Ρεπορτάζ

Στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου ένδικη διαφορά για προκαταβολές και αξιώσεις επιστροφής από τουριστική εταιρεία

Υπόθεση που αφορά στη συνεργασία αλλοδαπής τουριστικής εταιρείας με ξενοδοχειακή μονάδα στη Ρόδο και τις οικονομικές αξιώσεις που απορρέουν από την εξέλιξή της, οδηγείται σε νέα δικάσιμο, καθώς η συζήτηση αναβλήθηκε για 3 Νοεμβρίου 2026.
Στο επίκεντρο βρίσκεται ένδικη διαφορά με αντικείμενο την επιστροφή ποσών που καταβλήθηκαν προκαταβολικά για τη θερινή περίοδο 2025, καθώς και πρόσθετες αξιώσεις που διατυπώνονται στο δικόγραφο της αγωγής.
Η διαφορά, όπως αποτυπώνεται στην αγωγή που κατατέθηκε με πληρεξούσιο δικηγόρο τον κ. Ιωάννη Ν. Κοκκινογένη, στηρίζεται σε περιστατικά που εκτείνονται χρονικά από τη σύναψη σύμβασης στις 10 Οκτωβρίου 2022 έως τη διακοπή της συνεργασίας τον Σεπτέμβριο 2024, με κρίσιμες αναφορές σε όρους φιλοξενίας, προϋποθέσεις λειτουργίας εγκαταστάσεων, και οικονομικό υπολογισμό απαιτήσεων.
Η τριετής συμφωνία 2023 έως 2025 και το πλαίσιο των προκαταβολών
Σύμφωνα με το ιστορικό της αγωγής, η αλλοδαπή τουριστική εταιρεία δραστηριοποιείται στον εισερχόμενο τουρισμό επί 25 έτη και οργανώνει διακοπές στη Ρόδο από το 2003, συνεργαζόμενη με ξενοδοχεία διαφορετικών κατηγοριών. Για τη σεζόν 2023 αναζητήθηκε κατάλυμα στη νότια Ρόδο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως εγγύτητα σε παραλία, ύπαρξη πισίνας και ποιότητα δωματίων, και ακολούθησε συμφωνία διάρκειας 3 ετών για τις τουριστικές περιόδους 2023, 2024 και 2025.
Η σύμβαση αναφέρεται ότι υπογράφηκε στις 10 Οκτωβρίου 2022, με όρους που προέβλεπαν διάθεση δωματίων σε δύο κατηγορίες, εγγυημένα δωμάτια και allotment, για περίοδο 22 εβδομάδων ανά καλοκαιρινή σεζόν. Στο οικονομικό σκέλος, καταγράφεται ότι η ξενοδοχειακή επιχείρηση έλαβε προκαταβολικά συνολικά 110.000 € σε 4 δόσεις στις 21 Οκτωβρίου 2022, 1 Δεκεμβρίου 2022, 1 Φεβρουαρίου 2023 και 11 Απριλίου 2023. Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρεται επιμερισμός της προκαταβολής ανά έτος, με αναφορά σε ποσό 36.667 € για κάθε μία από τις περιόδους 2023, 2024 και 2025.
Τι προέβλεπαν οι όροι για εγκαταστάσεις, πισίνα και ετοιμότητα λειτουργίας
Στην αγωγή γίνεται εκτενής αναφορά σε όρους σχετικά με εργασίες και προδιαγραφές που συνδέονται με την προετοιμασία της μονάδας πριν από την έναρξη της σεζόν 2023. Μεταξύ άλλων, περιγράφεται ότι προβλεπόταν νέα πισίνα με στόχο ετοιμότητας την 1η Μαΐου 2023 και ότι τα υπνοδωμάτια που θα διατίθεντο στους επισκέπτες θα ήταν συγκεκριμένα, με νέο εξοπλισμό και πλήρη επίπλωση. Επίσης περιλαμβάνεται πρόβλεψη επιθεώρησης στις 30 Απριλίου 2023, με απαίτηση να λειτουργούν εγκαταστάσεις και να έχουν ολοκληρωθεί εργασίες ώστε ο χώρος να είναι καθαρός και πλήρως έτοιμος.
Παράλληλα, αναφέρονται λειτουργικές απαιτήσεις κατά τη διάρκεια της σεζόν, όπως καθημερινή καθαριότητα, αλλαγή κλινοσκεπασμάτων και πετσετών 2 φορές την εβδομάδα, πρόνοιες για παροχή ζεστού νερού, καθώς και πλαίσιο για γεύματα, πρωινό με συγκεκριμένη δομή και 4 δείπνα εβδομαδιαίως, με κοστολόγηση ανά άτομο. Στο ίδιο κείμενο καταγράφονται αναφορές σε υποχρεώσεις συμμόρφωσης με πρότυπα υγείας και ασφάλειας, ελέγχους πισίνας και πυρασφάλειας, καθώς και απαίτηση ασφάλισης αστικής ευθύνης.
Η εξέλιξη της συνεργασίας και τα σημεία τριβής μέσα στις σεζόν
Η αγωγή αποτυπώνει ότι η λειτουργία της μονάδας, κατά τους ισχυρισμούς της ενάγουσας, δεν κινήθηκε εντός των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων και προδιαγραφών. Αναφέρεται ότι το κατάλυμα λειτούργησε στις 24 Μαΐου 2023, με προβλήματα, και ότι κατασκευαστικές εργασίες συνεχίζονταν έως και τον Ιούνιο 2024, ενώ φιλοξενούνταν πελάτες. Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρονται παράπονα επισκεπτών σχετικά με παροχές που περιγράφονται ως κατώτερες των συμφωνηθεισών, ζητήματα κατάστασης δωματίων, λειτουργίας πισίνας, συντήρησης εγκαταστάσεων και ζητήματα ασφάλειας.
Κατά το δικόγραφο, ακολούθησαν επαφές και επικοινωνίες για επίλυση ζητημάτων, με αναφορά σε δια ζώσης συζήτηση τον Ιούνιο 2024 στα γραφεία του συνεργαζόμενου τουριστικού γραφείου, όπου, όπως υποστηρίζεται, τέθηκε το ενδεχόμενο συναινετικής λύσης τμήματος της συνεργασίας. Το κείμενο της αγωγής αποτυπώνει επίσης ότι στο στάδιο αυτό η ξενοδοχειακή πλευρά εξέφρασε επιθυμία να λήξει συγκεκριμένο μέρος της συμφωνίας και να συνεχιστεί η συνεργασία υπό διαφορετικούς όρους, με αναφορά σε επιστροφή της προκαταβολής που αφορούσε στη σεζόν 2025.
Η διακοπή αποδοχής πελατών και η μετατόπιση της διαφοράς στο οικονομικό πεδίο
Κρίσιμο χρονικό σημείο κατά τους ισχυρισμούς της αγωγής είναι η 4η Σεπτεμβρίου 2024, όταν η αλλοδαπή τουριστική εταιρεία αναφέρει ότι ενημερώθηκε πως η ξενοδοχειακή επιχείρηση σταμάτησε να δέχεται πελάτες της, με αποστολή εξώδικης δήλωσης. Στο δικόγραφο περιλαμβάνονται ισχυρισμοί περί αμφισβητούμενων απαιτήσεων χρηματικών ποσών που τέθηκαν από την ξενοδοχειακή πλευρά και περί διαφωνίας ως προς το τι προκύπτει από τις συμβάσεις και τις κρατήσεις.
Η αγωγή προχωρά σε οικονομική αποτύπωση των ποσών που, κατά την ενάγουσα, συνδέονται με την περίοδο από Μάιο 2024 έως 4 Σεπτεμβρίου 2024, και καταγράφει υπολογισμούς για guaranteed εβδομάδες, γεύματα και allotment δωμάτια, καταλήγοντας σε συνολικό ποσό 43.407 € ως χρηματικές υποχρεώσεις που αποδίδει στην ίδια προς την εναγόμενη για τη συγκεκριμένη περίοδο. Παράλληλα καταγράφονται πληρωμές του Μαΐου 2024 ύψους 6.262 € μέσω τραπεζικών εμβασμάτων, καθώς και η προκαταβολή για το 2024 ύψους 36.667 €, με αναφορά ότι το σύνολο των χρηματικών υποχρεώσεων για το 2024 διαμορφώνεται σε 42.929 € και ότι προκύπτει υπόλοιπο 478 € για το 2024.
Στο ίδιο σχήμα, η αγωγή τοποθετεί ως κεντρική επίδικη απαίτηση την προκαταβολή για τη σεζόν 2025, αναφέροντας ότι έχει ήδη καταβληθεί ποσό 36.667 € και ότι μετά την αφαίρεση του ποσού 478 € εμφανίζεται απαίτηση 36.189 € ως ποσό που, κατά την ενάγουσα, οφείλεται από την ξενοδοχειακή επιχείρηση.
Οι αξιώσεις της αγωγής και το εύρος των ποσών που τίθενται προς κρίση
Το δικόγραφο περιλαμβάνει τρία βασικά οικονομικά αιτήματα. Πρώτον, αίτημα καταβολής 36.189 € που συνδέεται με την επιστροφή ποσών προκαταβολής για το 2025 με επίκληση διατάξεων που αναφέρονται στην αγωγή. Δεύτερον, αίτημα 12.000 € που περιγράφεται ως καθαρό κέρδος το οποίο, κατά την ενάγουσα, θα προέκυπτε από την εκμετάλλευση των δωματίων για την τουριστική περίοδο 2025. Τρίτον, αίτημα χρηματικής ικανοποίησης 20.000 € λόγω ηθικής βλάβης, με αναφορά σε επιπτώσεις στη λειτουργία και στην εικόνα της επιχείρησης, καθώς και σε δαπάνες που περιγράφονται για κάλυψη διαμονής πελατών σε άλλα καταλύματα, με καταγραφόμενα ποσά 6.840 € και 3.047,50 € στο πλαίσιο του ισχυρισμού περί αποφυγής ταλαιπωρίας πελατών.
Σημειώνεται ότι στο δικόγραφο αναπτύσσεται και επικουρική βάση, με επίκληση αδικαιολόγητου πλουτισμού, ως εναλλακτικό θεμέλιο της αξίωσης επιστροφής ποσών σε περίπτωση που η σύμβαση κριθεί άκυρη ή παράνομη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου