ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκτός η Ρόδος από το κυβερνητικό σχέδιο «Εντός» για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας των Ρομά!

Μαίρη Φώτη 5 λεπτά ανάγνωση
Καρακόνερο τσιγγάνοι

• Παρά το γεγονός ότι στο νησί κατα­γρά­φε­ται αυξη­μένη παρα­βα­τι­κό­τητα στα τελευ­ταία χρόνια με επί­κε­ντρο τον καταυ­λι­σμό στο Κορα­κό­νερο, η Ρόδος δεν συμπε­ρι­λή­φθηκε στον σχε­δια­σμό • Προ­κλη­τική χαρα­κτη­ρί­ζει την εξαί­ρεση της Ρόδου ο πρό­ε­δρος της Ένωσης Αστυ­νο­μι­κών Υπαλ­λή­λων Νότιας Δωδε­κα­νή­σου Μανώλης Ανδρου­λά­κης

Αντι­δρά­σεις και ερω­τη­μα­τικά προ­κα­λεί η εξαί­ρεση της Ρόδου από το επι­χει­ρη­σιακό σχέδιο «ΕΝΤΟΣ» της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μίας, που αφορά στη μόνιμη παρου­σία αστυ­νο­μι­κών δυνά­μεων σε οικι­σμούς και καταυ­λι­σμούς Ρομά με υψηλή εγκλη­μα­τι­κό­τητα.

Το νέο επι­χει­ρη­σιακό σχέδιο «ΕΝΤΟΣ» της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μίας ενερ­γο­ποιεί­ται από τις αρχές Νοεμ­βρίου στη Δυτική Αττική, την Πελο­πόν­νησο, τη Βοιωτία και τη Βόρεια Ελλάδα, με περισ­σό­τερα από τρια­κό­σια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. τα οποία θα εγκα­τα­στα­θούν μόνιμα μέσα σε οικι­σμούς και καταυ­λι­σμούς Ρομά, έχοντας ως απο­στολή την πρόληψη και τον περιο­ρι­σμό της εγκλη­μα­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας.

Από τον χάρτη των περιο­χών αυτών απου­σιά­ζει η Ρόδος αλλά και κάθε άλλη νησιω­τική περιοχή που παρου­σιά­ζει αυξη­μένη εγκλη­μα­τι­κό­τητα από Ρομά. Παρότι τα τελευ­ταία χρόνια το αστυ­νο­μικό δελτίο του νησιού κατα­γρά­φει σχεδόν καθη­με­ρινά περι­στα­τικά παρα­βα­τι­κό­τη­τας από τη συγκε­κρι­μένη κοι­νό­τητα, η Ρόδος δεν εντά­χθηκε στον πρώτο κύκλο του προ­γράμ­μα­τος και, σύμφωνα με αστυ­νο­μι­κές πηγές, δεν υπάρχει ακόμη καμία ενη­μέ­ρωση για το αν θα συμπε­ρι­λη­φθεί σε επόμενη φάση, ή αν θα υπάρξει επόμενη φάση γενικά.

Σύμφωνα με τον σχε­δια­σμό, ειδικές ομάδες αστυ­νο­μι­κών θα εγκα­τα­στα­θούν μόνιμα σε επι­λεγ­μέ­νες περιο­χές της Αττικής, της Πελο­πον­νή­σου, της Βοιω­τίας και της Βόρειας Ελλάδας, με συνο­λική δύναμη άνω των 300 αστυ­νο­μι­κών. Στόχος είναι η σταθερή παρου­σία της ΕΛ.ΑΣ. μέσα στα σημεία όπου η εγκλη­μα­τική δρα­στη­ριό­τητα είναι αυξη­μένη, με έμφαση τόσο στην πρόληψη όσο και στη συνερ­γα­σία με τις τοπικές κοι­νω­νίες μέσω ειδικών δια­με­σο­λα­βη­τών.

Καθη­με­ρινά περι­στα­τικά στο αστυ­νο­μικό δελτίο

Η εικόνα που απο­τυ­πώ­νε­ται στο αστυ­νο­μικό δελτίο της Ρόδου είναι σταθερά επι­βα­ρυ­μένη. Από μικρο­κλο­πές, διαρ­ρή­ξεις και κατα­στρο­φές δημό­σιας περιου­σίας έως περι­στα­τικά δια­κί­νη­σης ναρ­κω­τι­κών και παρα­βά­σεων του Κώδικα Οδικής Κυκλο­φο­ρίας, οι υπο­θέ­σεις με δράστες μέλη της κοι­νό­τη­τας των Ρομά είναι σχεδόν καθη­με­ρι­νές.

Μόνο τους τελευ­ταί­ους μήνες η Αστυ­νο­μία έχει εξαρ­θρώ­σει τρεις δια­φο­ρε­τι­κές ομάδες ανη­λί­κων Ρομά, ηλικίας 11 έως 18 ετών, που δρούσαν οργα­νω­μένα στη Ρόδο. Είχαν δια­πρά­ξει δεκάδες κλοπές σε κατοι­κίες, οχήματα, ακόμη και εκκλη­σίες, ενώ σε κάποιες περι­πτώ­σεις χρη­σι­μο­ποιού­σαν ανήλικα παιδιά ως «τσι­λια­δό­ρους». Σε άλλη υπόθεση, κατα­γρά­φη­καν επι­θέ­σεις σε διερ­χό­μενα οχήματα κοντά στον οικισμό του Κορα­κό­νε­ρου, με τους οδηγούς να δέχο­νται πέτρες ή να στα­μα­τούν ανα­γκα­στικά έπειτα από σκη­νο­θε­τη­μένα ατυ­χή­ματα, μέθοδο γνωστή και σε άλλες περιο­χές της χώρας.

Όπως ανα­φέ­ρουν αστυ­νο­μι­κές πηγές, οι παρεμ­βά­σεις είναι συνε­χείς αλλά απο­σπα­σμα­τι­κές, καθώς δεν υπάρχει μόνιμη δομή ή ενι­σχυ­μένη παρου­σία που να επι­τρέ­πει διαρκή επι­τή­ρηση. «Τα περι­στα­τικά μπορεί να είναι μικρά, αλλά η συχνό­τητά τους δημιουρ­γεί αίσθηση ανα­σφά­λειας στους κατοί­κους και δυσκο­λεύει το έργο της αστυ­νο­μίας», σημειώ­νει ανώ­τε­ρος αξιω­μα­τι­κός της Διεύ­θυν­σης Αστυ­νο­μίας Δωδε­κα­νή­σου.

Το Κορα­κό­νερο, μια περιοχή εκτός ελέγχου

Ο καταυ­λι­σμός στο Κορα­κό­νερο, λίγα μόλις χιλιό­με­τρα από το κέντρο της πόλης, παρα­μέ­νει η πιο προ­βλη­μα­τική περιοχή. Η πρό­σβαση των αστυ­νο­μι­κών οχη­μά­των είναι δύσκολη, καθώς σε ορι­σμένα σημεία έχουν κατα­γρα­φεί επι­θέ­σεις κατά περι­πο­λι­κών και πυρο­σβε­στι­κών οχη­μά­των.

«Προ­κλη­τική εξαί­ρεση»

Ο πρό­ε­δρος των αστυ­νο­μι­κών υπαλ­λή­λων Νότιας Δωδε­κα­νή­σου Μανώλης Ανδρου­λά­κης, σχο­λιά­ζο­ντας στη «δημο­κρα­τική» την εξαί­ρεση της Ρόδου από το σχέδιο «ΕΝΤΟΣ», κάνει λόγο για «προ­κλη­τική παρά­λειψη». Όπως τονίζει, «αν είχαν εξε­τα­στεί προ­σε­κτικά τα στοι­χεία των τοπικών υπη­ρε­σιών, η Ρόδος θα έπρεπε να περι­λαμ­βά­νε­ται στις πρώτες περιο­χές εφαρ­μο­γής του σχεδίου».

Επι­ση­μαί­νει ότι οι τοπικές αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις αντι­με­τω­πί­ζουν διαρκή πίεση, χωρίς μόνιμη ενί­σχυση και χωρίς εξει­δι­κευ­μέ­νες ομάδες για την πρόληψη της παρα­βα­τι­κό­τη­τας. «Οι συνά­δελ­φοι δου­λεύ­ουν σε συν­θή­κες συνε­χούς εγρή­γορ­σης. Τα περι­στα­τικά είναι πολλά και συχνά τα ίδια πρόσωπα συλ­λαμ­βά­νο­νται ξανά και ξανά για παρό­μοια αδι­κή­ματα», λέει χαρα­κτη­ρι­στικά.

Η Ρόδος εκτός προ­τε­ραιο­τή­των

Από το υπουρ­γείο Προ­στα­σίας του Πολίτη δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής επίσημη ενη­μέ­ρωση για το αν η Ρόδος πρό­κει­ται να εντα­χθεί σε επόμενο στάδιο του σχεδίου ή ποια είναι τα κρι­τή­ρια επι­λο­γής των περιο­χών. Σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες, η πρώτη φάση επι­κε­ντρώ­νε­ται σε ζώνες της Δυτικής Αττικής, της Κοριν­θίας, της Αργο­λί­δας, της Αχαΐας, της Βοιω­τίας, της Μεσ­ση­νίας, της Λακω­νίας και της Ημαθίας, και καμία νησιω­τική περιοχή δεν έχει συμπε­ρι­λη­φθεί.

Η επιλογή αυτή ενι­σχύει την εντύ­πωση ότι οι νησιω­τι­κές περιο­χές παρα­μέ­νουν χαμηλά στην επι­χει­ρη­σιακή ιεράρ­χηση της ΕΛ.ΑΣ. Παρά τις ιδιαί­τε­ρες συν­θή­κες που επι­κρα­τούν στα νησιά, από τη γεω­γρα­φική απο­μό­νωση μέχρι τη θερινή υπερ­φόρ­τωση λόγω του­ρι­σμού, η αστυ­νό­μευση εξα­κο­λου­θεί να βασί­ζε­ται σε προ­σω­ρι­νές ενι­σχύ­σεις και όχι σε μόνιμο σχε­δια­σμό.

Η εξαί­ρεση του νησιού σχε­τί­ζε­ται με το αυξη­μένο κόστος επι­χει­ρη­σια­κής υπο­στή­ρι­ξης και τη δυσκο­λία μετα­κί­νη­σης δυνά­μεων από την ηπει­ρω­τική χώρα. «Η νησιω­τι­κό­τητα πλη­ρώ­νει ξανά το τίμημα της από­στα­σης», λένε χαρα­κτη­ρι­στικά. «Όμως η παρα­βα­τι­κό­τητα δεν μετριέ­ται με γεω­γρα­φικά κρι­τή­ρια. Όταν η καθη­με­ρι­νό­τητα των πολιτών επη­ρε­ά­ζε­ται, χρειά­ζο­νται λύσεις που να εφαρ­μό­ζο­νται και εκτός κέντρου».

Η Ρόδος, με πλη­θυ­σμό που υπερ­βαί­νει τους 125.000 μόνι­μους κατοί­κους και εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες επι­σκέ­πτες, δεν μπορεί να αντι­με­τω­πί­ζε­ται ως περιοχή δευ­τε­ρεύ­ου­σας σημα­σίας. Οι ανάγκες αστυ­νό­μευ­σης είναι πολ­λα­πλές, ιδιαί­τερα σε περιό­δους αιχμής, όταν αυξά­νο­νται οι κλοπές, οι απάτες και οι μικρο­πα­ρα­βά­σεις.

Η απουσία ολο­κλη­ρω­μέ­νου σχε­δια­σμού έχει ως απο­τέ­λε­σμα η αντι­με­τώ­πιση της παρα­βα­τι­κό­τη­τας να παρα­μέ­νει περι­στα­σιακή. Κάθε φορά που σημειώ­νε­ται κάποιο σοβαρό περι­στα­τικό, η ΕΛ.ΑΣ. ενι­σχύει προ­σω­ρινά τη δύναμη του νησιού, όμως μετά από λίγο η κατά­σταση επι­στρέ­φει στα ίδια επίπεδα.

Στην τοπική κοι­νω­νία κυριαρ­χεί η εντύ­πωση ότι η Ρόδος έχει μείνει εκτός ενός σχεδίου που αφορά σχεδόν ολό­κληρη την ηπει­ρω­τική χώρα. Οι πολίτες ζητούν απά­ντηση για το πότε και αν πρό­κει­ται να υπάρξει ειδική μέριμνα για την περιοχή. Όπως τονί­ζουν «η ασφά­λεια είναι ζήτημα ισό­τι­μης αντι­με­τώ­πι­σης. Δεν μπορεί να εξαρ­τά­ται από το αν μια περιοχή είναι κοντά στο κέντρο».

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το νησί παρα­μέ­νει εκτός, την ώρα που η καθη­με­ρινή παρα­βα­τι­κό­τητα αυξά­νε­ται και οι τοπικές αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις καλού­νται να τη δια­χει­ρι­στούν με περιο­ρι­σμένα μέσα.

Η πραγ­μα­τι­κό­τητα δείχνει ότι η ανάγκη για μια πιο συστη­μα­τική προ­σέγ­γιση είναι υπαρκτή. Η Ρόδος δεν είναι εξαί­ρεση ως προς την παρα­βα­τι­κό­τητα, είναι όμως εξαί­ρεση στον σχε­δια­σμό.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου 1 σχόλιο

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

  1. bhusan

    H koinwnia ths Rodou tha prepei na tous egkolpwsei me ekpaideysi, opws na ginoun melisokomoi, wste na ginoun paragwgika melh. Exoyme akoma mia eukairia!