ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Αυξήθηκαν οι δηλωθείσες υπερωρίες – Εντείνονται οι έλεγχοι

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μέγεθος γραμμάτων

Στο­χευ­μέ­νους και εντα­τι­κούς ελέγ­χους για την τή­ρη­ση της νο­μι­μό­τη­τας συ­νε­χί­ζει να διε­νερ­γεί η Ανε­ξάρ­τη­τη Αρχή Επι­θε­ώ­ρη­σης Ερ­γα­σί­ας, ενό­ψει της θε­ρι­νής πε­ριό­δου.

Την ίδια ώρα, το μέτρο της Ψη­φια­κής Κάρ­τας Ερ­γα­σί­ας, που υλο­ποιεί­ται ήδη σε τρά­πε­ζες, σού­περ μάρ­κετ, ασφα­λι­στι­κές εται­ρί­ες, εται­ρί­ες security, ΔΕΚΟ, βιο­μη­χα­νία και λια­νε­μπό­ριο, από την 1η Μαρ­τί­ου 2025, έχει τεθεί σε πλήρη εφαρ­μο­γή στους κλά­δους του του­ρι­σμού και της εστί­α­σης, επε­κτεί­νο­ντας το δίχτυ προ­στα­σί­ας σε πε­ρισ­σό­τε­ρους ερ­γα­ζό­με­νους.

Σύμ­φω­να με το Υπουρ­γείο Ερ­γα­σί­ας και Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης, η Ψη­φια­κή Κάρτα Ερ­γα­σί­ας απο­τε­λεί ένα ισχυ­ρό ερ­γα­λείο για την κα­τα­πο­λέ­μη­ση της υπο­δη­λω­μέ­νης ή αδή­λω­της ερ­γα­σί­ας, την τή­ρη­ση του ωρα­ρί­ου και την πλήρη κα­τα­γρα­φή των πραγ­μα­τι­κών ωρών ερ­γα­σί­ας, γε­γο­νός που συ­νε­πά­γε­ται και πλή­ρεις απο­λα­βές για κάθε ερ­γα­ζό­με­νο.

Η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα του μέ­τρου απο­τυ­πώ­νε­ται ήδη στα δια­θέ­σι­μα στοι­χεία. Όπως ανέ­φε­ρε πρό­σφα­τα η Υπουρ­γός Ερ­γα­σί­ας και Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης, Νίκη Κε­ρα­μέ­ως, σε ανάρ­τη­σή της, οι δη­λω­θεί­σες υπε­ρω­ρί­ες τον Μάρ­τιο αυ­ξή­θη­καν κατά 637% στον του­ρι­σμό και κατά 55% στην εστί­α­ση, ήδη από τον πρώτο μήνα εφαρ­μο­γής του μέ­τρου και πριν ακόμη ξε­κι­νή­σει η του­ρι­στι­κή πε­ρί­ο­δος. Αντί­στοι­χα θε­τι­κά δε­δο­μέ­να κα­τα­γρά­φο­νται και σε άλ­λους κλά­δους, με αύ­ξη­ση κα­τα­γε­γραμ­μέ­νων υπε­ρω­ριών κατά 97% στο λια­νε­μπό­ριο και κατά 81% στη βιο­μη­χα­νία τον Μάρ­τιο σε σχέση με τον αντί­στοι­χο μήνα του προη­γού­με­νου έτους.

Η πο­ρεία των ελέγ­χων

Πα­ράλ­λη­λα, η Επι­θε­ώ­ρη­ση Ερ­γα­σί­ας, αξιο­ποιώ­ντας τα ψη­φια­κά ερ­γα­λεία, την ανά­λυ­ση δε­δο­μέ­νων και τη συσ­σω­ρευ­μέ­νη εμπει­ρία, εντεί­νει τους ελέγ­χους συ­νο­λι­κά και εστιά­ζει σε κλά­δους υψη­λής εντά­σε­ως ερ­γα­σί­ας και με αυ­ξη­μέ­νη επο­χι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα, με στόχο την προ­στα­σία των δι­καιω­μά­των των ερ­γα­ζο­μέ­νων και τη δια­σφά­λι­ση υγιούς αντα­γω­νι­σμού στην αγορά ερ­γα­σί­ας.

Η Επι­θε­ώ­ρη­ση Ερ­γα­σί­ας δίνει επί­σης ιδιαί­τε­ρη έμ­φα­ση στην πρό­λη­ψη ερ­γα­τι­κών ατυ­χη­μά­των και σε αυτό το πλαί­σιο διε­νερ­γεί συ­νε­χώς ελέγ­χους για την τή­ρη­ση των κα­νό­νων υγεί­ας και ασφά­λειας στους ερ­γα­σια­κούς χώ­ρους.

Με βάση τα στοι­χεία για το πρώτο τε­τρά­μη­νο του 2025, οι έλεγ­χοι ανέρ­χο­νται συ­νο­λι­κά σε 24.158 και οι κυ­ρώ­σεις φτά­νουν τις 5.385.

Ει­δι­κό­τε­ρα, από την αρχή του 2025 έως τον Απρί­λιο, οι Επι­θε­ω­ρη­τές Ερ­γα­σια­κών Σχέ­σε­ων διε­νήρ­γη­σαν 13.604 ελέγ­χους και επέ­βα­λαν 3.881 κυ­ρώ­σεις. Συ­νο­λι­κά 1.289 κυ­ρώ­σεις επι­βλή­θη­καν από τους Επι­θε­ω­ρη­τές Υγεί­ας και Ασφά­λειας, που πραγ­μα­το­ποί­η­σαν 8.619 ελέγ­χους, ενώ οι Ει­δι­κοί Επι­θε­ω­ρη­τές προ­χώ­ρη­σαν σε 1.935 ελέγ­χους και επέ­βα­λαν 215 κυ­ρώ­σεις.

Τα επό­με­να βή­μα­τα

Εκτός από την πο­σο­τι­κή αύ­ξη­ση, ζη­τού­με­νο για την Επι­θε­ώ­ρη­ση Ερ­γα­σί­ας είναι και η συ­νε­χι­ζό­με­νη ποιο­τι­κή ανα­βάθ­μι­ση των ελέγ­χων, δη­λα­δή η κα­τάλ­λη­λη στό­χευ­ση εκεί όπου πα­ρα­τη­ρεί­ται υψη­λό­τε­ρη πα­ρα­βα­τι­κό­τη­τα.

Σύμ­φω­να με τον διοι­κη­τή της Επι­θε­ώ­ρη­σης Ερ­γα­σί­ας, Γιώρ­γο Τζι­λι­βά­κη, «η Επι­θε­ώ­ρη­ση Ερ­γα­σί­ας κα­τά­φε­ρε για δύο χρο­νιές δια­δο­χι­κά να ση­μειώ­σει ιστο­ρι­κά ρεκόρ ελέγ­χων, που, σε με­γά­λο βαθμό, υλο­ποιού­νται με τη χρήση tablets, τα οποία υπο­κα­θι­στούν τα χει­ρό­γρα­φα δελ­τία.

Ταυ­τό­χρο­να, η Επι­θε­ώ­ρη­ση Ερ­γα­σί­ας διεύ­ρυ­νε τις δρα­στη­ριό­τη­τές της σε νέα πεδία, όπως είναι οι έλεγ­χοι για την κα­τα­πο­λέ­μη­ση του ερ­γα­σια­κού trafficking και η διε­νέρ­γεια ερ­γα­τι­κών δια­φο­ρών για την κα­τα­πο­λέ­μη­ση της βίας και πα­ρε­νό­χλη­σης στην ερ­γα­σία».

Ανα­φε­ρό­με­νος στα επό­με­να βή­μα­τα ανα­βάθ­μι­σης της λει­τουρ­γί­ας σε πρό­σφα­τη το­πο­θέ­τη­σή του κατά την έναρ­ξη εκ­παί­δευ­σης νε­ο­προ­σλη­φθέ­ντων Επι­θε­ω­ρη­τών, ο κ. Τζι­λι­βά­κης υπο­γράμ­μι­σε ότι αυτά είναι μόνο η αρχή.

Όπως είπε, δρο­μο­λο­γού­νται οι δια­δι­κα­σί­ες σχε­δια­σμού, ανά­πτυ­ξης και εγκα­τά­στα­σης νέου Πλη­ρο­φο­ρια­κού Συ­στή­μα­τος, αξιο­ποιώ­ντας πα­ράλ­λη­λα ψη­φια­κά ερ­γα­λεία Business και Artificial Intelligence.

«Επί­σης, προ­χω­ρά­με με τη χρήση drones για την ενί­σχυ­ση των ελέγ­χων ασφά­λειας και υγεί­ας και προ­σβλέ­που­με στον εφο­δια­σμό των Επι­θε­ω­ρη­τών με body cameras για την αύ­ξη­ση της ασφά­λειας και της δια­φά­νειας στο έργο τους» συ­μπλή­ρω­σε ο κ. Τζι­λι­βά­κης.

Όπως σχο­λί­α­σε, «πρό­κει­ται για ενέρ­γειες που στα­δια­κά θα αλ­λά­ξουν το μο­ντέ­λο λει­τουρ­γί­ας της Επι­θε­ώ­ρη­σης Ερ­γα­σί­ας, με απο­τέ­λε­σμα οι έλεγ­χοι να υλο­ποιού­νται με τη χρήση προηγ­μέ­νων τε­χνο­λο­γι­κά συ­στη­μά­των, όντας στο­χευ­μέ­νοι και ακόμα πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κοί. Όλα αυτά προς όφε­λος του ερ­γα­ζο­μέ­νου, αλλά και του ερ­γο­δό­τη, που λει­τουρ­γεί σύν­νο­μα και πλήτ­τε­ται από τον αθέ­μι­το αντα­γω­νι­σμό εκεί­νων που πα­ρα­νο­μούν».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.