πα­ρέ­μει­νε τε­ρά­στιο. Η δια­πί­στω­ση αυτή δεν άφησε πε­ρι­θώ­ρια για δι­καιο­λο­γί­ες.

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

«Κο­ρω­νί­δα» συ­μπε­ρα­σμά­των: ο δη­μο­σιο­νο­μι­κός εκτρο­χια­σμός

Η ελεγ­κτι­κή ομάδα χρη­σι­μο­ποιεί ακρι­βώς τη λέξη «εκτρο­χια­σμό» για να πε­ρι­γρά­ψει την πο­ρεία του Δήμου.

Η κο­ρω­νί­δα των συ­μπε­ρα­σμά­των της, όπως η ίδια χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά ανα­φέ­ρει στην έκ­θε­ση, είναι ότι για μια σειρά ετών ο φο­ρέ­ας σχη­μά­τι­ζε ελ­λείμ­μα­τα δη­λα­δή έξοδα με­γα­λύ­τε­ρα από τις ει­σπρά­ξεις οδη­γού­με­νος στα­δια­κά σε αδιέ­ξο­δο.

Η κρίση για το έτος 2022 διευ­κρι­νί­ζει ότι πολ­λές δα­πά­νες που εκτε­λέ­στη­καν θα μπο­ρού­σαν να είχαν απο­φευ­χθεί, δε­δο­μέ­νης της οι­κο­νο­μι­κής κα­τά­στα­σης. Σύμ­φω­να με τις αρχές της χρη­στής δη­μο­σιο­νο­μι­κής δια­χεί­ρι­σης, επι­ση­μαί­νε­ται ότι πέρα από κάθε άλλη ανά­γκη βρί­σκε­ται ο στό­χος εξα­σφά­λι­σης της δη­μο­σιο­νο­μι­κής βιω­σι­μό­τη­τας των φο­ρέ­ων μέσω απο­τε­λε­σμα­τι­κής και οι­κο­νο­μι­κής χρή­σης των πόρων τους.

Τε­χνη­τή κα­τά­τμη­ση συμ­βά­σε­ων: οι οι­κί­σκοι που κό­στι­σαν μια πε­ριου­σία

Ανά­με­σα στα πιο χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά ευ­ρή­μα­τα συ­γκα­τα­λέ­γε­ται η ανά­θε­ση για προ­μή­θεια προ­κα­τα­σκευα­σμέ­νων οι­κί­σκων σε πα­ρα­λί­ες του νη­σιού.

Ο Δήμος Ρόδου προ­χώ­ρη­σε στην αγορά 3 προ­κα­τα­σκευα­σμέ­νων οι­κί­σκων για κάθε μία από 6 δη­μο­τι­κές ενό­τη­τες (Αρ­χαγ­γέ­λου, Αφά­ντου, Ια­λυ­σού, Καλ­λι­θέ­ας, Ρόδου και Πε­τα­λου­δών) με κό­στος 35.712 ευρώ με ΦΠΑ για κάθε ενό­τη­τα, ήτοι συ­νο­λι­κό κό­στος 214.272 ευρώ. Η κάθε μο­νά­δα κό­στι­σε 11.904 ευρώ.

Η ελεγ­κτι­κή ομάδα δια­πί­στω­σε ότι η υψη­λό­τε­ρη τιμή αγο­ράς για έτοι­μα απο­δυ­τή­ρια πα­ρα­λί­ας με ξύ­λι­νη κα­τα­σκευή στην αγορά δεν υπερ­βαί­νει τα 650 ευρώ. Πα­ράλ­λη­λα, επι­ση­μαί­νε­ται ότι τον ίδιο τον Μάιο του 2022 ο Δήμος Ρόδου ανα­κοί­νω­σε με δελ­τίο τύπου ότι στη δη­μο­τι­κή ενό­τη­τα Ια­λυ­σού, οι τε­χνι­κές υπη­ρε­σί­ες προ­μη­θεύ­τη­καν ξυ­λεία και το ερ­γα­το­τε­χνι­κό του προ­σω­πι­κό κα­τα­σκεύ­α­σε απο­δυ­τή­ρια στην πα­ρα­λία.

Η αντί­φα­ση ήταν προ­φα­νής και δεν πέ­ρα­σε απα­ρα­τή­ρη­τη.

Πέρα από το κό­στος, δια­πι­στώ­θη­κε και τε­χνη­τή κα­τά­τμη­ση των συμ­βά­σε­ων: το ποσό διαι­ρέ­θη­κε κατά δη­μο­τι­κή ενό­τη­τα ώστε να πα­ρα­μέ­νει κάτω από τα όρια που θα επέ­βαλ­λαν αντα­γω­νι­στι­κή δια­δι­κα­σία. Αυτό, σύμ­φω­να με την έκ­θε­ση, συ­νι­στά απα­γο­ρευ­μέ­νη «τε­χνη­τή κα­τά­τμη­ση» που πα­ρα­κάμ­πτει το πνεύ­μα του νο­μο­θέ­τη για τις δη­μό­σιες συμ­βά­σεις.

Ανά­θε­ση σε εται­ρεία του­ρι­σμού και ξε­νο­δο­χεί­ων για να με­τρη­θούν κάδοι σκου­πι­διών

Εξί­σου απο­κα­λυ­πτι­κό είναι το εύ­ρη­μα που αφορά στην κα­τα­γρα­φή κάδων απορ­ριμ­μά­των στο νησί. Ο Δήμος Ρόδου ανέ­θε­σε το Δε­κέμ­βριο 2021 σε εται­ρεία την υπη­ρε­σία απο­τύ­πω­σης και κα­τα­γρα­φής των κάδων καθώς και τη με­τα­φο­ρά δε­δο­μέ­νων σε αρ­χείο excel, αντί ποσού 34.720 ευρώ με ΦΠΑ.

Η ανά­θε­ση έγινε κατ’ επί­κλη­ση αδυ­να­μί­ας εκτέ­λε­σης της υπη­ρε­σί­ας από τις αρ­μό­διες Διευ­θύν­σεις λόγω φόρ­του ερ­γα­σί­ας.

Από τα στοι­χεία που άντλη­σε η ελεγ­κτι­κή ομάδα από το Γε­νι­κό Εμπο­ρι­κό Μη­τρώο, η ανά­δο­χος εται­ρεία δρα­στη­ριο­ποιεί­ται στις υπη­ρε­σί­ες μη­χα­νι­κού, σκα­φών εκ­δρο­μών θά­λασ­σας και ξε­νο­δο­χεί­ων.

Το 2021 είχε κα­θα­ρές πω­λή­σεις μηδέν ευρώ, με­το­χι­κό κε­φά­λαιο 2.000 ευρώ, και κατά το 2022 τα λει­τουρ­γι­κά της έξοδα για αμοι­βές ερ­γα­ζο­μέ­νων ανήλ­θαν επί­σης σε μηδέν ευρώ — γε­γο­νός που απο­δει­κνύ­ει, σύμ­φω­να με την έκ­θε­ση, πλήρη απου­σία προ­σω­πι­κού.

Ο Δήμος, από την άλλη, δια­θέ­τει ει­δι­κό Τμήμα Γε­ω­πλη­ρο­φο­ρι­κής καθώς και Διεύ­θυν­ση Κα­θα­ριό­τη­τας και Ανα­κύ­κλω­σης.

Η ελεγ­κτι­κή ομάδα δεν στα­μά­τη­σε εκεί. Εξε­τά­ζο­ντας τα πα­ρα­δο­τέα της σύμ­βα­σης, εντό­πι­σε χρο­νι­κή ανα­κο­λου­θία που θε­ω­ρεί ισχυ­ρή έν­δει­ξη προ­συ­νεν­νό­η­σης με­τα­ξύ φορέα και ανα­δό­χου. Το ψη­φια­κό φω­το­γρα­φι­κό υλικό που πα­ρα­δό­θη­κε για τους κά­δους φέρει «ημε­ρο­μη­νία δη­μιουρ­γί­ας» από 29 Ιου­νί­ου έως 16 Ιου­λί­ου 2021 δη­λα­δή 6 ολό­κλη­ρους μήνες πριν υπο­γρα­φεί η σύμ­βα­ση τον Δε­κέμ­βριο του ίδιου έτους. Ευ­θέ­ως αυτό ση­μαί­νει ότι η δου­λειά είχε γίνει πριν ανα­τε­θεί επί­ση­μα.

Επι­πλέ­ον, η κα­τα­γρα­φή δεν πε­ριε­λάμ­βα­νε στοι­χεία για την κα­τά­στα­ση των κάδων (λει­τουρ­γι­κοί, φθαρ­μέ­νοι, χρή­ζουν αντι­κα­τά­στα­σης) όπως ρητά απαι­τού­σε η σύμ­βα­ση, ενώ τε­λι­κά τα έργα πα­ρε­λή­φθη­σαν στις 1 Απρι­λί­ου 2022 εκτός των συμ­βα­τι­κών ορίων χωρίς να επι­βλη­θεί καμία κύ­ρω­ση.

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ

37.200 ευρώ για φω­το­γρά­φη­ση κου­στου­μιών θε­ά­τρου που δεν λει­τουρ­γεί εδώ και 30 χρό­νια

Ιδιαί­τε­ρα εντυ­πω­σια­κή είναι η δα­πά­νη που αφορά εκ­δή­λω­ση με κου­στού­μια του Εθνι­κού Θε­ά­τρου Ρόδου.

Ο Δήμος ανέ­θε­σε απευ­θεί­ας σε εται­ρεία δη­μο­σί­ων σχέ­σε­ων, υπη­ρε­σί­ες φω­το­γρά­φι­σης και προ­βο­λής της έκ­θε­σης, συ­νο­λι­κού κό­στους 37.200 ευρώ με ΦΠΑ. Η έκ­θε­ση επι­ση­μαί­νει ότι το Εθνι­κό Θέ­α­τρο Ρόδου δεν λει­τουρ­γεί τα τε­λευ­ταία 30 χρό­νια και βρί­σκε­ται σε δια­δι­κα­σία ανα­καί­νι­σης.

Ωστό­σο το σο­βα­ρό­τε­ρο εύ­ρη­μα εδώ δεν είναι η σκο­πι­μό­τη­τα της δα­πά­νης αλλά η χρο­νο­λο­γι­κή ακο­λου­θία των γε­γο­νό­των. Από τις 18 Οκτω­βρί­ου 2022 υπάρ­χει ήδη δη­μο­σιευ­μέ­νο σε μέσα κοι­νω­νι­κής δι­κτύ­ω­σης φω­το­γρα­φι­κό υλικό με τα κου­στού­μια, με ονο­μα­στι­κή ανα­φο­ρά στον Δήμο Ρόδου και στους συ­ντε­λε­στές της ίδιας εται­ρεί­ας. Η σύμ­βα­ση, όμως, υπο­γρά­φη­κε στις 27 Οκτω­βρί­ου 2022 δη­λα­δή 9 ημέ­ρες μετά τη φω­το­γρά­φη­ση.

Η κα­τα­κύ­ρω­ση ανα­κοι­νώ­θη­κε στις 25 Οκτω­βρί­ου. Η ελεγ­κτι­κή ομάδα κα­τέ­γρα­ψε ισχυ­ρές εν­δεί­ξεις προ­συ­νεν­νό­η­σης με­τα­ξύ φορέα και ανα­δό­χου. Εκτός αυτού, ο τρό­πος υπο­λο­γι­σμού της προ­ϋ­πο­λο­γι­ζό­με­νης δα­πά­νης δεν ήταν πλή­ρως τεκ­μη­ριω­μέ­νος — ανά­με­σα στις δα­πά­νες κα­τα­γρά­φε­ται και ποσό 2.700 ευρώ για «απρό­βλε­πτα έξοδα» χωρίς αι­τιο­λό­γη­ση.

Χλο­ο­τά­πη­τας Λα­έρ­μων: μη νό­μι­μη συ­μπλη­ρω­μα­τι­κή σύμ­βα­ση 85.000 ευρώ

Ένα ακόμα εύ­ρη­μα με νο­μι­κές προ­ε­κτά­σεις αφορά στη σύμ­βα­ση για προ­μή­θεια χλο­ο­τά­πη­τα νε­ό­τε­ρης γε­νιάς γη­πέ­δου Λα­έρ­μων. Η αρ­χι­κή σύμ­βα­ση με εται­ρεία ήταν ύψους 229.329 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, με ημε­ρο­μη­νία ολο­κλή­ρω­σης την 30ή Ια­νουα­ρί­ου 2023.

Στις 27 Ια­νουα­ρί­ου 2023 μόλις 3 ημέ­ρες πριν τη λήξη το Δη­μο­τι­κό Συμ­βού­λιο ενέ­κρι­νε τόσο με­τά­θε­ση του χρό­νου υλο­ποί­η­σης κατά 100 ημέ­ρες όσο και αύ­ξη­ση του συμ­βα­τι­κού τι­μή­μα­τος κατά 30%, ανε­βά­ζο­ντας το ποσό στα 298.127,70 ευρώ. Αι­τιο­λο­γία του ανα­δό­χου ήταν η επί­κλη­ση «απρό­βλε­πτων πε­ρι­στά­σε­ων» (Covid, κρίση στην Ου­κρα­νία, προ­βλή­μα­τα εφο­δια­στι­κής αλυ­σί­δας).

Η ελεγ­κτι­κή ομάδα δια­πί­στω­σε ότι η πα­ρά­τα­ση αυτή είναι άκυρη, καθώς η σχε­τι­κή από­φα­ση αναρ­τή­θη­κε στη Διαύ­γεια την 1η Φε­βρουα­ρί­ου 2023 μία ημέρα μετά τη λήξη της σύμ­βα­σης. Ανύ­παρ­κτη η γνω­μο­δό­τη­ση της Επι­τρο­πής Πα­ρα­κο­λού­θη­σης, που ήταν υπο­χρε­ω­τι­κή.

Επί­σης δεν προ­σκο­μί­στη­καν επί­ση­μα στοι­χεία αγο­ράς που να τεκ­μη­ριώ­νουν την αύ­ξη­ση τιμών. Κατά τη στιγ­μή σύ­ντα­ξης της έκ­θε­σης, τον Μάιο 2024, οι ερ­γα­σί­ες δεν είχαν ακόμη ολο­κλη­ρω­θεί πάνω από ένα χρόνο μετά τη λήξη της πα­ρά­τα­σης και επι­τό­πιες επι­σκέ­ψεις της ελεγ­κτι­κής ομά­δας το επι­βε­βαί­ω­σαν.

Αξί­ζει να ση­μειω­θεί ότι πα­ρό­μοια από­φα­ση του Δη­μο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου, της ίδιας ημέ­ρας, για αύ­ξη­ση κατά 30% σε σύμ­βα­ση με την ίδια εται­ρεία για το γή­πε­δο Δα­μα­τριάς, είχε ήδη κρι­θεί μη νό­μι­μη τόσο από τον επί­τρο­πο του Ελεγ­κτι­κού Συ­νε­δρί­ου στη Ρόδο όσο και από το ίδιο το Ελεγ­κτι­κό Συ­νέ­δριο (από­φα­ση 365/2024). Παρά ταύτα, ο Δήμος επι­χεί­ρη­σε την ίδια κί­νη­ση για το γή­πε­δο Λα­έρ­μων. Η ελεγ­κτι­κή ομάδα πρό­τει­νε δη­μο­σιο­νο­μι­κή διόρ­θω­ση 85.310,38 ευρώ.

Ει­σπρα­κτι­κό κενό: στα λη­ξι­πρό­θε­σμα ο μισός πλού­τος

Η έκ­θε­ση αφιε­ρώ­νει ση­μα­ντι­κή ανά­λυ­ση στη μη εί­σπρα­ξη εσό­δων. Κατά το έτος ελέγ­χου, από τα βε­βαιω­μέ­να έσοδα του Δήμου από ακί­νη­τη πε­ριου­σία ύψους 1.577.617 ευρώ, ει­σπρά­χθη­καν μόνο 787.909 ευρώ. Το 50% πα­ρέ­μει­νε ανεί­σπρα­κτο.

Το φαι­νό­με­νο εκτεί­νε­ται σε ευ­ρύ­τε­ρο επί­πε­δο. Ένα ση­μα­ντι­κό μέρος των απαι­τή­σε­ων του Δήμου που εκ­κι­νεί ήδη από το 2010 πα­ρα­μέ­νει ανεί­σπρα­κτο, ενώ η εφαρ­μο­γή ανα­γκα­στι­κών μέ­τρων εί­σπρα­ξης κατά ΚΕΔΕ αφορά μόνο στο 6,99% των οφει­λό­με­νων ποσών. Πα­ράλ­λη­λα, 24 οφει­λέ­τες με υπό­λοι­πα άνω των 300.000 ευρώ ο κα­θέ­νας συ­νο­λι­κού ποσού 12.279.660 ευρώ — δεν έχουν υπα­χθεί σε κα­νέ­να ανα­γκα­στι­κό μέτρο.

Μέρος της ακί­νη­της πε­ριου­σί­ας του Δήμου έχει πα­ρα­χω­ρη­θεί προς εκ­με­τάλ­λευ­ση στην εται­ρεία «Ανα­πτυ­ξια­κές Δη­μο­τι­κές Του­ρι­στι­κές Ξε­νο­δο­χεια­κές Επι­χει­ρή­σεις Ρόδου Α.Ε.», η οποία βρί­σκε­ται υπό εκ­κα­θά­ρι­ση από τον Ιού­νιο 2011 — δη­λα­δή εδώ και 13 χρό­νια.

Η ελεγ­κτι­κή ομάδα συ­νι­στά στο φορέα να εξε­τά­σει αν συμ­φέ­ρει η άμεση ολο­κλή­ρω­ση της εκ­κα­θά­ρι­σης, ώστε τα ακί­νη­τα να επα­νέλ­θουν στη δια­χεί­ρι­ση του Δήμου και τα έσοδα να αυ­ξη­θούν αι­σθη­τά.

Λο­γι­στι­κές ατέ­λειες και κρυ­φοί τρα­πε­ζι­κοί λο­γα­ρια­σμοί

Η ελεγ­κτι­κή ομάδα, κατά τη σύ­γκρι­ση των τρα­πε­ζι­κών υπο­λοί­πων που κα­τέ­χει το Γε­νι­κό Λο­γι­στή­ριο του Κρά­τους με αυτά που απο­τυ­πώ­νει ο Δήμος στα βι­βλία του, εντό­πι­σε 6 τρα­πε­ζι­κούς λο­γα­ρια­σμούς σε εμπο­ρι­κές τρά­πε­ζες (3 στην Εθνι­κή Τρά­πε­ζα και 3 στην Alpha Bank) συ­νο­λι­κού υπο­λοί­που 14.056,08 ευρώ, που δεν πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται στο ισο­ζύ­γιο γε­νι­κής λο­γι­στι­κής και στα οι­κο­νο­μι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα του φορέα. Για τους λο­γα­ρια­σμούς αυ­τούς δεν πα­ρα­σχέ­θη­καν κι­νή­σεις στην ελεγ­κτι­κή ομάδα.

Σύμ­φω­να με τις εξη­γή­σεις που δό­θη­καν, οι λο­γα­ρια­σμοί είχαν ανοι­χτεί τα έτη 2020 και 2021 χωρίς να δη­μιουρ­γη­θούν οι αντί­στοι­χοι κω­δι­κοί στο λο­γι­στι­κό πρό­γραμ­μα.

Πα­ράλ­λη­λα, ο φο­ρέ­ας πα­ρα­βί­α­ζε συ­στη­μα­τι­κά το όριο του 5% επί των τα­μεια­κών δια­θε­σί­μων που επι­τρέ­πε­ται να τη­ρεί­ται εκτός του Συ­στή­μα­τος Λο­γα­ρια­σμών Θη­σαυ­ρο­φυ­λα­κί­ου (κα­τα­θέ­σεις στην Τρά­πε­ζα της Ελ­λά­δος). Τον Δε­κέμ­βριο 2022 το πο­σο­στό αυτό είχε εκτι­να­χθεί στο 19,34% — τε­τρα­πλά­σιο του επι­τρε­πο­μέ­νου — ενώ η πα­ρά­βα­ση κα­τα­γρά­φη­κε για το σύ­νο­λο των μηνών του έτους.

Εκ­δη­λώ­σεις, φω­το­γρα­φί­ες και αρ­χειο­θέ­τη­ση: οι «πα­ρα­γε­μι­στές» του ελ­λείμ­μα­τος

Η έκ­θε­ση πε­ρι­λαμ­βά­νει και μια λίστα δα­πα­νών που, ακόμη και αν πλη­ρού­σαν τους κα­νό­νες νο­μι­μό­τη­τας, θα έπρε­πε να έχουν απο­φευ­χθεί ενό­ψει της οι­κο­νο­μι­κής κα­τά­στα­σης. Ανά­με­σά τους συ­γκα­τα­λέ­γε­ται δα­πά­νη 23.990 ευρώ για αρ­χειο­θέ­τη­ση και επε­ξερ­γα­σία φω­το­γρα­φι­κού αρ­χεί­ου του Δήμου, πα­ρό­λο που ο ίδιος δια­θέ­τει Διεύ­θυν­ση Πλη­ρο­φο­ρι­κής και Νέων Τε­χνο­λο­γιών με εξει­δι­κευ­μέ­νο προ­σω­πι­κό που δια­χει­ρί­ζε­ται ήδη τις ιστο­σε­λί­δες του. Επί­σης, 55.800 ευρώ για πο­λυ­με­σι­κή-πο­λυ­γλωσ­σι­κή εφαρ­μο­γή του­ρι­στι­κής προ­βο­λής μέσω απευ­θεί­ας ανά­θε­σης με επί­κλη­ση επεί­γο­ντος λόγω Covid, που η ελεγ­κτι­κή ομάδα κρί­νει ότι δεν αντα­πο­κρί­νε­ται στη φύση της δα­πά­νης.

Η συ­νο­λι­κή αξιο­λό­γη­ση και οι δη­μο­σιο­νο­μι­κές διορ­θώ­σεις

Η ελεγ­κτι­κή ομάδα απέ­δω­σε στο φορέα συ­νο­λι­κή βαθ­μο­λο­γία 4 σε κλί­μα­κα 1 έως 5, όπου 1 ση­μαί­νει «Λει­τουρ­γεί καλά» και 5 «Ου­σια­στι­κά δε λει­τουρ­γεί». Το 4 αντι­στοι­χεί σε «Λει­τουρ­γεί με­ρι­κώς.

Απαι­τού­νται ου­σια­στι­κές βελ­τιώ­σεις». Ει­δι­κό­τε­ρα, στην ταυ­τό­τη­τα και το πλαί­σιο λει­τουρ­γί­ας ο Δήμος έλαβε βαθ­μο­λο­γία 2, στην ορ­γά­νω­ση και στε­λέ­χω­ση 3, στην οι­κο­νο­μι­κή δια­χεί­ρι­ση και τή­ρη­ση νο­μο­θε­σί­ας 4 και στην τή­ρη­ση κα­νό­νων δη­μο­σιό­τη­τας 2.

Ανα­φο­ρι­κά με τις οι­κο­νο­μι­κές κυ­ρώ­σεις, η ελεγ­κτι­κή ομάδα πρό­τει­νε την επι­βο­λή δη­μο­σιο­νο­μι­κών διορ­θώ­σε­ων συ­νο­λι­κού ύψους 223.254 ευρώ, επι­λέ­γο­ντας — σύμ­φω­να με την ίδια — χα­μη­λά πο­σο­στά από τις προ­βλε­πό­με­νες κλί­μα­κες, ώστε να μη δη­μιουρ­γή­σει πρό­σθε­τες πιέ­σεις στα δη­μο­σιο­νο­μι­κά με­γέ­θη ενός φορέα που ήδη βρί­σκε­ται υπό πίεση.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες της «δη­μο­κρα­τι­κής», η ελεγ­κτι­κή ομάδα χα­ρα­κτη­ρί­ζει στην έκ­θε­σή της «κο­ρω­νί­δα» των ευ­ρη­μά­των τη δια­πί­στω­ση ότι ο Δήμος Ρόδου βρί­σκε­ται σε τρο­χιά δη­μο­σιο­νο­μι­κής απο­σά­θρω­σης — η οποία δεν θα μπο­ρέ­σει να αντι­στρα­φεί εφό­σον δεν αλ­λά­ξει ου­σια­στι­κά ο τρό­πος δια­χεί­ρι­σης των εσό­δων, των δα­πα­νών και των νο­μι­κών του προ­σώ­πων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.