ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε δίκη ο χειριστής του σκάφους για το θανατηφόρο δυστύχημα με parasailing στη Λίνδο

Δαμιανός Αθανασίου 4 λεπτά ανάγνωση
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΑ

• Παρα­πέ­μπε­ται στο Μικτό Ορκωτό Δικα­στή­ριο για επι­κίν­δυ­νες παρεμ­βά­σεις στη συγκοι­νω­νία και θανα­τη­φόρα έκθεση κατά συρροή • Συγκλο­νί­ζουν τα ευρή­ματα για την αμέλεια

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά το φρικτό δυστύ­χημα με θαλάσ­σιο αλε­ξί­πτωτο (parasailing) στη Λίνδο, που κόστισε τη ζωή σε δύο ανήλικα παιδιά από τη Μεγάλη Βρε­τα­νία, η ελλη­νική Δικαιο­σύνη ολο­κλη­ρώ­νει το πρώτο και πιο κρίσιμο σκέλος της ποι­νι­κής διε­ρεύ­νη­σης. Με το παρα­πεμ­πτικό βού­λευμα υπ’ αριθμ. 85/2025, ένας μόνο κατη­γο­ρού­με­νος παρα­πέ­μπε­ται σε δίκη για σοβα­ρό­τατα κακουρ­γή­ματα.

Πρό­κει­ται για τον χει­ρι­στή του σκάφους και υπεύ­θυνο της επι­χεί­ρη­σης θαλάσ­σιων σπορ, στον οποίο απο­δί­δο­νται πράξεις που, σύμφωνα με το Συμ­βού­λιο Πλημ­με­λειο­δι­κών Ρόδου, οδή­γη­σαν άμεσα και με ιδιαί­τερη αμέλεια στον θάνατο των δύο ανη­λί­κων και τον σοβαρό τραυ­μα­τι­σμό ενός τρίτου.

Το χρονικό του δυστυ­χή­μα­τος

Η τρα­γω­δία εκτυ­λί­χθηκε στις 28 Οκτω­βρίου 2020, όταν οι 15χρονοι Jessica Lee Hayes και James Philip Connelly και ο 13χρονος Michael Steven Connelly συμ­με­τεί­χαν σε δρα­στη­ριό­τητα parasailing. Το σχοινί που συνέδεε το αλε­ξί­πτωτο με το ταχύ­πλοο κόπηκε, με απο­τέ­λε­σμα να παρα­συρ­θούν από τους ισχυ­ρούς ανέμους και να συντρι­βούν σε βραχώδη ακτή στο ακρω­τή­ριο «Γκίνας». Οι δύο πρώτοι σκο­τώ­θη­καν ακα­ριαία, ενώ ο τρίτος υπέστη βαριά τραύ­ματα.

Οι κατη­γο­ρίες

Ο κατη­γο­ρού­με­νος παρα­πέ­μπε­ται για:

• επι­κίν­δυ­νες παρεμ­βά­σεις στη συγκοι­νω­νία, με συνέ­πεια τον θάνατο και τη βαριά σωμα­τική βλάβη (άρθρο 291 ΠΚ),

• θανα­τη­φόρα έκθεση κατά συρροή (άρθρο 306 ΠΚ),

με βάση την κρίση του δικα­στι­κού συμ­βου­λίου ότι δεν υπήρξε φαι­νο­με­νική, αλλά αληθινή συρροή αυτών των αδι­κη­μά­των.

Ανάλυση των πράξεων

Το βού­λευμα δεν περιο­ρί­ζε­ται στην απλή αναφορά των αδι­κη­μά­των αλλά κατα­γρά­φει με ανα­τρι­χια­στική ακρί­βεια τα πραγ­μα­τικά περι­στα­τικά και τον τρόπο με τον οποίο αυτά προ­κά­λε­σαν τον θάνατο των ανη­λί­κων.

Ο κατη­γο­ρού­με­νος:

• Επέλεξε συνει­δητά να συνε­χί­σει τη δρα­στη­ριό­τητα παρά τις ραγδαίες μετα­βο­λές στις και­ρι­κές συν­θή­κες,

• παρέ­καμψε την καθο­ρι­σμένη και εγκε­κρι­μένη ζώνη δρα­στη­ριο­τή­των θαλάσ­σιων σπορ, μετα­φέ­ρο­ντας τους ανή­λι­κους σε ακα­τάλ­ληλη, βραχώδη και επι­κίν­δυνη περιοχή,

• παρα­βί­ασε το ανώτατο όριο επι­βαι­νό­ντων στο αλε­ξί­πτωτο (επέ­βαι­ναν τρία άτομα αντί για δύο),

• δεν διέθετε τα απα­ραί­τητα μέσα ασφα­λείας στο σκάφος, όπως ανε­μό­με­τρο, ενώ ο εξο­πλι­σμός κρίθηκε ασυ­ντή­ρη­τος και ακα­τάλ­λη­λος,

• παρά την προφανή κλι­μά­κωση της κακο­και­ρίας («Κίρκη»), δεν διέκοψε την δρα­στη­ριό­τητα, απο­δε­χό­με­νος τον κίνδυνο.

Η αιτιο­λο­γία της Δικαιο­σύ­νης

Το Συμ­βού­λιο έκρινε ότι η συμπε­ρι­φορά του κατη­γο­ρού­με­νου δεν περιο­ρί­ζε­ται σε παρα­λεί­ψεις, αλλά συνιστά δια­κρι­τές ενέρ­γειες με ιδιαί­τερη βαρύ­τητα. Η επιλογή του να μετα­φέ­ρει τους ανη­λί­κους σε μη εγκε­κρι­μένη ζώνη, υπό δυσμε­νείς και­ρι­κές συν­θή­κες, συνιστά κατά το δικα­στή­ριο αυτο­τελή αιτία πρό­κλη­σης του θανάτου και όχι απλό απο­τέ­λε­σμα τεχνι­κής αστο­χίας.

To ιστο­ρικό

Την 28η Οκτω­βρίου 2020, και περί ώραν 13:30 ο Λιμε­νι­κός Σταθμός Λίνδου ενη­με­ρώ­θηκε τηλε­φω­νικά από το παρα­τη­ρη­τή­ριο «ΓΚΙΝΑΣ» και από αλλο­δαπό εργα­ζό­μενο σε πόστο θαλασ­σίων μέσων ανα­ψυ­χής για ατύχημα, με ύπαρξη τραυ­μα­τιών, το οποίο έλαβε χώρα κατά τη διε­νέρ­γεια θαλασ­σίου αλε­ξι­πτώ­του στη θαλάσ­σια περιοχή των Πεύκων Λίνδου με σκάφος, του οποίου χει­ρι­στής και ιδιο­κτή­της ήταν ο 55χρονος.

Από το συμβάν προ­κλή­θηκε ο θάνατος δύο ανή­λι­κων υπηκόων Μεγάλης Βρε­τα­νίας και συγκε­κρι­μένα της 15χρονης Ηayes Jessica Lee και του 13χρονου Connely Michael Steven, καθώς και ο σοβαρός τραυ­μα­τι­σμός του 15χρονου Connely James Philip.

O τραυ­μα­τίας παρε­λή­φθη από ασθε­νο­φόρο του ΕΚΑΒ και διε­κο­μί­σθη στο Γενικό Νοσο­κο­μείο Ρόδου, ενώ οι σοροί των δύο ανή­λι­κων μετα­φέρ­θη­καν στο νεκρο­το­μείο του νοσο­κο­μείου Ρόδου, όπου και ανα­γνω­ρί­στη­καν από τους γονείς τους.

Από μαρ­τυ­ρι­κές κατα­θέ­σεις προ­έ­κυψε ότι ο 55χρονος πραγ­μα­το­ποί­ησε έλξη αλε­ξι­πτώ­του και με τους τρεις ταυ­τό­χρονα ανή­λι­κους, παρόλο που σύμφωνα με την κείμενη νομο­θε­σία δεν επι­τρέ­πε­ται η έλξη τριών ή περισ­σό­τε­ρων θέσεων, ενώ ένας εκ των επι­βαι­νό­ντων, ο Connely Michael Steven ήταν κάτω των δεκα­τεσ­σά­ρων ετών, παρόλο που απα­γο­ρεύ­ε­ται ρητά από την κείμενη νομο­θε­σία η διε­νέρ­γεια αλε­ξι­πτώ­του σε άτομα ηλικίας κάτω των δεκα­τεσ­σά­ρων ετών.

Επι­πρό­σθετα, λόγω των δυσμε­νών και­ρι­κών συν­θη­κών στην περιοχή κόπηκε ο κάβος ρυμούλ­κη­σης του αλε­ξι­πτώ­του, με απο­τέ­λε­σμα οι επι­βαί­νο­ντες να παρα­συρ­θούν και να χτυ­πή­σουν στα βράχια.

Ο 55χρονος επε­σή­μανε ότι οι και­ρι­κές συν­θή­κες την στιγμή του ατυ­χή­μα­τος ήταν ιδα­νι­κές για τη διε­νέρ­γεια parasailing και ότι είχε ελέγξει τα εξαρ­τή­ματα που χρη­σι­μο­ποιούσε και ιδιαί­τερα το σχοινί που χρη­σι­μο­ποί­ησε το οποίο είχε αγο­ρά­σει εκείνη την χρονιά και το χρη­σι­μο­ποί­ησε μόνο τρεις μήνες.

Επε­σή­μανε ότι όλα τα εξαρ­τή­ματα που χρη­σι­μο­ποί­ησε ήταν σε άριστη κατά­σταση και ότι την ίδια ημέρα ενω­ρί­τερα είχε κάνει ακόμη πέντε έλξεις με αλε­ξί­πτωτο μεγέ­θους 46 ποδιών και οι χρήστες φορού­σαν σωσίβιο.

Ισχυ­ρί­στηκε ότι τα παιδιά τον παρε­κά­λε­σαν να ανέβουν μαζί και οι τρεις και ότι είδε ότι το συνο­λικό βάρος των παιδιών δεν υπε­ρέ­βαινε τις προ­δια­γρα­φές του αλε­ξι­πτώ­του και συγκε­κρι­μένα τα 325 κιλά.

Δια­τεί­νε­ται ακόμη ότι όταν μπήκαν τα παιδιά στο σκάφος δεν είχε επαφή με τους γονείς τους και θεώρησε ότι είχαν τη συγκα­τά­θεσή τους. Επε­σή­μανε ακόμη ότι κάνει parasailing εδώ και οκτώ έτη με πάνω από 1500 πτήσεις τον χρόνο χωρίς να έχει κανένα τραυ­μα­τι­σμό κι ότι αυτό που συνέβη ήταν τραγικό και πρω­το­φα­νές, η αλλαγή του καιρού ήταν τόσο ξαφνική που δεν μπο­ρούσε να την προ­βλέ­ψει.

Ως συνή­γο­ροί του παρί­στα­νται οι δικη­γό­ροι κ.κ. Γρη­γό­ρης Μοράρης και Σάββας Λυρι­στής.

Αστική εκκρε­μό­τητα – νέα πραγ­μα­το­γνω­μο­σύνη

Παράλ­ληλα, στην αστική δικα­στική δια­δι­κα­σία, το Τρι­με­λές Εφετείο Δωδε­κα­νή­σου έκανε δεκτό αίτημα αντι­κα­τά­στα­σης της μετα­φρά­στριας που είχε διο­ρι­στεί για τη μετά­φραση του ασφα­λι­στη­ρίου συμ­βο­λαίου – κρί­σι­μου εγγρά­φου για τις απο­ζη­μιώ­σεις των οικο­γε­νειών των θυμάτων. Η νέα πραγ­μα­το­γνω­μο­σύνη ανα­μέ­νε­ται να ρίξει φως σε συμ­βα­τι­κές υπο­χρε­ώ­σεις και ασφα­λι­στι­κές ευθύνες.

Οι απο­ζη­μιώ­σεις και οι διεκ­δι­κή­σεις

Οι οικο­γέ­νειες των παιδιών έχουν ήδη στραφεί κατά των υπευ­θύ­νων και των ασφα­λι­στι­κών εται­ρειών, ενώ σε πρώτο βαθμό τους επι­δι­κά­στη­καν απο­ζη­μιώ­σεις εκα­το­ντά­δων χιλιά­δων ευρώ. Η υπόθεση συνε­χί­ζε­ται στο Εφετείο, με τις οικο­γέ­νειες να προσ­δο­κούν συνο­λική δικαί­ωση τόσο σε ποινικό όσο και σε αστικό επίπεδο.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.