ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνέδριο ΝΔ: Ο Κ. Μητσοτάκης έθεσε τα διλήμματα της επόμενης 4ετίας

news room 1 λεπτό ανάγνωση
0ed8dd0a-c1c9-45f8-ae5c-b524e7a0e9b1
Μέγεθος γραμμάτων
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • Ο πρω­θυ­πουρ­γός ανα­φέρ­θη­κε στην επτα­ε­τή δια­κυ­βέρ­νη­ση του κόμ­μα­τος, το­νί­ζο­ντας τη ση­μα­σία της στα­θε­ρό­τη­τας και της προ­ό­δου ενό­ψει των εκλο­γών του 2027.
  • Δια­τύ­πω­σε το δί­λημ­μα για τις επό­με­νες εκλο­γές, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας την επι­λο­γή με­τα­ξύ Μη­τσο­τά­κη και άλλων πο­λι­τι­κών ηγε­τών.
  • Επι­σή­μα­νε την ανά­γκη για μια κρί­σι­μη πε­ντα­ε­τία επι­λο­γών που θα κα­θο­ρί­σουν το μέλ­λον της Ελ­λά­δας και τη θέση της στις εξε­λί­ξεις.
  • Πα­ρου­σί­α­σε το πρό­γραμ­μα της επό­με­νης κυ­βερ­νη­τι­κής θη­τεί­ας ως ένα τρί­γω­νο που πε­ρι­λαμ­βά­νει την οι­κο­νο­μία, την εξω­τε­ρι­κή πο­λι­τι­κή και τη θε­σμι­κή ανα­γέν­νη­ση.
  • Κά­λε­σε τα μέλη της ΝΔ σε ενό­τη­τα και συ­στρά­τευ­ση, επι­ση­μαί­νο­ντας την ανά­γκη για συ­νερ­γα­σία και υπευ­θυ­νό­τη­τα στην πο­λι­τι­κή ζωή.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός, αφού έκανε έναν απο­λο­γι­σμό της επτα­ε­τούς δια­κυ­βέρ­νη­σης του κόμ­μα­τος, έθεσε ξε­κά­θα­ρα τα δι­λήμ­μα­τα για τις επό­με­νες εκλο­γές, οι οποί­ες τό­νι­σε ότι θα γί­νουν το 2027.

«Όσα κα­τα­κτή­σα­με, δεν μπο­ρούν να παι­χτούν στα ζάρια. Ο κό­σμος θέλει σι­γου­ριά, ομα­λό­τη­τα και πρό­ο­δο» είπε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά, το­νί­ζο­ντας ότι το δί­λημ­μα για την επό­με­νη τε­τρα­ε­τία δεν είναι «Μη­τσο­τά­κης ή χάος», αλλά «Μη­τσο­τά­κης ή Τσί­πρας», «Μη­τσο­τά­κης ή Αν­δρου­λά­κης», «Μη­τσο­τά­κης ή ο οποιοσ­δή­πο­τε».

Ο πρω­θυ­πουρ­γός έκανε επί­σης λόγο για μια κρί­σι­μη πε­ντα­ε­τία επι­λο­γών, που θα κα­θο­ρί­σουν το μέλ­λον της πα­τρί­δας μας. «Τώρα κρί­νε­ται αν η Ελ­λά­δα θα έχει τη δική της θέση στις εξε­λί­ξεις ή θα ξα­να­γί­νει ου­ρα­γός» τό­νι­σε.

Έδωσε ακόμη ιδιαί­τε­ρη έμ­φα­ση στο ζή­τη­μα της στα­θε­ρό­τη­τας που χρειά­ζε­ται η χώρα σε μια αστα­θή γε­ω­πο­λι­τι­κά πε­ρί­ο­δο, ενώ, πα­ράλ­λη­λα, έστει­λε μη­νύ­μα­τα ενό­τη­τας στη ΝΔ, το­νί­ζο­ντας: «Σε όσους έχουν απο­μα­κρυν­θεί, είναι ώρα συ­στρά­τευ­σης, τους ζητώ να βα­δί­σου­με μαζί στην κοινή μας πο­ρεία».


Μη­τσο­τά­κης: Το τρί­γω­νο της επό­με­νης κυ­βερ­νη­τι­κής θη­τεί­ας

Ο Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης στο συ­νέ­δριο της ΝΔ είπε πως το πρό­γραμ­μα της επό­με­νης κυ­βερ­νη­τι­κής θη­τεί­ας συ­νο­ψί­ζε­ται σε ένα τρί­γω­νο. Η βάση του τρι­γώ­νου είναι η οι­κο­νο­μία και η συ­νέ­χι­ση των με­γά­λων με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων. Στην άλλη πλευ­ρά είναι η συ­νέ­χι­ση της υπεύ­θυ­νης εξω­τε­ρι­κής πο­λι­τι­κής και άμυ­νας, που κρα­τούν ελεύ­θε­ρα, ει­ρη­νι­κά και γα­λά­ζια τα νερά του Αι­γαί­ου, προ­ω­θώ­ντας τα εθνι­κά δί­καια. Στην τρίτη πλευ­ρά, είπε, είναι η θε­σμι­κή ανα­γέν­νη­ση της δη­μό­σιας ζωής με αιχμή τη Συ­νταγ­μα­τι­κή Ανα­θε­ώ­ρη­ση.

«Έχου­με προ­τεί­νει αλ­λα­γές σε του­λά­χι­στον 30 άρθρα. Χρεια­ζό­μα­στε κόφτη δα­πα­νών, ώστε η χώρα να μην κιν­δυ­νεύ­σει ποτέ ξανά από χρε­ο­κο­πία. Επι­στο­λι­κή ψήφο και εντός Ελ­λά­δος. Κα­θιέ­ρω­ση μο­να­δι­κής εξα­ε­τούς θη­τεί­ας Προ­έ­δρου της Δη­μο­κρα­τί­ας, επι­λο­γή ηγε­σί­ας της Δι­καιο­σύ­νης όχι από την κυ­βέρ­νη­ση, αλ­λα­γή του άρ­θρου 86, πε­ριο­ρι­σμό του ρόλου της Βου­λής στη διε­ρεύ­νη­ση τυχόν ευ­θυ­νών υπουρ­γών, να μπο­ρούν να ιδρύ­ο­νται μη κρα­τι­κά πα­νε­πι­στή­μια. Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι θα κα­τα­θέ­σει τις δικές του προ­τά­σεις. Κά­ποιες τέ­μνο­νται με τις δικές μας. Όταν ερω­τή­θη­καν αν θα ψη­φί­σουν τα άρθρα που συμ­φω­νούν, η απά­ντη­ση ήταν ”όχι”. Αυτή, δυ­στυ­χώς, είναι η Βουλή με την οποία πρέ­πει να δου­λέ­ψου­με σή­με­ρα», πρό­σθε­σε.

«Αλ­λα­γή δεν είναι να γυ­ρί­σου­με πίσω, αλλά να απαλ­λα­γού­με από όσα κρα­τούν τον τόπο πίσω. Εί­μα­στε εγ­γυ­η­τές της στα­θε­ρό­τη­τας, της σι­γου­ριάς. Εί­μα­στε και κί­νη­μα ανα­τρο­πής κάθε εμπο­δί­ου. Σε αυτό το ση­μείο θέλω να απευ­θυν­θώ σε κάθε νε­ο­δη­μο­κρά­τισ­σα και νε­ο­δη­μο­κρά­τη. Εσείς ξέ­ρε­τε κα­λύ­τε­ρα τι ση­μαί­νει αγάπη για την πα­ρά­τα­ξη και ευ­θύ­νη για τη χώρα. Ιδιαί­τε­ρα σε όσους έχουν απο­μα­κρυν­θεί, τώρα είναι η ώρα της συ­στρά­τευ­σης, τώρα να βα­δί­σου­με μαζί στην κοινή μας πο­ρεία. Στρέ­φο­μαι και στους πο­λί­τες που συ­να­ντή­σα­με από το 2015, στον αγώνα να μεί­νει η Ελ­λά­δα στην Ευ­ρώ­πη. Δεν έχω την απαί­τη­ση να μη θυ­μώ­νουν. Ούτε να μας δώ­σουν λευκή επι­τα­γή. Τους καλώ να στα­θούν πάνω από πρό­σω­πα και επι­μέ­ρους συ­μπε­ρι­φο­ρές», ανέ­φε­ρε.

«Ισχυ­ρή κυ­βέρ­νη­ση δεν θα πει ανε­ξέ­λεγ­κτη εξου­σία. Η εντο­λή που θα ζη­τή­σει η ΝΔ αύριο από τις Ελ­λη­νί­δες και τους Έλ­λη­νες δεν θα είναι μία εντο­λή επα­νά­παυ­σης ή επα­νά­λη­ψης λαθών, αλλά εντο­λή αλ­λα­γών και σκλη­ρής δου­λειάς», υπο­γράμ­μι­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός.

Ο Κ. Μη­τσο­τά­κης είπε ότι ποτέ άλ­λο­τε η χώρα δεν είχε τόσο ισχυ­ρές ένο­πλες δυ­νά­μεις, τόσο στρα­τη­γι­κές συμ­μα­χί­ες, 12 μίλια στο Ιόνιο. «Αυτός είναι και ο λόγος που επι­λέ­γου­με το 2030 ως ση­μα­ντι­κό ορό­ση­μο. Είναι η χρο­νιά που θα μας οδη­γή­σει στην 4η δε­κα­ε­τία του 21ου αιώνα. Ση­μα­το­δο­τεί το έτος που θα γιορ­τά­σου­με τα 200 χρό­νια από την επί­ση­μη ίδρυ­ση του νε­ο­ελ­λη­νι­κού κρά­τους. Μια νέα Ελ­λά­δα σε έναν νέο κόσμο. Θα ήταν κρί­σι­μο να αντλή­σου­με δύ­να­μη από την Ιστο­ρία μας» πρό­σθε­σε, και υπεν­θύ­μι­σε όσα είχε πει ο Ελευ­θέ­ριος Βε­νι­ζέ­λος το 1930, στα 100 χρό­νια από την ίδρυ­ση του νε­ο­ελ­λη­νι­κού κρά­τους.

«Τώρα η πα­τρί­δα μάς καλεί και πάλι σε μια νέα εθνι­κή απο­στο­λή, με πρώτο σταθ­μό τις εκλο­γές του 2027 και το κόμμα σε κε­ντρι­κό ρόλο να βρε­θεί πα­ντού. Σε αυτήν τη μάχη δεν πε­ρισ­σεύ­ει κα­νείς και κα­νείς δεν δι­καιού­ται να απέ­χει. Μην πε­ρι­μέ­νε­τε την προ­ε­κλο­γι­κή πε­ρί­ο­δο. Ξε­κι­νά­με από σή­με­ρα και συ­να­ντά­με ξανά το πρώτο ρεύμα ανά­τα­σης του 2019 και το δεύ­τε­ρο κύμα δη­μιουρ­γί­ας του 2023», τό­νι­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός.

«Προ­χω­ρά­με όλοι μαζί στην ισχυ­ρή Ελ­λά­δα του 2030» υπο­γράμ­μι­σε, κλεί­νο­ντας την ομι­λία του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.